Майки които приготвят сами пюретата

  • 39 479
  • 899
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 68
Ние с баткото имаме този проблем....всичко да е пасирано! Сега се мъчим да го отучим, като стигнахме до мачкане с вилица. NovaVIVA ще ми е интересно да споделиш как се справихте с пасирането и капризни ченето  Simple Smile

# 16
  • София
  • Мнения: 239
ellica11, това не го знаех за сърцевината на картофа и моркова.....само че как определяш до къде да изрежеш? за кората ясно.
На моркова е по-ясно различимо.Като го срежеш на 2 се вижда ясно средата.Тя в повечето случаи е обособена като отделна част (ох, как го обясних само, дано да е разбираемо).За картофа е малко по-сложно, но общо взето аз изрязвам един триъгълник от средата.

# 17
  • София
  • Мнения: 934
Здравейте! Ще питам и тук, въпреки че го направих вече в друга тема. Имам едно отворено бурканче пуешко пюре в хладилника от вчера. Мислите ли, че ще се развали до утре, ако го оставя в хладилника или да го сложа във фризера  Thinking
И един въпрос към тези, които правят месни пюрета. По колко месо слагате. Мислете ли, че на порция от 180мл, 60мл месо е добре?

# 18
  • Анкх-Морпорк
  • Мнения: 3 476
За да не е лепкав картофа, е хубаво да се свари предварително и после да се пасира изстинал.
Варях го с кожицата, в съд с вода, като се напука, значи е съвсем сварен, а може и с вилица да се пробва.
Оставях да изстине, пасирах с топла вода (преварена) и слагах малко АМ. Без поне малко АМ или кърма не е особено вкусно.
В начлот се дава по-разредено, после и по-гъсто.
После слагах и варен морков, с морков или червена чушка вече е много вкусно, става леко сладникаво.
Всеки ден си варях зеленчуците, а често пъти и по-голямо количество, защото каквото остане, го изяждахме, голямото дете и то искаше от пюренцата, на нея слагах сирене, жълтък (на бебето ще сложиш, когато дойде време за такива продукти)

# 19
  • Мнения: 312
много ми е интересна ващата тема и с удоволствие
ще  е следя.ЕДно добре усведомяване за определени неща преди бебо да е дошал е добре..после едва ли ще има време за четене.
И АЗ ПРЕДПОчИТАМ ПРИГОТВЕНАТА ХРАНА  В КЪщИ.......
СТРАХОТНА ТЕМА И МНОГО ПОЛЕЗНА

# 20
  • София
  • Мнения: 1 731
Здравейте! Аз също приготвям пюретата вкъщи - Влади определено ги харесва повече от бурканчетата. За баткото също бяхме така. Продукти използвам домашни или от био магазин My organic market (мисля, че по-горе имаше линк). Пюретата и кашата ги приготвям с кърма. За да стане кашата нормално гъста - първо загрявам кърмата - да стане гореща, после изчаквам да изстине и вече няма опасност да втечни кашата. Сигурно се влошават някои от качествата й, но със сигурност пак е по-полезна от сухото мляко. Не мисля, че е добре зеленчуковите пюрета да се приготвят само с вода, особено ако след това не се дава на детето да суче. Според правилата на детското хранене трябва в храната винаги да има пълноценни протеини. Когато е с месо, може и само с вода.
Относно пасирането на картофите - мен не ме притеснява, че стават лепкави, а и детето си ги хапва. Така че пасирам всичко.

# 21
  • Мнения: 781
Аз също приготвям пюретата вкъщи.Картофа го пасирах,защото намачкан не искаше да го яде.И като му го дадох първият път беше отвратен.Не го насилвах,а изчаках 2 дена и му дадх тиква.След това прояде и картоф.А сега без картов в яденето не може  Grinning Слагах АМ защото не ми се цедеше   Blush

# 22
  • Мнения: 68
Здравейте!
Днес направих първото картофено пюре и Маламир си изяде първите две лъжички пюренце!
Пюрето го пасирах, с вода от варенето, без кърма, топло.......стана наистина малко лепкаво, но той не му се разсърди изобщо. Сварих го като го обелих по дебело, изрязах сърцевината и го нарязах на кубчета. Утре смятам да го оставя да изстине и тогава да пасирам.
Имам следния въпрос: Тъй като картофите ми са много големи една голяма част от картофа остана обелена.......мисля да я съхраня до утре увита в стреч фолио в хладилника.......вие съхранявали ли сте суров обелен картоф?

# 23
  • Мнения: 397
Ако ще съхраняваш по-добре да е в съд с вода. Но най-добре свари целия картоф и си го хапни ти, а на младежа приготви нов на следващия ден!

# 24
  • Мнения: 273
 Simple Smile запис

# 25
  • София
  • Мнения: 239
Здравейте,
Аз пък като си сваря картофчето, правя пюренце от него +водичката, в която е вряло, отсипвам си нужното количество за това хранене, а останалото съхранявам в хладилник 3-4 дни.Така си правя комбинацийки през следващите дни без да се налага да се цапам за 5гр. всеки ден.Същото правя и с моркова, тиквичката, зел. боб и т.н.
Аз пък да ви споделя моя опит с въвеждането на авокадото.Вече 2 дни го боря  Simple Smile
Изчетох доста и всички мами казваха, че мачкат с вилица, и не е нужно да се пасира.Да, ама не и според мен.НАмачкано с вилица стана все едно съм сложила натрошено сирене в пюрето.Отврат.И съответно малкия не го хареса много, много.Днес си пасирах цялото авокадо (само него без да добавям вода АМ или др.).Излязоха ми точно 2 бурканчета по 125мл. и така ще ги използвам до 2-3 дни докато ми приключи въвеждането на авокадото, като ги съхранявам в хладилника.

# 26
  • Мнения: 68
Здравейте,
Аз пък като си сваря картофчето, правя пюренце от него +водичката, в която е вряло, отсипвам си нужното количество за това хранене, а останалото съхранявам в хладилник 3-4 дни.Така си правя комбинацийки през следващите дни без да се налага да се цапам за 5гр. всеки ден.Същото правя и с моркова, тиквичката, зел. боб и т.н.
И аз така мисля да направя, но в какво съхраняваш? Аз имам кутийки за съхранение на кърма на Авент и тези http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/products_id/9310. Притеснява ме да не поемат от миризмата на хладилника.

# 27
  • София
  • Мнения: 239
Poli, аз съхранявам в бурканчетата от пюренца, но тези кутийки също ми изглеждат доста удачни,Контейнерите за кърма също, нали са с капачета?

# 28
  • Мнения: 304
Поли Моли, обелен картоф и аз запазвам, като го обвия плътно във фолио и го прибера в хладилника, но не съм го ползвала после за пюрета, а за наши манджи, а за детето взимам нов. 
Иначе съм посъбрала бурканчета от готови пюрета и в тях насипвам домашно приготвените.
Горе-долу до седмица могат да изтраят във фризера, мисля  Thinking

# 29
  • Мнения: 68
Благодарско за отговорите!
Питам за суровия картоф защото си поръчвам био картофи и имам само няколко.....в нашия град няма такива /или поне аз не зная да има/. Ще пробвам със съхранението на готово пюре
Да споделя опита от днес.....Този път пасирах след като изстинат картофите, но не стана така гладко /имаше бучки които после мачках с лъжичката/ - при това го пасирах с кърма, а не с вода както предния път. Утре ще правя с топъл и ще сложа в кутийка в хладилника....
Да отчета и действието върху Мирко - първия ден с любопитство изяде 3 лъжички - последва пръчкане и акане 2 пъти за 24 часа /той е на кърма, но в последно време беше почнал да ака на 2 дена един път/; втория ден - изяде 5-6 лъжички, като се разрева после на млякото си....искаше още
Не знам утре дали да не дам повечко или е твърде рано?
 

Общи условия

Активация на акаунт