Как месите питката за бъдни вечер?

  • 7 079
  • 49
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 16 111
Теоретично трябва да е без мая, постна. Но нали съм мързел  купувам си готово замразено тесто на Мис Каприз, размразявам на стайна т. и след това пека с паричка. Разчупваме, всички опитват и после аз си я ям 2-3 дни.

# 16
  • Мнения: 2 142
содена, като на Доня Коприва.

Блонди, тази година, ще я направя, като теб със зехтин.   bouquet Как не съм се сетила по-рано да пробвам?   ooooh!

# 17
  • Мнения: 321
О МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ,ДОНЯ КОПРИВА И ДРУГИ СЪС СЛОЖНИ ИМЕНА Simple Smile ТОЧНО ПИТАХ НА ДРУГО МЯСТО ,БЕЗ ДА ЗНАЯ ЧЕ СТЕ ОТВОРИЛИ ТАКАВА ТЕМИЧКА ЗА ПИТКАТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР. ЩЕ Я НАПРАВЯ ,ЗАЩОТО МИ ОМРЪЗНА ДА РОВЯ ОТ ВЪЗПИТАНИЕ В НЕЩО ПИТКОПОДОБНО И НЕЯДИВНО, ПРИЛИЧАЩО НА ДИСК ,КОЕТО ОБИКНОВЕННО Е НА МАСАТА Mr. Green

# 18
  • София
  • Мнения: 114

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.


Много моля за някакви поне относителни пропорции - колко твърдо трябва да стане тестото, колко сода, последователност на замесването, колко време се пече и на каква Т и т.н.  Hug

# 19
  • Мнения: 372
Правили ли сте питка с помощта на кухн. комбайн? Мен ме е страх да не повредя комбайна, защото едвам се задвижва.

# 20
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Много моля за някакви поне относителни пропорции - колко твърдо трябва да стане тестото, колко сода, последователност на замесването, колко време се пече и на каква Т и т.н.  Hug

И аз се присъединявам към тази молба  Hug Малко трудно ми е да я правя на око, тъй като ще ми е за първи път  Blush Иска ми се да според традицията - без мляко и мая, но все пак да е вкусна  bowuu

# 21
  • Мнения: 5 001
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.

Паричката е задължителна. Тази питка не се вдига много, но ако се изпече хубаво не остава глетава и е много вкусна.
Като се изпече я поръсвам с малко водичка и я увивам в кърпа да се задуши. Става мекичка отгоре.
Може да се намаже и отгоре с олио за да е по лъскава. Надупчвам я с вилица и я рисувам отгоре с кръст.

Като я сложа на трапезата и забучвам една свещичка като я увивам в основата с фолио за да не се разтече восъка от топлото вътре в питката и я запалвам  Peace
По същия начин я правя и аз,но майка ми ме светна на още един трик.Да се сложи и 1 с.л. оцет.Тоест содата да се загаси в оцета(шупва) и тогава се прибавя към тестото.
Става надутичка питката.

# 22
  • Мнения: 1 352
Ох и аз така да мразя содени питки Confused, още от виденовото време ги намразих, майка ми често правеше. Даже баща ми ме бъзикаше:
- Искаш ли соди Девня?
- Ааа не, предпочитам стомана Перник (демек от твърдия хляб от предните дни).

Обаче тази година искам да се пробвам за Бъдни вечер. Никога не съм правила содена питка, незнам какво тесто се меси Confused

# 23
  • Мнения: 3 861
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.

Паричката е задължителна. Тази питка не се вдига много, но ако се изпече хубаво не остава глетава и е много вкусна.
Като се изпече я поръсвам с малко водичка и я увивам в кърпа да се задуши. Става мекичка отгоре.
Може да се намаже и отгоре с олио за да е по лъскава. Надупчвам я с вилица и я рисувам отгоре с кръст.

Като я сложа на трапезата и забучвам една свещичка като я увивам в основата с фолио за да не се разтече восъка от топлото вътре в питката и я запалвам  Peace
По същия начин я правя и аз,но майка ми ме светна на още един трик.Да се сложи и 1 с.л. оцет.Тоест содата да се загаси в оцета(шупва) и тогава се прибавя към тестото.
Става надутичка питката.

я виж ти, това не го знаех, ще го пробвам на всяка цена Peace

# 24
  • Там....където всичко е възможно ....
  • Мнения: 745
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.

Паричката е задължителна. Тази питка не се вдига много, но ако се изпече хубаво не остава глетава и е много вкусна.
Като се изпече я поръсвам с малко водичка и я увивам в кърпа да се задуши. Става мекичка отгоре.
Може да се намаже и отгоре с олио за да е по лъскава. Надупчвам я с вилица и я рисувам отгоре с кръст.

Като я сложа на трапезата и забучвам една свещичка като я увивам в основата с фолио за да не се разтече восъка от топлото вътре в питката и я запалвам  Peace
По същия начин я правя и аз,но майка ми ме светна на още един трик.Да се сложи и 1 с.л. оцет.Тоест содата да се загаси в оцета(шупва) и тогава се прибавя към тестото.
Става надутичка питката.

я виж ти, това не го знаех, ще го пробвам на всяка цена Peace
И аз Laughing

# 25
  • Мнения: 1 494
Моля кажете- колко вода и колко сода- това ми е важно. И съответно колко оцет...От там насетне брашното само ще се определи. Много искам да с епробвам с такава питка. Иначе правя всякакви- с мая или сода, но слагам кисело мляко и яйце....Аз обожавам содените питки пък. Heart Eyes

# 26
  • Мнения: 5 001
Моля кажете- колко вода и колко сода- това ми е важно. И съответно колко оцет...От там насетне брашното само ще се определи. Много искам да с епробвам с такава питка. Иначе правя всякакви- с мая или сода, но слагам кисело мляко и яйце....Аз обожавам содените питки пък. Heart Eyes
Ами да ти кажа аз никога не съм разчитала на грамаж....Все на око правя....
Примерно на около 700-800 гр. брашно слагам 1 с.л. оцет и 1 ч.л. сода.Водата е колкото отиде за замесването на меко тесто.Мекотата на тестото се тества като си пипнеш меката част на ухото си - толкова трябва да е меко тестото  Grinning

# 27
  • Мнения: 491
Според поверието питката за Бъдни вечер трябва да е постна.
Без яйце, без мляко, без мая, т.нар. содена питка.

Аз я замесвам с хладка водичка, сол, щипка захар, сода, олио и брашно на око. Става и то вкусна.


Абсолютно точно.
Питката трябва да е постна.
Правя я по същия начин

И аз също   chef И тогава питката ми е най-сладка, нищо че е само содена.

# 28
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

     И аз винаги я правя по рецептата на Honda, става страхотна.

# 29
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ох, така ми се иска и аз да се пробвам, ама не смея да се престраша........ Sad

Общи условия

Активация на акаунт