Вкусотии в чинии

  • 15 919
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 111
Хрупкави рибни филенца

Продукти

Филета от акула, 4 яйца, брашно, галета, натурален корнфлейкс.
(Би станало и с други риби: бяла риба, амур, костур и др. подобни риби с бели, леки меса.)

За маринатата

Сок от 1 лимон, 1ч.л. настъргана кора от лимон, 2-3 с.л.горчица, 1-2 с.л. зехтин, 1 ч.л.сол, черен пипер, 1 смачкана скилидка чесън (или сух на прах), 1 ч.л. смес подправки за риба.
 
Приготвяне

Всички съставки за маринатата се смесват и разбъркват на гладка каша. Нарязва се рибното филе на лентички и се маринова със сместа. Остава се да отлежи 1-2 часа.



Маринованите парченца се овалват в брашно, разбито яйце и галета. Остават се настрани за 5-10 мин., за да може галетата да изсъхне добре по рибата и да я запечата. Така месото вътре си остава сочно  Bulb , а панировката - хрупкава.

Корнфлейкса се счуква на ситни парченца. Панираните парченца риба се потапят отново в яйце и се овалват в корнфлейкса. Пържи се в смес от олио и масло.

Млечно-майонезен-чеснов сос би вървял добре, но аз за гарнитура направих задушено броколи, поръсено с пармезан.


Филенцата станаха много ароматни и хрупкави.

# 1
  • Мнения: 111
ПЪЛНЕН ТОЛСТОЛОБ

Сдобивате с 5кг. тулуп.  Laughing


Резнете главата и опашката и ги дайте на тъща си да си прави чорба.  Mr. Green
От тази операция килограмите на толстолоба падат на половина, но за сметка на това ще се хване в тавата.  Wink


Освен рибата, другите необходими продукти са:
Черен пипер, 2 глави кромид лук, 400 гр. сурови печурки, 200 гр. моркови, 300-400 гр. смлени орехи, малко соев сос, червен пипер, кимион смлян, 200 гр. ориз и спанак.

Приготовление: Рибата се изчиства, посолява се със сол, черен пипер и лимонов сок. За дунавски толстолоб не намирам за нужно да се дере кожата. Тъй като е вече без глава, пълненето става през горната част.

Нарязаните лук, моркови и гъби се задушават в малко олио. Добавят се смлените орехи, спанака, ориза и накрая червения пипер. Всичко това се запържва и се залива със 200 гр. гъбен или рибен бульон. Овкусява се със соевия сос, черния пипер и кимиона, след което се оставя да изстине.


С част от така получената плънка се пълни рибата и после се зашива, след което се мята в тава, в която има малко вода и олио, като е хубаво рибата да е над водата - за целта може да се подложат летвички или скара.
Пече се докато хване коричка.


След като хване коричка, изливаме водата от тавата, обелваме кожата на рибата, добавяме остатъка от плънката и дозапичаме.




ПЪРЖЕН ДУНАВСКИ ШАРАН

Кибичите цяло лято на Дунава, докато най-накрая си хванете шаран около 4кг., пъхате го във фризера и чакате Никулден.
Вечерта преди Никулден го вадите от фризера да се размразява и тихичко псувате, че не сте хванали нищо друго.  Imp


Необходими продукти: 2-3 лайма (става и с лимон де), царевично брашно, олио и чесън.

Приготвяне: Шарана се изчиства, измива и нарязва на филийки с дебелина около 3 см.


Овалвате филийките в царевичното брашно, което е овкусено предварително със сол, черен пипер и подправки за риба. Филиите се пържат от двете страни. След като се изпържат се нареждат в съд, по следния начин: 1 ред шаран, отгоре се слагат няколко кръгчета лайм и чесън. После втори ред филийки, лимонови резени и лайм. И така докато има филии.  Mr. Green  Тенджерката се затваря с капак и се остава да се задуши и да поеме ароматите.


Пригответе си достатъчно бяло вино!  Wink

За пържения шаран извъртях набързо и сос “Guacamole”.

Продукти: 1 авокадо, 1 домат, 1 стрък пресен лук, 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок.

Разрязваме авокадото, отстраняваме кожата и костилката и с вилица намачкваме пулпата. Добавяме ситно нарязания (или също намачкан), без кожа и семена домат, попарения за няколко секунди във вряща вода и съответно ситно нарязан или намачкан стрък пресен лук, лимоновия сок, сол - на вкус. Размесваме добре. Авокадото има свойството да се окислява и съответно да почернява бързо. За да избегнем това слагаме лимон, но ако се налага да съхраним сосът за по- дълго време (не повече от 1 ден), можем да го направим в хладилник, като покрием много плътно с кухненско фолио.


Да ви е сладко!  Grinning

# 2
  • Мнения: 111
ПЪЛНЕНА СКУМРИЯ

Спонтанно ми се прияде скумрия и скокнах до магазина, откъде купих тези тричките:


Резнах им главите и ги порнах:


Извадих подръчни "материали" - домат, лук, праз и чушка, които ги наситних:


След това ги задуших в зехтин и напълних рибоците, които преди това бях посолил и ...ъъъ...почернопиперил  Mr. Green , и полимонил  Laughing  отвътре:


Не ги ших, а ги завих във фолио и хоп! - в тавата:


Крайният вкусен резултат:

# 3
  • Мнения: 111
ПЪЛНЕНА РИБИЦА

Гадно време е. Вали. Не става за риболов, но няма пречка да се направи тренировка за някое коледно меню.  Wink
И така...

Взимаме една рибица и я нарязваме на парченца, като внимаваме да не се отделят:


Забъркваме микс от горчица, соев сос, вино, зехтин и подправки разни, след което попълваме "джобчетата" и намазваме обилно отгоре:


Ръгаме в хладилника за няколко часа, после вадим и започваме да пълним "джобчетата" с каквото ни попадне.
Аз карах ред белтък, ред жълтък на сварено яйце:


НО!  Bulb Препоръчвам обаче следното - ред печени чушки, ред маслинки, ред доматки - т.е. все неща, които ще пуснат сокче, докато мен ме домързя и карах през просото с яйцето.  Embarassed

След това метнах резенчета топено сирене:


Набутах всичко в плик за печене, предварително омазнен лекичко с малко зехтин, преди да затворя плика изсипах една опаковка сметана за готвене, завързах плика и хоп! - в тавата и после във фурната на около 250 градуса за около час и половина да се пече.
 Bulb  - Хубаво е да се пробие плика на няколко места с игла, защото започва да се надува и бомбира! Е, на мен ми се случи и във фурната стана мазало.  Laughing

Та ето и крайния резултат:


 Bulb Стана вкусно, но леко сухичко... Imp ...за да избегнете това - сложете, както ви казах - доматки, чушлета, маслинки и пробийте дупчици на плика.  Wink


За десерт врътнах любимата ми БИСКВИТЕНА ТОРТА

Направих я по мързеливия начин - две сухи сметани, прясно мляко, бисквити "Закуска" и шоколад - бъльгарски, от Своге.  Grinning


2 сметани, едната ванилия, другата шоколад, смесих ги в 400 м.л. студено прясно мляко, бой с миксера за около 5 мин.:


2 пакета бисквити "Закуска" - бели и кафяви. Започваме с белите - топиме бисквитка в мляко и редиме:


Мажем със сметаната и отгоре редим кафявите....и така, докато останем без бисквити.  Mr. Green


След това в малко мляко стопяваме шоколада "Своге", смесваме с останалата сметана и заливаме:


После - за цяла нощ в хладилника, а на сутринта режем парченце и хапваме сладко-сладко:


 Bulb  За който не го мързи - първият ред можете да намажете с мед, втория - с течен шоколад, третия - със смлени ядки - орехи, лешници или бадеми. Най-отгоре глазурата можете да направите с повечко шоколад и да обсипете с разни неща за украса - кокосови стърготини, пръчици и т.н.
Тортата става мноооооооого вкусна и горещо я препоръчвам!  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 111
Оня ден заклахме прасето  и рекох да сготвя нещо с мръвка.
Чудех се какво да бъде и накрая реших - МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ!

Почистих от тлъстини месото и го нарязах на порции:


Метнах мръвките да се пържат, като прибавих лук, червен и черен пипер, сол, малко соев сос и вино, а след като се позадушиха - добавих гъби и чушки, нарязани на дребно.


После сложих чаша ориз, маслини и нарязани на парчета червени домати, залях с топла вода и оставих да поври още малко под капак до полуомекване на продуктите:


След това пресипах всичко от тенджерата в тавата и я ръгнах във фурната, където се позапече до получаването на това:

# 5
  • Мнения: 111
По време на грип, какво му остава друго на човек, освен да вземе мерки за превенция и да убие време на топло около готварската печка.

И така...
Какво да бъде този път?  Rolling Eyes
На принципа "клин, клин избива", рекох да метна едни свински пържолки, надявайки се, че не са кашляли до вчера.  Mr. Green

Направих марина от олио, вино и всички налични подправки в шкафа:


Извадих плик замразени зеленчуци от фризера /морковче, чушки, син домат, червен, тиквички, краставица и лук/  и тях също ги мариновах.


..след което заминаха на скарата:


Пържолите ги последваха, като и едни наденички им правеха компания:


Чрез свинско и винско - към пълна победа над грипа! Ай, наздраве!   Grinning

# 6
  • Мнения: 111
Ето как направих СМЯДОВСКА ЛУКАНКА

И такаааа...заколваме едно прасе и едно теле.  Mr. Green
Смесваме мръвките в следните пропорции:
35% телешко месо;
45% свинско /ама най-добре да е от източнобалканска порода/
25% гръдна сланина от прасето

Подправки за 1 кг:
22 гр. сол;
4-5 гр. черен пипер;
1 гр. чесън;
3 гр. кардамоМ...или карадамоН  Rolling Eyes ...май се среща в двата варианта;
2-3 гр. захар;
1гр. чилска селитра...к'вото и да е т'ва  Laughing

Месото се реже на парчета, охлажда се, отделните парчета не се допират едно до друго.  Shocked
Сланината се мели охладена, от -2 до 4 градуса.
Месото се смила два пъти, с две решетки, първо с едра, после с по-ситна.

Да онагледим нещата дотук:


Част от каймата я смесих със ситно нарязан праз, за да станат някакви наденички:


А това е сместа за луканките:


Срещу 5 кинта от 1 транжорна взех 10 метра говежди черва, които са за около 5 кг. кайма. Преди употреба се накисват в хладка вода:


След това чИрвото се надява, от каймата заформих нещо като говънца  Embarassed , за да влиза по-лесно в мелачката и започнах пълненето:


Получи се това:


Ааааа...за каймата да ви кажа, както е по рецепта, първо едро, после ситно:


Луканчици:


Луканчици, наденички с праз и наденички с...ъъъ....подправки разни:


Упс!  Embarassed
Забравих да ви кажа - след смилането на каймата, сместа се остава ден-два да узрее и да придобие червен цвят!  Bulb

След като чИрвата са натъпкани като гньетена чушка  Laughing , следва опушване.
Най-добре е сами да си я опушите като за предпочитане е да използвате акация, бук или бял дъб.
Мен ме домързя и занесох мръвките да се пушат в един цех, та ето ги опушени:


След това луканките се валират за първи път.
Следва сушене в продължение на 58 дни  Imp  и е готова луканчицата.  Grinning

Вярвам, че няма смисъл да обяснявам какво се прави след като се изсуши.  Wink

Наздраве  Wink и весела Коледа!   Grinning

# 7
  • Мнения: 111
Честита Нова година!  Grinning
Живи, здрави и с нови кулинарни подвизи!  Wink
Че както казват маите...остават ни още две години... Mr. Green

Фен съм на сладките нещица, в чието число влизат и линзерите/линЦерите... Rolling Eyes
Без значение на точното изписване и произношение, ето какво заформих:

Продукти: 2  яйца, 130гр. пудра захар, 270гр. меко масло, 2 ванилии, 500гр. брашно, малко прясно мляко (2-3 с.л.), конфитюр/мармалад и течен шоколад.

Метнах всички продукти в хлебопекарната, тя ги размеси до получаването на меко ронливо тесто, след което го разточих на лист с дебелина около 1 см. и изрязах кръгчета с чаша:


Кръгчетата наредих в тава върху хартия за печене:


След което ги изпекох:


После намазах половината кръгчета с мармалад от сливи:


...а другата половина кръгчета - с течен щоколад и ги слепих:


Подносът с линзери заминава за час-два в хладилника, за да се стегне шоколада:


Следва мням-мням-мням... Grinning

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт