За ментата и джоджена - едно и също ли е?

  • 24 978
  • 24
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
Моля ви, от години се вихри спор с кого ли не за ментата и джоджена - едно и също ли е или не? Едни твърдят, че е еднакво - просто джодженът бил дива мента, други, че били съвсем различни култури. Тук, поне в Белгия например, няма такова нещо като джоджен - всичко е мента, но на нас ни мирише на джоджен. Арабите поднасят чай с пресни листа уж от мента, пак ни се струва да е джоджен.
Ето и сега в темата за Дзадзики (Снежанката) едни споменават, че има вариант с мента, друг - с джоджен (в Гърция). Само в България ли отделяме двете или наистина са едно и също?  Thinking
Има ли разлика, само в аромата ли е, усеща ли се или си внушаваме? Знае ли някой?  Flutter

# 1
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Може и да имат общо,но за мен са две различни неща.Преди време съм брала мента и няма как да я объркам с джоджена.Ароматите им са различни още при пипане на листата,а камо ли в ястие или напитка.
Ще ми бъде и на мен интересно да разбера повече.

# 2
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
  • Мнения: 580
Джоджена е вид мента според това

# 3
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Ментата и Джоджена са съвсем различни билки.

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://kasnaprolet9999.blog.b … p;ved=0CAcQ9QEwAA

http://agrosaveti.com/agro/zelenchuci/645-djodjan.html

# 4
  • Мнения: 5 001
Точно така...Само,че ментата има съвсем различен аромат ит този на джоджена....Тоест ако си сготвиш боб с мента вместо джоджен резултата няма да ти хареса  Laughing

Лятото по пазарите много често се опитват да ме "минат" с тоя номер... Mr. Green

Ето това е джоджен
за съжаление сромата няма как да се постне  hahaha

# 5
Блонди, заповядай в наше село другото лято. Ще ти покажа и мента, и джоджен. Различни подправки са. И като аромат, и като вкус, и като приложение. Аз готвя само с джоджен и не бих сложила мента в ястието вместо него. Както не бих заменила мащерката с чубрица, пък нека си разправят, че били едно и също, защото чурбицата била култивирана мащерка. Да-да.

# 6
  • Мнения: 5 001
Ментата са над 150 вида ако не се лъжа....Така пише по билкарските книги....
Така,че не е разумно да се спори по въпроса...
Просто имат различни аромати

Блонди, заповядай в наше село другото лято. Ще ти покажа и мента, и джоджен. Различни подправки са. И като аромат, и като вкус, и като приложение. Аз готвя само с джоджен и не бих сложила мента в ястието вместо него. Както не бих заменила мащерката с чубрица, пък нека си разправят, че били едно и също, защото чурбицата била култивирана мащерка. Да-да.
И аз така мисля  Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 12 554
Джодженът или Menta viridis е близък роднина на ментата, но това са две различни растения.

# 8
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Да различни са, но в много страни не ги различават. Или ги използват по един и същ начин.
Джоджена наистина е от рода на ментата и на английски се нарича Spearmint. Има по издължени листа и по-мек аромат и вкус.
Ментата на английски  Pepermint съдържа повече ментолово масло и аромата и вкуса и са по-силни. Листата са по-заоблени.
Между другото ако се сеят една до друга тези два вида мента се опрашват по между си и може да осъмнете без коренче гьозум (както казват по нашия край на джоджена) - придобива мириса на мента.

Между другото много, много харесвам джодженовите (Spearmint) дъвки Orbit. Peace

# 9
  • Мнения: 2 013
 И за мен са различни - поне на аромат и на външен вид.
А и приложението им е различно,но това си зависи от националната кухня .
Мента ползвам за чай Grinning,а джоджен или гьозум ,както е казала Наталина / и по нашия   край    така му казват/ Grinning Grinning за разни ястия.
Джоджена е многогодишно растение при нас ,а имам неколкократни опита  за засаждане на мента и през зимата ми измръзва,а си я нося от Родопите,където е по-студено newsm78

За пръв път чувам,че чубрица и мащерка е едно и също нещо Shocked
Те даже и по аромат не си приличат

# 10
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 894
Две различни са. За мен има разлика и на аромат и на вид.

# 11
  • Мнения: 4 668
Различни са според мен . И аз съм брала мента , виждала съм и джоджен - и на вид и на аромат и на вкус са различни .

# 12
  • София
  • Мнения: 2 952
без коренче гьозум (както казват по нашия край на джоджена)
Както и кервиз на целината - в Източната част на страната май е така, поне на мен ми звучат като турцизми, но ги харесвам  Simple Smile
Дзадзики с гьозум, не мисля че има в гръцките таверни  Wink Продуктите са с различен вкус в различните страни и от там с наше цедено мляко, няма как да се докара Дзадзики, а все ще си е Снежанка  Simple Smile
Чувала съм спор и дали в Мохито се слага джоджен или мента  Simple Smile
Двете треви са от едно семейство, да ме извинят ботаниците, ако не съм уцелила термина Embarassed

# 13
  • Мнения: 1 726
За мен mint е нашият джоджен но малко по-култивиран, вкусът не е толкова силен. От него слагаме на боб и правим мохито  Peace
А spearmint е нашата мента, от която се правят дъвките, чая и т.н.

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
А spearmint е нашата мента, от която се правят дъвките, чая и т.н.

Тук не съм съгласна, а и Wikipedia е на моето мнение - http://en.wikipedia.org/wiki/Mentha_spicata  както и тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/Джоджен   и    http://bg.wikipedia.org/wiki/Мента   Hug

ПС. Има дъвка Spearmint и Pepermint  Peace

Последна редакция: пн, 12 окт 2009, 23:37 от natalyna

Общи условия

Активация на акаунт