Продукти:
За блата
4 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 пакет фино царевично нишесте на д-р Йоткер
1/2 ч. ч. брашно
1 равна ч. л. сода бикарбонат
лимонтозу на върха на ч. л.
1 пак. ванилия
За гарнирането
1 пакет крем-парфе - моето беше на Нутримикс - "Ванилия"
1 бурканче конфитюр от кайсии
250 гр безсолна извара
Приготвяне:
От посочените по-горе продукти се приготвя подобно на кейковото тесто, което се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тава или форма за торта /тестото не е малко, аз лично предпочетох по-голяма тава; ако го пека във форма за торта, бих направила половин доза тесто, защото то при печене доста набухва/. Пече се в умерена фурна - на около 170 градуса по Целзий, за 15-тина минути, докато леко покафенее. Опича се лесно и стои пухкаво, заради нишестето. Опитва се дали е готово, като се боцва с клечка за зъби. Като е опечено, може да се остави за 10-тина минути в изключената фурна, при леко отворена вратичка. След това се изважда тавата и блатът се намазва с разбития с малко хладка вода конфитюр от кайсии. Като поизстине, върху него се намазва разбитият междувременно крем - парфе с изварата - в 300 мл студена вода се изсипва пликчето с крема, разбира се с миксер на бързи обороти за около 2 мин., после се добавя изварата, но се намаляват оборотите и се бие, докато се хомогенизира сместа. След като блатът вече е намазан, тавата или формата се слагат за час-два /или колкото издържат домашните/ в хладилника, да се стегне кремът. Реже се с остър нож на ромбчета или на малки продълговати пастички.
Много е вкусен и представителен десертът. Наздраве!