Ако се оправяш с английския, ето ти линк с най-подробна информация. Този оцет се използва всъщонст като делиактесна подправка, отколкото като стандартен овкусител.
Иначе оригинален такъв оцет (а не български версии, които нямат нищо общо с истината) можеш да намериш в специализираните магазинчета за италиански продукти на цена около 15 лв за около 350 мл.
Такова магазинче има на ул. Цар Иван Асен ІІ, много близо до Орлов Мост. Пада се срещу сладкарница ПЧЕЛА. Има и канелони, разни видове паста, песто, маринован зелен пипер и още много такива щуротийки, необходими за италиански рецепти.
Ето, че съм си запазила и един материла от в. Капитал:
Капитал Light, Брой 22
Оцет „Балсамико“ класика в черно
В Италия го наричат aceto balsamico tradizionale. Последната дума е много важна, защото разграничава оригинала от безбройните имитации. Определението оцет е малко несправедливо, но технически вярно. Най-просто казано, процесът на производство изглежда така: дълга ферментация на гроздова мъст, кондензирана от бавно задушаване над открит огън в продължение на часове. Следват минимум 12 години отлежаване в бъчви от най-различно дърво, разположени в проветриви тавански помещения. Резултатът е уникален продукт с утвърден статут на кулинарна класика, който не може да се обърка с нищо друго.
Истинският балсамов оцет се прави на едно- единствено място в света - в така наречената zona tipica - Модена и Реджо Емилия. Няколко капки върху вече сготвеното ястие от месо, риба, паста или пък като „черешката“ на фин десерт са напълно достатъчни.
Aceto Balsamico di Modena пък може да се използва почти като стандартен винен оцет - в салати, за марината или оцветител на сосове.