Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 3-та тема

  • 135 399
  • 364
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 1 485
Олеле,много сте мили! Hug Embarassed
Благодаря!  bouquet
Аз пак по повод киселото мляко в питката-и другото което ми е направило впечатление е,че
остава по дълго време мека.Ама си стават и на конци-честно!
Давам ви пример хляба с маслини и домати на Умбра-такива конци ми стават,че чак не мога
да повярвам #Crazy

# 301
  • Мнения: X
Fior , питката е фантастична...

Аз преди няколко дни много харесах баницата с мая на мама Цоцоланка и вчера я спретнах...ето я

 

мама Цоцоланка,     bouquet   за вкусната рецепта.

# 302
  • София
  • Мнения: 1 312
Леле, Краси.мира страшна е станала тази баница.  bouquet Би ли ми дала рецептата,търсих на мама Цоцолана,но нещо не намирам? newsm78

# 303
  • Мнения: X
мм , ето,на 18 страница.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358742.255     

надолу на страницата   

# 304
  • Мнения: 1 906
Спешно ви моля за съвет  Praynig . До сега съм првила няколко питки и все бяха сполучливи, но утре ще идват свекитата и аз за пръв път ще им правя питка. Иска ми се да се представя блестящо  Flutter .
Бихте ли дали рецепта за питка само с прясно мляко?

# 305
  • Мнения: 11 607
Спешно ви моля за съвет  Praynig . До сега съм првила няколко питки и все бяха сполучливи, но утре ще идват свекитата и аз за пръв път ще им правя питка. Иска ми се да се представя блестящо  Flutter .
Бихте ли дали рецепта за питка само с прясно мляко?

Сложи моля ти се малко кисело мляко...Няма да сбъркаш! Ако не, по-късно ще напиша една рецепта, защото нямам време да гледам писала ли съм я , или не...Май по-скоро да, ама все пак....

# 306
  • Мнения: 1 906
Не е проблем да сложа и кисело, но от последните посотове останах с впечатление, че само с прясно са по-вкусни  newsm78 .
Ако може да подскажете и по-ефектно оформяне  Whistling

# 307
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Спешно ви моля за съвет  Praynig . До сега съм првила няколко питки и все бяха сполучливи, но утре ще идват свекитата и аз за пръв път ще им правя питка. Иска ми се да се представя блестящо  Flutter .
Бихте ли дали рецепта за питка само с прясно мляко?

500 мл прясно мляко
2 с.л захар
1 с.л сол
3 яйца
около килограм брашно, може и малко повечко да ти отиде
кубче мая

Първо втасвам маята с малко захар, брашно и топла водичка, правя я на каша и оставям да си утрои обема.
След което замесвам тесто от посочените продукти, които са добре да са на стайна температура. Млякото леко затопленко.
Замесвам тестото и меся докато стане меко и пухкаво, а като се разреже да има шупли вътре. После оформям питката, това вече е твой избор как ще го направиш, като докато я оформям обилно намазмам тестото с масло и маргарин, втасва  и пека.
Не мажа питките с яйце, защото не харесвам вкуса на запеченото яйце, мажа или с кисело мляко или като я извадя от фурната намазмам с олио или масло.

Ето тази питка е по тази рецепта:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&pid=5359747
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&pid=5359750
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&pid=5359753

# 308
  • Мнения: 1 906
marulka_s,  как си я усукала?

# 309
  • Мнения: 11 607
Ето рецептата, която правих най-отначало......

Питката от мама

4 яйца
4 с.л. захар - равни ( аз сега с 2 с.л.)
1 с.л. сол, може и с купка
1 л. прясно мляко (аз с половин литър)
1 кубче прясна мая
брашно, колкото поеме

Мазнина:
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. краве масло


Плънка:  (вече правя без плънка)
600 гр. сирене
4 яйца

Отгоре се намазва с яйце+олио+мляко(по 1 ч.л.)

Разтопяват се маслото+олиото и половината и малко повече се слага в брашното, когато започва да се меси питката, а другата част при дърпането на баницата за да са мазни ръцете.

Това е рецептата, по която се учих преди повече от 10г. да меся и дърпам.

Вече почти не я правя, защото......

Много е 1 л. прясно мляко. Половинка е достатъчно. А и защото открих,че най-добре на вкуса в момента ми е да има и кисело мляко. Общо взето това е разликата. Напр. 1 ч.ч. прясно мляко(където си разтварям и маята) + 1ч. ч. кисело. Другото.....Безумие в тез тежки години да се заносват толкова много яйца за плънката вътре. Понякога има 1 яйце със сиренето...по-често обаче няма. А в последните 6 м. сиренето го пропускам, само намазвам корите с мазнина.

Замесва се тестото. Оставя се да почине малко - 10-15 мин. Разделя се според зависи от сплитането. Напр. може на 3 топки. Намазват се отгоре с мазнина малко и се оставят да втасат малко - пак около 15 мин. Дърпат се, или се точат всяка една от тях. Слага се мазнина. Слага се плънка. После пак кора + мазнина+ сирене. После другата кора+сирене +мазнина. Завиват се на руло. Оформя се като охлюв, втасва поне 1 ч., маже се и се пече както си печете питките.

Успех и не се впрягай на свекървището!


За плетенето на питки, погледни тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=256343.0

С Марулка само по 1 яйце се различаваме........Марулке, не яж яйцето......




       

# 310
  • Мнения: 1 906
Много ви благодаря  Hug .
Мама Цоцоланке, много полезен линк. Аз съм го проспала пак  Embarassed
Обещавам да се отчета със снимки  Laughing

# 311
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Питката е плетена на 4 плитки, като за козунак и после врътната на кравай.

Маме, освен, че ми е кофти вкуса, не ми допада и визията на изпечения жълтък, щура работа.  Crazy

А както е оригиналната рецепта на майка ти с литър мляко ще отидат две кила брашно, че и отгоре. Стават големи питки така, но пък и тава подходяща требе. Аз съм много благодарна на свекървата, че ме снабни с мечтаната от мен тава за питки, с не особено голям диаметър, по пък пък 7-8 пръста висока, да си втасва, втасва питката и да става километри висока  Whistling

# 312
  • Мнения: 1 906
Дали ще мога да изпека питката само с вентилатора? Имам нова печка и ми се иска да я пробвам  newsm78

# 313
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
благодаря ви за страхотната тема и ценните съвети на профисионалистките, аз до сега нямах никаква страст към питите, но направих болярската пита на Биляна и съм много доволна от резултата, да я похваля и тук за хубавата рецепта

# 314
  • Мнения: 2 587

С Марулка само по 1 яйце се различаваме........Марулке, не яж яйцето......
     


Това ме подсети за първите питки,който месих заедно с дъщеря ми.Всичко си вършим както трябва и като стигна до мазането с жълтък - него го няма.Така и не разбрах какво стана - чашката там,с паничката отгоре захлупена,но празна.Само да съм си мислила че съм отделила...... newsm78 След няколко дена пак месим,пак стигам до мазането и пак чашката празна.Добре че се сетих този път да питам детето къде е жълтъка,а то вдига рамене и вика:"Изядох го".

Общи условия

Активация на акаунт