Продукти за 12 кифлички:
175 мл. прясно мляко,
1 жълтък,
70 гр. разтопен маргарин или масло,
щипка сол,
настъргана лимонова кора(по желание),
400 гр. брашно,
60 гр. захар,
1ванилия,
3/4(5мл.) мерителна лъжичка суха мая или 1/4 прясна мая
По желание може да сложите пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж
Останалият белтък се използва за намазване преди печене.
За тестото може да използвате ако имате машина за хляб, като прибавяте продуктите по реда на записването на програма Тесто. В противен случай измесвате гладко тесто и оставяте поне 1 час да втаса на топло.
Втасалото тесто разделяте на 12 топки:
Всяка топка разтегляте с пръсти, докато получите продълговата мекичка:
Която завивате като пуричка (по желание в средата може да сложите една ч.л пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж), но оригиналните виенски кифли са без пълнеж. После огъвате готовата пуричка на кравайче:
Слагате на покрита с хартия за печене тавичка (или 2 при мен) и оставяте още около 20-30 мин да втасат.
Преди печене намазвате с разбития белтък и поръсвате с мак. Печем на 160-170 градуса за около 15 мин. до зачервеняване.
Добър апетит! Готовите кифлички са леко сладки и меки - поднасят се разполовени и намазани с масло и конфитюр по желание!
Реших да копна тук рецептите за пълнежите, за да не ги търсите по темта:
Маков пълнеж:
150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)
Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.
Орехов пълнеж
100 гр. масло
75 гр. пудра захар
1 жълтък
75 гр. ситно смлени орехи
Разтопяваме маслото и оставяме да се получи пяна. Махаме пяната и в леко врящото масло слагаме ситно смлените орехи и захарта и за кратко запържваме. Махаме от огъня и оставяме да изстине. След това прибавяме жълтъка. По желание може да прибавим малко ром или ромова есенция или карамфил и канела за ароматизиране. Така направеният пълнеж се използва за пълнене на кифли, козунаци, пайове и др.