Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 8-ма тема

  • 154 979
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 122
 vesi_nn много добре изглежда питката. То в тоя студ само питки да месиш. Grinning

Аз вчера реших пак да замеся, обаче след това ми се наложи да излезна. Та оставих тестото да си втасва 2 часа и малко ми правтаса, но се изяде де.

# 706
  • Мнения: 11 747

Сега да питам - повечето от вас знаят, че тепърва се уча  Embarassed ама задобрявам да знаете  Wink
Значи- меся предимно по рецертата на Мах мама. Два дни поред меся тестото в машината, вадя, оформям и оставям да втаса. Редя едни красиви формички, едни кравайчета / не съм снимала, щото ме е яд/, като втасат се надигат, абе става чудесна. При печенето обаче всички тия релефи ми изчезват. Питата не спада, остава си голяма, бяла и прекрасна, но отгоре се изравнява. Що така  newsm78 Каде бъркам? Кога ще достигна поне малко от вашите красоти  Sad
Намали времето за втасване,щом формите се сливат.Предполагам,че тестото леко превтасва.

Не, погрешно е да се смята, че тестото превтасва! Ако превтаса, горната кора хлътва леко. Ако е много превтасало, направо остава неизпечено тесто вътре, горната кора се вдлъбва яко!

Просто тестото е по- меко! Това не се отразява на вкусвоите характеристики, дори питката става по- пухкава, по- шуплива/пореста, по -лека..., но не се запазва рисунъка.
Замеси една идея по- твърдо тесто. Малко повечко брашно сложи. Това не означава да стане бетон, някое твърдо тесто, само да е малко по- твърдо от това, което правиш обикновено, до сега. Експериментирай 1-2 пъти, ще ти се получи!  Peace

# 707
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Пина,благодаря,че се включи.  bouquet Липсваш в темите,да знаеш.Често си мисля за теб. Hug

vesi_nn ,stasi76, smile3501.

# 708
  • Мнения: 11 747
Момичета, да попитам. Питка правя предимно за празници, става вкусна, надига се, но вътре не стои на конци. Каква е тайната на това - в замесването, в оформянето на парчетата ли, или нещо друго?

По каква рецепта правиш?
Трябва да има мазнина в тестото (не да се маже между пластовете, да е замесена в самото тесто. Желателно св. мас, но поне краве масло.
Трябва да ти втасва добре! Ако не е добре втасало, няма да има конци.
Трябва да не превтаса - то ако превтаса, конците ще са му последния дерт...
Хубаво е да е нещо оплетено, усукано...., за да си личат конците по- добре.
Успех!  Peace

# 709
  • Мнения: 11 747
max-mama ,   Hug  добре, че още ме помниш!  Laughing  Отдавна не съм месила аз, но ще трябва скоро да се прежаля...

# 710
  • София
  • Мнения: 1 762
pina , благодаря ти.
Аз тайничко също се съмнявах в мекотата на тестото, щото вярно е много мекичко. И точно, както казваш ти, пухкаво, въздушно, вкусно, вкусно .......... ooooh!
Ама пусто, като нямам самочувствие и сама не си вярвам на предположенията  Embarassed
Ще пробвам, докато не стане. Тогава ще снимам и ще покажа.   Hug

# 711
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Мен ме повали някакъв вирус ,чувствам се много отпаднала и реших днес да не готвя ,но в последния момент видях,че нямаме никакъв хляб,запретнах ръкави и за 1 час спретнах ето това

ФУГАСС -четата на Лабрекс




Лабрекс
благодаря за споделената рецепта   bouquet .Въпреки съкратеното време за замесване ,втасване и изпичане резултатът беше много добър   chef

 vesi_nn ,stasi76
   bouquet  bouquet

# 712
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Pina и аз много се радвам, че си при нас. Както чувам отново и това  е чудесно. Чета често твоите съвети в машина за хляб и много ми помагат, за което искам да ти благодаря. Благодарение на тях се справям доста добре и лесно, затова горещо препоръчвам съветите ти и на други момичета от форума. Още веднаж,  благодаря ти Пина   bouquet!

От мен отново фугасcчетата на Labrex, този път 1/3 бяло брашно и 2/3 ръжено. Прибавих готова подправка за хляб, белени слънчогледови ядки и анасон.

Направих  едно хлебче по модел на Labrex,                   по желание на малката ни Vivien направих Каю(Caillou), дали прилича на него не знам, но тя е доволна и това е важно.

 

Ако не бяхме му объркали формата на носа, може би щеше да си прилича повече, но нищо де, така ще има и друг път Wink.

Нали знаете, че аз с търпението съм много на вие, затова от останалото тесто направих един хляб. Намазах между пластовете с олио, усуках го и ето какво се получи.



За красота няма да говоря, то се вижда, че са "прекрасни"  Joy, но на вкус се получи нещо невероятно, но пасва само за закуска, сутрин или след обяд. Въз основа на съчетанието на подправките се получи много приятен дъх и вкус на мед. Хляба е мекичък, не го обичам да е с твърда коричка, затова след като го извадих от фурната го поръсих с вода и покрих с кърпа за около 10 минути.

Kasier, чудесно фугасcче   bouquet. Като че сме се наговорили, да ги правим и двете днес Simple Smile.

Kasier,  пожелавам ти да оздравееш бързо  newsm10.

Последна редакция: пн, 18 яну 2010, 17:45 от Venetta

# 713
  • Мнения: 22 867
kasier, Venetta , чудесни фугасчета и други разновидности сте спретнали!  Grinning  bouquet

kasier, дано вирусът те напусне скоро-скоро!  bouquet
А моят мъж, днес, на третия ден, в прав текст ми рече колко били вкусни тия фугасчета. Явно му е трябвало време да узрее за това! Joy

# 714
  • Мнения: 553
Леле, не се спряхте  ooooh! Жал нямате  Naughty
Ще трябва да се пробват тези фугасс-чета  Hug
Страхотни резултати!
п.п. А рецептата за тях от къде взехте, защото не я откривам на първа страничка?

# 715
  • Мнения: 22 867

п.п. А рецептата за тях от къде взехте, защото не я откривам на първа страничка? [/b]

T@LI , заповядай - фугассbouquet

# 716
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Labrex, оказва се че моя мъж е по-голям лакомник, той между другото се нарича с другата "по-заобиколна" дума-кулинар  hahaha Joy. Та той веднага ги оцени и пак иска. Харесаха му и днешните, хапна си доволно и утре щял да закуси с останалите. Почитател на твоите фугассчета е и нашият приятел, който все поправя какво ли не вкъщи, понеже моя мъж е кулинар и по поправките го няма  Joy. Поне да му личеше, ами той като че ли на хляб и вода го държи човек  hahaha. Та майстора ще намине след малко и да видим какво ще остане за утре  hahaha.

# 717
  • Мнения: 22 867
Venetta , разсмя ме с тия кулинари, слагам и моята половинка там. Grinning Та той добре хапва всичко, ама хич не е по похвалите. И не прилича да е на хляб и вода, така че твоята дума лакомник по ми допада за него. Joy Добре, че не чете тук! Grinning

# 718
  • Мнения: 1 122
labrex и аз ще ги пробвам тези фугасс-чета. На моя мъж ще му харесат много, че той обича коричка да има повече. След като се извадят от фурната напръскват ли се с вода?

# 719
  • Мнения: 22 867
labrex и аз ще ги пробвам тези фугасс-чета. На моя мъж ще му харесат много, че той обича коричка да има повече. След като се извадят от фурната напръскват ли се с вода?

Аз не ги пръсках, само веднага след фурната ги завих в кърпи и омекнаха.

Общи условия

Активация на акаунт