Бг меню

  • 7 343
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 373
Здравейте! Ще ни идват гости французи-чревоугодници. Колеги на моя любим, за пръв път ще ни гостуват! (Аз даже не ги познавам). Много искам да се предсатвя добре Sunglasses , ама много!!!! Много ще се радвам на съветите ви! Ако може нещо не много тежко от родната ни кухня!!! 4 -ма ще сме. Идеи приемам всякакви- предятия, основни, хубави десерти, каквото ви е по сърце!  Grinning БЛАГОДАРНОСТИ!!! Лек ден на всички!!! Grinning

# 1
  • Мнения: 96
Grinning  Може да започнете с мешана, шопска или овчарска салата - типично български.
Предястие: сещам се само за чушки със сирене (бялото сирене все пак си е БГ), може и бюрек да са.
Баницата също е БГ, ако можеш да правиш.
Ако месиш питки, може довечера да ти дам рецепта за страхотна пита, която се топи в устата, а е красива и наглед.
За тутманик със сирене също мога да ти дам рецепта  Grinning

Друг съвет - порови се в нета, сигурна съм, че ще откриеш хубави неща от БГ кухня.

Успех! И дано ги омаеш с гозбите си  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 96
Долче Вита,

Забравих да ти кажа, че всички французи, които съм срещала (повече от 5 са  Simple Smile ) се впечатляват и от варени картофи с лук - не знам защо  Shocked

Успех!

# 3
  • Мнения: 373
ХЕ-хе, здравей и благодаря за отговора! Grinning
Идеята е да си попприготвя неща от предния ден , че ще е през седмицата!
Супер са чушки бюрек, но тук не мога да пека, беля...А в сръбскиет магазини има в буркани, но са мариновани- всички Cry
Баница умея даправя доста добре!!! Дай насам питата, МОЛЯ!!!!! Дано да я скопосам! Rolling Eyes

Пак благодаря!!!

# 4
  • Мнения: 2 567
Здравей,
за съжаление не познавам французи, но нашите приятeли-немци много харесват баница със сирене и таратор. Както и шопска салатка.  Grinning
Друга идея биха били сърми-не знам, дали имаш лозови листа там, тук си ги купувам от турски магазини. Както и бг сирене и кашкавал.
Ако имаш гюведжета също го намирам за подходящо, но си трябват сътветните съдинки, за да е пълен ефекта  Wink
Успех и после разкажи как е минало  Laughing
6o6i
20та седмица  :B-fly:

# 5
  • Мнения: 101
Вики, моля те  напиши рецептата за питата тук, че събуди любопитството ми. Благодаря предварително.

Колкото до пиперките не ти пречи, че са мариновани и с тях става. Само дето аз ги пека на фурна. Пълня ги внимателно с яйце и сирене и ги запичам леко във фурната. Може да се сложи и малко кашкавал отгоре.

# 6
  • Мнения: 373
ЕЕЕ Embarassed , ама киселеят. Аз веднуй ги пробвах за миш-маш...и  от тогава- само на салата.

# 7
  • Мнения: 2 567
Киселеят, права си,ама тук така ги правя...като няма друго, предпочитам малко кисели, ама все пак чушки бюрек.  Wink

# 8
  • Мнения: 966
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.

# 9
  • Мнения: 7 821
Здравей,
Ако искаш да включиш повече неща и да ги шашнеш, предполагам знаеш, че французите обичат да ядат много различни неща и за това порциите не трябва да бъдат много големи и засичащи.
Предлагам ти:
Салата – „Снежанка”, „Шопска” (с малко сирене);
Студено предястие – Домат „Шмеркезе”, Ролца по „Чешки”, зенчуци пълнени с „Катък”;
Топло предястие - чушки „Бюрек”, чушки с дом сос, панирано сирене, сирене "Орли";
Основно - скара, вретено, агнешко по "Гергьовски", кавърма, кебап, панирана риба, пастърва на скара, риба "Плакия", пиле с бира;
Дояждане (французите тук сервират мезетата, обикновено сирена) сирене, кашкавал, луканка, суджук;
Десерт - нещо леко - ягоди със сметана, плодова салата, цедено или овчо кис. мляко с мед.
Обърни внимание на алкохола които сервираш и по специално на вината, ние имаме много хубави вина, но не всяко отива с всяка храна.
Може да сервираш аперитив по една малка ракия, после някакво вино ако е свинско задължително червено иначе може бяло или розе, с десерта коняк или сладко вино.
Дано съм помогнала с идеи
Успех

# 10
  • Мнения: 2 567
Цитат на: mariane
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.


Сурови имаме точно бг тип, печени и обелени в буркани има също, обаче им слагат май оцет или ги мариноват и са леко кисели. Но както казах-аз си ги ям  Laughing  
Мога да кажа, че почти нищо от храната не ми липсва тук, дори и шкембе чорба си правиме  Grinning . Има бг сирене и кашкавал, само боза и ракия още не са докарали хехе
6o6i
20.г.с.  :B-fly:

# 11
  • Мнения: 96
РУСЕНСКА ПИТА (май така се казва)

Необходими продукти:
3-4 яйца (в зависимост от големината им)
1 жълтък се оставя за мазане
125 г масло (така е по истинска рецепта, но питата става доста твърда, затова аз използвам само 1/2-та масло и добавям олио)
1 пакет мая (не знам как се получава с маята на прах, но мисля, че няма проблем)
1 ч.ч. кисело мляко (за тези, които не могат да намерят кисело мляко, мисля, че може и с прясно)
1-2 с.л. захар
1 с.л. олио
1 равна с.л. сол
1 1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. хладка вода
брашно - колкото поеме (обикновено се използва малко повече от 1 кг брашно)

Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в хладката вода, разбърква се с малко брашно до получаване на тесто, след което се оставя да втаса.
2. Замесват се брашното, яйцата без единия жълтък, водата, втасалата мая, киселото мляко, захарта, лъжицата олио и солта.
Аз лично ги замесвам в тава - в брашното си правя кратерче и слагам всички продукти вътре. Постепенно привличам брашно към сместа и едновременно с това първоначално разбърквам, а след това меся. Брашното се слага докато се получи меко тесто.
3. Полученото меко тесто се разделя на 16 равни части, от които се замесват топчета.
4. Всяко топче се разстила (може и да не се точи) така, че диаметърът на кръга, който се получава, да е около 20 см. Дебелината не съм мерила какава е, но е около 1 см.
5. Всеки такъв кръг се намазва с малко от маслото и 1 ч.л. олио. Навива се на руло и след това на охлювче (така казва моето бабче  Stuck Out Tongue  ) - рулото се навива около единия си край и се получва форма на черупка на охлюв. Така малките питчици са готови.
6. В предварително намаслена (само олио, без брашно!) кръгла тава 1 питчица се слага в средата, около нея се нареждат 5, в дупките им още 5 и накрая в техните дупки 5. Така се получава голяма кръгла пита.
7. Оставя се да втаса (понадига се още малко).
8. Намазва се с жълтъка, който може да е разреден с малко вода. За красота може да се поръси със сусам.
9. Пече се 30 мин на 180 - 200 градуса в предварително нагрята фурна.

Успех и да ви е сладко!  Grinning

# 12
  • Мнения: 373
О, Вики, чудесна изглежда и каква красота Shocked Heart Eyes  . Ама аз пак да питам:
-много ли твърда се получава?
-може ли евентуално да я направя предната вечер, че идват в сряда вечер, а след работа ще имам само 2 часа, кое по-напред Embarassed
-много ли се меси? защото аз правя една пита, само се разбурква добре и никакво месене, е не че ме мързи, ама рецепта, кво да прайш Stuck Out Tongue
А ти сама правила ли си я? Казваш-става, е не за друго ами щото на бабите винаги им се получава , нали знаеш  Stuck Out Tongue Winking Eye  

# 13
  • Мнения: 373
Много благодаря за изчерпателното меню-предложение,Ellypr, идеите са чудесни, но може ли и малко рецепти, че не съм много опитна аз, иначе обожавам да готвя Confused Например за Доматите Шмеркезе, пулнените зеленчуци с извара (сирене може ли)? Скара нямам за жалост. А вретено как правите?
И пак Благодарности Grinning

# 14
  • Мнения: 96
Долче Вита,

Питата изобщо не е твърда - толкова е мека и пухкава, че се топи в устата (буквално!).

Принципно може и предишната вечер да я направиш, но е страшно ароматна, когато е оше топла.

Да, аз си я правя тази пита  Grinning . Права си, че на бабите всичко им се получава, а на нас ... не много често  Laughing

Меси се, да, доста се меси. И то с ръце.

Като я правя не ми отнема повече от 2 ч, но като за първи път може и повечко време да й отделиш. Че то самото замесване не е времеемко, ама нали трябва да втасва първо маята, после питата ...

Ако искаш си я пробвайте първо вие, а ако стане и ви хареса - тогава я прави и за гости. Тъкмо ще се ориентираш колко време ще ти отнеме и дали ще е добра, ако престои едно денонощие.

Каквото и да си решиш, стискам палци!

# 15
  • Мнения: 7 821
Здравей,
Домати, краставици или чушки може да напълниш със смес от сирене и кис. мляко, крема сирене, извара и мляко, катък (продават го готов в Била и Фантастико).

Панираните чушки с доматен сос също са подходящи защото се могат да се сервират студени.
Чушки бюрек може да направиш и във фурната, за по-бързо.

Вретеното ще ти иска време и едва ли е много подходящо от тази гледна точка. Прави се като начукаш до тънко свинско бон или контра филе, пълниш го с гъби (задушени или от консерва), кашкавал, кис. краставички. Завиваш го, овалваш го в брашно и пържиш.
За гости когато не ми се седи в кухнята докато те купонясват  Grinning , правя телешко задушено. Парче телешко бон или контра филе, както е цяло го овързвам с връв, овалвам в брашно и запържвам в сгорещена мазнина, поливам с вода и добавям 1 гл. лук, морков, целина, скилидка чесън, даф. лист, 10 зърна ч.пипер, 2 зърна бахар, може да сложиш чубрица или риган на вкус. Забравяш го на слаб огън около 2 часа. После вадиш месото и го режеш на филии около 1 пръст дебели. Вадиш даф. лист и зърната също и чесъна и соса пасираш и после прекарваш през цедка (да стане фин) и връщаш месото при соса на слаб огън докато стане напълно готово. При нужда сгъстявам с малко брашно или картофено пюре на прах.

Правя и пълнени бутчета (но е засищащо). Пилешки бутчета, както са цели им вадя костта и пълня с гъби, кашкавал, пушено филе и кис. краставички. Пека във вода и масло, може да се сложи бира или бяло вино.
Успех

# 16
  • Мнения: 373
Мерси много за идеите! А как стават чушки бюрек във фурната Shocked А някакъв сполучлив десерт? Ще го направя от предната вечер.

# 17
  • Мнения: 7 821
Цитат на: DolceVita
Мерси много за идеите! А как стават чушки бюрек във фурната Shocked А някакъв сполучлив десерт? Ще го направя от предната вечер.


Ами печеш, белиш и чистиш от семето чушките  Grinning  (това е ясно) и ги пълниш със сирене, яйце, кис.мляко, малко брашно и съвсем малко (щипка) сода за хляб. Овалваш в брашно и подреждаш в тавичка, като поливаш с малко олио и от горе и печеш в умерена фурна. А може и да залееш с яйце като се поопекат, но не става много търговски  Grinning  вида.

А за сладкиш някой друг се надявам да се включи, че тук ме няма много, предпочитам плодове, кремове или "Сладкарница Неделя"  Grinning .

# 18
  • Мнения: 96
Пробвай тук:

http://www.bonapeti.tv/

Всичко досега, което съм готвила по тези рецепти се получава точно така, както е показано!

От десертите ти препоръчвам бананов пай. Може да видиш и лесен начин за приготвяне на пилешко вретено.

# 19
  • Мнения: 966
Цитат на: 6o6i
Цитат на: mariane
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.


Сурови имаме точно бг тип, печени и обелени в буркани има също, обаче им слагат май оцет или ги мариноват и са леко кисели. Но както казах-аз си ги ям  Laughing  
Мога да кажа, че почти нищо от храната не ми липсва тук, дори и шкембе чорба си правиме  Grinning . Има бг сирене и кашкавал, само боза и ракия още не са докарали хехе
6o6i
20.г.с.  :B-fly:


E nie sme po izobretatelni  Laughing rakiika se prodava variat e niakak si vij boza i tyk niama v 4ydo se beshe vidiala zalva mi s neinia unak goliam zor beshe dokato zabravi bozata.

# 20
  • Мнения: 2 655
ЛЕСЕН КЕКС

Необходими продукти:

1. 4 бр. яйца;
2. 1 чаена чаша захар;
3. 2 чаени чаши брашно / препълнени/;
4. 1 бр. бакпулвер;
5. 1 бр. ванилия;
6. 1 чаена чаша вода;
7. 1 чаена чаша олио.


Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват много добре с миксер и към тях се прибавят всички изброени продукти, по ред. Сместа се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена със брашно форма. Пече се в умерена фурна. След като изтине по - желание може да се поръси с пудра захар.

Става лесно и бързо. Правя го във форма с дупка и се надига страхотно.

# 21
  • Мнения: 2 655
АНАНАСОВА ТОРТА НАНА
Необходими продукти:

1. 6 бр. яйца;
2. 2 ч. ч. захар;
3. ½ ч. ч. брашно;
4. 1 бакпулвер;
5. 1 – 2 бр. ванилия;
6. 1 бр. лимон /кората му/;
7. 1 компот от ананас;
8. 2 бурканчета заквасена сметана;

Начин на приготвяне:

ЗА БЛАТА: Яйца и само 1/2 ч.чаша захар се бъркат с миксера около 15-20 минути, с лъжица се прибавя и 1/2 ч. чаша брашно  бавно, за да не стане на топчета сместа, също така прибавяте и 1 бакпулвер, ванилия и лимонена есенция (може спокойно да се замести с кората на един лимон).
Сместа се пече в тавичка, предварително намазана с олио. Фурната е на 200 градуса около 30 минути. Не отваряйте през това време печката, за да не спадне блата. След като го извадите (като го режите само с ножа встрани), се разрязва на две равни части с конец.

ЗА СИРОПА: Сока от ананас (аз го купувам в консерва, компот) и 1 ч.ч. захар се разбъркват добре. Със сместа се заливат обилно двата блата.

ЗА КРЕМА: Сметаната се разбива с ½ ч. ч. захар много добре.

НАРЕЖДАНЕ: Реди се блат, полива се с сока обилно, особено по краищата отгоре нарязан на малки парченца ананас, сметана, после другия блат, ананас и сметана. Тортата добре се намазва със сметана и от страни. Украсява се по желание с шоколадови пръчици, бомбонки, орехи и т. н.

Тази торта преди време я написа тук във форума NaNa. Нашият татко я боготвори. Май всички мъже, които са я пробвали у нас са на такова мнение. И тя е много лесна и може да се приготви от предния ден. По този начин ще е добре сиропирана за следващия.

# 22
  • Мнения: 1 975
Ами порови се в някоя готварска книга.
Можеш например да им направиш

*каварма в гювечета
*баница
*а какво мислиш за чъшки бюрек? .
*шопска салата
*мусака

това ми идва на ума за сега, ако се сетя за още нещо, ще го напиша по-късно  Wink

късмет с гостите  Stuck Out Tongue

# 23
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: mariane
Momi4eta 4e niamali v nemsko obiknoveni 4yshki tip bg tyk Canada ima po4ti sashtite sa edinstvenia im nedostatak e 4e sa malko skapi4ki.

Има  ги, наричат ги Spitzpaprika.

# 24
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Дано не съм закъсняла с идейте, но ще ти напиша все пак няколко идей за типично български ястия, дано не се повтарят.

* мезе/предястие:  пържени тиквички с чеснов сос; патладжани с доматен сос; печени чушки; подправено овче сирене; лозови сърмички с лимонен сос.
* чушки бюрек; паниран кашкавал или панирано сирене; сирене в пергамент; картофени кюфтета със сос; банички.
* шопска, овчарска салата, салaта от печени чушки, Снежанка.
* за основно ястие зависи дали искаш месо или риба.

За десерт направи нещо леко. И не забравяй да им предложиш някои хубави бълг. вина, за да ги опитат.

# 25
Viki pitata stana strahotna, blagodaria za hubavata recepta. Momicheta opitaite niama da sujaliavate. Az ia pravih za Amerikanci i te si oblizaha prustite. thumbsup

# 26
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: DolceVita
-много ли се меси? защото аз правя една пита, само се разбурква добре и никакво месене, е не че ме мързи, ама рецепта, кво да прайш Stuck Out Tongue


Може ли рецептата за тая мързелива питка?  Simple Smile

# 27
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: DolceVita
-много ли се меси? защото аз правя една пита, само се разбурква добре и никакво месене, е не че ме мързи, ама рецепта, кво да прайш Stuck Out Tongue


Може ли рецептата за тая мързелива питка?  Simple Smile

# 28
  • Мнения: 96
Стела, радвам се, че ти е харесала. Това е официална пита, така да се каже. Някога бабите са я правили по сватби, кръщенета...
Вярно, че е малко трудоемка, но и аз мисля, че си заслужава!

Общи условия

Активация на акаунт