Рецепти за приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко.

  • 140 812
  • 98
  •   2
Отговори
# 45
  • Мнения: 172
Всяка седмица вземам прясно мляко и подквасвам.Освен това и правя крема сирене по следната рецепта:
4л.прясно мляко/ аз смесвам краве и овче/
4л. сол
5-6 капки мая за сирене.
Оставям млякото да изстине както за подквасване/докато успееш да си държиш пръста 6 секунди/ и слагам солта, киселото мляко и маята. Завивам го и го оставям да стои така 4-5 часа.След това го отвивам и го изцеждам през тензух.

колко е киселото мляко?

извинение-киселото мляко и то е 4лъжици

# 46
  • Мнения: 172
Ето как изглежда крема сиренето: http://nadejdatd.snimka.bg/cooking/v-kuhnyata.264158.30630276

и на филийка:  http://media.snimka.bg/s1/2193/030630277.jpg?r=0

# 47
  • Варна
  • Мнения: 486
Да побутна темата,  Simple Smile,
искам да си направя извара от суроватката (или това което се отцежда от сиренето) - когато правя домашно сирене, въпроса ми е как се прави?
Има ли разлика от традиционния начин.

... загрявам да кипне, слагам киселина и отмествам ?

# 48
  • Мнения: 9 111
да, чакаш да стане на парцалчета вътре. Макар че, след сиренето няма да получиш много извара.

# 49
  • Варна
  • Мнения: 486
да, чакаш да стане на парцалчета вътре. Макар че, след сиренето няма да получиш много извара.

 Hug, а колко киселина да сложа, ако първоначално млякото е 5 литра, краве,
предполагам ще се отцеди към 3-3,5 литра

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 10:15 от mario.d.k

# 50
  • Мнения: 226

искам да си направя извара от суроватката (или това което се отцежда от сиренето) - когато правя домашно сирене, въпроса ми е как се прави?
Има ли разлика от традиционния начин.

... загрявам да кипне, слагам киселина и отмествам ?

Не я кипвай! Когато сложиш да вариш се образува нещо като каймак. Не слагай никаква киселина. Отнеми тенджерата внимателно от котлона, когато почне да се разпуква, но преди да се обърне. Обери с решетъчна лъжица. Получава се много вкусна и нежна извара.
 Но за съжаление, както пеп-4o е писала количеството е много малко.

# 51
  • Варна
  • Мнения: 486

искам да си направя извара от суроватката (или това което се отцежда от сиренето) - когато правя домашно сирене, въпроса ми е как се прави?
Има ли разлика от традиционния начин.

... загрявам да кипне, слагам киселина и отмествам ?

Не я кипвай! Когато сложиш да вариш се образува нещо като каймак. Не слагай никаква киселина. Отнеми тенджерата внимателно от котлона, когато почне да се разпуква, но преди да се обърне. Обери с решетъчна лъжица. Получава се много вкусна и нежна извара.
 Но за съжаление, както пеп-4o е писала количеството е много малко.

  bouquet

# 52
  • Мнения: 2 883
Извинявам се, че подхващам стара тема, пробвах да пиша ЛС, но нали форума сега има проблеми, и не ми разрешава  Rolling Eyes
Та... ЧНГ   bouquet
Моля Kiki_andr да ми напише рецептата за домашното крема сирене, защото не можах да разбера нищо от предната, а изглежда толкова добре  Blush

# 53
  • Мнения: 172
Моля Kiki_andr да ми напише рецептата за домашното крема сирене, защото не можах да разбера нищо от предната, а изглежда толкова добре  Blush
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА И ОТ МЕН.
Аз правя крема сиренето така:
1. Сварявам 4литра прясно мляко и оставям да изстине докато мога да си държа кутрето 5секунди.
2. Отделно разбивам 4лъжици кисело мляко/да не е данон/, 4лъжици сол, 4капки мая за сирене/аз слагам 1лъжица/
3. Прибавям към охладеното до необходимо прясно мляко, завивам и оставам да стои на топло 5часа.
4. Отвивам и слагам да се прецеди през марля до необходимата гъстота-около 3-4часа.
После му се наслаждаваш.
Това е рецептата за 4литра прясно мляко/за 3литра слагаш от всичко по 3-3л.пр.мляко, 3л.сол и 3 капки мая.
Ако имаш вапроси не се притеснявай да ме питаш.

# 54
  • Мнения: 2 883
Много ти благодаря  Hug
Току що обаче оползотворих това, което имах налично  Laughing ще чакам другата партида
Горе - долу какво количество излиза с 4л. мляко?
Благодаря   bouquet

# 55
  • Мнения: 172
Аз пълня едно кофичка,по малко от килограм-сигурно 700-800грама. Но според мен си струва. Откакто правя това сирене много рядко купувам,а откакто си подквасвам мляко купешкото ми се струва гадно....свикнахме си.
Трябва да ти кажа,че съм зарибила всички комшии.Който го е опитал всеки пита за рецептата и после си прави.Можеш да направиш за проба с по-малко мляко.

# 56
  • Мнения: 2 883
Със сигурност ще пробвам, само да се снабдя пак с домашно млекце Simple Smile Ще пиша отзиви, благодря ти  Hug

# 57
  • Мнения: 19
Здравейте!
Моля някой ако е купувал скоро мая за сирене в София да каже от къде.Днес обиколих няколко квартала в София и ме гледаха като извънземна.

# 58
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
Мая за сирене видях, че продават в Кауфланд. Вероятно продават и в другите големи магазини.

# 59
  • Мнения: 7 779
Здравейте!
Моля някой ако е купувал скоро мая за сирене в София да каже от къде.Днес обиколих няколко квартала в София и ме гледаха като извънземна.
по кварталите трудно се намира  Joy  но и в най-обикновените суперчета има такава мая. търси в сектор Млечни произведения.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт