Машина за сладолед – рецепти

  • 165 115
  • 354
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 1 798
Купих машина за сладолед. И първи опит не особено успешен. Малко импровозирах де. С каквото имаше в хладилника. Около 300гр кисело мляко, 1 готварска сметана, 3 жълтъка, 2 ванилии, 3 с.л. захар и настъргана лимонова кора.

Явно е доста водното съдържание, че стана един воднист и във фризера на камък.

Ще пробвам разбира се, може би смес от цедено кисело мляко или заквасена сметана и животинска сметана. Надявам се да стане хубав.

Но пък от друга страна има рецепти с прясно мляко и се питам как така се получава или нямам шанс в домашни условия да получа хубав сладолед.

Четох мненията горе и ще пробвам с брашното, алкохола, но с повече захар не ми се ще.

# 346
  • In transit
  • Мнения: 11 821
За съжаление, най-важната съставка на един сладолед е захарта. Колкото е по-малко, толкова по-твърд става. От сладкарите знам, че захарта трябва да е поне 23% от общото количество. Може да пробваш да добавиш малко декстроза към захарта. Тя намалява точката на кристализация на сладоледа и така стои по-лек и кремообразен.

# 347
  • Мнения: 5 018
За захарта уви е така, аз добавям също мъничко водка.

Нашият фризер обаче държи доста ниска температура, дори да сме купили истинско джелато, трябва да постои отвън преди сервиране, от фризера излиза на камък, но след 15 минути е добре. Така че и това е от значение.

# 348
  • Мнения: 1
Привет на всички, радвам се че темата е все още активна!

https://www.youtube.com/shorts/vIdcrrGa4ng

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 05:39 от Ердинч

# 349
  • Мнения: 1 798
Здравейте пак, надявам се машината за сладолед да не се окаже моята най-грешна покупка. Но.

Имам чувството, че ако си забъркам сместа, да кажем прясно от днес, от течна хубава жовотинска сметана и кондензирано мляко, в машината постепенно спихва и се разваля пухкавостта и си мисля, че ако я сложа директно в кутия във фризера, ще бъде в пъти по-добре.
Ще ѝ дам още малко шанс, яд ме е, че заложих на скъпа машина с мотор, а не се получава желания ефект. Да не говорим колко фира дава, докато от машината се прехвърли по кутиите. Голяма част остава по перката. Отделно сладоледът не е достатъчно стегнат, или поне така, както на мен ми се иска. Отдолу се стяга доста и спира да върти, докато отгоре не е с хубава консистенция на сладолед. Кларщайн е машината.

Пробвах доста от сладоледите на Мики, много благодаря за прекрасните рецепти, слагах и алкохол, не се одобри, усетиха го, във фризера става на камък.

При вас как е? Консумацията трябва да е до ден-два? Тогава е ок, но после е на камък.

# 350
  • In transit
  • Мнения: 11 821
Curly, първо да ти благодаря за чудесния отзив и доверието. Второ, машината, която си купила има ли собствен замразител или пак се слага в камерата, като лидълските?

Моята е лидълска, най-обикновена. Мисля, че съм писала преди, че замразявам купата за 24 часа при -18С, иначе не замръзва добре.
Разбивам сместа за сладоледа предварително  я оставям да узрее в хладилника за няколко часа, най-добре за 1 нощ. След това изсипвам сместа в машината и бъркам.
Права си за фирата, ама аз я облизвам и не остава нищо. Grinning Сладоледът стяга максимум до ниво много гъст крем - полустегнал сладолед. След това го прехвърлям в купата и го прибирам във фризера. Там стяга добре, но остава пухкав. Дори да е леко стегнал (зависи от самия сладолед и продуктите в него), след като постои 5-10 минути на стайна температура е с идеалната консистенция.

Най-голямото предимство на машината, за мен е, че вкарва въздух в сладоледа, това, което ако се бърка само на ръка и директно се замрази, по-трудно става. А въздухът му помага да остане пухкав и да не стане на камък във фризера.

# 351
  • Мнения: 1 798
Благодаря, Mikkey, купата не се слага във фризера, има си замразител, голяма е, с двулитрова купа. Прочетох цялата тема, всички препоръки, отново ти благодаря за отзивчивостта, но имам чувството, че изкарва въздуха, а не го вкарва.
В упътването даже пише, че продуктите не се изстудяват предварително, но аз си ги слагам студени. Ще пробвам пак, и пак, и пак.
А бъркалката и аз си я облизвам де  Simple Smile Направо цял сладолед си е като количество.

# 352
  • In transit
  • Мнения: 11 821
Кърли, говорих днес с приятелка, която има машина със замразител. Каза, че спазвали рецептите, но най-вкусен ставал сладоледът, с предварително леко разбита сметана и охладена смес.
Накрая вадят готов за консумация сладолед, но ако им остане малко го прибират във фризера.
От това, което ми каза, си мисля, че твоята машина има някакъв проблем или работи на друг принцип. Защо не потърсиш клипове в нета, да видиш как работят сходните машини, и ако твоята има проблем да я върнеш или да подадеш рекламация? 

# 353
  • Пловдив
  • Мнения: 1 375
Аз имам сладолед машина със замразител от 2011г(DeLonghi) и целогодишно правя домашен сладолед.Основната ми рецепта е-500мл прясно мляко,500мл пълномаслена животинска сметана(30%-35%),6 жълтъка,300гр захар,1-2 с.л. алкохол,200гр продукт за вкус(черен шоколад,кафе еспресо,кокосови стърготини...).Загрявам млечните съставки,добавям разбитите жълтъци със захарта,бъркам на огъня за кратко време,свалям от котлона и добавям шоколада(ако ще правя шоколадов сладолед).Оставям сместа да се охлади(според указанията от книжката сместа не трябва да е по-топла от 25С).От охладената смес слагам в машината по 600мл и след 30-40мин. имам готов за консумация сладолед!Ако ще замразявам сладоледа,пълня в чаши и във фризера,преди консумация на сладолед от фризера,изкарвам чаша/и 15-20мин да се отпусне.Толкова лесно и вкусно!

# 354
  • Мнения: 1 798
Благодаря ви, момичета, за отговорите.

Ох, изгледала и изчела съм много, да не кажа всичко. Машината работи, може би ще пробвам с по-малко количество, както артемида пише, 600грама или до литър, но моята, въпреки че има вместимост около 2л, което беше един от плюсовете, явно все пак се затруднява. За консумация веднага след програмата не отговаря на  моя вкус, твърде несладоледено ми е.Най-добре става след няколко часа, 6 - 10. После - камък Simple Smile Е, да, след 15 минути се отпуска, но и започва разтопяване.
Но, да, знаем какво има вътре, няма стабилизатори и т.н.

За връщане не ми се и мисли, да се занимавам с амазон. Да не говоря, че това ми е втората такава скъпа машина, първата не работеше. Бе сума пари на вятъра заминаха. Доставки, връщания...

Мики, много ми хареса твоят сладолед, супер шоколадовия, който си пише, че не е за машина Simple Smile Ама аз, не, ще пробвам с машина, защо съм я купила иначе. Та, пресече се шоколадът в машината. А беше супер кремав и въздушен преди това Simple Smile
И онзи с киселото мляко, точно моят вкус Simple Smile
Четох рецепта и с крема сирене, може би ще стане още по-добре, намалявайки водното съдържание по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт