(Био) зеленчукова градина 4

  • 100 588
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 222
Вижте на какво попаднах: Как да се отървете от плевелите с помощта на вестник

http://svejo.bg/4943.html?utm_source=feedburner&utm_medium=e … bg+%28Svejo.bg%29

Само дето не ми е съвсем ясно как точно се предпазваме от плевелите така newsm78, ако някой може да поясни   bouquet

# 31
  • Мнения: 4 586
А  кой ще ми каже кога се сее грах за втора реколта и съответно към какъв сорт да се ориентирам?  newsm78
Чети на пакетчето, тоя, който оскубах имаше и есенни месеци. Ако е дъждовно както при нас, сей какъвто имаш. Не знам защо, есенният ми се видя много вкусен, брах грах, докато започнах да не мога да вляза от кал и така остана. Пролетта зелени грахчета бяха покълнали на повърхността на земята, без да са били заровени. Та искам да кажа, че и зелените грахчета имат кълняемост. Понякога пускат кълнчета даже и в шушулката, тая година имах такива.

Вижте на какво попаднах: Как да се отървете от плевелите с помощта на вестник

http://svejo.bg/4943.html?utm_source=feedburner&utm_medium=e … bg+%28Svejo.bg%29

Само дето не ми е съвсем ясно как точно се предпазваме от плевелите така newsm78, ако някой може да поясни   bouquet
Мисля, че авторът има предвид стъблото да остане като през дупка във вестниците, а те да са хоризонтално, покрити с пръст, да не ви се смеят съседите, пък и да не ги размотава вятърът, като изсъхнат.

# 32
  • Мнения: 222

Мисля, че авторът има предвид стъблото да остане като през дупка във вестниците, а те да са хоризонтално, покрити с пръст, да не ви се смеят съседите, пък и да не ги размотава вятърът, като изсъхнат.

Аааа, така вече го разбрах! Благодаря!  Grinning Ще взема да пробвам, да видим!

# 33
  • Мнения: 770
Здравейте!
Пак съм без снимки   Blush но днес ако спре да вали вече ще снимам!Вчера и ние хапнахме първите доматчета, друго си е домашното вкусче.
За грах си говорите, при нас нищо не поникна. Сега дали ще мога да засадя пак и какъв сорт да взема? Босилека и чубрицата и те не поникнаха, и копъра ни е малко и краставици уж Гергана взехме, но не ни прилича много на Гергана... нещо незнаем какви семена май да купуваме, но с опита ще се научим.
За доматите да ви питам - трябва ли и кога и как да се прекършват върховете?
Някой сял ли е пащърнак? Ние бяхме сяли и сега след дъждовете гледам са поникнали 4 коренчета, а аз вече го бях отписала.Имах и едно морковче, но мъжо си помислил, че бил готов и го отскубнал....
Къпините и малините кога се сеят? Иска ми се да сложа такива храстчета по-долната ограда.
Пак само въпроси, но като нищо не ми е ясно така ще съм в началото.

# 34
  • Мнения: 86
За плевелите не знам колко ще помогне ама химията от мастилата къде ще иде?
Къпини и малини се сеят есенно и ранно пролетно време-пък после се чудиш как да се отървеш от тях.Моите къпини ходят като живи из двора-всяко връхче на филиз щом докосне земята и вече пуска корени.Пролетно време скубя ,изкоренявам,прореждам и миналия ден като влязох в къпинака да търся едни тикви се уплаших-пак наникнали навсякъде.

# 35
  • Мнения: 222
За плевелите не знам колко ще помогне ама химията от мастилата къде ще иде?

Права си. Чела съм, че и в компоста добавят вестници, когато няма достатъчно кафяв материал. По-екологично би било с амбалажна хартия или неоцветен картон евентуално. Или пък само в цветните лехи.

# 36
  • Мнения: 4 586
Има къпини с бодли, има и без бодли. Стават чудни компоти, пие се само сока.
Тия с бодлите ми трябват за ограда, да ги наснова вертикално през бодливата тел.
Хей, никой ли не иска дъжд, правя вече отстъпка, пращам го даром. Небето се здра.

# 37
  • Мнения: 86
Аз моите бодливи къпини се мъча до ги унищожа-малко по-ароматни от другите са,но нямат бране-зверски дерат.

# 38
  • Мнения: 513
      Peace Вълк благодаря за отговора, но като коментирахте за дългите  с над 10 грахчета шушулки Thinking  мъжо изнедоволства от нашия грах, защото при него това е рядкост / 5-6 зрънца е нормалното/ и каза да попитам във форума за сорта. Аз обикновенно от години го сея от купен пакет сух грах за готвене, не купувам пакетчета със грах за семе.
      newsm78 Сега решихме да купим пакетчета със семе, но все пак ме интересува, ако някой е доволен от някой определен сорт та да пробваме от него.
     

# 39
  • Мнения: 465
Има сорт къпина-малина.Поне 15 години вирее на българското ми село.Мама ги е насадила в редичка и ги поддържа 1,50 високи,за да и е лесно брането.Пащърнакът сях веднага след като се стопи снега тук,края на април.Пръв поникна,след него червеното цвекло.Трябва му студ за да покълне.
Валя ,та се съдра,Вълчо и тук. Joy
И продължава-всеки ден след обяд.Разсадих коренчета наша целина,не тази ..за стъбла.Половината коренчета са извън почвата,като баобаби.
Гледах видео за завалии като мен без почва.Сковаваш дървена кутия,слагаш-ред вестници,ред тор,ред земя,ред раздробена слама,поливаш с маркуча ,бъркаш с вилата хубаво.Оставаш докато изпръхне и садиш.
Има едно интересно направление в градинарството,нарича се биодинамично(biodynamic).
За съжаление намирам само линкове на английски.Почти припокрива руската школа на Любознателна,но е още по-духовно.
Например-през август забиват(заравят) в почвата прерязани рогове на животни пълни с пресни изпражнения.Напролет от тях само шербетуват;през април запълват рогове с начупен кварц,които лежат в почвата до август,с него се пръска почвата като разтвор.Парниците се отопляват с бидони с вода нагряваща се от слънцето  или контейнери с разлагаща се пресна тор.Топли са изпаренията му.Ето линк с картинки.
http://www.growbetterveggies.com/growbetterveggies/about-biodynamic-agricult.html
И разсаждане на домати с рибени глави.
http://www.growbetterveggies.com/growbetterveggies/2010/04/repos … ant-a-tomato.html
Парникът и водно-торовото отопление:
http://www.growbetterveggies.com/growbetterveggies/2009/03/manur … ouse-heating.html
Водата за поливане или шербетуване се зарежда с енергия  чрез силно бъркане.Ту наляво-ту надясно.Полива се(пръска) с много накиснати,ферментирани билки.
Матцето по-назад говореше за копривата.Тя може би точно такова градинарство прави?
Лек ,умерено слънчев и апетитен ден ви желая!
Дедо да върви на поправяне Hug
Вълк,че ти можеш и книги да пишеш... Thinking

Последна редакция: вт, 29 юни 2010, 15:59 от Веселчето

# 40
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Хубавото на градинарството е, че се смесват духовността и мотиката, енергиите и мезетата  Laughing, аз така най обичам, от всичко да има.
 
Neli VB грах може да зесееш и сега, и докъм 20 юли. Препоръчвам сорт Динга, има го по хипермаркетите, в малка грозна кутийка. Втората култура става малко по-дребен, но зависи от напояването. Засей ги на място, където догодина напролет ще сложиш пипер, домати, патладжан. Като го обереш граха наесен, засей предзимен спанак, който да обереш до април, и тогава слагаш зарзвата.

Вес, juja_ аз вчера изскубах пащърнак за една комшийка - има корен колкото малкия ми пръст дебел. Яде ли се шумата? Много хубава свежа и зелена е. juja_, внимавайте с плевенето, чубрицата изниква с дребни листенца и има много "плевелен) вид, да не иде зян. А доматите някои ги кършат след 4-5 плодна китка, други сами се задънват, а пък трети си растат на воля. Все пак за дворна градина говорим, нали, не за стоково производство.

# 41
  • DE
  • Мнения: 971
Анн, благодаря !
Снимки със страхотни градини показвате.
Усетих някак си и вкуса на сочното и сладко домати !
Дерзай душо...!
С моите реколти тук съм на светлинни години растояние от вас !
При мен е непоносима жега . На сянка 35*.
Няма дъжд повече от месец, а земята е като в Сахара !
ГореЩ пясък Whistling
По назад Любознателна беше питала какво да прави с ниските колове на доматите !
Имах един стар съсед. Той си правеше удължение !
На края на кола имаше оЩе един, с някакви винчета. Като порасне растението, отваря(като дървен метър) завива винчетата и готова му беше дългата сопа Mr. Green

# 42
  • Мнения: 28
Брюкселско зеле кой е отглеждал?
Имам питане :листата кършат ли Rolling Eyes се защото днес махнах най-долните две три който бяха леко пожълтели и увиснали.
Такова чудо не съм отглеждала -моля някой да сподели опит Hug

# 43
  • Мнения: 513
   Hug Куркума благодаря за хубавите съвети,  Peaceопределено ще се възползвам от тях.

# 44
  • Мнения: 4 586
Преди години една съседка отгледа брюкселско зеле, ама нито един от тримата й мъже в къщи не пожела да го куса, така че, сама си го рекламира и сама си го яде.
Днес вечеряхме пълнени тиквички. Но не отрязани челно, а отрязано малко по дължина и запечени в тава. При сервирането заляти с малко кисело мляко. Пълнежа от кайма, ориз, скълцана тиквичка от тореза, копър, чесън, магданоз и домати, червен и чер пипер, сол. Абе нещо като цървули, с коричка отгоре. В тавата капната малко водичка и мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт