ПО-ЗДРАВО ТЯЛО И ПО-БИСТЪР УМ-СЪС ЗЕЛЕНЧУКОВ РЕЖИМ!!!

  • 4 714
  • 78
  •   1
Отговори
  • Мнения: 205
   Здравейте! Ако четете в момента темата, значи обичате да хапвате зеленчуци. Този режим е здравословен и в същото време води до намаляване на излишните килограми. Ако не обичате точните до грам количества, както и табелката пред хладилника кой ден какво трябва да се яде, ако искате да се освежите, да сте изпълнени винаги с енергия и добро настроение, и не на последно място да се разделите с нежеланите килограми, то тогава този режим е точно за ВАС! Тука ще си хапваме от любимите зеленчуци като се стараем за тези, за които това е необходимо да ги обработваме минимално- варени, готвени на пара. Свободата на избор е индивидуална- какви зеленчуци и в какво количество да се ядат / препоръчително е повече порции в по- малки количества  Simple Smile /. Можем да си обменяме идеи, съвети и подкрепа, която е много важна както във всяко едно друго голямо начинание. А определено промяната на начина на хранене е голямо изпитание, което е свързано не само с физическата промяна, но и с тази вътре в нас, в дълбините на нашата същност. Затова тук можем и да си споделяме други методи, които вървят ръка за ръка с режима на хранене по пътя към преоткриването на себе си.

  
А сега да разгледаме по отблизо зеленчуците:


  Зеленчуците заемат особено място в храненето на човек. Те са една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Зеленчуците доставят въглехидрати, които имат важно значение за организма участвайки в поддържането на оптимална хуморална среда и функционирането на всички клетки на организма.
  Повечето зеленчуци съдържат 5% въглехидрати, но в някои от тях, като морковите и картофите, съдържанието на въглехидрати е два пъти по-високо. Важна съставка на зеленчуците са влакнините (неразтворими и разтворими), които имат регулиращ ефект върху функциите на червата и свързват излишния холестерол. Достатъчната консумация на влакнини с храната съдейства за намаляване на риска от редица заболявания (стомашно-чревни – хроничен запек, хемороиди, чревни дивертикули, жлъчно-каменна болест, наднормени килограми).
  Съдържащите се витамини и минерали в зеленчуците са истински природен дар, източник на здраве и бодрост за организма. Богати на витамин С са пиперки, домати, зеле. Жълто-червените зеленчуци са богати на каротин (предшественик на витамин А) – моркови, пиперки, зелен лук, домати. Зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на фолиева киселина, която съдейства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В зеленчуците се съдържат и други витамини от група В – витамин В2, биотин, инозит, холин.
  Зеленчуците са богати източници на минерални вещества. Богати на калий са домати, картофи, спанак, червено цвекло. Източници на желязо са зрелият фасул, спанакът, зеленият фасул. Минералните вещества на зеленчуците се усвояват добре от организма, като някои витамини улесняват усвояването им (витамин С, и магнезий, съдържащи се в зеленчуците, подобряват усвояването на калция).
  Зеленчуците съдържат органични киселини – ябълчна, лимонена, винена, оксалова, и др., които имат не само вкусово значение, но участват в храносмилането и обмяната на веществата. Ябълчна киселина се намира в голямо количество в почти всички зеленчуци, оксалова – в спанак, лапад, киселец, цвекло, и др.
  Зеленчуците са богати на разнообразни фитохимични биологичноактивни вещества с благоприятен здравен ефект. Те спомагат за оптимално здраве, като намаляват риска от редица хронични заболявания. Биофлавоноидите са група от множество фитохимични съединения, които съдействат за намаляване на риска от заболявания като действат като антиоксиданти и подпомагат активността на витамин С.
  Антоцианите са широко разпространени багрилни вещества в зеленчуците и плодовете – червени, оранжеви, розови. Ароматните вещества в зеленчуците им придават свежест и влияят благотворно върху храносмилателния процес. Етеричните масла в тях подобряват усвояването на хранителните вещества.
  Зеленчуците се консумират пресни и преработени. Съхраняването на пресни зеленчуци при ниски температури (0-3 ° С) при хладилни условия ги запазва дълго в сурово състояние.
  Продължително време могат да се съхраняват кореноплодни зеленчуци – картофи, моркови, алабаш, ряпа, цвекло. При съхранение на картофите не се допуска прорастването им.
  Зеленчуците се съхраняват и чрез сушене, замразяване (осигурява продължително съхранение), както и чрез консервиране.

ДРУГИ ИДЕЙКИ КЪМ РЕЖИМА:



Гъбите

  По хранителната си стойност гъбите могат да се сравнят с най-пълноценните зеленчуци. Те съдържат от 88 до 92% вода, от 1,5 до 3,5% белтъчни вещества, в които се съдържат почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини. Съдържанието на въглехидратите в гъбите варира между 1 и 3%, като преобладават предимно глюкозата и фруктозата.  Гъбите не съдържат нишесте. Следователно поради малкото им съдържание на въглехидрати те са особено полезни за консумация от хората, предразположени към затлъстяване. Гъбите съдържат от 0,3 до 0,7% мазнини. Те съдържат още важни за организма минерални соли на калия, фосфора, медта, цинка, сярата, йода и др. Незначителното съдържание на натриеви и калциеви соли прави гъбите подходящи за консумация и от по-възрастни хора с проявена атеросклероза. В гъбите са открити витамините А, В, С, Д и РР, полезните за организма ябълчна, лимонена, винена, янтарна, фосфорна, фумарова и други органични киселини, улесняващи отделянето на стомашен сок. Гъбите са богати на ензими, ароматни и багрилни вещества и др.
Наред с веществата, характерни за растителния свят, в гъбите се съдържат и вещества, характерни за животинските организми, като гликоген, хитин и др.




Чая

  И тук няма да изневеряваме на свободата на избора, само ще коментираме някои ползи Simple Smile.
  Чаят е напитка, която се приготвя от частите на дадено растение - листа, пъпки, цветове и др. Зеленият, белият и черният чай се получават от едно и също растение (Camellia sinensis или Camellia assamica), но технологията при производството им се различава главно по степента на допуснатата ферментация. За белия чай се събират най-младите чаени листа на клонките, покрити с бял мъх и прилежащите им цветни пъпки. Той не е ферментирал и от него става светла запарка, като температурата на водата при запарването трябва да е около 70°С.За зеления чай се събират листа от цялото растение, но в зависимост от коя част са и през кой сезон са брани се определя колко е качествен чаят. При него също се прекъсва ферментацията възможно най-бързо (чрез термична преработка). Запарката от него се приготвя при температура около 70-80°С. Пълна Ферментация претърпява черният чай. За жалост при нея се разграждат и най-важните катехини, които обуславят здравословния ефект на чая. Той може да се запарва и с кипнала вода. Колкото по-слабо е ферментирал чаят, толкова по-кратко се запарва, с по-ниска температура на водата и се получава по-здравословна напитка.Чаените листа са богати на антиоксиданти – вещества, които обезвреждат натрупаните в излишък свободни радикали в клетките на организма и съдействат за намаляване на риска от редица заболявания.
  Редовното пиене на зелен чай, разбира се, съчетано с намерението и усилията ви да водите хармоничен живот, ще доведе до по-рядко боледуване. Ето и само някои от  ползите при употреба на зелен чай:
1. Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
3. Предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.
4. Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
5. Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
6. Предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
7. Забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
8. Съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.
9. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
10. Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
11. Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
12. Лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
13. Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
14. Регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
15. Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.
 
     Hands Thumbsup Следва малко информация за други важни според мен неща по пътя към по- доброто здраве - физическо и психично:
 
ВОДАТА:

Водата-здраве във всяка капка

Няколко интересни книги за безплатно сваляне относно водата


ДИШАНЕТО:

Интересно и полезно за правилното дишане

За тези, които искат да прочетат повече за дишането - безплатно сваляне на книгата "Наука за дишането"



ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ:


Позитивното мислене- някои мисли

Интересен сайт за личностно усъвършенстване

200 Топ-принципа на успеха- много интересно и истинно


 Към всичко това ще прибавим и умерените спортни занимания, както и различните техники на релаксация, и можем да приветстваме прекрасните резултати, които няма да са просто сваляне на килограми, а което е най-важно- придобиване на по- здраво тяло и по- бистър ум. Най- сърдечно приветствие за всеки, който вземе участие в групата. С взаимопомощ и подкрепа ще постигнем повече... Hug   Heart Eyes     bouquet
 
  

Последна редакция: чт, 01 окт 2009, 15:51 от just_a_mamma

# 1
  • Мнения: 4 678
Запис Hug

# 2
  • Мнения: 471
Втораа  Mr. Green ..много хубава темичка  Peace

# 3
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 058
Откога чакам такава темичка HugИ аз съм с вас-цяло лято хапвам зеленчуци и понякога плодове.Ефект има-аз съчетавам с Маккена.
Чудесно оформена тема Peace

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
И аз съм за тук  Wink

# 5
  • Мнения: 4 347
страхотна тема! Hug  bouquet

# 6
  • Мнения: 205
Много се радвам, че има хора, които се включиха...аз специално след много лутане сред морето от информация и опити със себе си, осъзнах, че най- важното е да помисля първо за здравето си, а така постепенно ще сваля и ненужните килограми, а не да мисля как ще устискам поредния гладен ден за да видя на кантара, че съм се разделила с някой и друг килограм, ама вода, което не е никакъв напредък, а и изтощава и разболява организма повече. Така, че с помощта на позитивното мислене, започнах да се чувствам по- комфортно в "кожата си", и да вървя с бавни, но сигурни стъпки към целите си. Обичам да хапвам много, но с помощта на леки упражнения и разходки сред природата, се опитвам да се справям. Ще се радвам и вие да споделите за опита си досега, както и да обменим някои идеи за менюто си и въобще всичко, което ви вълнува. С пожелания за лека вечер с една много приятна мелодия и успешен и усмихнат ден утре!!! Hug  bouquet

Celestial Peace

# 7
  • Мнения: 205
  Добро утро на всички  Nature Sunny !!! Аз започвам деня с едно хубаво ментово чайче с мед и лимон и ви пожелавам много усмивки днес Simple Smile  bouquet...

# 8
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Ей за тук съм и аз!!

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
just_a_mamma това е моят начин на хранене от 18 години вече.Благодарение на пълноценното хранене нямам нужда от допълнителни хранителни добавки и най-вече да се боря постоянно с излищни килограми. Grinning

# 10
  • Мнения: 205
  kloie, ще разкажеш ли повече...имам предвид за любимите ти зеленчуци и за това кои храни си изключила от менюто си/ защото вярвам, че има такива Grinning/...

# 11
  • Мнения: 4 678
Аз не съм само на зеленчуци...но ги обичам Hug
..при тях интересното е ,че горят повече калории..от самите калории които съдържат Peace
...поне зелените зеленчуци Peace

# 12
  • Мнения: 85
  bouquet Запис ... Чудесна тема  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 13
  • софия
  • Мнения: 379
само зеленчуци ли се яде? кога и по колко не успях да разбера?

# 14
  • Мнения: 205
   Здравейте отново! Ще ми бъде интересно, а предполагам, че и на всички останали, ако си споделим опита- кой кога е започнал подобен режим, а ако е от по- дълго време да разкаже за предимствата и резултатите върху себе си...мисля, че така ще можем да се мотивираме още повече, а пък и да се подкрепим взаимно! margoto77, това не е т. нар. "диета", а по- скоро начин на хранене...така, че тук наблягаме на зеленчуците в менюто си, а за точните количества...мисля, че това винаги е някак-си дразнещо и спъващо...това са все пак зеленчуци и мисля, че дори  да си хапваш по малко повече, няма да ти навреди...това е дар от природата, дар за здравето ти...лека вечер на всички...с едно интересно видео:

Хубава музика и рисуване с пясък


...  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт