Да живеем в хармония със себе си - 3

  • 39 771
  • 610
  •   1
Отговори
# 555
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


Много интересно проучване! само дето резултатът ме смути и учуди.
а на мен също като на shivani най-ми харесва стъклото!  Peace Още повече, че тук в Германия, масово се използва стъкло

случайно знам  Wink, виж под аватара ми къде живея...
мисля, че Фраунхофер са правили изследването.
професорът каза: Деметър ще припаднат като им разбият еко-теорията за стъклото  Joy
мисля, че за стапянето на кварца са необходими 1200С, това е много енергия...
а после бухаш бутилката в контейнера и тя се чупи  Tired

Не мога да си представя обаче,че такава промяна в светоусещането,каквато описва Ескориал,може се дължи единствено на промяната в хранителните навици.

аз мога  Peace
просто се наблюдавах сега, когато за 3 седмици си смених напълно начина на хранене...
бях демотивирана, депресивна (за това си има и други причини де), празна.

но подчертавам, че за мен има и огромно значение средата, не само храната.
агресивна среда, среда, в която не зачитат мнението ти или в която те дискриминират е нездравословна за мен  Peace

# 556
  • Мнения: 1 849
Вижте какво намерих за соята, но ми се струва много преувеличено  newsm78
http://www.izistart.com/products/soybg.html
Но все пак в някои от коментарите може би има доза истина, има поне още 3 статии с подобни коментари...

Колкото до храненето, когато човек премине от месна към растителна храна - става някакси благ, не е толкова нервен (поне след 1 месец, докато свикне) и по-малко агресивен. Не напразно по време на пости, хората стават по-добри.  Simple Smile А и когато човек е изчистен от токсини е по-сияен и по-малко склонен към външни дразнения. Но всичко, разбира се, трябва да е направено с вътрешно усещане и предварителна духовна настройка, а не насила и с неохота (например диета за отслабване).

# 557
  • Мнения: 179
Интересно ми беше да ви прочета мнението,момичета,стана дискусия по тази тема и май отдавна не се беше случвало.

Май се оказва,че монетата няма две страни Simple Smile,а всъщност както всичко около е нас е многоизмерна.Не отричам,че с хранене може да стане промяна;енергията следва мисълта и това ще рече,че пак някъде по-нагоре от стомаха са се зародили идеите за физическото тяло.Имам жив пример до мен,който ежеминутно ми показва с демонстрация на био хранене,че нещата не винаги са вързани и не се държат за ръка-физическите с духовните ако няма осъзнаване.
Много пъти съм се питала,наблюдавала съм и съм очаквала тази промяна да стане от физическо към духовно и май там ми е била грешката.Съпруга ми доста време/години / се храни така,непрекъснато чете и се информира за потребностите си от едни или други хранителни елементи и си ги набавя с хранене и добавки.
Всичко това,което пиша във форума за храненето го знам най-вече практически от него.За мен е удоволствие да ям така,но друга промяна не съм видяла!Или не иска да я покаже?

За мен това е прекалено.
Сигурно за това да ви се е сторил рязък тона ми,но се уморих само като гледам колко е последователен в начинанието си.Аз такава не съм в рейки.
Той има здравословен проблем заради,който започна под наблюдението на др.Гайдурков.Преди година влезе в болница заради обостряне на проблема му.Перфектни резултати от изследванията,а беше  станал "светите мощи" от слабост,премаляваше му.И се наложи отново медикаментозно лечение.
Сега комбинира и двата метода/просто не е спрял лекарствата/
Ако беше толкова лесно да промениш начина си на хранене и с това да започнеш духовната си промяна тогава той щеше да бъде на светлинни години преди мен.За какво осъзнаване да говоря тогава,мили момичета,от коя страна на монетата е това?

Е,нямаше как да не си задам въпроса защо се случва всичко това.През цялото това време съм до него и в сънищата си също.Оказва се,че май това,което виждам насън е спомен.
Сигурно съм обещала,сигурно има какво да уча,за мен той винаги е бил катализатор заради,когото се променям към добро.
Преполагам разбрахте защо не мога да приема толкова пряк и бърз достъп от хранене към осъзнаване.Различни сме не само в гледните точки,но и с многобразието край нас.
Съгласна съм изцяло за средата,че е определяща;даже не мога да кажа,кое е по напред,кое е по-важно.
Всеки си е поставил различна задача идвайки тук;споделяйки ние се учим,нали то и това правим-опитност,която става достояние за всички.

# 558
  • Мнения: 1 404

Не мога да си представя обаче,че такава промяна в светоусещането,каквато описва Ескориал,може се дължи единствено на промяната в хранителните навици.

аз мога  Peace
просто се наблюдавах сега, когато за 3 седмици си смених напълно начина на хранене...
бях демотивирана, депресивна (за това си има и други причини де), празна.

но подчертавам, че за мен има и огромно значение средата, не само храната.
агресивна среда, среда, в която не зачитат мнението ти или в която те дискриминират е нездравословна за мен  Peace
Ами едно и също говорим Simple Smile

# 559
  • Мнения: 793
Вижте какво намерих за соята, но ми се струва много преувеличено  newsm78
http://www.izistart.com/products/soybg.html
Но все пак в някои от коментарите може би има доза истина, има поне още 3 статии с подобни коментари...
От това излиза,че не само е вредна соята ами направо е една от най-опасните отрови в природата - разрушава жлезите с вътрешна секреция, води до безплодие, оплешивяване, рак, оглупяване  Shocked Май ще ме откажат от още една любима напитка.

# 560
  • Мнения: 3 869
Е, чак толкова?!?!
Аз също мисля, че когато с дадена хране не се прекалява и се използва в нейната цялост, без много отработка и преработка, е най-добре.
Аз съм правила соево мляко в домашни условия, от геннонемодифизирана соая (доколкото може да се вярва на етикети!), по класическа технология. Правила съм и тофу то същия начин - доста по-различни си и двете от тези в магазина.
Но изискват толкова работа, че рядко съм ги правила. Това може да се сравни с примера за захарната трастика на Ескориал.
Пък и е хубаво човек да слуша тялото си и то какво му подсказва да яде. Аз лично така и не станах фен на соята и производните. От време на време хапвам тофу и темпе и това е.

# 561
  • Мнения: 4 204
Здравейте,момичета!
Извинявайте, че нахлувам в темичката ви!Отдавна ви чета и знам, че само вие можете да ми отговорите с компетентни и обосновани мнения .
Става въпрос за усвояването на зеленчуците.Не помня дали при вас или някъде другаде съм чела, че суровите зеленчуци трябва да се консумират с мазнина, за да се усвоят добре?!Това вярно ли е според вас?Защото аз свикнах да ям салата домати ,краставици...без зехтин.Необходимо ли е да добавям за усвояването на витамините от зеленчуците?
И още нещо- за постните ястия!И там ли трябва да се добавя мазнина?
Благодаря ви много и още веднъж извинявайте, че така се намесих! Embarassed

# 562
  • Мнения: 3 869
Герка, странни мнения си прочела...
Доматите, краставиците, марулите и пр нямат нужда от мазнина (още повече извлечена, каквато са зехтина, олиото и пр). Основният аргумент за прибавянето на мазнина в храната е усвояването на мастноразтворимите витамини (А и Е). Не е небходимо в постните манджи да се слага мазнина, достатъчно е да се кунсумират сурови ядки или да се прибяват под някаква форма в готовото ястие.

# 563
  • Мнения: 4 204
Благодаря ти много за бързия отговор.
Това означава ли, че в същото ядене трябва да бъдат добавени ядки или просто да се съблюдава препоръчителното количество за деня,тоест може и самостоятелно ядки ,приети по друго време?!

# 564
  • Мнения: 1 849
Също добре влияе и авокадото, богато на мазнини. Предполагам, че и приема на семки и маслини също ще се отразява добре.
http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=22339

Водноразтворими витамини като С и В обикновено се губят при обработката. Изследвания показват, че след шест месеца във фризера, замразените череши са загубили 50 процента от полезните си вещества. Спанакът губи 64 процента от своя витамин С при готвене. Според данни на Университета в Калифорния грахът и морковите в консерва губят от 85 до 95 процента от своя витамин С.
Мастноразтворимите витамини като А, D, Е и К, както и антиоксидантните съединения каротеноиди, по-трудно се губят във вода. Готвенето пък разрушава дебелите клетъчни стени на зеленчуците и по-този начин полезните вещества вътре стават леснодостъпни за човешкия организъм. За това готвените домати имат по-високо ниво на ликопен от пресните домати.
През януари изследване на “Журнал за земеделие и хранителна обработка” заключи, че варенето се отразява по-добре на моркови, тиквички и броколи, отколкото сервирането им сурови, на пара или пържени. Варените моркови чувствително повишават нивото си на каротеноиди, но напълно губят полифенолите си.
Важно е и с какво се сервират зеленчуците. Проучването от Охайо измерва кръвното налягане на хора, които са комбинирали салатата с различни добавки. Ако салата е гарнирана с авокадо или мазнина, то организмът поема четири пъти повече ликопен, седем пъти повече лутеин и 18 пъти повече бета каротин, в сравнение с чистата салата или тази гарнирана с нещо нискомаслено.
Мазнината също така подобрява вкуса на зеленчуците и кара хората да ядат повече. Което важи особено за тинейджърите.

Последна редакция: пн, 23 мар 2009, 11:12 от M_Nik

# 565
  • Мнения: 557
Здравословните елексири на природата
   Днес много хора се наслаждават на здравословните предимства при консумирането на сокове от сурови храни. Без спор тези мощни елексири имат способността да заздравят и излекуват слабите клетки, да увеличат нивото на кислорода и електронната активност в тялото ви чрез техните ензими и много важно – да го наситят с необходими хранителни вещества. Когато хората са болни, те често имат проблем с храносмилането. Сокът е храна, която всеки може да смели, без значение колко е разстроена тяхната анатомия. Но това не са единствените случаи които се подпомагат от консумацията на суров сок. Много атлети използват тези мощни течности да предотвратят вредите на свободните радикали чрез широкия спектър на антиоксиданти, които те предоставят.
   Както знаете, обществата, борещи се с рака ни казват, че дори и традиционно използвания портокалов сок има невероятен противо-раков ефект. Дори и така, това не е един от най-добрите питателни сокове. Ако от по-малко питателен сок има такива добри ползи... представете си какво би направил сока от кълнове  и пшенична трева за вашето тяло!
   През годините различни изследвания са показали, че соковете, които трябва да пием са ниско-захарните вариации и такива, които съдържат голямо количество зелен хлорофил. Като пример, морковите, с тяхната висока стойност на фруктоза, са познати като съдържащи бета-каротини, докато броколите имат 4 пъти повече бета-каротини, а кълновете от броколи – 8-10 пъти повече.
   Ние също се интересуваме от количеството течности, които всеки от нас консумира на ден. Ние смятаме, че над 60% от човечеството е дехидратирана до някаква степен. Това е така, поради факта, че нашите тела се потят и изпаряват нашата основна течност с литри на ден. (оригинала е „pints each day”: 1 pint = 0.47 liters) Дори и разбирането, че голяма част от телата ни са вода, и определено ниво трябва да се поддържа, изглежда не засяга консумацията на средностатистическия човек. Здравословния сок възвърща това необходимо гориво и допълнително лекува и изгражда системата.
   Ние обикновено ограничаваме невероятното разнообразие от храни, които могат да се цедят, като постоянно пием само най-познатите ни. Най-здравословните и най-добре изграждащи клетките ни храни определено не са сред обичайните ни предпочитания. Може да ви изглежда шокиращо, че ядливите бурени и кълновете са до 30 пъти по-хранителни и далеч по-богати на кислород и ензими от стандартните плодови сокове. Ние  разбираме, че вие не сте много развълнувани относно тяхната консумация, както с някои други познати сокове, но дайте си шанс и позволете на сокоизтисквачката си да бъде вашето средство за проучвания.
   Табличката по-долу категоризира някои от по-познатите и някои от по-непознатите съставки за лекуване чрез Сокова терапия. В „Juicing book”, Steven Blauer обсъжда потенцияла на соковете от много различни зеленчуци и плодове, както и на някои от най-ползотворните „бурени“ като Purslane и Lamb's-Quarters; кога да ги събирате и как да си правите сок от тях. Всеки аспект на Соковата терапия е изследван до край, включително и как да си изберете сокоизтисквачка, как да си съставите сокова програма, фастинг и рецепти за сурови сокове.

Статията идва от:
Juices - Nature's Health Elixirs
http://www.aliveraw.com
http://www.hippocratesinst.org/

Пускам табличката, за която се говори в статията на английки, както е оригинала, защото за някои от имената на зеленолистните не знам какъв е точно превода на български.

Juicers Guide To Revocery
Excerpts from : THE JUICING BOOK – Steven Blauer
 

Acidosis: papaya, pineapple

Anemia:    alfalfa sprouts, asparagus, bean sprouts, beet, beet greens, buckwheat greens dandelion greens, endive, kale, kohlrabi, lettuce, parsley, purslane, spinach, string beans, swiss chard, turnip, turnip greens, watercress, wheatgrass, cherry, grape, lemon, lime, orange, prune

Asthma:    cabbage, cabbage sprout, carrot, celery, kale, kohlrabi, parsnip, radish, radish sprout, scallion, sunflower greens, turnip, turnip greens, wheatgrass, cranberry

Bladder Disorders:    beet, beet greens, carrot, cabbage, cabbage sprout, kohlrabi, parsley, parsnip, purslane, sunflower green, summer squash, tomato (fresh), turnip, turnip greens, watercress, wheatgrass, cranberry, melon, pear, watermelon

Blood Pressure:   Beet, beet greens, cabbage, cabbage sprouts, cucumber, spinach, wheatgrass

High Blood Pressure:    orange

Cancer:    asparagus, bean sprout, beet greens, carrot, kale, kohlrabi, parsley, parsnip, spinach, sunflower greens, swiss chard, turnip, turnip greens, wheatgrass, grape

Constipation:    cabbage, cabbage sprout, celery. Dandelion greens, endive, lettuce, purslane, spinach, wheatgrass, cherry, grape, lemon, lime, melon, papaya, peach, pear, prune, strawberry, watermelon

Fever:    cucumber, cranberry, grape, grapefruit, lemon, lime, orange, strawberry

Fluid Retention:     bean sprout, cucumber, fenugreek sprout, cranberry, strawberry, watermelon

Hay Fever:      carrot, kale, parsnip, wheatgrass

Heart Disease:    beet, beet greens, buckwheat greens, dandelion greens, endive, fenugreek sprouts, kohlrabi, parsley, pepper, purslane, scallion, spinach, sunflower greens, turnip greens, orange, papaya

Kidney Disorders:    alfalfa sprouts, asparagus, beet, beet greens, cabbage, cabbage sprouts, celery, cucumber, lamb’s quarters, apple, cranberry, grape, melon, papaya, strawberry, watermelon

Liver Disorders:   Alfalfa sprouts, beet, beet greens, carrot, celery, dandelion greens, endive, kale, kohlrabi, lamb’s quarters, lettuce, parsnip, purslane, spinach, sunflower, tomato (fresh), turnip, turnip greens, watercress, wheatgrass, apple, grapefruit, grape, lemon, lime, orange, papaya, pear

Prostate Disorders:     asparagus, parsley, cherry, pear, strawberry, watermelon

Pregnancy & Delivery:    alfalfa sprouts, bean sprouts, beet, beet greens, carrot, kale, lamb’s quarter, parsnip, swiss chard, greapfruit, peach, watermelon

Rheumatism:    asparagus, apple, cherry, grape, lemon, lime, orange, strawberry

Skin Disorders:    asparagus, beet, beet greens, carrot, dandelion greens, endive, fenugreek sprout, kohlrabi, parsley, parsnip, pepper, purslane, radish sprout, scallion, spinach, string bean, sunflower greens, swiss chard, tomato (fresh), turnip, turnip green, watercress, wheatgrass, cranberry, grape, grapefruit, melon, lime, orange, watermelon

Ulcers:      cabbage, cabbage sprouts, carrot, kale, parsnip, spinach, wheatgrass, papaya


# 566
  • Семейството е винаги с мен:)
  • Мнения: 200
Здравейте, момичета Grinning Отскоро ви чета и реших да се включа при вас  Peace Да ви се представя- от 10 години не ям червени или обработени меса, от 2 год. - и пилешко, т.е консумирам само риба и морски дарове, но много рядко.

От 1 месец се интересувам живо от суровоядството  Peace Много странно, защото преди  също ми са попадали книги, материали и т.н по темата, чела съм ги, но никога не съм мислела, че ще се отнасят и  до мен Grinning  Изглежда, човек наистина възприема единствено това, на което е готов...

Вчера си поръчах уред за покълване от biozona. eu, но ще го пробвам другата седмица (т.е досега никога не съм яла кълнове, освен соеви, от китайските ресторанти, а другите кълновете са ми изглеждали гнусни  Grinning)  В момента провеждам 20 дневно плодуване. Мисля, да се захраня със зеленчуци, смутита, кълнове, ядки  и да продължа с тях  Peace Разбира се без да се насилвам...Не искам да си поставям рамки и т.н., удоволствието преди всичко  Peace 

Искам да ви попитам- как се отразява  инцидентното  ядене на преработена и рафинирана храна  от човек спазващ такъв режим. Пример- хапване на торта веднъж на 3 месеца... Макар, че едва ли ще ти се ослади торта след такова прочистване  hahaha , но все пак. Понеже четох публикации из Интернет, че суровоядци се водят тези, които консумират над 70-75% сурова храна и го "нарушават" най- вече заради  социалния живот ( празници, гости, рожден ден и пр.)

Овесените ядки- поляти с гореща вода- водят ли се сурова храна  newsm78

Благодаря, че ви има и ви намерих   bouquet

# 567
  • Варна
  • Мнения: 2 305
Здравейте, момичета и честито ви Благовещение! Моето постене засега върви успешно, а днес  ще хапна рибка. Прави ми впечатление, че при дългите християнски постове, винаги има един ден по средата, на който може да се яде риба. Не мисля, че е случайност.

Виждам, продължавате да обсъждате храненето.

Мисля си за Дюканската диета. Защо хората отслабват от нея.

Едното възможно обяснение е, защото месото не им дава достатъчно усвоими хранителни вещества. Но пък това би трябвало да доведе до спад в енергията им, а това не се наблюдава.

Другото възможно обяснение е малко философо-езотерично. Смятам, че хората, които са под стрес често трупат килограми като защитна обвивка. Яденето само на месо предизвиква по-агресивни, по-хищнически мисли у тях, съответно, вече не им е необходима защитната обвивка и тя полека-лека си отива.

Искам да ви питам и за нещо, свързано с очистването на душата от проблеми и "заплитания". Смятам да ида на семинар по семейни констелации тук във Варна. Някоя от вас (освен Мег, за която знам) има ли опит с подобно "прочистване"?

# 568
  • Мнения: 3 869
Eскориал  Hug Чудесен материал - ще трябва да му запазиш място на 1-ва страница в следващата тема Simple Smile

# 569
  • София
  • Мнения: 488
до radosti_
Здравей, аз не съм от момичетата, които пишат в тази тема, но редовно я чета и благодарение на тях научих страшно много. Затова искам и аз от своя страна да помогна на теб да намериш информацията, която търсиш.
Аз също някакси неусетно узрях за суровоядството - но не крайно, 65 - 75% от общото количество храна.
Сайтът, който много ми помогна (и него научих благодарение на момичетата  bouquet) е http://www.zemianazaem.com/?page_id=41
Аз лично открих на този сайт много ценна информация, много вдъхновение и много вкусни рецепти.
Дано съм ти била полезна!

Използвам случая да кажа на всички, които пишат в темата - чета ви и ми връщате вярата в хората!!!
На този хубав празник ви пожелавам - успех в търсенията ви!

Общи условия

Активация на акаунт