Етикет в изискан ресторант

  • 5 070
  • 18
  •   1
Отговори
Интересуват ме линкове към статии или клипове за хранене в изискан ресторант. Моля ви за помощ.  Hug

# 1
  • Universe
  • Мнения: 1 556
  bouquet  Култура на поведението на гости, в ресторант и на масата

Лиляна Анастасова - "Наръчник за добри обноск. Важни условия за добър тон в обществото" - Драгойна — ИГ, София, 1994

 Знаем ли как да се държим на официални срещи?

Минното поле на официалната трапеза

Последна редакция: ср, 26 авг 2009, 00:29 от lenny_pld

# 2
  • Мнения: 930
много интересни неща научих
благодаря Peace

# 3
  • Мнения: 2 047
Наистина беше много полезно

# 4
 smile3525

Много благодаря !

# 5
  • Мнения: 11 747
И аз от много време знам, че спагети се ядът с вилица и лъжица, но при една дискусия тук, се оказа, че в Италия масово се ядът само с вилица. В италиански ресторант също ми ги сервираха само с вилица. Получава се и изглежда добре.

Относно това, че инициаторът на срещата, демек домакина, е редно първи да напусне ресторанта  Thinking струва ми се, че в България няма да се приеме добре.

# 6
  • Мнения: 3 695
много полезно  Peace

# 7
  • Мнения: 13 209
Много хубави статии.

# 8
  • Мнения: 4 916
...

Относно това, че инициаторът на срещата, демек домакина, е редно първи да напусне ресторанта  Thinking струва ми се, че в България няма да се приеме добре.

Това го чувам за първи път - домакин да си тръгне преди останалите  Rolling Eyes Сигурно има някаква логика, ама на мен ми убягва.

# 9
  • Мнения: 11 747
Ами, там в едната статия така пишеше. И аз мисля, че има логика, но определено не е по Балкански обичай  Thinking

# 10
  • Мнения: 4 916
Още не съм ги чела, нямах време.

Ето един и от мен:

http://bgkulinar.net/id-1938

# 11
  • Мнения: 4 380
Книжки за етикет четях още в детска възраст и трябва да ви кажа че етикетът не е нещо статично и неизменно. Всеки автор има собствено виждане за етикета, а и времето диктува своите промени. Отделни видове официални приеми си имат собствен етикет, който се знае от членовете на социалната група която участва.

Ако става дума просто за ресторант, а не за кралски прием, няма какво да се впрягаш- бъди естествена!

# 12
  • Мнения: 11 747
И аз съм съгласна с това 'бъди естествена'. Реално, човек като се отпусне и се получава точно според етикета - благодари на сервитьора, но не 100 пъти. Взима си от всичко, без да се обяснява много, но не прекалява да повтаря всяко блюдо... Изобщо според етикета не е редно да си свенлив, но и да не си нахален. Иначе, с вилица и нож смятам всеки може да се храни  Thinking

А в Китай етикета и всичко е толкова различно... всеки би си казал, ама ние сме далече от Китай. Явно не сме чак толкова далече, защото ние всяка година си имаме гостенка китайка и вече свикнахме с неща, които бяха адски странни в началото. Ние за нея едва ли сме били по- малко странни  Thinking   Света става все по- омешан и все по- шарен.

# 13
  • Мнения: 321
е какво значи -бъди естествен! дали приемът е кралски или си на делова вечеря или обяд ,"естественото" държание много често се приема с невидими иронични погледи. възпитанието и протоколът не са от вчера и ако човек иска да се държи цивилизовано ,трябва да се съобразява с всичко. Колкото до спагетите-в италия се смята за обидно,едва ли не , ако си помагаш с лъжица. но по протокол е прието да се яде с нейна помощ за навиването.Това е за  да се избегне изсмукването на някое макаронче изпаднало от вилицата,което може да те поизцапа и сериозно да те притесни. Laughingа пък в къщи пред домашните ако искаш се дръж по "естествено." не искам да обидя никого.

# 14
  • Мнения: 11 747
Ами, при мен естественото ми държане е цивилизовано, мислех, че при всички е така. Все пак не сме расли в гората, не сме пасли трева, всички ядем с нож и вилица  Thinking

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт