Здравословно хранене за децата - 3

  • 101 789
  • 1 446
  •   1
Отговори
# 45
  • Португалия
  • Мнения: 3 987
като споменавате просо-аз съвсем отскоро го гледам ...купих и направих на каша, с малко овесени ядки вътре,че моите са недоверчиви към непознати  Laughing , но се прие добре .
направо съм възхитена-ще ми стане любима храна Mr. Green
а за вечеря измъдрих едно просо със спанак и яйца на фурна- таткото не беше очарован...,малките не искаха да се престрашат даже... , но аз успях да разваля режима   hahaha

# 46
  • Мнения: 5 713
Просото, както булгурът, киноа, могат да се заместители на ориза.
Черните боровинки са любими на Ясен. Яде го от 9-10 месечен. Червените от тази зима. Най-често ги правим на "сладко" с мед.

# 47
  • Мнения: 2 641
Просото, както булгурът, киноа, могат да се заместители на ориза.
Черните боровинки са любими на Ясен. Яде го от 9-10 месечен. Червените от тази зима. Най-често ги правим на "сладко" с мед.

А защо е необходимо да се замества ориза? Нали китайците чиито основен продукт в храненето е ориза са едни от най здравите нации? Peace не го казвам с лоши чувства, само се чудя.

А цвекло давате ли на децата?

# 48
  • Мнения: 9 052
Привет и четита 2010 година.
Аz няма да си приzная какво иzпоиzядохме zа 3 седмици в България. Там те посрещат на масата и не те пускат докато не опиташ от всичко  Rolling Eyes Забеляzала съм, че като се прибирам насам винаги се чувствам ужасно и имам нужда от раzтоварване ... е таzи седмица ще я караме на салати и съвсем леки неща.

# 49
  • Мнения: 561
[quote author=Nivea Simple Smile
А защо е необходимо да се замества ориза? Нали китайците чиито основен продукт в храненето е ориза са едни от най здравите нации? Peace не го казвам с лоши чувства, само се чудя.
А цвекло давате ли на децата?
[/quote]
Белият ориз няма кой знае каква хранителна стойност, аз рядко го готвя, използвам просо или булгур вместо него. Кафявият ориз е полезен, но не ми харесва. Просото може да се приготви със зеленчуци, с ядки. Скоро го ядох със сайтан в един ресторант, беше невероятно вкусно, но с моите кулинарни умения не бих могла да възпроизведа нещо подобно.
Сини боровинки съм давала преди годинката, когато бяхме в Рила. Трябваше и аз да замразя, но не съм се сетила.  Embarassed Много полезен плод, подобрява имунитета.

# 50
  • Мнения: 827
Белият ориз няма кой знае каква хранителна стойност, аз рядко го готвя, използвам просо или булгур вместо него. Кафявият ориз е полезен, но не ми харесва. Просото може да се приготви със зеленчуци, с ядки. Скоро го ядох със сайтан в един ресторант, беше невероятно вкусно, но с моите кулинарни умения не бих могла да възпроизведа нещо подобно.

Факт е обаче, че китайците са наистина сред най-здравите нации. Не знам, разбира се, какъв точно ориз ядат, а и дали белият е точно като нашият тук, аз лично не съм много подготвена по въпроса, но и аз съм се питала същото. И знам, че белият няма кой знае какви качества, но това пък противоречи на статистиката. Същото, бтв, съм се питала и за средиземноморската кухня, която е много препоръчвана като здравословна, а там основна съставка е рибата, което тук, доколкото прочетох в предишните теми, никак не е на почит. Не искам да нагазвам в дълбокото и да се впускам в спорове, но аз лично намирам немалко противоречия в обявяваните за здравословни/нездравословни храни.
Това е вместо запис, интересно ми е да следя темата и си копирам идеи. Нещо, което ме глождеше уикенда, беше - добра идея ли е да си правя тесто (пълнозърнесто, типово...) и да го държа в хладилника, а да пека само малка част - колкото да се изяде за деня, защото, доколкото прочетох, добре е храната да се приготвя за деня, а не да преседява, но пък искам да намеря някаква златна среда, защото не мога да меся всяка вечер - т.е. кое е за предпочитане - да направя тесто и да го съхранявам в хладилник или да опека повече хляб и да го ядем по-дълго време?

# 51
  • Мнения: 561
аз лично намирам немалко противоречия в обявяваните за здравословни/нездравословни храни.
Естествено, има доста условности около понятието здравословен Peace. Влиянието на храните зависи от доста неща според мен, не на последно място и от индивидуалните особености на организма-това, което е полезно за някои, може да не е полезно за други.

# 52
  • Мнения: 9 052
За ориз взимам пълнозърнест  Hug основно приготвяме зеленчуци, леща, боб ... но и ориз ползвам, не сме се отказаи от него.

# 53
  • Мнения: 2 132
А, то в пюрета всичко може - и ягоди има на Хип още за 5-6 мес., ако не се лъжа, но съвсем друго са суровите плодове с власинките или там каквото беше алергенното при ягодите. Аз не зная, не съм казала, че боровинки не може, просто реших да питам за всеки случай, понеже са плодове, които аз лично никога не съм опитвала пресни, т.е. са ми чужди, а и нали са червени също така. Но Настя е вече достатъчно голяма. А баща и ми обясни как са ги беряли в Русия - с някакъв елементарен приспособен "уред", за да става по-бързо брането. Жалко, че ние тук си нямаме тези толкова полезни плодчета. Аз по принцип ги взех за себе си, за пикочната система, но няма как да не слагам и на съкровището в закуската, защото закуските са ни еднакви, като на приятелки, да не се караме. Wink Laughing
Боровинки отдавна съм давала. Те нямат власинки и може още преди 1 годинка да се дават. Изобщо вече детето е голямо и може всичко да яде Simple Smile

Аз ориз също рядко готвя и то защото детето не го харесва. Най-много харесвам басмати.

# 54
  • Мнения: 2 282
кое е за предпочитане - да направя тесто и да го съхранявам в хладилник или да опека повече хляб и да го ядем по-дълго време?
Чела съм (което значи, да се чете с доза критичност), че хляба с мая става полезен чак след като минат 24 часа от печенето. От тази гледна точка, и не само, правя и пека хляб 1-2 пъти седмично и си го ядем през цялата седмица. Увивам го в кърпа и торба и го държа в хладилника, за да не се скапе.

# 55
  • Мнения: 4 370
Ани, а от къде ги купуваш? Или са си ваше дело?

Купувам ги от Била. Ядки Фитнес. Имат 4 разновидности и едните са само БЕРИта - черна и червена боровинка, череша, стафиди няколко вида и белен суров бадем за цвят! Има ги на щанда за сурови ядки!
Опитах се да намеря изображение в нета, но не успях.

А боровинки му давам от скоро - от около година!

# 56
  • Мнения: 2 132
Ити това да е приготвено в деня не се отнася за хляб и теста. Става въпрос за разни манджи..

# 57
  • Мнения: 5 713
За ориза го написах от гл.т. на разнообразието, а не, че е необходимо или понеже не е полезен.
Аз също ползвам кафяв ориз. Цвекло давам.

Понятието здравословно всеки разбира по различен начин, да.

# 58
  • Мнения: 19 306
кое е за предпочитане - да направя тесто и да го съхранявам в хладилник или да опека повече хляб и да го ядем по-дълго време?
Чела съм (което значи, да се чете с доза критичност), че хляба с мая става полезен чак след като минат 24 часа от печенето. От тази гледна точка, и не само, правя и пека хляб 1-2 пъти седмично и си го ядем през цялата седмица. Увивам го в кърпа и торба и го държа в хладилника, за да не се скапе.
То за хляба с мая какво ли не се изписа. Последно хич не бил полезен.
А това и аз съм го чела, че пресен хляб не е хубаво да се яде.

# 59
  • Мнения: 827
кое е за предпочитане - да направя тесто и да го съхранявам в хладилник или да опека повече хляб и да го ядем по-дълго време?
Чела съм (което значи, да се чете с доза критичност), че хляба с мая става полезен чак след като минат 24 часа от печенето. От тази гледна точка, и не само, правя и пека хляб 1-2 пъти седмично и си го ядем през цялата седмица. Увивам го в кърпа и торба и го държа в хладилника, за да не се скапе.
То за хляба с мая какво ли не се изписа. Последно хич не бил полезен.
А това и аз съм го чела, че пресен хляб не е хубаво да се яде.
Благодаря за уточненията!  bouquet
В голям размисъл се вкарах... newsm78

ПС: T.e., излиза, че е по-здравословно да се яде содена питка напр.?

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 16:22 от Ити

Общи условия

Активация на акаунт