Продукти
за жулиенчетата:
1/2кг. или малко повече свинско месо, чисто без много мазнина
2 средно големи глави стар лук
100мл. червено вино
1 равна с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
олио, малко водичка за разреждане на соса, сол, черен пипер, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, щипка чубрица ситно смляна, 1 скилидка чесън
за сметановото пюре:
1 пакет картофено пюре на "БЕЛЛА"-класик, без варене, 1/2 от малка опаковка заквасена сметана, 1 пълна с връх с. л. маргарин "Калиакра" - класика или чисто масло, 2 непълни с.л. настърган пармезан, сол, бял пипер
Приготовление
Ястието: Сварявате, охлаждате и нарязвате на много тънки жулиенчета месото. Лукът нарязвате на много тънки полумесеци, размачквате ги малко да се отделят полумесечките и в загрято олио леко го запържвате, после добавяте малко водичка и оставяте да омекне напълно, след което добавяте вече нарязаните жулиенчета и скилидката чесън и оставяте да се задушат заедно с лука. Прибавяте червен пипер, запържвате добре, добавяте доматеното пюре, разбърквате и наливате виното, оставяте лекичко да се изпари и доливате водичка, посолявате, овкусявате с черен пипер, чубричка, дафинов лист и бахар, похлупвате и оставяте на тих огън ястието да изври на мазнинка. При сервиране поръсете с наситнен пресен лук.
Към продуктите горещо препоръчвам да добавите кисели краставички, зелени обезкостени маслини и гъбки, става вълшебно, но баща ми е доста капризен и не хапва гъби, та се съобразявам доколкото мога с вкуса на всички у дома:)......
Гарнитурата: През това време си загрявате 700мл. вода, като кипне добавяте маргарина или маслото, разстопявате го и оттегляте от котлона или спазвате указанието на опаковката 500мл. вода се кипва, след оттегляне от котлона се добавя 200мл. прясно мляко, след което изсипвате картофеното пюре и бъркате енергично до пълното му сгъстяване, връщате на котлона за малко, докато клокне и сте готови. Оттегляте, добавяте заквасената сметана, пармезана, солта и пипера и пак добре разбърквате. Искам да подчертая, че така приготвено пюрето макар и купешко, няма нищо общо с блудкавия си събрат по ресторантите. Когато времето не ми достига винаги използвам този вариант, който не само ме спасява и ми спестява време, а и бивам похвалена като домакиня:)....Към пюрето може да добавите и скилидка чесън, а за по ярък цвят щипка шафран или куркума:)!
Сервирате и поднасяте ястието както ви диктува въображението:)!