Храната от гората

  • 50 143
  • 185
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 402
    bouquet -Страхотни сте  Hug  bouquet

Тук никой не му обръща внимание Mr. Green Mr. Green,ама  аз утре отивам на глогобер.. Hug

Леля Ог освен на чай ,на какво става още ? Или го ядеш така ,суров ?

  Зиче, колко ти завиждам за гъбите...  Mr. Green Mr. Green

# 61
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Brontolo  И АЗ ЩЕ БЕРА ГЛОГ ТЕЗИ ДНИ АМА Е СТАНАЛ ЕДИН ТЪМНО ЧЕРВЕН ЕДЪР МНОГО ТАЗИ ГОДИНА И СЛАДЪК ИЗЯДОХ ЕДНА ШЕПА КАТО БЯХ ЗА ГЪБИ. Peace Peace
Ама съм си за завист вяр Mr. Green  толкова буркани си затворих ,че за цяла зима ще има да си хапваме. Hug

# 62
  • Мнения: 402
 Виждайки ,че Коледа не е далеч ,можеш да се смилиш над нашите бедни души,дето сърнелка никога не са и виждали през живота си , и да пратиш поне 1 бурканче... Praynig Joy Praynig Joy

# 63
  • Мнения: 2 037
Страхотна тема!
Отивам да ви похваля при градинарите, като гледам Amber ви е намерила!

# 64
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Виждайки ,че Коледа не е далеч ,можеш да се смилиш над нашите бедни души,дето сърнелка никога не са и виждали през живота си , и да пратиш поне 1 бурканче... Praynig Joy Praynig Joy

Давай адреса нямаш никакъв проблем веднага пращам колета. Hug Hug Hug Hug Да видиш че не съм циция Wink Wink Joy

# 65
  • Мнения: 803
Как обработвате сърнелките в бурканчета?
Аз или ги консумирам моментално , или суша.

# 66
  • Мнения: 4 586
Струва ми се, че сте пропуснали трънките, баш сега им е времето. След първата слана поомекват, и могат да се ядат сурови. Или на компот, вкъщи пием само сока.
Трънките не растат точно в гората, а по синори, покрай пътища, по края на гората.
Ей за тия топченца с костилка става въпрос, достигат до диаметър 1 см. Гъчкани са с витамин С, пектин, глюкоза.

# 67
  • Мнения: 1 707
Ех, че хубава тема   bouquet Голям почитател съм на гъбките и боровия мед, правя и чай, макар че много малко билки познавам  Blush

# 68
  • Мнения: 211
Зиче, набрали сте направо промишлени количества гъби ! Вярно са много красиви!

Фио, ей така си го ям глога, направо от клончето  Laughing  Мога да опаса цял храст самичка!

Вълкът с дългия ник,  вярно, че пропуснахме трънките, много ги обичам и аз.

# 69
  • Мнения: 836
Струва ми се, че сте пропуснали трънките, баш сега им е времето. След първата слана поомекват, и могат да се ядат сурови. Или на компот, вкъщи пием само сока.
Трънките не растат точно в гората, а по синори, покрай пътища, по края на гората.
Ей за тия топченца с костилка става въпрос, достигат до диаметър 1 см. Гъчкани са с витамин С, пектин, глюкоза.


А рецептата за компота ще дадеш ли? Simple Smile


Много уютно в тази тема!

Гората през есента е приказна. И няма начин да си тръгнеш без натежали от горски "скъпоценности" джобове Simple Smile.
Сега му е времето на шипките, трънките и глогинките. Обичам сама да си ги набера и да си ги изсуша.

Ето моята рецепта за чай с дъх на есенна гора:
5-6 плодчета шипки и още толкова от глог, плюс 2-3 трънки (че много запичат) се запарват в 700 мл вода. Престояват 5-10 мин, след което чаят се прецежда.
Трънките придават невероятен аромат. Опитайте Simple Smile




# 70
  • Мнения: 4 586
Е, рецепта за компот. Три-четири пръста трънки без дръжки и листа, измити, на дъното на буркана. 7-9 лъжици захар /125-160 gr/ на буркан тип Омния /800 ml/. Запечатват се с нови Ловечки или Лясковски капачки, и се варят. След като заври водата, се засичат 15 минути, вадят се с щипка за буркани и с терморъкавици се обръщат с капачката надолу. Като изстинат, се редат на рафтовете в мазата.

# 71
  • Мнения: 836
Малко в повече ми дойде иронията ти, но благодаря за съветите все пак.
Не знам дали ще намеря лясковски капачки, но първо мисля да махна костилките на трънките. И нататък ще импровизирам.



За супа от трънки чували ли сте?  Приготвяла се като тази от киселици:

Супа от киселици

1 килограм киселици се очистват от семките. Може и да не се белят. Надробяват се на малки кубчета или резенчета. Поставят се в 1 и 1/2  литра кипнала и осолена вода, в която е сложен един ситно надробен обелен домат и ситно нарязани 1-2 моркова. Вари се още около 5-6 минути с цел да не се разкашкат киселиците и зеленчуците. Водата може да бъде подправена по собствен вкус с дафинов лист, чер пипер и други подправки.

Отделя се от огъня и по желание се добавят ситно стрити майорана (или риган) и малко чубрица.

Тази супа може да бъде подправена с фиде без застройка или да бъде застроена както обикновена супа. Ако се слага фиде или ориз те трябва да се поставят в кипналата вода поне 5-6 минути преди киселиците.

Ако се използват сушени киселици предварително се накисват в студена вода.

 

Супа от трънки

Приготвя се както супата от киселици. Неприятното е, че трябва да се плюят костилките на трънките, но супата си заслужава - изключително полезна храна, богата на витамини и микроелементи.

Ако трънките са сушени се подхожда както при киселиците - предварително накисване в студена вода.

 
Оттук:
http://bilkite.hit.bg/hrani.htm


ПП. Сега се сетих, че навремето любимата ми супа беше от киселец. Яла съм го и така - току-що откъснат (диворастящ):

http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=articles&id=81

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 11:49 от горица

# 72
  • Мнения: 3
Благородно завиждам на хората, които познават ядливите гъби - аз много обичам да ходя в гората за гъби, но съм брала само с опитен гъбарин (въпреки, че ако ти е писано да се удавиш - няма да се обесиш).
Незнам дали разликите могат само по книга да се научат. Thinking

# 73
  • Мнения: 1 707
Горица, той с добри чувства  Hug
Аз пък се сетих, как мама ми разказваше за сладко от теменужки, много ароматно, макар и на вид като крилца на мухи  Sick  Joy За съжаление няма я вече за подробности, но съм навита да пробвам да направя.

# 74
  • Мнения: 4 586
Днес бях в гората до стария язовир на Пчелина, осеяно е с лилави бутурчета в габъровата гора.
По-нататък събрахме кофичка млади сърнели и си напълних джобовете на якето с лъскави шипки от южния край на гората.
Листата на смрадликата са яркочервени, към вишнави.

Общи условия

Активация на акаунт