Как правите сладко от ягоди?

  • 63 886
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Варна
  • Мнения: 439
Здравейте!
Искам да направя сладко от ягоди но не знам как. Ще ми помогнете ли?

# 1
  • Мнения: 5 001
Заповядай, разгледай тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=294693.0

# 2
  • Мнения: 27 524
1кг ягоди
1кг захар
1ч.л. лимонтозу
1 ванилия

Измиваш и изчистваш ягодите. От захарта и 2ч.ч. вода се сварява сироп, в който се слагат ягодите и се варят 2 часа. Разбъркват се няколко пъти с дървена лъжива, като се внимава да не се разкъсат. Пяната се отстранява и сладкото се вари, докато се сгъсти. Малко преди сваляне от огъня се добавят лимонтозуто и ванилията.
Рецептата става и за замразени ягоди.
Изсипва се топлото сладко в стъклени буркани, които се затварят на следващия ден. Варят се 30мин.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 975
Аз правих миналата седмица сладко от ягоди с GELFIX exlra на Dr.Oetker,на 1кг.плод се слага 0.5кг. захар.Стана превъзходно на вкус и запази цвета на плодовете,сега съм решила да направя от череши и вишни.Приготвя се за 20-30 мин.

# 4
  • Мнения: 5 173
Блонди, а защо да се маха пяната?
Аз мн я обичам и имам специално дървено гребло, за облизване Mr. Green.

# 5
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
1кг ягоди
1кг захар
1ч.л. лимонтозу
1 ванилия

Измиваш и изчистваш ягодите. От захарта и 2ч.ч. вода се сварява сироп, в който се слагат ягодите и се варят 2 часа. Разбъркват се няколко пъти с дървена лъжива, като се внимава да не се разкъсат. Пяната се отстранява и сладкото се вари, докато се сгъсти. Малко преди сваляне от огъня се добавят лимонтозуто и ванилията.
Рецептата става и за замразени ягоди.
Изсипва се топлото сладко в стъклени буркани, които се затварят на следващия ден. Варят се 30мин.


Я да си запиша и аз. Whistling

# 6
  • Мнения: 767
Маминото сладко :
 измитите ягоди се насипват със захарта от вечерта, за да си пуснат сока. Сутринта се слага на котлона, отпенва се и се вари до сгъстяване(слага капка от сладкото в чинийка и ако като истине, не се разтича при наклон, значи е готово). Малко преди да се дръпне от огъня(5 мин.), аз  слагам лимонтозу. Насипва се горещото сладко в затоплените буркани и те сами се запечатват.

# 7
  • в страната на абсурдите
  • Мнения: 1 236
който иска да прави сладко от зелени орехчета,сега му е времето!аз вчера брах орехчета,утре сигурно ще правя сладкото!

# 8
  • Мнения: 11 818
От няколко години правя сладка само в машината за хляб по няколко дози, но ние и не ядем много, ей така да има. Определено обаче вкусът е различен и свеж! Казват, че има опасност да се развали машината, но предполагам само за определени модели, аз си я експлоатирам и затова, след като е предвидено при създаването й.

# 9
  • Мнения: 1 437
който иска да прави сладко от зелени орехчета,сега му е времето!аз вчера брах орехчета,утре сигурно ще правя сладкото!
сподели рецептата  винаги съм се чудела как се прави

# 10
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз идващите дни съм планувала да правя от ягоди. Сладкото на Блонди ми допада, но и аз да питам защо се отпенва? Ако не го отпениш, какво ще стане?

Ето по тази рецепта на Лео http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81796.0 правя вече незнам колко години, откакто я е публикувала, супер страхотно става, препоръчвам  Peace

Някой да каже рецепта за компот от ягоди и череши?

# 11
  • Мнения: 1 085
Аз го правя като Блонди. И изобщо всички сладка правя по тази технология. Когато плодът се вари в захарния сироп, остава цял и не се кашва.

# 12
  • Мнения: 1 085
И аз идващите дни съм планувала да правя от ягоди. Сладкото на Блонди ми допада, но и аз да питам защо се отпенва? Ако не го отпениш, какво ще стане?


Ще се захароса.

# 13
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз идващите дни съм планувала да правя от ягоди. Сладкото на Блонди ми допада, но и аз да питам защо се отпенва? Ако не го отпениш, какво ще стане?


Ще се захароса.

А, ясно, мерси  Hug

# 14
  • в страната на абсурдите
  • Мнения: 1 236
сладко от орехчета
80 бр.малки/60 бр.големи/ орехчета е белят от зелената кора и се варят в няколко води по 15-20 минути във всяка.водата се сменя,докато остане бистра.от 1 кг.захар и 1 л.вода се прави сироп.като заври и се разтопи добре захарта се слагат орехчетата и се варят дотогава,докато се сгъсти.като се сипе в порцеланов съд да оставя диря.прибавя се 1/2 ч.л.лимонена киселина.излизат около 6 пюрени бурканчета.

# 15
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Маминото сладко :
 измитите ягоди се насипват със захарта от вечерта, за да си пуснат сока. Сутринта се слага на котлона, отпенва се и се вари до сгъстяване(слага капка от сладкото в чинийка и ако като истине, не се разтича при наклон, значи е готово). Малко преди да се дръпне от огъня(5 мин.), аз  слагам лимонтозу. Насипва се горещото сладко в затоплените буркани и те сами се запечатват.

Точно така го правя и аз. Захарта има стягащ ефект върху плода. От друга страна, ягодите са нежен плод и много варене не им е нужно, поради това им стига и сока, който са си пуснали.

По този начин правя и малини.

# 16
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
 
Маминото сладко :
 измитите ягоди се насипват със захарта от вечерта, за да си пуснат сока. Сутринта се слага на котлона, отпенва се и се вари до сгъстяване(слага капка от сладкото в чинийка и ако като истине, не се разтича при наклон, значи е готово). Малко преди да се дръпне от огъня(5 мин.), аз  слагам лимонтозу. Насипва се горещото сладко в затоплените буркани и те сами се запечатват.
Преди няколко години моята майка беше правила сладко от ягоди и си спомням че стоеше леко желирано - това и то ли е така?

 

# 17
  • Мнения: 767
Би трябвало, стига да се проверява по начина с капка сок върху чинийка.

# 18
  • Мнения: 5 173
който иска да прави сладко от зелени орехчета,сега му е времето!аз вчера брах орехчета,утре сигурно ще правя сладкото!
Hug Благодаря, че напомни.

# 19
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
За първи път чувам за сладко от орехи Blush

# 20
  • Мнения: 804
По рецепта на Блонди правим сладка и ние.А някой да знае рецепта за сладко от зелени доматчета,макар още да е доста рано за неговото приготвяне?

# 21
  • Варна
  • Мнения: 439
Благодаря за отговорите момичета  bouquet
Блонди за затварянето на бурканчетата имам въпрос : Изсипвам сладкото топло или горещо и как чакам за варене до другия ден, да ги запечатам ли хубаво капачките или...

# 22
  • Мнения: 4 434
Аз много го обичам тва сладко.Даже от ягоди най най.Баба го прави много хубаво.Като си отида,ще я питам.
Знам,че слага мноооого захар Crazy

# 23
  • Мнения: 1 085
За първи път чувам за сладко от орехи Blush

Това си е деликатес.

# 24
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
За първи път чувам за сладко от орехи Blush

Това си е деликатес.
Може пък и да го пробваме  Thinking

# 25
  • Мнения: 889
Аз правих миналата седмица сладко от ягоди с GELFIX exlra на Dr.Oetker,на 1кг.плод се слага 0.5кг. захар.Стана превъзходно на вкус и запази цвета на плодовете,сега съм решила да направя от череши и вишни.Приготвя се за 20-30 мин.

От няколко години а аз така, но слагам малко по-малко захар. Доста по лесно и бързо се приготвя и съм доволна. Но пък и правя малки количества. Hug

# 26
  • Мнения: 27 524
Блонди за затварянето на бурканчетата имам въпрос : Изсипвам сладкото топло или горещо и как чакам за варене до другия ден, да ги запечатам ли хубаво капачките или...

Топло, горещо, не не е нужно да е врящо и веднага кипящо от огъня, както когато се запечатва и обръща и не се вари после.
Изсипваш сладкото в буканите и ги оставяш отворени до следващия ден. Тогава затваряш и вариш  Simple Smile

Тази рецепта специално за ягодите я смятам за сполучлива.  Blush И все се сещам за Маншон, Полуобувка и Мъхеста Брада и пяната  Heart Eyes
Иначе например сини сливи или череши само пека във фурната с малко наръсена захар и запечатвам врящи и обръщам  Simple Smile

П.С. А по-ароматно и вкусно сладко от малките горски ягодки няма  baby_neutral

# 27
  • Мнения: 5 173
За първи път чувам за сладко от орехи Blush
Вече 4-та година се каня, смятай колко всусно ще е, щом за 4 години ентусиазмът ми не е секнал.

# 28
  • Мнения: 804
Блонди,за сладко от горски ягоди - поддържам!!!Няма такъв превъзходен вкус и аромат!!!  newsm10

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 2 205
Момичета, миналото лято правих сладко от боровинки, но ми стана много гъсто, а  имам още 5 бурканчета, които  си стоят, та въпроса ми е има ли начин да ги поразредя  Laughing

# 30
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 488
Ех, момичета,как ме запалихте по сладкото от орехчета WinkСега съм на село и има доста орехи.Ще запретвам ръкави Heart Eyes

# 31
  • Мнения: 3 422
Ето по тази рецепта на Лео http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81796.0 правя вече незнам колко години, откакто я е публикувала, супер страхотно става, препоръчвам  Peace

може ли по този начин да се приготвят и вишни?
моля, някой да сподели как прави сладко от вишни? тази година ще правя за пръв път и не искам да се излагам  Embarassed

# 32
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Досега каквото и да е сладко правех по традиционния начин - почистените, при нужда - нарязани плодове, засипвам със захар 3:1 или 5:1, зависи колко са сладки, стоят една нощ - и на другия ден - яко бъркане на котлона, към края - ч.л. лимонтузу и готово.
Но миналата седмица взех за първи път Гелфикса на Д-р Йоткер 2:1 и направих сладко от ягоди - освен, че заедно с почистването и миенето ми отне точно 30 мин - стана просто божествено Crazy!
Вчера правих още, защото вече хапнахме две бурканчета от първите - ето ги:


Та оттук насетне всеки един плод ще бъде "затварян" по този начин Peace!

# 33
  • София
  • Мнения: 10 858
Ето по тази рецепта на Лео http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81796.0 правя вече незнам колко години, откакто я е публикувала, супер страхотно става, препоръчвам  Peace

може ли по този начин да се приготвят и вишни?
моля, някой да сподели как прави сладко от вишни? тази година ще правя за пръв път и не искам да се излагам  Embarassed

Лео беше споменала, че може от всякакви плодове. Но става по-скоро конфитюр, а не сладко, защото се пасира.

# 34
  • Мнения: 3 422
Ето по тази рецепта на Лео http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81796.0 правя вече незнам колко години, откакто я е публикувала, супер страхотно става, препоръчвам  Peace

може ли по този начин да се приготвят и вишни?
моля, някой да сподели как прави сладко от вишни? тази година ще правя за пръв път и не искам да се излагам  Embarassed

Лео беше споменала, че може от всякакви плодове. Но става по-скоро конфитюр, а не сладко, защото се пасира.
ясно, мерси!

# 35
  • Мнения: 2 774
моля, някой да сподели как прави сладко от вишни? тази година ще правя за пръв път и не искам да се излагам  Embarassed
Аз в момента го правя ,на 2 кг вишни ,съм сложила 1,5 захар....ще оставя да престои 2 дни засипано за да си пусне соковете плода и ще сваря леко  за 20-тина минути на много слабо ....на другия ден пак .Лимонтозу ....около 1 пакетче на това количество плод и запечатвам докато е горещо.

Някой беше питал за компот....ние слагаме по 1-2 шепи плод на буркан/няма кой да го яде,предимно сока пием ,затова по толкова....например кайсии слагаме по 4,най много 5 максимум на буркан,зависи колко са едри / 4-5 с.л захар и доливаме с вода до ръбчето на буркана.Запечатваме и стерилизираме 10 мин.
Захарта пак зависи колко е сладък плода ...ако е по зрял по малко, но предпочитам да са 5 с.л защото винаги мога да го разредя с вода,докато по сладък трудно става  Laughing
Ако плода е вишна или слива се прави с костилки,ако е кайсия или праскова се цепи и се маха костилката .

# 36
  • Мнения: 417
За първи път чувам за сладко от орехи Blush

Това си е деликатес.
Може пък и да го пробваме  Thinking

Продава се такова готово.   Blush Купувала съм от Кауфланд.
И аз мислих да направя, обаче трябват много младички орехчета, преди да е започнала да става на дървесина вътрешната част. Тази година изтървах  Confused

# 37
  • Мнения: 3 422
За първи път чувам за сладко от орехи Blush
Това си е деликатес.
Може пък и да го пробваме  Thinking
Продава се такова готово.   Blush Купувала съм от Кауфланд.
И аз мислих да направя, обаче трябват много младички орехчета, преди да е започнала да става на дървесина вътрешната част. Тази година изтървах  Confused
бабата на съпруга ми прави такова сладко. много е хубаво, но аз ям само сока, така и не се научих да ям самите орехчета. не знам дали по принцип се прави толкова сладко или тя прекалява със захарта, но на мен ми идва малко в повече сладостта му.
поли, благодаря!

# 38
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
дайте идея за заместител на лимонтузуто, 4е го свърших ,а тука нямат такова изделие!? лимонов сок ще влезе ли в употреба?

# 39
  • Мнения: X
Лимонтузуто май се слага за сгъстяване само, а едно време баба ми освен лимонтузу и захар слагаше индрише или ванилия според вида на сладкото става хубаво Simple Smile

# 40
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Лимонтозуту е да не се захароса сладкото, а не за сгъстяване.

# 41
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
няма, в гори африкански живея, те дори не знаят как им правя сладката, душиците, мислят ,4е е просто нещо, ама си хапват на пала4инки и хлебец и подаряват за похвала на домашното производство! ама сега запецнах ,а утре щ? го варя,сега се  сиропира!

# 42
  • Мнения: 27 524
дайте идея за заместител на лимонтузуто

"лимонтозу можеш да замениш с 1-2 чаени лъжички изцеден лимонов сок или ябълков/винен/ оцет"

И по принцип по-добре е с винена киселина, по-голям процент  Peace

Общи условия

Активация на акаунт