Може ли да направя питка от купено тесто?

  • 17 660
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 335
Привет,мацки  Simple Smile
Искам да ви попитам,дали ще стане да направя питка от купено тесто?Не мога да меся,а много искам да направя питка за Бъдни вечер,по възможност от горе да я поръся и с галета  Rolling Eyes Приемам всякакви идеи  Laughing  Peace

# 1
  • Мнения: 6 031
Можеш да направиш питка с готово тесто.
Има готови теста специално за питки.
Има готови смеси в които добавяш само вода/мляко/ и печеш.
Днес в магазина дори видях готова питка с паричка и късметчета....
Изборът е голям.

# 2
  • плевен
  • Мнения: 1 249
Правила съм питка с готово тесто,но не ми хареса особено-някак твърда ми стои.Ще си меся аз.

# 3
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Да я поръсиш с галета ли? Да нямаш предвид сусам?
Иначе, ако бях на твое място, бих се опитала да омеся питка. Готовото тесто става за мекици, пица, но за питка... Не, че няма да се опече, но със сигурност няма да е така хубава, както ако ти си я омесиш  Peace

# 4
  • Мнения: 508
Не е никак трудно да си омесиш. Слагаш си брашно около 1 кг, слагаш 1/2 супена лъжица сол и толкова захар, капваш малко олио. Отделно в хладка вода разтваряш едно кубче мая. Сипваш го върху брашното. Приготвяш си около 500-600 мл. вода и започваш да сипваш по малко и да хомогенизираш сместта. Ако ти стане много меко сложи още брашно. Ако е твърдо пък сложи вода. Месиш докато тестото стане гладко. Оставяшго да втаса около 1 час, месиш го отново малко /размесване/, след това си го слагаш в тавичката в която ще го печеш и втасва още около 1/2 час. Печеш около 50 минути на 220 градуса отначало. След 15-тата минута на 180 градуса. Като извадиш питката я наръси с вода или я намаши с олио /маргарин за да е постна/ така горната кора ще е по мекичка. Не е сложно омеси си. Успех!!!

# 5
  • Мнения: 6 243
Да, можеш. Няма да стане като домашно омесената питка, но ще стане.

Можеш да разделиш тестото на топки с големината на малък юмрук. Не слагай брашно на тестото, за да не стане прекалено твърдо. З да не ти лепне, намажи си ръцете с олио. След като наредиш топчетата в намазана тавичка, остави тестото 15 - 20 мин да втаса малко (нищо, че ще ти изглежда втасало. Тъй като тестото е било от хладилник, трябва да остане на стайна температура пред изпичане).
След това можеш да го намажеш с разбито яйце и да го поръсиш със сусам, с маково семе или и с двете. С галета не съм чувала да се ръси питка, ама ако е някаква семейна традиция, прави както си свикнала  Wink

# 6
  • Мнения: 335
Благодаря ви за отговорите,страхотни сте  Laughing
По принцип имам желание аз да си я омеся,но проблема при мен е че са ми много слаби ръцете и нямам много сила в тях,а и едната ми ръка преди време е чупена в китката и с нея ми е още по сложно,та се притеснявам че няма да се омеси така добре  Crazy Като виждам баба ми как меси тестото,как го блъска  Joy и после става супер питка  Wink
sladka hapka ,и аз си мислех нещо такова  Thinking Все едно правя "топчета",но вътре без яйца и сирене  Rolling Eyes
А за галетата,не съм се объркала.Свекървата прави с галета отгоре и става много вкусна,но нещо не ми се иска да и звъня да  я питам  Blush

# 7
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Ако искаш да спазиш традицията -
не може да направиш питката от готово тесто.
В него има мая, а за бъдни вечер се прави безквасен хлаб, т.е. без мая.

# 8
  • Мнения: 6 243
Ако искаш да спазиш традицията -
не може да направиш питката от готово тесто.
В него има мая, а за бъдни вечер се прави безквасен хлаб, т.е. без мая.

Принципно си права, но авторката се пита дали ще й се получи някаква питка от готово тесто, а не дали тази питка ще е по канон.

Встрани от това, странно ми е как за Бъдни вечер всичко живо се хвърля на содени питки (които са доста по-кофти на вкус от тези с мая), щото "така се прави на Бъдни вечер). Така се прави, защото това е последният ден от Коледните пости... ама колко от нас са спазвали стриктни коледни пости, че на Бъдни вечер едната мая в питката да объкра нещата  Wink

Аз поне не ги спазвам никога - не виждам смисъл. Не съм вярваща. Технически постя от 17 години, щото съм вегетарианка, ама от изделия с мая не се лишавам.  Grinning

Сори за отклонението, ама ми се прищя да го кажа.

# 9
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Принципно си права, но авторката се пита дали ще й се получи някаква питка от готово тесто, а не дали тази питка ще е по канон.

Встрани от това, странно ми е как за Бъдни вечер всичко живо се хвърля на содени питки (които са доста по-кофти на вкус от тези с мая), щото "така се прави на Бъдни вечер). Така се прави, защото това е последният ден от Коледните пости... ама колко от нас са спазвали стриктни коледни пости, че на Бъдни вечер едната мая в питката да объкра нещата  Wink

Аз поне не ги спазвам никога - не виждам смисъл. Не съм вярваща. Технически постя от 17 години, щото съм вегетарианка, ама от изделия с мая не се лишавам.  Grinning

Сори за отклонението, ама ми се прищя да го кажа.

Сладка, принципно и ти си права,
но няма да влизам в спор с теб,
защото този въпрос е разискван многократно във форума.
От както аз съм член на бг-мамма, т.е. 5,5 години,
всеки път на бъдни вечер точно това се коментира.

Не ни пречи една вечер,поне!, да спазим традициите.
Народ е този, който уважава традициите и празниците си.
Но това е друга тема.

# 10
  • Мнения: 2 803
Правила съм питка с готово тесто,но не ми хареса особено-някак твърда ми стои.Ще си меся аз.


На същото мнение съм. Не купувам готово, само в най-краен случай.

# 11
  • София
  • Мнения: 16 160
Винаги си правя питката от готово тесто. Оставям го за 2-3 часа на стайна темп., после вместо да го омесвам просто го хвърлям върху масата около 50 пъти. Става пухкава и висока питка.
Вътре слагам паричка за късмет.
Тиквеника също вече правя с купен готов на Царица. Домашните не ядат тиквеник, а само заради традицията да оплескам целия кухньо-хол с брашно не се заслужава.
Новогодишната баница - също е от замразените. Даже мин. бях купила някаква с късметчета вътре.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт