Месо в буркани

  • 73 394
  • 21
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607
Момичета, имам един въпрос към вас.......

Родителите ми няколко години поред гледат пилета. Една част слагат във фризера после, но решиха да опитат и да направят буркани с месо. Но....нещо не се получава с бурканите - развалят се и не стават за нищо после.

Моля, въпроса ми е към всички, които консервират месо в буркани - как правите вие месото?

Майка ми - го пържи около 1ч. и половина, после в буркани и пак стерилизира.....Още един въпрос - как слагате вие месото - с кокал или без кокал и държите ли после бурканите обърнати с капачката надолу или по нормален начин ги съхранявате?

Благодаря предварително!

# 1
  • Мнения: 202
Ще ти кажа как правихме зимата свинско: сурово месото на порции по желание, без значение дали с кокал или не, се слага в буркана с 1 с.л. сол. Затварят се и се стерилизират. За постоянно съхранение ги държим с капачките нагоре.

# 2
  • Мнения: 311
Ами аз знам, че когато пилетата са хранени със смески от фуражен завод например, в кокалите им оставали някакви вещества, които развалят консервата. Това ми го каза един лекар.
И майка ми правеше да миналата година запържени пилета в буркани и не издържаха много, надуват се капачките и се разваля. Бяха останали няколко буркана /след около 2-3 месеца след направата им/ и майка ми ги сложи във фризера, да не се развалят.

# 3
  • Мнения: 580
Момичета, имам един въпрос към вас.......

Родителите ми няколко години поред гледат пилета. Една част слагат във фризера после, но решиха да опитат и да направят буркани с месо. Но....нещо не се получава с бурканите - развалят се и не стават за нищо после.

Моля, въпроса ми е към всички, които консервират месо в буркани - как правите вие месото?

Майка ми - го пържи около 1ч. и половина, после в буркани и пак стерилизира.....Още един въпрос - как слагате вие месото - с кокал или без кокал и държите ли после бурканите обърнати с капачката надолу или по нормален начин ги съхранявате?

Благодаря предварително!
Дядо ми прави агнешко по методиката на твоята майка - не сме имали развалени бурканчета (е едно ,две на около 50-ина не са много) , но тъй като е агнешко добавя и подправки .Слага месото с кокалчета ,по-вкусно става  яденето после.

# 4
  • Мнения: 1 313
Маме, и нашите правят, предимно телешко, агнешко, но и пилешко рядко...
Освен пърженето, докато остане само на мазнина го стерилизират 4 ч. пробвали са с по-малко часове, но винаги резултатът е издути капачки и изваждат, пържат наново и пак 4 ч. иначе винаги са имали провали, а правят цял живот.
За сурово знам, че се осолява, да изтече кръвта една нощ и след това в буркани, но всеки си има различен начин Peace

# 5
  • Мнения: 9 132
Маме, още днес в другата тема щях да ти пиша за пилешкото, но е дълго.

Това, че са бройлери и хранени с комбинирани фуражи, няма особено значенеи за развалянето /бомбиране/ на буркана. В костите действително се отлага антибиотика, който им се дама за бчърз растеж, но такива пилета за домашна употреба в последните две седмици от гледането им преминават на общ фураж, без никакви лекарства и се изчистват.
Правят се като нормалните /по долу ще пиша/, но  месото им стои по  newsm78 newsm78 тричаво, не като домашно пиле. Или по-точно пиле, гледано с обикновен фураж., защото и на другите пилет, които са за носачки, също им с дава фураж, който пък ги засилва в друга посока.

Второ - сега не е време за превене на буркани, поне до края на октомври, когато застудее. Или трябва веднага да прибираш в хладилник, в кладенец / на много студено/

И сег а ще пиша ние как ги правим, след доста опити проба/грешка, но /най-самохвално заявявам, че нашите буркани са най-добри, а съм човек с две села и много такива и различни сме яли/  Свекърва ми мисли, че солта ги държи и ги прави страшно солени, майка ми пък така ги разварява с нейните поне 3.5ч.,, че като дръпнеш  мръвка от буркана и костта на пилето остава вътре  Laughing
Изпробвани методи - пържене, запичане, обилно солене  Joyприбиране на месата в хладилник...... и още каквото ти дойде на ум,

Пилетата се измиват и провесват така, че да се отцедят добре от водата.
Нарязват се, посоляват и нареждат на наклонена повърхност на хладно място - така, че да може да се стича сока, щото не е само кръв, който пускат. Дори и на два пласта да са, но под наклон.
Така  трябва да престоят  поне 8 часа, дори 12, нямаш идея колко се отцежда от тях.
След това с кърпа без власинки /в стил месене/ месата се пообтриват с нея, за да попие каквото е останало.
Нареждат се парчетата месо плътно в буркана, запечатват и варят 1,5-2ч., не повече, пилето е крехко и ще стане като мамините  Laughing  Ако е кокошка - може 2.5ч.
Напълно достатъчно, отваряш после, топлиш и ядеш, или дори не топлиш. Но много често спасява положението, особено зимните месеци.  В буркана пак се отделя сос и мазнина от пилето, но те са съвсем малко като количество

Ние правим така всяка есен, ако случайно през май е останал буркан, прибирам в хладилника за всеки случай.
По същия начин посоляваме и другите видове меса и отцеждаме,  като времето за варене се увеличава, свинско - 2,5ч, телешко - от 2,5 до 3ч., заешко - от 2 до 2,5ч.

# 6
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Маме, Пепи е споделила най-важното. Аз ще разкажа за опита в наше село.
Правили сме навремето в кутии ,преди да разрушат местните малки фабрики. Там слагахме сурово месото, подправено със сол и подправки на вкус, в автоклава се правеше стерелизация и беше от вкусно , по - вкусно.
В домашни условия процедираме по следния начин:
порциите месо ги посоляваме , опиперяваме и запичаме леко , само да се стегне и да си пусне сока. Месото е здраво наблъскано в тавата, за да е спорно. Горещо се наблъсква и в бурканите. Прибавят се още някакви подправки , ако обичате - даф. лист , бахар , зърна чер пипер , Запечатва се и се стерилизира 2 - 2,5ч , зависи младо или по-дъртичко е животното.
Сезона за правене на месо в буркани е в студените месеци , за да се желира , не успеели - бомбира. Когато ври - през цялото време врелеца трябва да е силен , нито за минута , не бива да стихва , затова грижливо се подбират дървата.
Успех , аз лично предпочитам във фризера , много са ми омръзнали тия консерви....но когато човек има деца и готви често са много удобни.

пп. Желая ти да си жива и здрава и леко раждане ! Възхищавам ти се !

# 7
  • Мнения: 9 132

Успех , аз лично предпочитам във фризера , много са ми омръзнали тия консерви....но когато човек има деца и готви често са много удобни.


и аз  Laughing купихме си фризера, докато бях с малкото тийн в майчинство още. Две години отричах всякакви буркани. Но тръгнах на работа и нещата се промениха. Сега предпочитам да имам И буркани  Embarassed  ама да има кой да гледа материала  Joy

# 8
  • Страната на приказките
  • Мнения: 370
За да не се разваля, трябва да се стерилизира около 2 часа. Като преди това е сложено в буркана сварено или запечено до готовност, натъпква се добре. Ако само кипвате бурканите, почти сигурно ще се развали.

# 9
  • Мнения: 427
За пилешкото  както и за другите меса е важно да се колят и прибират по по хладно време.Леко  да се запържи и солта отгоре дае повечко.Важно е при затварянето капачките да киснат въвъ вряла вода та като започне варенето да се залепят и да не поеме никаква вода.Също те са нови.Вари се 2,30за пиле2,50за свинско и3, 3,3 за шилешко,заешко или телешко.

# 10
  • Мнения: 534
Миналата година слагахме свинско.Пържихме,плътно в буркани и послела варим бурканите,истиват във водата,после надолу с капачката и в мазето,което не е студено много.Не разбирам къде бъркате?!Да не би да варите малко бурканите?Ние след завиране държим 10-15 мин.Спомням си че баба слагаше пилешко с кокалите,но как не знам.Беше много вкусно можех да изям цял буркан.

# 11
  • Мнения: 11 607
Благодаря от сърце за всички съвети!

След около седмица ще пътуваме към мама и до тогава ще изчакам и други съвети. После грижливо ще ги принтирам и ще ги оставя като настолно четиво на майка ми. Че горката се е поболяла на тема месо в буркани.

Благодаря ви още един път!

Стоева, Миг незабравим, Еси и всички момичета Hug

# 12
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
И аз ще ти отговояр по темата. Пеп4о, ти е отговорила изчерпателно и точно. Ние така бомбирвахме заешки буркати и основното нещо, което трябва да се спазва при консервирането им е да се изцеди месото много добре. Не се кисне в никаква течноста а се изцежда поне 12 часа може и в леко осолен вид. Не пържим и печем месото предварително защото олиото дори и преминало обработка си гранясва.

# 13
  • Мнения: 427
Сега разбрах че и на други хора се е случвало затова, когато броилерите са готови една, две седмици ги хранят с обикновена храна ечемик и царевица преди да ги заколят за да се изчистят от хормоните от купените смески.

# 14
  • Мнения: 765
Ние всяка година правим буркани с телешко месо, но до сега  не бях чувала за пилешко в буркан  newsm78 Страхотни рецепти сте дали момичета, ще се възползвам   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт