Курабийки за Великден

  • 58 793
  • 168
  •   1
Отговори
# 30
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
 

           Курабийките на sladka hapka ги правя вече няколко поредни години и са страхотни.Колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.И със сигурност не са сухи Simple Smile

# 31
  • Мнения: 937
На мен няма ли кой да помогне - защото тестото стана много ронливо и го прибрах в хладилника с надежда някой да ми каже как да го стегна....но никой не пише по моя проблем  Cry ок явно ще го изхвърля това и ще пробвам пак.

# 32
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
На мен няма ли кой да помогне - защото тестото стана много ронливо и го прибрах в хладилника с надежда някой да ми каже как да го стегна....но никой не пише по моя проблем  Cry ок явно ще го изхвърля това и ще пробвам пак.

Прибави или още едно яйце или малко прясно мляко! (Видях въпроса вчера вечер и не отговорих, защото си мислех,че вече си се справила ) Peace

# 33
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


      galiushana , според мен на тази рецепта й се губи течността за да стане нормално тесто.Явно си сложила цялата доза брашно изведнъж и се е получило твърдо тесто.Винаги се слага постепенно.Случвало ми се е например при рецепта от 400гр. брашно да са достатъчни само 300.Зависи и от големината на яйцата.Наталина е права за яйцето или млякото.Аз на твое място бих замесила нова доза.

# 34
  • Мнения: 937
Благодаря ще сложа яйце и ако не стане...нова доза. Не бях сигурна какво точно да правя и за това предпочетох да изчакам нечии отговор.   bouquet

# 35
  • София
  • Мнения: 229
Снощи с моят син правихме  бисквитки по рецепта от бг-мама с аромат на лимон от 2005 година на Tannita.

Маслени лимонови бисквити
120г меко масло
½ ч.чаша захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 супени лъжици(2tbsp) изцеден сок от лимон
1 ч.л. (1tsp)  настъргана кора от лимон
1 ч.л. (1tsp)   бакпулвер
1/8 ч.л.(1tsp)  сол
(1 ч.чаша = 240мл)

С миксер се разбива маслото със захарта, прибавя се яйцето и се бие докато сместа стане на пухкав крем. Прибавят се брашното, лимоновия сок, лимоновата кора, бакпулвера и солта и се омесва много меко тесто. Покрива се и се слага в хладилника за около 30 минути.

Разточва се кора с дебелина около 5мм и се изрязват фигурки. Нареждат се в леко намаслена тава за печене. Поръсват се със захар.  Пекат се 10-12 минути на 175°С (350°F) Преместват се на решетка до пълното изстиване.


Станаха наистина страхотни и се топят в устата. Не съм ги снимала, защото довечера ще ги украсявам с цветна глазура.

Искам да попитам добрите кулинарки  bouquet  chef в този форум дали ако настържа портокалова кора и малко портокалов сок и сложа няколко капки с ром , вместо лимон, ще се получи нещо?

# 36
  • Пловдив
  • Мнения: 586
Ако направя днес /четвъртък/ курабиите дали до неделя няма да станат твърди?

# 37
  • Мнения: 9 116
зависи по коя рецепта си ги правила.

# 38
  • Пловдив
  • Мнения: 586
Смятам да ги направя по рецептата на Блонди.

# 39
  • Мнения: 27 524
Мими, не стават твърди. Просто ги прибери след окончателно изстиване в кутия  Peace

# 40
  • Пловдив
  • Мнения: 586
Веднага се захващам.Благодаря.

# 41
  • София
  • Мнения: 6 277
Снощи с моят син правихме  бисквитки по рецепта от бг-мама с аромат на лимон от 2005 година на Tannita.

Маслени лимонови бисквити
120г меко масло
½ ч.чаша захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 супени лъжици(2tbsp) изцеден сок от лимон
1 ч.л. (1tsp)  настъргана кора от лимон
1 ч.л. (1tsp)   бакпулвер
1/8 ч.л.(1tsp)  сол
(1 ч.чаша = 240мл)

С миксер се разбива маслото със захарта, прибавя се яйцето и се бие докато сместа стане на пухкав крем. Прибавят се брашното, лимоновия сок, лимоновата кора, бакпулвера и солта и се омесва много меко тесто. Покрива се и се слага в хладилника за около 30 минути.

Разточва се кора с дебелина около 5мм и се изрязват фигурки. Нареждат се в леко намаслена тава за печене. Поръсват се със захар.  Пекат се 10-12 минути на 175°С (350°F) Преместват се на решетка до пълното изстиване.


Станаха наистина страхотни и се топят в устата. Не съм ги снимала, защото довечера ще ги украсявам с цветна глазура.

Искам да попитам добрите кулинарки  bouquet  chef в този форум дали ако настържа портокалова кора и малко портокалов сок и сложа няколко капки с ром , вместо лимон, ще се получи нещо?



В темата за тези бисквитки Танита беше казала, че може да се замени лимоновия сок и кора с портокалови такива. Вчера ги направих, много са вкусни, но тестото ми стана малко твърдо и самите бисквитки като се изпекоха стояха отгоре леко "рошави", а не гладки. 

# 42
  • Мнения: 987
Всяка година правя ето тези курабийки :  http://bgphoto.net/photos/2273/o633754984064571250.JPG
но тази година нещо ме домьрзя  Embarassed  и няма да правя .

# 43
  • Мнения: 1 505
Всяка година правя ето тези курабийки :  http://bgphoto.net/photos/2273/o633754984064571250.JPG
но тази година нещо ме домьрзя  Embarassed  и няма да правя .
Браво плиокна снимката тук аи ни остави да си събираме слиунките по клавиатурата.Даваи рецептата бързо.   bouquet

# 44
  • Мнения: 73
Цветните курабийки изглеждат супер. Но мен малко ме притесняват боите за храна, може би защото едно време нямаше качествени. Но като ги гледам сега какви са пъстри ми се иск и на мен да опитам, вие какви бои ползвате (марка) да се поуча от изпитаните..ии кога се слага боята в тестото?

Общи условия

Активация на акаунт