Ориз Басмати и порциите

  • 11 028
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
Момичета, ще готвя ориз Басмати за 6 човека за довечера, с гъби, като гарнитура. Имам кутия с 4 пликчета на дупки по 125гр. Обикновено пише по кутиите за колко човека са, но на тази (някаква от Индия) не и сега не мога да се ориентирам - хем да има и да остане, хем да не стане прекалено много и да хвърлям после. Две пакетчета? Или да сипя в чаши и ако да - колко чаши? Понеже не набъбва почти и не мога да преценя, така суров ми се вижда супер малко...  Blush

# 1
  • Varna
  • Мнения: 2 595
Блонди,
аз ползвам, Пакистанско басмати. Готово е за 8, 10 мин. Но това Индийското не го знам какво е и защо не набъбва. #Crazy Пакистанското набъбва и не е във торбички със дупчици. Но се сещам за какво става въпрос, защото от тоя вид съм готвила Императорски ориз. Но по добър от тоя Пакистансия не съм готвила. Много ароматен и вкусен. Дори и да не е запържен със краве масло, а само варен и тогава да е добавено маслото, мога да хапвам само това.
Как искам да ти помогна, ама като не набъбва това чудо и не мога да преценя какво да ти кажа rotfImao  Тоя който набъбва аз слагам 3 чаши ама чаени.

# 2
  • Мнения: 27 524
E, той набъбва, разбира се, но малко, имах предвид, че не е като кръглия, а даже и по-малко от продълговатия. От Хималаите иде. Мога да премеря с чаши, разбира се, ще махна пликчетата. Ти слагаш 3ч.ч. за колко хора?  Hug Защото от обикновения ще стигне за 10 човека  Crazy

# 3
  • Мнения: 1 777
Блонди 1ч.ч.суров басмати ,като се свари става около 3ч.ч.Аз мисля че по една чаша сварен ориз на човек е ок.

# 4
  • Бургас/София
  • Мнения: 411
Блонди, при мен от 1.5 ч.ч. суров басмати стават 5-6 порции. Не съм обръщала внимание дали е от Индия обаче. Довечера ще проверя и ще допиша.

# 5
  • Мнения: 27 524
Много благодаря,  Hug значи ще сваря 2ч.ч. (ще видя и колко пакетчета прави това  Grinning).
Иначе не мисля, че има значение откъде е. В Хималаите е коренът му и основното му отглеждане, но все пак сортът би трябвало да си е еднакъв навсякъде  Simple Smile

# 6
  • Мнения: 27 524
2 ч.ч. бяха малко по-малко от три пакетчета.

# 7
  • Varna
  • Мнения: 2 595
Блондич, сега виждам чак, че си ме питала колко ориз слагам. Понеже моите гости много обичат ориз аз слагам 3 чаени чаши. И е добре за моите 6 гости. Иначе може да е от Хималаите момичета но има разлика.  Нали знаете, за качеството и за видовете ориз, така е и със басматито. Пиша така, щото за малко бях по тия краища и това помня за басмати ориза.
Моят басмати не е насипан във малки пликчета а е във една голяма.

# 8
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Блонди аз редовно готвя Басмати, но обикновено приемам че половин чаша суров ориз се равнява на една нормална порция за възрастен човек, така че в твоя случай бих сложила 3 ч.ч суров ориз, за да станат 6 порции. Peace

Хм, сега виждам съвсем противоречиви мнения и съм шокирана, как е възможно от чаша и половина да излязат 5 порции. newsm78
Аз правя редовно за нашето семейство чаша и половина (2 възрастни и две деца на 10 и 4 години сме) и количеството ни е точно. Говоря за ориз варен отделно по метода за суши(на една ч.ч суров ориз слагам 1 1/5 ч.ч. студена вода). Може би зависи и как е приготвен, не знам, дано не те объркаме. Hug

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 21:58 от natalyna

# 9
  • Мнения: 27 524
Стана мнооого ориз  Crazy Цяла тенджера и то не от малките. Вярно, че имаше и гъбки вътре малко, но все пак... 1 чаша щеше да е предостатъчна значи (а и не бях ги напълнила догоре чашите). Иначе го сварих 1:3  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 1 777
Ако имаш останал още ориз ,направи едни оризови кюфтенца. Simple Smile

# 11
  • Мнения: 27 524
Вече е смесен с гъби и къри, как да оформя кюфтенца?  newsm78

# 12
  • Мнения: 1 777
Вече е смесен с гъби и къри, как да оформя кюфтенца?  newsm78
Няма значение че ориза е  с гъби и къри,още по -вкусни ще станат кюфтетата.
Аз ги правя по -тази рецепта  на Берина,но не ги пържа а нареждам в тавичка и пека.

http://berina-berina.blogspot.com/2009/05/blog-post_04.html

# 13
  • Мнения: 397
Блонди, извинявай, че ще попитам в твоята темичка, но някой може ли да ми обясни
подробно как да приготвя императорски ориз (пробвах, но изобщо не ми се получава) Tired

# 14
  • Мнения: 27 524
Погледни тук  Hug

Пети, благодаря ти за рецептата. Оризът се изяде преди да стигна до тях  Grinning но обезателно ще ги пробвам  Hug

Общи условия

Активация на акаунт