Как съхранявате зеленият лук ?

  • 13 289
  • 18
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 94
Привет на всички  newsm03
Имам мноооого зел лук, който незнам как да го съхраня. Някой замразявал ли е нарязан на ситно зелен лук ?  newsm12 Или някаква друга идея как да си го съхраня за по-дълго време или да го консервирам за зимата .
Благодаря ви предварително  newsm51

# 1
  • Мнения: 5 001
В торба и в хладилника,така както си е с корените...Торбата е завързана.
Вадя почиствам и ползвам.....Но си е зелен лук все пак....Бързо трябва да се консумира.....
Слагай по манджите или яйца със зелен лук направи и така.....

# 2
  • Мнения: 27 524
И аз в торба в хладилника. Ако количеството е повече го срязвам на две - отделям зелената и бялата част и започвам да ползвам перата, те се скапват по-бързо. Бялата част оставям за след това. Не махам корените, защото тогава лукът започва да си избутва средната част навън  Crazy
За консервиране на зелен лук не съм чувала. Ако го замразиш после ще е като скашкан, няма да стои свеж. Хапвайте на поразия сега и това е Grinning Има много рецепти, които изискват доста зелен лук, а и пресен най-вече.  Simple Smile

# 3
  • Мнения: 84
Винаги нарязан във фризера и като ми потрябва отчупвам и ползвам дори и за салати-стои свеж не е скашкан. Peace Peace

# 4
  • Мнения: 25 615
Замразявам редовно нарязан зелен лук в големи торбички. Гледай само да е сух, преди да го прибереш във фризера.
Използвам го за готвене през цялата година - чупя си нужното количество, а останалото прибирам отново във фризера.
По същия начин замразявам всякакви зелени подправки - магданоз, копър, джоджен... Даже настъргани краставици за таратор.

# 5
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 434
Винаги нарязан във фризера и като ми потрябва отчупвам и ползвам дори и за салати-стои свеж не е скашкан. Peace Peace

    И аз така го съхранявам и съм много доволна, че винаги имам пресен лук. Така е и с всички зелени подправки, както и  спанак, лапад, киселец. Нарязвам и в пликове във фризера. После само си чупя колкото ми трябва.
Преди да свърши зеления лук си купувам по-голямо количество почиствам, нарязвам и във фризера.
   Сийче, аз пробвах миналото лято и с настъргани тиквички, не само с краставици, ами получи се... hahaha

# 6
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Нарязвам слагам в кутийки или в торбички и в камерата. Цяла зима си го ползвам за готвене, и всеки път като изкарам мирише така все едно сега съм го набрала. А и не губя време в рязане, миене, чистене и т.н. при всяко готвене. Наведнъж се наревавам, хубаво  Laughing и това е. Дори и в малки количества да купя, пресен лук, чесан, копър, магданоз, спанак, коприва, лапад и т.н. винаги така съхранявам.

Това за скашкването, сега го чувам  Thinking , никога не ми се е случвало. А от години си замразявам така.

# 7
  • Мнения: 27 524
Гледай само да е сух, преди да го прибереш във фризера.

Да, явно се скашква, ако е бил мокър. Сега се сещам, че съм си прибирала магданоз, сух, и стои свеж. Прибирала съм и мокър и после излиза на каша.

# 8
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Гледай само да е сух, преди да го прибереш във фризера.

Да, явно се скашква, ако е бил мокър. Сега се сещам, че съм си прибирала магданоз, сух, и стои свеж. Прибирала съм и мокър и после излиза на каша.

Аз съм прибирала мокър, но не ми се скашквал, само при копъра ми се е случвало, ако е мокър и наблъскан в кутийката после не мирише хубаво.  А може би зависи от това дали лука е от градината или от магазина.  newsm78 Аз съм слагала предимно домашен от градина.  Thinking

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 440
Измит, добре изсъхнал, накълцвам и в обезвъздушени найлонови пликове - във фризера. Много свеж остава. Ако готвиш - не го размразявай, а направо в тенджерата или тигана - така няма да се разкашка.

# 10
  • Мнения: 27 524
А може би зависи от това дали лука е от градината или от магазина.  newsm78 Аз съм слагала предимно домашен от градина.  Thinking

Може да има значение, да. Както като сложиш нитратно зеле за кисело как става на каша  Rolling Eyes

# 11
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Измит, добре изсъхнал, накълцвам и в обезвъздушени найлонови пликове - във фризера. Много свеж остава. Ако готвиш - не го размразявай, а направо в тенджерата или тигана - така няма да се разкашка.

Да и аз не размразявам, направо слагам било в тиган или е тенджара.

А може би зависи от това дали лука е от градината или от магазина.  newsm78 Аз съм слагала предимно домашен от градина.  Thinking

Може да има значение, да. Както като сложиш нитратно зеле за кисело как става на каша  Rolling Eyes

В интерес на истината само купешки лук не съм слагала във фризера, но смятам да пробвам.

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 440
По-голямо значение има, дали е хубаво изсъхнал продукта (особено зеленийките). Аз така си правя от всички зелени подправки и са много добре запазени и свежи. Копърът е на голяма почит у нас и си е перфектен по тази технология.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 94
Браво много благодаря на всички  newsm51 , аз копър, магданоз и джоджен съм си замразявала, но след като ги измия ги оставям да изсъхнат и после си ги нарязвам. С лука значи така ще направя, мен ме притесняваше да не стане на каша , но ... явно няма ( домашен лук от градината е , а не купешки) , а м/у другото, една зима киселото ми зеле стана на каша  smile3514 явно е било заради нитратите .

# 14
  • София
  • Мнения: 15 466
   Нарязвам, в буркани или пликче и слагам в камерата. Ама не става за салати, само за готвене. Но пък така нарязан и замразен зелен чесън, съм слагала в салати и таратор и си е добре!

Общи условия

Активация на акаунт