Защо трябва да се преварява зехтинът?

  • 14 162
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 2 508
Попаднах няколко пъти на мнения, че зехтинът няма нужда да се преварява, защото е студено пресован... Това не го разбирам много, ама вие ще ми обясните... newsm78 Hug

# 1
  • Мнения: 27 524
Ами да, определено не трябва! А друг може ли да ми обясни защо според някои хора трябва да се преварява, какви са смисълът и идеята изобщо?  Wink

# 2
  • Мнения: 1 632
Унищожават се полезните съставки на зехтина като се преварява!
Това  с преваряването само в БГ май го има newsm78

# 3
  • Мнения: 9 973
не знаех,че трбва да се преварява Thinking

# 4
  • София
  • Мнения: 3 524
аз съм мазала сина ми със зехтин, който е преварен на водна баня няколко минути. преварих го буквално защото така ми казаха, не съм се замисляла защо е нужно  Thinking
а защо да не се преварява, не давате отговор? newsm78

# 5
  • Мнения: 169
и на мен ми е интересно защо трябва да се преватява и защо не. Аз ли4но го преварявам , ама само защото така ми каза докторката- не сам питала защо

# 6
  • Мнения: 31 212
Педиатърката ме каза задължително да го преварявам и аз я попитах защо и тя не ми каза. Според мен не се преварява и така и правя. Купувам само най-висококачествения зехтин от Гърция директно и докато мажа, тя иска да пие направо от шишенцето по-малко. Давам и и се радвам.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 508
Въобще...всичко е много научно обосновано... Joy Някой поне знае ли защо като е студено пресован зехтинът, няма нужда да се преварява?

# 8
  • Мнения: 4 555
Според мен се преварява, за да се убият евентуално някакви микроорганизми, които биха могли ... нещо си..
А се твърди, че не се преварява, защото така се унищожават полезните съставки.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 524
Въобще...всичко е много научно обосновано... Joy
попаднах на куп теми и в нито една не се казва защо да се или да не се преварява  Laughing

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333406.0
http://archives.bg-mamma.com/archive/000/010/135/10135/10135.html
http://archives.bg-mamma.com/archive/000/072/749/72749/72749.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=205772

# 10
  • Мнения: 636
Аз го сипвам направо върху салатата, не го преварявам  hahaha

# 11
  • Мнения: 1 691
Зехтинът се преварява точно за убиване на евентуални микроорганизми. Затова за мазане на бебета се използва най-елементарен зехтин или дори слънчогледово олио (или пък мас  Whistling ), а не студено пресован. Студено пресования като го превариш, все едно си взел от евтиния.
Така че скъп студено пресован - на салата, обикновен - на бебе.

# 12
  • Мнения: 3 484
С първото го "преварявах" на водна баня, но той никога не завира, само го топлиш, което е безсмислено, второто го мажем с нетретиран направо от шишето си слага таткото на ръцете.  Микроорганизмите трудно ще се унищожат на водна баня , така че... Rolling Eyes

Не му мисли , мацай и толкова. Преварен или не, все е по-добре от козметиките ЗА МЕН.  Пиша с главни букви да не се зачекне пак вечната тема за и против бебешката козметика Laughing

# 13
  • Мнения: 4 555
И аз мисля, че е хиляда пъти по-добре от козметика.

Микроорганизмите трудно ще се унищожат на водна баня , така че... Rolling Eyes
Чувала съм, че за повечето е достатъчна температура от 50-60 градуса. Завирането било само за най-упоритите.

# 14
  • София
  • Мнения: 23 098
За какво ще го използваш този зехтин - за салата ли  newsm78
В такъв случай няма нужда от преваряване  Wink

# 15
  • София
  • Мнения: 2 508
За какво ще го използваш този зехтин - за салата ли  newsm78
В такъв случай няма нужда от преваряване  Wink

Да, салата от сладки бебешки мръвки... Grinning Хайде наистина да не превръщаме тази тема в "За и против" отново... Laughing

# 16
  • Мнения: 367
Аз лично съм против преваряването. При високата температура ненаситените мастни киселини, които са изключително полезни се превръщат в наситени. Наситените мастни киселини се наслояват по кръвоносните съдове и имат и други вредни въздействия. Използваме само студено пресован зехтин. А по-нататък мислим така да бъде за бебчо.

# 17
  • Мнения: 6 713
Аз го преварявах преди, но вече няма да го преварявам. Предполагам, че е резултат от прекаленото вманиачаване на българина всичко да е стерилно! Thinking

# 18
  • София
  • Мнения: 2 508
И какво толкова ще му стане от тези микроорганизми, ще го изядат?... Laughing

# 19
  • Мнения: 1 045
Леле...вкарахте ми нова дилема. ooooh! това никога не съм се чудила...и сега да го преварявам ли?Като се замисля при преваряването се унищожава де що има полезно,обаче защо педито каза да се преварява не съм питала. newsm78

# 20
  • София
  • Мнения: 3 524
хм тук специално идеята за салати не е мн уместна, поради определено доказаните положителни свойства на зехтина (в сравнение със солта и салмонелозените яйца), така че да не ги смесваме тук Peace

за ползите от мазането с него вж. например: http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p4480.html

аз го мажех като бебе 2-3 месеца със зехтин тъй като е естествен продукт, вместо с бебешко олио, като ефекта който целят е един и същ.

в една статия прочетох за студенопресованият, че този зехтин има само един “недостатък”- той не бива да се нагрява, защото тогава губи част от качествата си, не пише кои. той съдържа два вида ценни мастни киселини  – 80 % олеинова киселина и 10 % линолева и е източник на витамините A и E.

# 21
  • Мнения: 4 555
И какво толкова ще му стане от тези микроорганизми, ще го изядат?... Laughing


Българите наистина имат някаква мания всичко да е стерилно. Сега ми се струва смешно, но си спомням, че и аз първият месец стерилизирах залъгалката, като падне на пелената  Laughing Даже до доста по-късна възраст продължавах да мисля кое до кое се е докоснало  ooooh!

# 22
  • Мнения: 2 111
Дъщеря ми е зимно бебе и я мажех до 6 месеца само със зехтин.Кожата й беше чудесна,толкова мекичка и въобще не мирише на салата,нито дрехите й.Винаги ми е било чудно това твърдение  ooooh!
Преварявах зехтина,защото не беше студенопресован.
Сега използвам мляко на Мустела и А-дерма,но кожата й стои по-суха.

# 23
  • Мнения: 109
Зехтина се "преварява" на водна баня,за да не миришат после дрешките на гранясало олио   Hug

# 24
  • Мнения: 1 705
Дъщеря ми е зимно бебе и я мажех до 6 месеца само със зехтин....
И аз преварявах зехтина,защото така прочетох,че трябва на водна баня да ври около 20 мин.,но пък памперсите пропускаха ужасно,защото от мазното не поемаха течността,като спрях да ползвам зехтин и памперсите не пропускаха Laughing,но пък кожичката на детенцето  беше мекичка и нежна Heart Eyes

# 25
  • Мнения: 1 740
Няколко пъти съм го мазала със зехтин ,но не съм го преварявала.

# 26
  • Мнения: 1 053
Аз не съм мазала бебка никога със зехтин,нито с мас.Но и на мен лекарката ми беше казала да го преварявам.И аз незнам защо  Rolling Eyes.

# 27
  • Мнения: 2 376
Малко тъп въпрос  Embarassed, а защо и къде мажете бебето със зехтин?

# 28
  • София
  • Мнения: 17 592
На малки деца нерафинирани мазнини не се дават.
Най- добре изобщо не им давайте зехтин - преварен или не - по- добре се придържайте към готовите пюрета и маслото - когато влезне в разрешените храни - поне до годинка.

# 29
  • Мнения: 3 484
Аз май съм писала по темата преди Rolling Eyes Mr. Green Не се преварява,първо защото се губят ценните съставки, второ, защото като е на водна баня той така или иначе не завира Peace и става само някакво безсмислено затопляне. Но пък трябва да се ползва само студено пресован зехтин, екстра върджин. Другите са боклуци.

# 30
  • София
  • Мнения: 6 110
На малки деца нерафинирани мазнини не се дават.
Най- добре изобщо не им давайте зехтин - преварен или не - по- добре се придържайте към готовите пюрета и маслото - когато влезне в разрешените храни - поне до годинка.
Става дума за мазане със зехтин...  Wink

# 31
  • София
  • Мнения: 23 098
На малки деца нерафинирани мазнини не се дават.
Най- добре изобщо не им давайте зехтин - преварен или не - по- добре се придържайте към готовите пюрета и маслото - когато влезне в разрешените храни - поне до годинка.
Става дума за мазане със зехтин...  Wink
Логично е човек да допусне, че става дума за кулинарен въпрос  Peace
Зехтинът не е за мазане, а за ядене.
За мазане се използват едни други продукти.

# 32
  • Мнения: 3 621
Така че скъп студено пресован - на салата, обикновен - на бебе.
За салатата съм съгласна, а за бебето никакъв има си толкова много и разнообразна бебешка козметика.

# 33
  • Бургас
  • Мнения: 422
Аз  мажа със зехтин непреварен.Много съм доволна.
И аз не намерих логично обяснение на преваряването и така си го подкарах както е от бутилката. Grinning

# 34
  • Мнения: 668
[Логично е човек да допусне, че става дума за кулинарен въпрос  Peace
Зехтинът не е за мазане, а за ядене.
За мазане се използват едни други продукти.

тия едни други продукти обичано съдържат вредни и доказано карциногренни съставки
ако прочетеш етикета на това, с което мажеш бебето си, ако не намериш да съдържа парабени ще ме изненадаш много.

# 35
  • Бургас
  • Мнения: 422
Аз  мажа със зехтин непреварен.Много съм доволна.
И аз не намерих логично обяснение на преваряването и така си го подкарах както е от бутилката. Grinning

# 36
  • Мнения: 2 376
[Логично е човек да допусне, че става дума за кулинарен въпрос  Peace
Зехтинът не е за мазане, а за ядене.
За мазане се използват едни други продукти.

тия едни други продукти обичано съдържат вредни и доказано карциногренни съставки
ако прочетеш етикета на това, с което мажеш бебето си, ако не намериш да съдържа парабени ще ме изненадаш много.
Пише без парабени на това http://www.medshopexpress.com/409.html, което ползвам аз против подсичане. Само, че не знам дали ползват зехтина вместо това. И шампоанът им е 100% сапун. За мен е ОК.  newsm78

# 37
  • Мнения: 61
Преварява се, за да се убият евентуално попаднали микроорганизми, които за възрастните не са опасни, но за недоразвитата имунна система на бебето са. А що се отнася за преваряването, то е на водна баня и не позволява на зехтина да кипи, което не унищожава ценните му качества.

# 38
  • Мнения: 377
Зехтинът ТРЯБВА да се преварява , само и единствено когато се използва за козметични цели . По този начин се усигурява стерилизиране на течноста  ................."Тъй като кожата на бебетата има склонност към изсъхване и образуване на корички, препоръчва се тези места (гънки, свивки на кожата и т.н.) да се намазват с бебешки крем ( бебешко олио), който овлажнява кожата и има особено добър ефект веднага след къпане. При намазването, кремът (олиото) трябва добре да попие, за да не възпрепятства естественото дишане на кожата. Най-добре е да използвате за целта преварен чист зехтин, който не се окислява и не създава благоприятна среда за развитие на микроорганизмите. "
За цели , различни от тези , зехтина НЯМА нужда да се преварява , точно поради причината , да му се запазят полезните витамини и мастни киселини , които иначе температуреата разрушава .......

# 39
# 40
  • София
  • Мнения: 17 592
На малки деца нерафинирани мазнини не се дават.
Най- добре изобщо не им давайте зехтин - преварен или не - по- добре се придържайте към готовите пюрета и маслото - когато влезне в разрешените храни - поне до годинка.
Става дума за мазане със зехтин...  Wink
Логично е човек да допусне, че става дума за кулинарен въпрос  Peace
Зехтинът не е за мазане, а за ядене.
За мазане се използват едни други продукти.

doh

Да бе.

Бебетата е най- добре да се мажат с бебешко мляко, ако е зима и голям студ - може с бебешко олио...

# 41
  • BG
  • Мнения: 1 900
И на мен ми казаха да го преварявам.Но така и не разбрах защо newsm78

# 42
  • Мнения: 116
Аз също го преварявам,за по сигурно нека се стерилизира течността.и не мисля,че така се унищожават полезните му съставки.

# 43
  • Мнения: 3 484
Няма такова нещо, тази температура убива голяма част от полезните съставки. Освен това се маже с хубав Екстра върджин, студено пресован. На всичкото отгоре не завира, само се топли на водна баня. А в "претоплената храна" по-бързо се развиват бактерии.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт