кекс

  • 12 644
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 7 418







Слагам в кексовото тесто 1 голяма настъргана ябълка (2 малки) - така готовият кекс е много сочен.
  И аз често правя този номер,с ябълка,банан,морков...каквото ми е под ръка.Става много хубаво! Peace Simple Smile

# 16
  • Мнения: 2 082
Al_beni_  ,всеки пече различно,но лично аз загрявам фурната първо.след това слагам кекса и включвам само отдолу на 160-180 градуса.пече се около 30 мин,като на края може да влючиш за малко и от горе,но аз лично не го правя...към 30тата минута може да отвориш и да провериш с клечка за зъби,дали е опечен кекса,но от отварянето може и да спадне.въпрос на тренинг е-аз го познавам по миризмата и по това,че започва да се отлепя от формата по края...

# 17
  • София
  • Мнения: 1 341






Ал бени,аз слагам фолио след като кекса отгоре стане златист.
Така пека до  готовност - проба с клечка за зъби.

# 18
  • Мнения: 765
Ето нещо и от мен




Продукти:


- 4 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.ч. запар
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
- ванилия
- 1 бакпулвер
- какао
- шоколад за глазурата и маргарин

Начин на приготвяне:
Продуктите се разбиват с миксер. В малка част се прибавя малко какао и се нашарва кекса. Отгоре отново от основната смес се изсипва.
Пече се на 180 градуса, с хартия за печене отгоре. Накрая хартията се маха. Пробва се с дървено шишче, дали е готово.
Прави се заливка от шоколад и маргарин и се залива кекса.


***За да не изгаря кекса отвън и да остава суров вътре се пече на 180 градуса и се слага хартия за печене отгоре.

# 19
  • Разград
  • Мнения: 3 110
evak ,много вкусен изглежда.Да попитам,всичките съставки ли се объркват с миксера?

# 20
  • Банкя
  • Мнения: 823
Като стана дума за кекс, издирвам рецепта за кекс - обикновен, но такъв който става леко като влажен, когато вече е готов.

За да стават "влажни" кексовете обикновено се слага повече олио/мазнина. Но аз лично избягвам да прекалявам точно с тази съставка. Peace

Иначе това е рецепта за кекс, но вече толкова отдавна го правя, че не меря продуктите и карам малко на око:

3-4 яйца се разбиват с 1 ч.ч. захар (предпочитам кафява). Към сместа се добавя 1/2 ч.ч. олио (за по-влажен 1 ч.ч.). В 1/2 коф. кисело мляко разбърквам 1 бакпулвер. Добавям го към останалата смес. По желание се слага ваниния, канела, какао, смлени ядки. Към така получената смес добавям 2-2 1/2 ч.ч. брашно. Задължително го пресявам. Ако слагам ваниния, канела или какао, ги пресявам заедно с него. Тестото трябва да стане толкова гъсто, че да може да "рисуваш" с него ( изсипвайки с лъжица малко тесто върху останалото в купата може да изпишеш/изрисуваш нещо - личи, а не потъва веднага). Относно разбъркването - препоръчвам миксер, въпреки че аз от известно време използвам тел, но както писах, този кекс го правя от години.
Фурната загрявам предварително до 160-170гр. Изсипвам сместа в намаслена и поръсена с брашно форма и пека при посочената температура. Изваждам за проверка с клечка чак когато се е образувала хубава златисто-кафява коричка. Когато е готов, веднага изваждам от формата и оставям да изстине под кърпа.

Al_beni_ Такъв ефект ми се е получавал, когато не съм сложила достатъчно брашно. Peace

# 21
  • Мнения: 924
1 ч.ч. кисело мляко
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1ч.л. сода
1/2 ч.л. лимонтозу
4 ванилии
Това е кекса на майка ми аз също го правя от години и става много хубав.
Ако искаш можеш да добавиш настърган шоколад,ябълки, мармалад, орехи,какао и др......става още по-вкусен

Общи условия

Активация на акаунт