Рецепти с гъби

  • 5 298
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 25
Моля препоръчайте ми рецепти с гъби baby_neutralМного искам дасготжя такава манджа, защото видях, че има хубави гъби на пазара, а пък нали са и пости все пак newsm78 Исками се гъбите да са основна съставка, а не добавка към ястието.Ще съм благодарна за всякакви идеи   bouquet

# 1
  • София
  • Мнения: 1 762
Сутринта рано гледах Звездев да прави гъби плакия. Наряза 3 голями глави лук, един морков и така модерната напоследък селвия- един стрък / това е английска целина, ако ме питаш може и без нея /. Това го сложи да се запържва в мазнина на котлона. Прибави и две скилидки чесън, пак на ситно. През това време наряза на едро, тоест на по две, 700 гр. гъби. При зеленчуците сложи една кафена чашка доматено пюре и сложи и гъбите. Пообръка ги за около 5- 6 минути. Сложи си подправки- сол, черен пипер и там каквото си обича човек. После всичкото това го сложи да се запече във фурната. Вода не е добавял, защото гъбите и без това си пускат. Като се позапече го сервира с много пресен магданоз  Peace

Друго за което се сещам е каша е от гъби. Запържват се гъбите, нарязани на ситно в масълце. Когато са вече готови се слагат 2 или 3 с.л. брашно. Щом промени цвета си се налива студена вода по малко, за да не стане брашното на буци, докато се получи каша. Овкусява се със сол, черен пипер, може и нещо зелено.

Правя и гъби с пресен лук. Пак се режат на ситно и в тигана да се запържат. Щом станат почти готови се слагат поне 3 връзки наситнен пресен лук, сол. Мо же на финала и 3-4 яйца да се чукнат. Но тогава си става друго ядене  Peace

# 2
  • Мнения: 5 001
Може да ги панираш,също са убийствено вкусни....
Панировката е гъста кашичка от 2-3 яйца,газирана  вода,сол,черен пипер на вкус.Топиш и пържиш.След това отцеждаш върху кухненска хартия за да попие излишната мазнина.
Сервираш със зелена салатка(примерно!  Laughing)

# 3
  • Мнения: 385
TheNMaster, трябва ли гъбите предварително да бъдат бланширани?Благодаря ти.

# 4
  • Мнения: 355
Интересна тема, поздравления   bouquet! Аз нямам голям готварски опит с гъбите и също се интересувам. Някои гъби са подходящи за супи (челадинки), някои по-ароматни стават хубави на каша (манатарки), а някои са добри за печене с масло или паниране (масловки например  newsm78). Всяка гъба си има специфика - аромат и плътност и изпъква при различна кулинарна обработка. Моля опитните кулинари да споделят своя опит с гъбите. Например пачи крак как е най-добре да се приготви?

# 5
  • Мнения: 355
Намерих една добра рецепта за пачи крак ето тук - http://harmonica.bg/418

# 6
# 7
  • Мнения: 25
Мерси за рецептите, но аз вече сготвих Joy Ето как- запържих гъбите(печурки), добавих праз, моркови и адна чушка(зелена и люта).Сложих и малко вода да се задуши и после добавих 1 ч. чаша ориз и 1 буркан домати.Изчаках да се свари ориза и стана мммммммм  chef Сега ще жидим дали и децата ще я ядат Thinking   

# 8
  • Мнения: 28
Печурките у нас най-много ги обичаме печени във фурната с малко масълце и настъргано сирене.
Сигурно вече повече от 10 години берем и ядем различни гъби и сме стигнали до извода - както беше казано по-горе - че всяка гъба си иска рецептата.
Пачият крак най-много го харесваме на салата с магданоз и лимонов сок; от манатарки става супер салата като се мариноват с горчица, чесън и лимонов сок (но манатарките почти всякак са супер); рижиките ги правим на шишчета с лук и сланинка, кладницата на кавърма с много лук.... Мммм айде да се стопля, че да излизат гъбите  chef

# 9
  • Мнения: 5 001
TheNMaster, трябва ли гъбите предварително да бъдат бланширани?Благодаря ти.
иЗВИНЯВАЙ,ЧАК СЕГА ВИДЯХ ПОСТА ТИ... ooooh!  Embarassed
Ако панираш печурки или сърнели(аз такива само панирам...други не ползвам) няма нужда от предварително бланширане. Hug

Общи условия

Активация на акаунт