Продукти
За блата: 10 белтъка, 400 гр захар на пясък, 300 гр смлени орехи
За крема: 100 гр захар на пясък, половин кафеена чашка вода, 100 гр шоколад(2 с.л. какао), 5 жълтъка, 350 гр масло
За кроканта: 75 гр захар на пясък, 2 с.л. вода
Приготвяне на блата: Белтъците се разбиват на сняг, прибавя сезахарта по малко и продължава да се разбива, докато се сгъсти. Прибавят се и орехите. Всичко се разбърква добре. Сместа се разделя на 4 части, които се изпичат по отделно в по- голяма тортена форма, застлана с хартия, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.
Приготвяне на крема: Захарта се сварява на сироп с водата и какаото като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици Докато сиропът е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя изстиналата смес. Получава се пухкав крем. По- добре е вместо како да се сложи шоколад.
Приготвяне на кроканта: Захарта, смесена с водата се карамелизира и се изсипва в намазана с мазнина тава. След като изстине, крокантът се начуква на дребно.
Платките се слепват с крем, като върху крема се посвипва по малко от кроканта. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание.
Може и да не слагате крокант.Аз лично не слагам.А относно добавянето на сурови яйца да не ви притеснява.Те трябва да са пресни и се прибавят едно по едно към още топлия крем.