Ден след ден ...

  • 49 857
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Печена салата с лук



Необходими са няколко глави лук,една-две едри чушки,сол,оцет и олио.
Лукът(цял,без да се бели) и пиперките се изпичат на тенекия,на жар или във фурна при градски условия.
След като изстинат се почистват и лукът се нарязва на едри парчета,а чушката се накъсва на конци.
Подправя се  със сол,оцет и олио,разбърква се и е готова за сервиране.
Ако престои в хладилник няколко часа,салатата става още по-вкусна.

# 16
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
                ПЪСТРА  РИБЕНА  ЯХНИЯ



Рецепта:

# 17
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
     ПОСТНИ  СНЕЖНИ ТОПКИ



Необходими продукти:
1ч.ч. олио
1/2ч.ч. лимонада(швепс или друга газирана напитка)
щипка сол
около 2 1/2 - 3 ч.ч. брашно(колкото поеме за меко тесто)
пълнеж:
2-3 ябълки
чаша орехи
захар на вкус
1ч.л.канела
пудра захар за овалване

 От олиото,лимонадата,солта и брашното се замесва меко тесто.
Ябълките се настъргват,смесват се с начуканите орехи и канелата.Подслажда се на вкус.
От тестото се късат топчета,колкото орех,разплескват се на дланта,поставя се чаена лъжичка от пълнежа и се завива на топчица.
Нареждат се в намаслена или покрита с хартия тавичка.
Запичат се при 180С до леко порозовяване.
Още горещи се овалват обилно в пудра захар,да заприличат на снежни топки.
Поднасят се охладени за закуска или десерт.

# 18
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
            Погача "Гербер"



40гр.мая
1с.л.захар
1с.л.брашно
300мл.прясно мляко
3-4с.л.олио
2яйца
1,5ч.л.сол
около 750гр.брашно
плънка:
2яйца
200гр.сирене
половин стрък праз
за намазване:
1жълтък

  Забърква се маята,1с.л.захар,1с.л.брашно и 50мл.топло прясно мляко и се оставя сместа да шупне.
  Пресяваме около 750гр.брашно,правим кладенче и наливаме шупналата мая,още 250мл.мляко,3-4с.л.олио ,2 яйца,1,5ч.л.сол.Замесваме меко,пластично тесто и оставяме на топло да втаса два пъти(след първото бухване премесваме и оставяме да се надигне още веднъж).
  Приготвяме плънката като размачкваме 200гр.сирене с две яйца и ситно нарязан половин стрък праз(ако няма праз може да се добави зелен лук,спанак,лопуш и даже магданоз).
  Готовото втасало тесто делим на три равни части и разточваме всяка на кръг с големината на тавата в която ще печем(с диаметър 30-32см,големичка).Намазваме дъното с олио ,слагаме първия пласт тесто и намазваме с половината плънка.Отгоре застиламе втория разточен лист и останалата плънка.Най-отгоре покриваме с третия лист.
 По средата на тавата слагаме чаша обърната наопъки и притискаме леко.С остър нож нарязваме лъчове от чашата към края на тавата(9-10-12).Всеки един отрязан сектор усукваме 1-2 пъти.
 

  Оставяме погачата да втаса,намазваме с разбит жълтък и печем на 180С до зачервяване.
  Да ви е сладко!

# 19
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
    Гръцки "кефтедес"



500гр.кайма смес(свинско/телешко)
1 тиквичка
1 морков
1 глава лук
1 яйце
4с.л.галета
2с.л.доматена паста или по-гъсто пюре
1ч.л.суха мента
1ч.л.сух босилек(ако имате в наличност свежи - по 1с.л. ситно нарязани мента и босилек)
сол,чер пипер

  Тиквичката се настъргва на едро ренде,моркова на ситно.Лука се нарязва на дребно.Омесват се в каймата с всички останали продукти и се оформят около 25-30 топки.Може да се изпържат или да се запекат.Аз лично предпочитам печени - в застлана с хартия тавичка,на силна фурна,без никаква мазнина.Могат да се хапват топли и студени.За летните горещини са по-вкусни студени със сос "дзадзики",много леко ястие.

# 20
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
       Чуден сладкиш с извара,кокос и шоколад



Продукти
за топчетата:
250гр.извара
2 жълтъка
50гр.кокосови стърготини
50гр. захар
3с.л.без връх нишесте

черно тесто:
4 яйца
30+30гр.захар
50гр.шоколад
2с.л.(без връх)брашно
2с.л.(без връх) нишесте
на върха на ножа бакпулвер
3с.л.какао
щипка сол

глазура:
120мл.прясно мляко
50гр.захар
25гр.краве масло
100гр.шоколад

За кръгла форма с диаметър 22см или правоъгълна 20/28см.

 Разтриваме добре изварата,захарта,жълтъците,кокоса и нишестето.С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата(намазнена и посипана с брашно).
 За тестото разбиваме жълтъците с 30гр. захар до побеляване,добавяме стопения шоколад,брашното,нишестето,бакпулвера,солта и какаото.Отделно разбиваме белтъците на сняг,като добавяме и другите 30гр. захар.Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес,като бъркаме в една посока.Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175С.Пробваме с клечка за зъби.
 За глазурата:Смесваме млякото,захарта и маслото и варим в касерола с дебело дъно до леко сгъстяване,отдръпваме от огъня,добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.
   Да ви е сладко!

  източник

# 21
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
          ЯГОДОВО ПАРФЕ



Необходими продукти
за пандишпановия блат:
2 яйца
4с.л.захар
2с.л.брашно
2с.л.олио
1 ванилия

за белия пласт:
200мл.течна  подсладена сметана
200мл.заквасена сметана
10гр.желатин
250гр.ягоди
1/2ч.ч.захар

желиран слой:
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.захар
10гр.желатин
300-400гр.ягоди

  Разбиваме яйцата със захарта,добавяме олиото и накрая с леки движения разбъркваме брашното и ванилията.Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия разкопчаваща се форма(22-24см),в загрята до 180С фурна,за 6-7мин.Оставяме го да изстине напълно и поставяме обратно във формата.
  Белия слой:Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в МВ,до пълното му стопяване(не допускайте да заври,губи си желиращите свойства).Разбъркваме заквасената сметана със захарта и оставяме настрани да се разтопи захарта.Разбиваме течната сметана много добре,добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди.Изсипваме върху приготвения пандишпанов блат и заравняваме.Оставяме в хладилника да стегне поне 1 час.
  За желирания слой - намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди,посипваме ги със захарта и ги оставяме да си пуснат сок и цвят.Заливаме второто пакетче желатин,оставяме го да набъбне и разтопяваме.Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме почти до завиране,прецеждаме и добавяме набъбналия желатин.Оставяме да се охлади.
  В това време нарязваме останалите ягоди,подреждаме ги върху стегналия сметанов пласт



и полека с лъжица заливаме с изстиналия ягодов сироп.Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето - поне 3-4часа.
  Това е!Обясненията ми са доста дълги,но в действителност не е сложно и трудно,само се иска търпение,докато стягат отделните слоеве.
  Получава се лек и вкусен десерт.Освен с ягоди,може да се приготви с банани,малини,къпини и др.

# 22
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
       Много шоколадова,лесна и вкусна торта



За блата:
2ч.ч. брашно
2ч.ч. захар
1,5ч.л. хлебна сода
1,5ч.л. бакпулвер
4-6с.л. какао(повече какао - по-наситен цвят и вкус,зависи си и от какаото)
2 яйца
1/3-1/2 ч.ч. олио(колкото повече какао сложите,толкова повече и олио)
1ч.ч.пр. мляко
ванилия
1ч.ч. вряла вода
  Крем:
400мл течна подсладена сметана
100-150 гр течен шоколад
2-3капки лимонов сок
 Глазура:
100г млечен шоколад
2с.л.мляко или течна сметана
1с.л.краве масло

   Всички сухи съставки се смесват.В отделна купа разбиваме леко яйцата с тел,добавяме олиото,и след това на два или три пъти последователно добавяме от млякото и от сухата смес,бъркайки с лъжица.Накрая наливаме врялата вода,бързо размесваме и изливаме в разкопчаваща се форма(22-24см) - предварително намаслена и посипана с галета или застлана с намаслена хартия.Тестото се получава доста рядко,това да не ви притеснява.Печем при 180С,за не повече от 25-30 мин.,проверяваме с клечка за зъби.
  За да не спадне блата след изпичане,подпираме с нещо вратичката на фурната,леко открехната и оставяме вътре да поизстине.
  След пълно охлаждане разрязваме на два или три блата.Аз разрязах на три,но единия пласт ми се получи доста тънък и се натроши,та го сложих по средата в почти насипно състояние.Следващия път ще режа с конец!
  За крема - разбиваме сметаната,добавяме течния шоколад(използвах "Нутела",стоплих го малко в МВ-то за да стане по-течен,по-лесно се излива),накрая добавяме няколко капки лимонов сок - сметаната се втвърдява и не спада после между блатовете.
  Редим тортата.
  За глазурата - начупваме шоколада,добавяме млякото и маслото и стопяваме в МВ,заливаме тортата.
  Оставяме да престои в хладилник поне 3-4 часа,а най-добре цяла нощ(за който има здрави нерви.
    Много шоколадова торта за заклети шокоманяци като нас!

  източник: ЖЖ

# 23
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
    Домашно кондензирано мляко (сгущенка,Дулсе де лече)



3л. прясно мляко
1,2кг захар
1ч.л. сода бикарбонат

     Варя в тенджера с дебело дъно(старата ми руска тенджера под налягане).Сварявам млякото,като кипне добавям захарта и содата и продължава варенето на среден огън.Отначало сместа се мъчи да "избяга" и се налага да постоя малко с лъжицата над нея.После като се поуспокои.оставям да си къкри,разбърквам отвреме на време.Когато се поизпари наполовина,започва да си променя цвета - жълтее,тогава намалявам още котлона и наглеждам по-често.Когато е вече почти готово,започва да се пени и става карамелено на цвят, тогава се разбърква често,да не загори.10-тина минути след като е започнало да се пени,смъквам от котлона,оставям да се охлади и разливам в сухи бурканчета.Съхранявам в хладилника.

^ бъркам с дървена лъжица
^ времето за варене варира според гъстотата и маслеността на млякото
^ след като се поохлади леко се сгъстява,ако ви се стори рядко може да се довари
^ от тази доза ми се получава около 1л. сгущенка

    Надявам се да ви хареса!

# 24
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
           Бързи сладки без яйца

   

    Много лесни и бързи сладчици,за неделната закуска на фамилията.Приготвят се с подръчни  Laughing материали,за броени минути.Рецептата е от старите тефтерчета,от времето,когато яйцата бяха кът.

Необходими са:
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
2 1/2ч.ч.брашно
1ванилия
малко орехи или шоколадов чипс,но може и без тях

   Включва се фурната да загрява.
   В тази последователност се забърква тестото - содата се "угася" в киселото мляко,добавя се захарта и олиото,разбърква се и се добавя брашното и ванилията.Получава се гъсто тесто,по-гъсто от кексово.С помощта на намокрена чаена лъжичка се оформят купчинки в застлана с хартия тава,на разстояние една от друга.Отгоре се забожда по една орехова ядка,а може и шоколадов чипс,а може и без нищо.


Слагат се веднага да се пекат в загрятата до 180С фурна,до леко зачервяване.От тази доза ми излизат 2 големи тави.С айрян или чай са чудесна закуска!

# 25
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
             Прасковен пай със сирене Бри



за тестото:
200гр.брашно
140г.масло
100гр.пудра захар
1 жълтък
ванилия
2щипки сол

за пълнежа:
3 праскови
100гр.сирене Бри
100мл течна сметана
1 яйце
захар на вкус

  Смесваме брашното и маслото,да се получат трохички,добавяме пудрата захар,солта и ванилията.Добавяме жълтъка и замесваме.Полученото трошливо тесто изсипваме във формата,разпределяме и притискаме към дъното и стените.Запичаме в предварително загрята до 190С фурна около 20 мин.
  За пълнежа добре узрелите,сочни праскови попарваме с вряла вода и обелваме.Нарязваме ги на тънки резенчета и ги посипваме с малко захар.
  За заливката разбиваме сметаната,яйцето и захар на вкус.Част от сиренето нарязваме на ситни кубчета и добавяме при сметаната.
  Прасковите нареждаме в изпечения блат и ги заливаме със сметаново-сиренената смес.Запичаме 15-20мин.,след което нареждаме отгоре останалото Бри,нарязано на тънко и дозапичаме.
Готовият сладкиш оставяме да изстине във формата,след което лесно се реже на порции.

# 26
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
            "Плаващ остров"
    с шоколад и приготвен в микровълнова



  За 2-3порции:
за соса
2жълтъка
2с.л.захар
250мл прясно мляко
30гр.шоколад(тъмен,млечен или бял по желание)

за "островите"
2белтъка
2с.л.захар
40гр.шоколад

  Първо приготвяме соса - смесваме в касерола млякото,жълтъците и захарта и нагряваме на водна баня или на слаб огън,при непрекъснато разбъркване с тел.Нагряваме,докато сместа се сгъсти(не допускаме да кипне),отдръпваме от огъня и добавяме начупения шоколад,бъркаме да се разтопи.Оставяме соса настрани,да се охлажда,а може да го приберем и в хладилник,покрит със свежо фолио до момента на сервирането.
 За "островите" разбиваме белтъците на сняг,добавяме захарта и разбиваме още малко.Накрая сипваме нарязания на ситно шоколад и разбъркваме с шпатула.Напълваме белтъчната смес в порцеланови или стъклени чашки с красива конусообразна форма,при мен се напълниха три чашки.Поставяме ги в микровълновата и пускаме на пълна мощност за 30 секунди.Оставяме чашките вътре за още минута.
  Минаваме с тънък нож по стените на чашките,обръщаме и изсипваме съдържанието в чинийки за сервиране,поливаме със соса и поднасяме.
  Наслаждаваме се! Grinning
 

  Рецептата търпи много промени - вместо да се вари сос,може да се гарнират "островите" с готов топинг,със ягодов сироп от сладко и т.н.

  Източник: ЖЖ

# 27
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
                    Торфен сладкиш
                    TURBAKOOK



400гр.брашно
250гр.масло или маргарин
3-4с.л.какао
100гр.захар

Пълнеж:
4яйца
150гр.захар
100мл заквасена сметана или кисело мляко
500гр.извара
ванилия
2с.л.брашно
 
  Брашното,захарта,какаото и маслото се претриват(най-добре с ръце)да станат на трохи.
  Яйцата и захарта се разбиват с миксер на пяна,добавя се изварата,заквасената сметана,ванилията и брашното.
  В разкопчаваща се форма,леко намазана с масло се изсипват половината от какаовите трохи,отгоре се излива яйчено-изварената смес,заравнява се и отгоре равномерно се посипва с останалите трохи.
  Сладкиша се пече при Т 180С 40-45мин.Оставя се да се охлади напълно и тогава се разрязва.

         

# 28
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
            Топчета от тиквички с млечно-чеснов сос



  Малки,топчести кюфтенца от тиквички,приготвени във фритюрник,с хрупкава коричка.Вкусни са както топли,така и студени,задължително с чесновия сос! Peace

  Точни пропорции не мога да дам,правя ги на око,но все пак:
2 малки млади тиквички се настъргват,посоляват и се оставят за поне 30 мин. след което се изстискват много добре от сока.Накисва се една филийка сух хляб,изстисква се.Замесва се с тиквичките,едно яйце,хляба,бучка сирене,нарязан магданоз,пресован чесън,млян черен пипер.И накрая се ръси галета,докато сместа стане подходяща за оформяне на  меки топчета.
  Загрява се олио(фритюрник),с мокри ръце се оформят топчета с големината на орех и се пържат на не много силен огън.Изваждат се на хартия да се отцедят,макар че не поемат много мазнина.
  Млечно-чесновия сос всеки знае как се приготвя - чесънче,кисело мляко,малко от препърженото олио,сол,копър,който обича.
  Да ви е сладко!

# 29
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
             Чийзкейк със смокини



блат:
150гр.чаени бисквити
60гр.краве масло
пълнеж:
250гр.маскарпоне
250гр.филаделфия(или 2п.крема-сирене)
5 яйца
лимонова кора и сок от половин лимон
100гр.захар
шепа смокини

  Смлените бисквити се заливат с разтопеното масло.Сместа се разпределя по дъното на застланата форма.Запича се за 10 мин. при 170С.
  В това време се разбиват маскарпонето и филаделфията със захарта.Добавят се лимоновия сок и кората,и едно по едно яйцата,на малка скорост.Получената смес се излива върху бисквитения блат.Отгоре се нареждат разполовените смокини.Формата се поставя на водна баня във фурната и се пече около час.Температура - 160-170С.
  Добре е да престои поне 4-5часа в хладилник преди консумация,изпъква по-добре чудесния аромат.
  Рецептата е сборна,но много добре се съчета аромата на лимон със сладостта на добре узрелите смокини.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт