Мамините кифлички - бързо,лесно,вкусно!

  • 7 457
  • 6
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
Една рецепта от мамините тефтери:



Бързи кифлички без втасване

Продукти за тестото:
Прясно мляко - 1 чаша (200 мл)
Мая - 42 г (жива)
Захар - 1 с. л.
Сол - 1 щипка
Яйце - 1 бр.
Мазнина (олио, маргарин, мас) - половин чаша
Брашно - колкото поеме за мекичко тесто, приблизително 700-800 г

Приготвяне:
Маята се разтваря със захарта и солта в част от млякото, леко затоплено, и се оставя да шупне.
В брашното се оформя кладенче, изсипва се маята, останалото мляко, мазнината и яйцето. Меси се мекичко тесто. Накъсва се на 4-5 топки, според това колко големи искате да са кифличките и веднага започвате да ги оформяте. Тестото, с което не работите в момента, е добре да е на студено, за да не втаса.

Сниманите кифлички ги правих с три пълнежа:
рогчетата - сирене с яйце
охлювчетата - сладко с орехи
възелчетата - кафява захар и орехи

Слагат се в постлана с хартия за печене тава. Пекат се около 15-20мин. на предварително загрята до 200 градуса фурна.


 Flowers RosePost Memoriam Flowers Rose - за майка ми




# 1
  • Мнения: 22 867

И аз си ги спомням тези кифлички, една приятелка ни носеше често на работа. Имам рецептата от нея, вкусни са и бързо стават.
 Tari Tasartir , благодаря, че ми ги припомни!   bouquet

# 2
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Хиляди благодарности за рецептата.  bouquet  bouquet  bouquet
Бързо,лесно,вкусно.
с яйце и сирене

със захар,орехи и канела

със сладко от кайсии+орехи

Преди обяд направих една доза,но като видях накъде отиват нещата,следобяд направих още една.

# 3
  • Мнения: 120
Това е многократно изпитана от мен рецепта - никога не съм имала провал. Ефекта е потресаващ.Много са трайни- могат да стоят до една седмица в затворена кутия,но това никога не се е случвало у нас.Рецептата съм взела от моя приятелка от Пловдив.
Продукти
700-1000г брашно/добре е да е пресято/
1пакетче суха мая за хляб
1ч.ч. хладко прясно мляко
7с.л олио
сол,захар - по 1 щипка
сирене,шунка, сладко или локум -за плънка,
1 яйце/белтъка -в плънката,жълтъка- за намазване/
150г краве масло
Замесва се гладко тесто/без яйцето/ Разделя се на 4 части.Намазват се с олио. Не се чака да втасва. Всяка топка тесто се разточва на кръгла кора с дебелина 4-5 мм /колкото порцеланова чиния/.Всеки кръг се реже по радиусите на 12 или 16 парчета.Слага се плънка от разбитият на сняг белтък+натрошено сирене.Завиват се кифличките.Натискат се в края с пръст-да се "запечатат"Намазват се с разбитият жълтък. Може да се поръси със сусам,чубрица,едра морска сол/при несолена плънка/,скълцани орехи/при сладка плънка/.Аз ги правя обичайно само  намазани с жълтък.
В тавата за печене се разтопява 75 г масло .В него се редят намазаните с жълтък кифлички.Пече се в загрята предварително фурна на 180 градуса/без вентилатор/ около 20 минути .
Плънката може да се направи и със шунка или филе- добре е да са по- пикантни или със мармалад или локум с орехи.Сладкото и кашкавалът - изтичат навън при печене.На мен ми излизат две дози за тавата на фурната. Докто първите се пекат си приготвям вторите. След като извадя готовите кифлички Добавям новото масло да се разтопи и слагам втората доза.

# 4
  • Мнения: 2 829
много апетитно изглеждат Laughing

# 5
  • Мнения: 9 973
утре сутринта ще пробвам

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 4 577
max-mama,

прекрасно си се справила!

Общи условия

Активация на акаунт