Къде втасва тестото Ви?

  • 30 141
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 534
Много обичам да меся,макар че не съм много добра Embarassed.Най-големия ми проблем е втасването.Като дете си спомням баба че го слагаше на стол до печката (печка на дърва с която се греехме) и го увиваше във вълнен месал.Ние се отопляваме с парно,поддържаме около 25*С,не втасва.Пробвала съм във фурната на 50 градуса-хваща коричка.Пробвах на котлона на 1-ва степен,пак хвана коричка.Има ли някаква джаджа са втасване(освен хлебопекарите).Все не втасва както трябва.

# 1
  • Мнения: 22 867
Моето втасва във фурната, загрявам я и оставям съда с тестото на предпоследното ниво.

# 2
  • Мнения: 5 001
 newsm78

Ами като оформя тестот и го наредя в тавата го оставям да започне да се надува.Като видя,че заяпочва да се надува го слагам във фурната и включвам отгоре и отдолу на 1 (аз съм със стар боен Раховец)....Като втаса колкото искам включвам да се пече.
Ето я последната ми питка
http://media.snimka.bg/5300/016855726.jpg

# 3
  • Мнения: 534
 newsm81 СТРАХОТНА ПИТКА!!!
Моята все не става.

# 4
  • Мнения: 1 122
Аз го втасвам в съда в който го меся. Слагам го на печката,( която не работи ) и то си втасва, за ок. 1 час е готово. Ако искам по-бързо да втаса затоплям фурната съвсем малко и го слагам вътре. Тогава ми втасва много бързо. Провали не съм имала.  Wink

# 5
  • Мнения: 66
За по-бързо използвам микровълновата

# 6
  • Мнения: 1 485
За по-бързо използвам микровълновата
Как точно,би ли пояснила? newsm78

# 7
  • Мнения: 5 228
Втасва във фурната, а за да не хваща коричка, го завивам с мокра кърпа. Вкюлчвам на 50 градуса и става много добре. Ако пека нещо във фурната, слагав тестото върху печката, пак завито с мокра кърпа.

# 8
  • Мнения: 22 867
Втасва във фурната, а за да не хваща коричка, го завивам с мокра кърпа. Вкюлчвам на 50 градуса и става много добре. Ако пека нещо във фурната, слагав тестото върху печката, пак завито с мокра кърпа.

Фукла, за пръв път чувам за завиване с мокра кърпа, стана ми интересно. Само това ли е целта - да не хваща коричка? Аз завивам със суха кърпа и не ми хваща кора тестото.

# 9
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 694
Лабрекс, не съм Фукла, ама и аз да си кажа  Grinning - и аз завивам с мокра кърпа - за да не хване коричка. От време на време завивам и с прозрачно фолио, като фолиото се допира непосредствено до тестото.
Слагам го да втасва в купата, където съм го месила, на шкафа, малко встрани и над радиатора. За около час е готово. Вкъщи е 20-21 градуса.
Напоследък пробвах и втасване в хладилник за 6 часа. Взе, че стана  Grinning.

# 10
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, не съм Фукла, ама и аз да си кажа  Grinning - и аз завивам с мокра кърпа - за да не хване коричка. От време на време завивам и с прозрачно фолио, като фолиото се допира непосредствено до тестото.

Роца, благодаря!  bouquet Наистина за пръв път чувам за мократа кърпа Embarassed,иначе за фолиото - и аз съм покривала с него. Така е, човек цял живот се учи! Peace

# 11
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Преди имах печка *Раховец*,та леко загрявах фурната и слагах купата с тестото,като покривах със суха памучна кърпа.По някое време пак пусках фурната за 1-2 минути и я спирах.Втасваше си тестото без проблем.

# 12
  • Мнения: 5 228
Втасва във фурната, а за да не хваща коричка, го завивам с мокра кърпа. Вкюлчвам на 50 градуса и става много добре. Ако пека нещо във фурната, слагав тестото върху печката, пак завито с мокра кърпа.

Фукла, за пръв път чувам за завиване с мокра кърпа, стана ми интересно. Само това ли е целта - да не хваща коричка? Аз завивам със суха кърпа и не ми хваща кора тестото.

Labrex, за да не хваща коричка и за да не залепва толкова тестото по кърпата, ако увеличи обема си много. Когато оставям тесто "да си почива", след втасване и преди оформяне примерно, също завивам с мокра кърпа.

# 13
  • Мнения: 1 122
И аз покривам с кърпа отгоре, но суха или го меся в една широка и ниска тенджера, която си има капак. Кора не ми е хващало.

# 14
  • Мнения: 5 228
Кора хваща и ако температурата е твърде висока - пробвай на по-малко градуси. В старата ми печка втасваше на 50 градуса, в новата включвам на по-малко.

# 15
  • Бургас
  • Мнения: 130
Втасвам тестото в тавичка покрита с кърпа във фурната на 50 градуса. В момента фурната ми е заета и се наложи да измисля друг начин: а именно на котлона сложих тавичка с вода да ври и върху нея съм сложила тавичката с тестото да втасва и като гледам добре се получава.

# 16
  • Мнения: 1 085
Загрявам микровълновата и пъхам тестото в купа, увита в кърпа.
Микровълновата е по - малка от другата фурна и втасва по - бързо  Peace

# 17
  • Стара Загора
  • Мнения: 5 557
Слагам го колкото може по- близо до печката.

# 18
  • София
  • Мнения: 1 312
 Не съм покривала с кърпа и фолио защото си мисля, че ще залепне тестото за тях- дали става така?
  Аз слагам със фурната на 50 градуса ,но винаги хваща кора,което не ми харесва. А майка ми прави направо баня като меси нещо/включва печки духалки,фурната и тестото втасва много хубаво. Но...трябва да се съблечеш гол..... Laughing

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 122
Аз си замесвам специално тесто за закуски, което замесва от вечерта, намазва се с олио и се слага в найлонова торбичка в хладилника.
На сутринта така хубаво си е втасало ще изкочи от пликчето.   chef

# 20
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
Ако е тесто с двойно втасване- първия път ми втасва задължително в купата на Тъпъруеър. Така не го мисля, не хваща кора, само си казва като е готово  Mr. Green. А скедващото след  оформяне -във фурната на 50 градуса отгоре и отдолу.

# 21
  • Мнения: 2 142
Преди когато имах микровълнова, тестото ми втасваше там, май само за това я ползвах. Добре завито месалче, без да я включвам, просто я ползвах за шкаф. Така има постоянна температура и решавам проблема с течението. Сега, правя същото с фурната, ако съм решила да втаса малко по-бързо, загрявам предварително на 50 . За второ втасване, когато наредя вече питката или въобще месеното в тавичката в която, ще се пече, втасва във фурната на 50гр. И после включвам на 180.
Има теста, които ми втасват в хладилника от предния ден, както е написала mezzatr

# 22
  • София
  • Мнения: 6 280
Преди когато имах микровълнова, тестото ми втасваше там, май само за това я ползвах. Добре завито месалче, без да я включвам, просто я ползвах за шкаф. Така има постоянна температура и решавам проблема с течението. Сега, правя същото с фурната, ако съм решила да втаса малко по-бързо, загрявам предварително на 50 . За второ втасване, когато наредя вече питката или въобще месеното в тавичката в която, ще се пече, втасва във фурната на 50гр. И после включвам на 180.

Абсолютно по същия начин действам и аз. Понякога, ако работи парното слагам купата с тестото до него, завита с кърпа. Вкъщи е около 20 градуса. Само за козунаците затоплам кухнята хубаво, но тестото ми втасва в миковълновата за всеки случай.

# 23
  • Мнения: 310
Аз използвам микровълновата за втасване и става много бързо и сполучливо включително и с козунаците  нямам провал.
Като си замеся тестото го намазвам с олио пъхам го в една найлонова торбичка и в микровълновата, включвам я на възможно най-ниската степен за около 2-3 минутки и то си стои там на топличко след 15 минутки примерно проверявам, отварям вратичката да видя дали му е топличко и някой път се е налагало пак да я пусна за 2-3 минутки на най-ниска степен. Много бързо втасва така  Peace

# 24
  • Мнения: 121
Моето тесто втасва на всевъзможни места Laughing Понякога го слагам пред включена духалка, понякога го слагам до камината (когато е запалена), понякога на 50 градуса във фурната. Когато му е първо втасване, винаги го намазвам с мазнина и го завивам с мокра кърпа. Не ми е залепвало за кърпата и не ми се е образувала коричка.

# 25
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Майка ми го слага на акумулиращата печка Laughing (аз нали не мога да меся  Rolling Eyes )

# 26
  • Мнения: 4
Аз слагам тестото омазано в олио в по- голям найлонов плик увивам плътно и стягам отвора. Вързопчето поставям в в съд с топла вода с отвора на плика извън съда. Водата е топла колкото да си държа ръката без проблем, и докато изстине - тестото е втасало и се е надигнало над водата.  Grinning

# 27
  • София
  • Мнения: 18 679
Във фурната. Ако ще премесвам и ме притеснява коричката, слагам капак или кърпа, а тестото намазвам с олио. Това обаче от години не се е налагало, защото меся в хлебопечката, там втасва веднъж, после го оформям на питка и слагам във фурната да втасва на 50 градуса. Хваща коричка така, но не ми пречи, после само мажа отгоре с яйце, ръся каквто ръся и мушкам за печене Peace

Интересно е това втасване на микровеле, ще го пробвам Peace

# 28
  • сусурлево
  • Мнения: 474
за втасване ако не е достатъчно топло в кухнята , майка ми го слага съда с тестото в друг с топла вода , аз пък използвам духалката  Joy става много бързо - на около 50см  от тестото

# 29
  • Мнения: 27 524
През зимата - на столче до парното. През другите сезони - на отворената врата на фурната, която съм пуснала на 50°. Отгоре поръсвам с брашно и завивам с кърпа, така не хваща коричка. В самото помещение, в което ще меся, поддържам Т° около 30°, особено за козунаците  Simple Smile

# 30
  • Мнения: 353
във фурната на около 50 градуса като го покривам със кърпа за да не хваща коричка, доволна съм от резултата, ако не го покрия и на мен ми хваща коричка, опитвала съм и с намазване с олио, обаче тогава ми втасва по-бавно, а пък спрях да мажа с мазнина, от както във хлебопекарната бях надвишила продуктите и тестото започна да излиза от контейнера, и някъде в книжката с рецепти прочетох, че трябва да го намажа с олио или с масло за да спре да се надува.

# 31
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
  Винаги използвам микровълновата - слагам готовото тесто в по-голяма купа,намазана с олио,отгоре мятам една кърпа,включвам за 3мин. на "размразяване".Тестото се затопля и повече не отварям.След 20-30 минутки проверявам,понякога даже тръгва да ме търси  Laughing,зависи си и от маята  Laughing Laughing Laughing

# 32
  • Мнения: 6 038
Тъй като живеем в къща и сме с парно с камина сега втасва на топло до камината,а иначе включвам фурната(в 4-5 дни от седмицата задължително на фурна се готви) и докато яденето се готви тестото е отгоре на котлона така и то си втасва

# 33
  • Мнения: 69
Върху тенджера с гореща вода слагам купата с тестото и покривам с кърпа.Втасва супер и бързичко.

# 34
  • Мнения: 4 668
Освен в хлебопекарната и във фурната на 50 градуса но покрито с кърпа.
Също така съм пробвала да сложа съда с тестото върху парното - пак втаса хубаво .

# 35
  • Мнения: 655
в леко затоплена фурна Peaceкато гледам не само аз правя така Party

# 36
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Върху тенджера с гореща вода слагам купата с тестото и покривам с кърпа.Втасва супер и бързичко.
Преди хлебопекарната и аз така правех. Сега си имам и една пенсионирана тава, която винаги слагам под печивото във фурната, сипвам една чаша вода като слагам да се пече. Нещата порастват още повече и имат много нежна коричка от влагата  Heart Eyes ...

# 37
  • Мнения: 61
Върху тенджера с гореща вода слагам купата с тестото и покривам с кърпа.Втасва супер и бързичко.
Но не гореща, а топла. Naughty

# 38
  • Мнения: 534
Май следващия път ще пробвам това с водата.Защото във фурната все хваща коричка ooooh!

# 39
  • Brokenpromiseland
  • Мнения: 1 432
Слагам го върху печката или във фурната, като задължителко го мажа отгоре с олио, за да не хване коричка.

# 40
  • Мнения: 14
Да споделя и аз моя опит в месенето. Слагам тестото да втасва в съда, в който го замесвам, на стайна температура (не студено разбира се) и покръвам с кърпа. Тестото задължително втасва 2 пъти по около час за всяко втасване. Най-важното е да се внимава да не се раздруса съда по време на втасването, защото тестото сляга. Случвало ми се е да замеся тесто от вечерта и го слагам в плик в хладилника. Плика трябва да е вързан, но по хлабаво. На сутринта го оставям да се позатопли на стайна температура и после го слагам да се пече. Не е нужно допълнително втасване. Резултатът и в този случай е много добър.

# 41
  • Мнения: 125
Върху тенджера с гореща вода слагам купата с тестото и покривам с кърпа.Втасва супер и бързичко.






И аз така.

Общи условия

Активация на акаунт