Как се прави кисел и има ли смисъл от него

  • 35 283
  • 79
  •   1
Отговори
  • Мнения: 74
Може много пъти да се е коментирало, но искам да попитам за тоя "сложен" кисел.

Педито ми каза да го почваме вече.Ние сме 5м 20дена.Първо ми е много интересно какво полезно има в нишестето.Не може ли каша или нещо друго,знам ли ?
Другия ми въпрос е как се прави . Има някакви пакетчета по хранителните магазини- те стават ли ? Друго , което намерих по темата в нета беше ,че се слагало захар или компот - ама нали децата не трябва да ядат толкова малки ?

# 1
  • Монтана
  • Мнения: 1 010
Аз лично не намирам нищо полезно в кисела освен плода, но той може да се дава и по друг начин. А от кисела които го продават не бих купила пък въобще.

# 2
  • Мнения: 8 974
Кисела в истинския си вариант се прави от "едно време" още с компот. Това е смисъла, че зимата като няма пресен плод, се прави крема с компот, със сока или с пасиран компот, затопля се и се сгъстява с царевично нишесте. За мен в готовите кисели на прах няма нищо полезно. Кисел с пресен плод или компот е по приемливо.

Hug

# 3
  • Мнения: 188
Кисела в истинския си вариант се прави от "едно време" още с компот. Това е смисъла, че зимата като няма пресен плод, се прави крема с компот, със сока или с пасиран компот, затопля се и се сгъстява с царевично нишесте. За мен в готовите кисели на прах няма нищо полезно. Кисел с пресен плод или компот е по приемливо.

Hug

  Peace  Това е по- хубавия вариант на кисела, но и аз от начало не знаех как се прави и бях взела от готовия в пакетчета. Въпреки, че малката го харесваше, на мен ми се струваше гаден и безвкусен. А за смисъла на кисела - просто за разнообразяване на следобедната закуска беше при нас  Wink

# 4
  • Мнения: 15 379
Кисел нито съм правила, нито съм давала.
При невероятното разнообразие на каши, не виждам абсолютно никакъв смисъл бебето да се блъска със захар и нишесте.

# 5
  • Мнения: 2 521
Пробвала съм зимата за разнообразяване на следобедната закуска.С ябълка и с банан и ябълка съм правила.Ползвах натурално нишесте за сгъстяване на водичката където съм варила ябълката и банана.Не се хареса.Тия от пакетчетата пък изобщо не могат да се нарекат кисел.
Моето мнение-изобщо не ти трябва скоро да даваш такова нещо.Давай си кашите от кутиите,а следващата зима мисли за кисела Wink

# 6
  • Мнения: 8 974
Ползвах натурално нишесте за сгъстяване на водичката където съм варила ябълката и банана.

А защо не пасира сварения банан и ябълка заедно с водичката и да сгъстиш всичко с малко нишесте? Опитай става далеч по вкусно.

Hug

# 7
  • Мнения: 2 521
Ползвах натурално нишесте за сгъстяване на водичката където съм варила ябълката и банана.

А защо не пасира сварения банан и ябълка заедно с водичката и да сгъстиш всичко с малко нишесте? Опитай става далеч по вкусно.

Hug
Благодаря Hugще опитам и този начин.Аз намачквах отделно ябълката и банана и смесвах с готовото нишесте.Банана понякога го бланширах само,а понякога и суров.

# 8
  • Мнения: 46 572
На 5 месеца не бих дала кисел.
Всъщност никога не съм давала.

# 9
  • София
  • Мнения: 15 254
Правех млечен клем от натурално царевично нишесте (след време-и натурално пшенично) и добавях пасиран плод или плодово пюре.
Готовите "кисели" от пакетче не бих дала. Твърде много аромати и оцветители има в тях и не ги намирам за подходящи за бебета.

По останалите въпроси-за да не се повтарям, ще цитирам стар пост  Simple Smile :
Нали и инстантните каши са пълни с брашна и нишесте.
Какво е нишестето, според теб?
Бебетата нямат нужда от зърнени храни, така ли?
Или можеш да посочиш нещо, с което е вредно?

....................
Ще цитирам Косе Босе, чиито мнения много уважавам:

За какво ти е този кисел по-точно....това е най-безмисления и не полезен десерт изобщо....
Не виждам нищо лошо в кисела през първите месеци от захранването:
- Нишестето/киселът е подходящо за хора с чувствителна храносмилателната система: то е част от диетите, които щадят стомашната лигавица. Чистото нишесте не е нито химически, нито механичен дразнител за стомаха.
- Киселът е алтернатива на кашите в началото. След въвеждането на глутена киселът има добри заместители.
- Киселът се приготвя наполовина с плодове и ако се добави кърма/АМ, всъщност се получава млечно-плодова каша с полезна хранителна стойност. Без захар, разбира се.
- Ако се ползва царевично нишесте в началото – това е добър начин за въвеждане на царевичен продукт на подходящата възраст (примерно 7-8 месеца). Както е обяснила Nikki, един продукт се счита за въведен независимо под каква форма е предложен (каша, зърно, нишесте, добавка в пюре).
- Много от готовите кисели са със сухо мляко. Може да се приготвя и вкъщи от натурално царевично нишесте, става бързо и вкусно. Остава детенцето да го хареса.

Предлагам кисел много рядко: 1 път седмично или 3-4 пъти в месеца. Например когато на обед съм предлагала по-целулозни зеленчуци, късно следобед съм давала кисел за разтоварване на стомаха вместо пълнозърнеста каша (която е полезна, но също така товари храносмилането).
Въпреки че не съм фен на кисела, честно казано се учудвам на тоталното му отричане.


Към това, което е писала Косе Босе, мога да добавя мои аргументи в + на кисела-говоря за домашно приготвените, не за тези "готовите" от пакетчетата (знам, че до скоро ти под "кисел" разбираше точно тях):
Ако се свари 1 мерителна лъжичка нишесте в 150мл вода, към него може да се добавят 4-5 мерителни лъжички АМ.  Значи-с кремчето детето ще приеме еквивалент на 150мл. течно мляко, а от друга страна-няма да го пие, което заради консистенцията на крема е някаква форма на преход към твърда храна.
Така приготвен-киселът е млечно хранене, а млякото е най-подходящата храна за бебетата.
За мен той е добра комбинация между мляко и зърнен продукт и начин в менюто на бебето да се предложат и двете.
Отделно от това е и добавеният плод.

Може нишестените кремчета да не са върха на световната полезност. Да, има други полезни, дори по-полезни храни.
Но в допълнение към всичко, написано по-горе, се сещам и за майки, които са споделяли за нежелание на децата им да ядат каши, например (знам, че твоето дете ги яде всеки ден, но това е твоето дете, а децата са различни). За други-чиито деца се обриват от кашите, въпреки, че нямат АБКМ (примерно). За трети-чиито деца не искат да ядат овесени ядки (пак примерно)-моето бебе беше едно от тях.
И на фона на всичко това-не мога да разбера лишената от аргументи категоричност, с която понякога някой минава през темите за кисела, колкото да заяви-"това не е полезно", или "това е вредно", или "това няма да го давам".  Rolling Eyes

Освен това, не става дума детето да се храни с кисел всеки ден. Той се предлага като алтернатива и за разнообразие. Т.е ако майката иска и детето приема да се храни със "100 пъти по-полезните неща", то ще получи и тях.  Peace

# 10
  • Мнения: 3 927
Кисел съм правила в рамките на 1-2 седмици с леко сварена ябълка, защото суровата ябълка даде някакъв кофти резултат в памперса. Нея въведох някъде в края на 6-я месец, след банана.
Ябълката я настъргвах, заливах с вода и сварявах малко. После добавях нишестето, разтворено в студена вода и доварявах още малко. Почти съм сигурна, че съм слагала и 1-2 л. АМ.
След няколко такива порции минах директно на сурова ябълка и банан - пасирани заедно - това беше сутрешната закуска на дъщеря ми около 10-11 ч.

Така бях чела на времето, че първият плод е хубаво да се свари Simple Smile Така и направих, въпреки че захранвах сравнително късно.......

# 11
  • Мнения: 74
ХМ Thinking Интересен ти е поста Виви. Разбрах от това,че се изпозлва за разнообразие , докато не се въведат някой от по - алергенните храни. А и него ли трябва да го предлагам като пюрето по 3-4 лъжички в началото и така до като стигна желаното количество.

Друго , което искам да питам е тъй като кремове за себе си не правя , дълго време ли отнема ,за да го забъркам.Че моя човек, понякога е толкова нетърпелив ,че докато измия и сложа пюре в паничка , вече се е разревал, та и сълзи са му протекли.

пс Пробвах се да отворя някой от старите теми в често зададени въпроси и за 2/3 ми даваше грешка

# 12
  • Мнения: 46 572
...
Бебетата нямат нужда от зърнени храни, така ли? ...

На 5 месеца млякото му е напълно достатъчно.
Като навършат 6 и започнат да се захранват, минат всички зеленчуци и плодове за 2-3 месеца, тогава ще ядат и зърнени.

Сега тук чета:

"... В стомашния тракт на човека и животните нишестето се разтваря, подлагайки се на хидролиза под въздействие на ензима амилаза и се превръща в глюкоза, която се усвоява от организма. Поради това то е един от основните енергийни източници в ежедневното хранене на човека, тъй като се съдържа в изобилие в хляба, картофите и зърнените храни ..."

Така че, ако детето приема зърнени и картофи, спокойно си задоволява нуждите и без прословутите кисели.
Нищо против като разнообразие, вмъкване м/у зърнените, но някои деца си карат само на нишесте, при това със захар.

П.П. Не ми обръщайте внимание, имам лична вражда с кисела, най-голямата гадост, която някога съм яла  Mr. Green

# 13
  • Мнения: 1 706
Рядко правех кисел,защото моето дете не го харесва и предпочита кашите,а сега кремчетата от ДК.Рецептата я прочетох от форума:
КИСЕЛ
1 чл нишесте (чисто царевично, чисто пшенично) се разтваря в 100 мл студена вода. Слага се на котлона и се бърка непрекъснато до сгъстяване. Маха се, оставя се за няколко минути да се охлади и се добавя плодово пюре. Когато стане с подходяща за ядене температура, се слагат 1-2 мерителни лъжички АМ (сухо в-во).

# 14
  • София
  • Мнения: 15 254
Друго , което искам да питам е тъй като кремове за себе си не правя , дълго време ли отнема ,за да го забъркам.Че моя човек, понякога е толкова нетърпелив ,че докато измия и сложа пюре в паничка , вече се е разревал, та и сълзи са му протекли.

Самото забъркване, сваряване... отнема няколко минути. Но трябва да изстине. Така че не става да го приготвиш непосредствено преди хранене.

Общи условия

Активация на акаунт