Защо не ми се получава кекса ?

  • 26 503
  • 51
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 4 397
Привет на всички  Hug
От няколко месеца се опитвам да направя един супер елементарен кекс и все не става нещо. Вече се чудя къде е проблема та ако може да ми кажете аз ли бъркам някъде или да пробвам друга рецепта.
Това е рецептата от е-кулинар съм я взела
ПРОДУКТИ
4 яйца
2 ч.ч.захар
2 ванилии
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч.олио
3 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
1/2 ч.ч.смлени орехи
какао

Яйцата се разбиват със захарта до пълното и разтопяване, добавя се ванилията, хладкото прясно мляко, олиото, пресятото брашно с бакпулвер и накрая се слага лимоновата кора и орехите. Сместа се изсипва в намазана с олио форма за кекс. Оставя се малко от сместа в която се поставя какаото и се шари отгоре. Пече се в умерена фурна 20-30 мин.

Правя кекса по всичко описано, ноооо печа всеки път близо час,   повечето пъти изгаря отвън, а вътре е един такъв като глетав. Пекла съм го на 200градуса, на 180 слагам го най долу на фурната, дигала съм на малко по високо и всеки път не и не  #Cussing out
Вече ми писна, а много обичаме кекс цялото семейство.
Кажете ми къде бъркам и защо така се получава при мен  #Crazy
 

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 22:01 от kimba77

# 1
  • Мнения: 311
Здравей. Какво да ти кажа и аз не мога да улуча тези кексове. Дори и да бухне във фурната, после спада, не отварям вратата и изстива в топла фурна. Но не, спада и става супер тънко. Затова вече не правя кексове, а сладкиши, те поне се получават. И баници правя с ръчно точени кори по рецепта стъпка по стъпка, става твърда като камък. Предполагах, че може да е от непресятото брашно, но приятелки ми казват, че също не го пресяват, а им стават по 4 пръста високи кексовете.
Дано ни светнат вещите. Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 4 397
Пресавям брашното, пробвала съм и с не пресято  Mr. Green
А за бухването бухва чак излиза навън и не спада ама на вътре седи глетав  #Cussing out

# 3
  • Мнения: 155
Аз не слагам прясно , а 1 ч ч кисело мляко със съвсем малко сода

И правилно ли чета количеството  на орехите – 12 ч.ч --   по скоро ½  ч ч

Пече се около 35- 45 минутки 
 

# 4
  • Мнения: 311
За глетавото, разбрах, че остава такъв колкото и да го печеш, ако сместта е по-рядка, отколкото трябва, тоест ако брашното е малко. Аз пробвах две рецепти и по двете стои клисаво и недоопечено, въпреки, че го пека 1 час сигурно. Не знам къде греша.

# 5
  • Мнения: 13
майка ми често казва че прави кесковете по рецепта бърка с миксер и накрая кексовете й стават като подметка а аз моите ги правя на око, бъркам с вилица по време на рекламите и стават страхотни  Grinning нали умря циганката дето ме хвали та да се похваля сама  Grinning
всичко по рецептата ти ми изглежда наред, незнам защо не ти се получава.няма значение дали ти е пресято брашното, но обикновено него аз го слагам на око - сега не мога да преценя дали  е малко или много 3 ч.ч. но сместта трябва да ти е с гъстотата на боза. вместо 1 бакпулвер сложи 3/4, във фурната слагай формата по средата -ното долу нито горе, ако горе ти се изпече по-бързо премести долу...друго не се сещам какво да те посъветвам.

# 6
  • София
  • Мнения: 4 397
Поправих се за орехите 1/2 ч.  Peace
Сместа ми става даже малко по гъста и от боза. А градусите дали не са много 180- 200  newsm78, а сега се стеих и друго в предварително загратя фурна или не.

# 7
  • Мнения: 4 496
Защо не пробваш с друга рецепта?
Аз лично пека кекс по средата , на около 170 градуса в предварително загрята фурна.

Досега най-сполучлив кекс ми се получи по рецептата на Пеполина може би не изписвам правилно ник-а ́и/за нея  bouquet/ , ако искаш опитай! Става наистина страхотен!

Състав

  125 гр. масло
  1 и 1/2 ч.ч. захар
  1/3 ч.ч. олио
  4 яйца
  3 ч.ч. брашно
  1 пакетче бакпулвер
  настъргана кора от 1 лимон
  2 пакетчета ванилия
  1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:
 
Разбива се омекналото масло със захарта. Прибавя се олиото, едно по едно яйцата, брашното, сразмесения в него бакпулвер и се слага по малко от прясното мляко, като се продължава разбиването, докато се усвоят всички продукти добре. По желание може да се сложи 1 ч.ч. счукани орехи или шепа стафиди. Прибавя се лимоновата кора и ванилията. Пече се в умерена фурна. Аз правя кекса в електрическа тенджера с чашката в средата, защото кекса се надува много

Моя забележка: аз го правя в обикновена форма за кекс.

# 8
  • Мнения: 13
Поправих се за орехите 1/2 ч.  Peace
Сместа ми става даже малко по гъста и от боза. А градусите дали не са много 180- 200  newsm78, а сега се стеих и друго в предварително загратя фурна или не.


това е номера сместта ти не трябва да е нито много гъста нито много рядка - и в двата случая ще остане недоопечен в средата....затова ти казвам с гъстотата на боза и брашното на око до постигане на тази гъстота...за градусите - 200 не са много, аз ина 250 съм ги пекла кесковете, за кекс -не загрявай фурната предварително защото топлината "ще го гране" изведнъж и ще се изпече само отгоре и отдолу

# 9
  • Мнения: 1 187
И аз имам същия проблем, откакто сменихме фурната. Имам усещането, че не улучвам градусите. Нито кексовете ми стават, нито баниците. А когато използвах фурната на свекито (Раховец) всичко се получаваше.  Thinking

# 10
  • Мнения: 1 152
Същият проблем имам и аз с кексовете, а така ги обичам. Или не слагам правилно количество брашно /тестото само се стича във формата/. Или не пека на правилните градуси, функция на фурната - с и без вентилатор, или не знам вече.... ooooh! ooooh! ooooh!
Такава ми е фурната, ако има значение:

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Здравейте,момичета.Сасано,фурната ти е страхотна,но пробвай да опечеш кекс без вентилатор.Само на горен и долен реотан.И от опит слагайте само бакпулвер на "Йоткер".Аз например пека кекса винаги на 160 градуса и става.В началото и аз печах на по-високи градуси но не ми се получаваше.Просто няколко пъти като го направиш и сам уцелваш градусите на които трябва да се пече.

# 12
  • Мнения: 1 152
gin4e32, вярно пека на 200-220 градуса с и без вентилатор съм пробвала, на средно ниво на фурната. И точно бакпулвер на Йоткер използвам само и пак резултата е .....- така хубаво се надува, пуква се и после спада като подметка.

# 13
  • Мнения: 4 434
винаги пресявам брашното и в него слагам содата
като пека първо на горен и долен след като загрее само на долен щраквам Wink

# 14
  • София
  • Мнения: 6 210
Здравейте! Позволявам си да пиша в темата, защото съм абсолютна бомба в кухнята, но единственото нещо, което като го приготвя и става за ядене е кекса  Embarassed
Рецептата е:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч брашно
1 ч.ч. кисело мляко, като в него съм "изгасила" 1 лъжичка сода
1/2 ч.ч. олио
Орехи
Малко какао или кафе, за да се направи шарка

Единственото нещо, което спазвам е първо да разбия яйцата и захарта. После почвам да слагам всички останали продукти както ми падне. Пека в загрята фурна на вентилатор, на максимум градуси, кекса е в обикновена алуминиева форма /подмазана с олио и ръсната с брашно, за да не залепва/ сложена на средното ниво. По някое време намалявам градусите.
Случвало се е да забъркам част от смеската и да я зарежа за 20-тина минути, щото например детето иска помощ за нещо. После се връщам, досипвам, доразбърквам, бързам, цапам, мацам - резултата винаги е страхотен! И най-важното е, че винаги се изпича хубаво!

# 15
  • София
  • Мнения: 3 916
За кекса от първия постинг да кажа, че според мен олиото е много. Правя кексове успешно вече 20 -тина години и съм забелязала, че многото мазнина прави кекса глетав. Има кейкове с много мазнина, но при тях тестото се прави по-твърдо и те наподобяват сладки хлябове, а не кекс.

Намали количеството олио на 1/2 или 2/3 от чашата.

За печенето има основно правило - тестата с мая се слагат на студена фурна, а тези със сода (бакпулвер) на топла.

За фурна с вентилатор ползвам програма "Вентилатор" - тавата на средното ниво или "Долен нагревател с вентилатор" - тавата на най-ниското ниво. Пека на температура 160 градуса. Става за около час. Кората остава светла. Готово е, когато се мушне с клечка и тя излезе суха (внимавайте, ако имате стафиди Simple Smile ) или когато се отлепи от стените на формата.

За обикновена фурна (или когато не ползвам вентилатора) включвам на 180 градуса отгоре и отдолу и слагам тавата на първо или второ ниво отдолу на горе  (зависи от фурната).

Успех.

# 16
  • Мнения: 774
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч брашно
1 ч.ч. кисело мляко, като в него съм "изгасила" 1 лъжичка сода
1/2 ч.ч. олио
Орехи
Малко какао или кафе, за да се направи шарка

Аз отдавна не съм правила кекс, но такава със сигурност е и рецептата на свекърва ми, но с 4 яйца, прясно мляко, бакпулвер и ванилия, а той винаги става чудно пухкав! Peace

Пече се в умерена фурна. Когато се зачерви, се покрива с нещо (преди покривахме с вестник) и се пече до готовност (дървена клечка, бодната в кекса, да излиза суха).

Успех!

За кекса от първия постинг да кажа, че според мен олиото е много. Правя кексове успешно вече 20 -тина години и съм забелязала, че многото мазнина прави кекса глетав. Има кейкове с много мазнина, но при тях тестото се прави по-твърдо и те наподобяват сладки хлябове, а не кекс.

Към това мнение бих добавила, че и брашното е много! Peace Баща ми примерно, прави кекс по горната рецепта, но с още 1/2 ч. ч. брашно, но въобще не става въздушен, като на свекърва ми.  Grinning

# 17
  • София
  • Мнения: 6 210
yagodka, и моята рецепта е от мама-свеки! Аз съм забравила горе да спомена ванилията, защото последните два пъти го правя и без нея, но пак си става. Между другото скоро се чудех дали мога да заменя киселото мляко с прясно, но не знаех колко да сложа newsm78 и тичах до магазина   chef Ама щом казвате, че става... другия път ще импровизирам.

# 18
  • Мнения: 774
Става и с прясно (даже по- вкусно Wink), и с кисело мляко - същото количество - 1 ч. ч. Hug

# 19
  • Мнения: 832
Аз също съм голям фен на кексовете и често правя. Винаги са ми се получавали, но според моите наблюдения е важно яйцата да се разбият много хубаво. Аз ги разбивам на робота, дълго, заедно със захарта. Чак се получава пяна отгоре. Мазнина също не слагам много. Най-много половин чаша. Също пека на умерена фурна,не я загрявам предварително.И винаги правя с кис.мляко.
кimba77, моят съвет също е да опиташ по друга рецепта. Аз бях така с козунаците в началото.Все не ми се получаваха по първоначалната рецепта. После я смених и станаха страхотни козунаци.Успех Peace

# 20
  • София
  • Мнения: 4 397
Благодаря ви момичета  Hug
Утре ще пробвам да направя един с по малко олио и брашно и ще сложа на 160-170 пък да видим какво ще стане.
Ще го сложа на второто ниво от долу на горе без вентилатор.
После ще пиша какво съм сътворила и дали се е получил  Peace

# 21
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не прочетох всички мнения, дано не повтарям някой.
Сасано- фурната ти е хубава, нещо бъркаш, за д ане се получава.
Как го правя аз:
Рецептата ми е същата като на авторката, само че вместо пр. мляко слагам 1ч.ч газирана напитка- фанта, лимонада или просто газирана вода- не кола, защото ще придаде тъмен цвят на кекса. И орехи не слагам, защото не обичаме в кекса да има. Олиото също е 1/2 чаша, не 1. Решетката я слагам на първо ниво.

С миксер разбивате както е описано в рецептата, но ! до ммомента на слагане на брашното. Брашното се въвежда в тестото като се обръща с дървена лъжица, не с миксер, леко и нежно докато се поеме цялото брашно.
През това време сте загряли фурната на 180 гр, желателно с вентилатор- така кексът става равен отгоре, а не на бабунки.
Слагате в загрятата фурна и печете около час. Ако започва случайно да прегаря отгоре, покривате с фолио. Пробвате с дървен шиш дали е изпечено от вътре. Не отваряте фурната под никакъв предлог, само към края на печенето може, за да проверите вътрешността. Нямам случай да не се е получил кекса !

За протокола- фурната ми е АЕГ (малко по-различна от на Сасано ) и кексът става такъв:



# 22
  • Мнения: 164
Здравейте,
Как ли не опитах два пъти едно след друго не става и нестава някъде нещо греша моля Вие помогнете. От мен кексаджийка няма да стане!

# 23
  • София
  • Мнения: 1 341








Миличка, не се притеснявай!
Аз правя кекса със сода,която разтварям в 3 с.л. оцет.
Когато покафенее отгоре слагам фолио и продължавам да пека.
Горе долу около 40-50 мин.
Какво точно се случва при теб - т.е.какво значи не ми става кекса?

# 24
  • Мнения: 7 418
    Кимба,според мен,просто си избери някоя друга рецепта за кекс.Явно тази не е  от "твоите"! Simple Smile
    Има най--различни хубави рецепти.Тази,която е написала Вени, е доста сполучлива,и аз съм правила нещо подобно. Peace
    За печенето....Аз слагам и кексове/и питки с мая/ в студена фурна.Така се надигат прекрасно и не загарят.

# 25
  • Мнения: 164
Здравейте,
Приемам всякакви идеи за сполучливи рецепти за кекс. Вчера на два пъти правих веднъж по рецепта на авторката, а втория беше кекса с бананите. Не става и нестава. Кокошките пак ще го ядат на село. Глетав си остава отвътре небухва или бухва, а след това спада. Не става и не тава.Къде си останаха ония времена когато, дори не и дотам добра домакиня спретвах чудесни кексчета. Помогнете ми да си възвърна майсторството.

# 26
  • гр.София
  • Мнения: 380
За да не загаря кексът отвън, а отвътре да остава суров, аз правя следното:покривам формичката за кекса с фолио и го пека така около 20-25 минути на около 200 градуса, след което махам фолиото и пека кекса без него за около 10-15 минути. По този начин кексът се надига равномерно, а не само от едната страна и се пече равномерно. Проверявам дали е готов с кибритена клечка-ако е суха, след като съм я поставила в кекса-значи е готов.

# 27
  • София
  • Мнения: 4 397
Последен опит направих с тази рецепта. Сложих половин чаша олио, всичко е разбито на робота добре, сега чакам да се изпече ако пак стане глетав ще пробвам с друга рецепта  Peace
Като се изпече ще докладвам дали е станал  Hug

# 28
  • Мнения: 3 830
На мен ми се струва, че течните съставки са ти повечко, а брашното ти е малко. Опитай с още една чаша брашно и още бакпулвер. Недей да печеш в много силна фурна. Peace

# 29
  • София
  • Мнения: 618
Четох много внимателно всичко. Начини много, рецепти също. Ще си позволя да ти дам една по семпла рецепта, ако искаш опитай с нея. Но печенето е от огроооомно значение. От баба си и майка си зная че се пече така-в студена фурна се поставя кекса на най ниско ниво и се включва да се пече само отдолу. Когато се надигне кекса и стените му станатбледо кафевички се включва да пече отгоре и отдолу едновременно.Фурната да е умерена160-170 градуса. Моята печка е от новите, няма опция само за долно нагряване. Освен това новите фурни доста бързо загряват. Сега аз пека на второ ниво, отгоре и отдолу едновременно и на 150-160 градуса.

5 яйца,1ч.1/2захар,1ч.1/2 брашно, 8л. лимонада.
Яйцата и захарта се бият докато удвоят обема си. Добавя се лимонадата и заедно с брашното леко , както Джема е казала се обръща добре.
Успех Peace

# 30
  • София
  • Мнения: 38 590
Аз открих как става работата!
Разделят се белтъците и жълтъците!
Белтъците се разбиват на сняг със захарта и тогава се добавят!
Така кекса става пухкав, а не глетав!

# 31
  • Мнения: 14 654
От бабичката ми знам, че първо кексът се пъха в силно загрята фурна - 220 градуса поне, след няколко минути се намалява на 160 и резултатът винаги е добър, без значение дали ползвам бакпулвер или само сода.
Същи и това:
Разделят се белтъците и жълтъците!
Белтъците се разбиват на сняг със захарта и тогава се добавят!

# 32
  • Мнения: 2 171
Аз пък не мога да разбия белтъците на сняг. Всичко съм пробвала, може би проблемът е в приставката - бъркалка за кексове на пасатора...

# 33
  • Мнения: 14 654
Бъркалката и съдът трябва да са сухи, а белтъците - студени. Може и с бъркалките на миксера.

# 34
  • Мнения: 7 418
Бъркалката и съдът трябва да са сухи, а белтъците - студени. Може и с бъркалките на миксера.
   Подкрепям казаното!
   Освен това не трябва да има никакви остатъци от мазнина по бъркалките и съда,както и да няма следи от жълтъците.
   Бият се първо без захар,докато побелеят,после постепенно се добавя и захарта.
   Няколко капки лимонов сок винаги подобряват резултата! Peace

   Искам обаче да подчертая,че сума ти кексове се правят без разделното биене на белтъците и жълтъците,и пак стават много сполучливи! Grinning


От бабичката ми знам, че първо кексът се пъха в силно загрята фурна - 220 градуса поне, след няколко минути се намалява на 160 и резултатът винаги е добър, без значение дали ползвам бакпулвер или само сода.

   Аз,ако се възползвам от този съвет,със сигурност ще проваля цялата работа!
   Абсолютно не важи за моята фурна! Naughty

# 35
  • Мнения: 2 171
Всички тези препоръки ги спазвам и не става и не става... #Cussing out

# 36
  • Мнения: 7 418
Всички тези препоръки ги спазвам и не става и не става... #Cussing out
    Пробвай други рецепти!

# 37
  • Мнения: 2 171
Всички тези препоръки ги спазвам и не става и не става... #Cussing out
    Пробвай други рецепти!

 newsm53

# 38
  • София
  • Мнения: 4 397
Да се похваля кекса се получи  Peace
ама изникна един друг проблем и то е сигурно, защото досега изядох наd 20 кекса глетави  Mr. Green
много хубаво бухна и се изпече, ама нещо сухичък доиде, да имате идеи защо така се получи  newsm78
смятам да пробвам и другите рецепти от темата  Hug

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 17:04 от kimba77

# 39
  • София
  • Мнения: 1 341







Щом този кекс ти е станал,за да не ти е сух настържи вътре 1 ябълка - ще стане сочен.
Аз правя 1 кекс - с ябълки,защото другите са ми сухи!

# 40
  • Мнения: 779
за мен олиото е много - не пове4е от половин 4аша слагам,не пове4е
и захарта не пове4е от 4аша и половина
брашното може и пове4е,зависи от търсения ефект по-тежък или по-мек и неплътен
сода слагам половин лъжи4ка,не пове4е
така направен плюс другите неща в рецептата на моми4ето става невероятно вкусен Crazy
може да се сложат и 4ерешки от сладко вътре

# 41
  • Мнения: 7 418

много хубаво бухна и се изпече ама нещо сухичък доиде, да имате идеи защо така се получи  newsm78

    Този се получава доста сочничек! Wink Стига да ти допада съчетанието на продуктите.

# 42
  • София
  • Мнения: 4 397
    Този се получава доста сочничек! Wink Стига да ти допада съчетанието на продуктите.

Ще пробвам идната събота, прегледах набързо темата звучи доста вкусно  Peace

# 43
  • Мнения: 7 418
  И още няколко варианта за сочни и ароматни кексове. Peace Единият е с тиква,тамън за тиквения сезон! Simple Smile

# 44
  • Мнения: 1 290
Обожавам да готвя и да експериментирам, дори от раз нещо да не се получи, на вторият път успявам  Twisted Evil
Не така стояха обаче нещата с кексовете ми.
Присъединявам се към изнервената групичка на : "Не става и не става!"
Дори бях пуснала подобна тема, заринаха ме със съвети, но... Не!


Накрая съвсем неочаквана открих и аз моята тайна пътечка към успеха!
Споделям я.. дано проработи и за теб Wink

Без значение от рецептата (аз го правя по една много икономична и лесна),
истината е в печенето!
Докато бъркаш сместа загряваш фурната на максимум.
Слагаш кекса и изключваш.
След 6-7 мин вдигаш градусите на 50 и така през 6-7 мин вдигаш с по 50 градуса...
Това се оказа тайната, която не съм знаела
Успех!

Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 21:13 от Gvendolin

# 45
  • Мнения: 482
Ето и тайната на майка ми: пече първите 20-30 минути /докато се получи коричка отгоре и изглежда като опечен кекса, през това време е бухнал/, след което покрива с алуминиево фолио до пълното му изпичане, дори да трае 1 час, няма опасност да прегори. Не спада, не остава недопечен и всеки път резултатът е добър.

# 46
  • Мнения: 1 174
При мен се получава, но е и до фурна.При майка ми още в апартамента бяхме с една, на която съм се учила и бях свикнала още от дете - печеше по един начин.После на следващата в къщата - друго и сега, като искам да приготвя нещо у дома за десерт или по-скоро за кафе-закуска, ползвам съвсем различна фурна. Имам два провала със старата си рецепта, която познавам като дланите си и те са от печенето, т.е. пак фурната.
Споделям, че винаги започвам и слагам сместа в предварителнозагрята фурна на 150 градуса, на най-ниската решетка, печене отдолу или отгоре и отдолу - зависи от печката ти. Без да отварям пека така, докато кексът се надигне над нивото на формата и добие златистожълт цвят и престане да променя формата си и да се подува и спада отвсякъде (това са фазичките, които се наблюдават при мен Wink).След това сменям и пека само отгоре, но повишавам температурата до 180 градуса. Ако има опасност от изгаряне, можеш да покриеш с алуминиево фолио, както и по-горе са те посъветвали.
Не мисля, че правиш нещо грешно, въпрос на "опознаване"  е Wink и... друго: не отваряй за проба, докато не се надигне кекса!
Времето за печене да не те смущава, пак си е до фурна. Някои домакини казват, че за 40мин. са готови, при мен също минава час и нещо. Simple Smile

Успех! Simple Smile

# 47
  • София
  • Мнения: 38 590
Много ми е сложно това с фурната.
Баба ти Мара съседката с Раховеца прави чудеса, аз със Индезит - глетав кекс. Sad

# 48
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ако в рецептата не е указано не разделям белтъци и жълтъци,разбивам ги заедно,като съда,в който разбивам съм го сложила в по-голям с по-топла вода.
С фурна Електролукс съм,най-добре се изпичат кексовете ми на 180 градуса и на най-долното ниво.Нищо не правя при самото печене,слагам в загрята фурна и това е.

# 49
  • Мнения: 1 174
...

Няма как всеки път да ти става глетав кекса.Или нещо не улучваш температурата, или не изчакваш.Като го пробваш полепва ли ти по шиша/пръчицата (не знам с какво го проверяваш)?

Последна редакция: чт, 27 ное 2008, 13:33 от ive

# 50
  • Мнения: 2 018
Когато разбивам кекс си имам няколко правила, които, каквато и рецепта да правя, си ги спазвам. Ще се опитам да ги систематизирам в последователността, която използвам:

1. Включвам фурната на необходимите градуси, за да е загрята, когато съм готова с кекса.
2. Намазвам си формата с олио и брашно и я слагам някъде около фурната. Целта е да стои на топло и да не е студена.
3. Пресявам брашното и смесвам лекичко с бакпулвера или содата. Независимо каква е рецептата - бакпулвера го слагам в брашното.
4. Знам, че включа ли миксера веднъж не бива да спирам и пак да почвам. Ако се наложи - то е за кратко. Затова си подготвям всичко да ми е под ръка.
5. Яйцата при условие, че трябва да се бъркат със захарта - освен разтопяването на захарта, колкото повече се бъркат, толкова повече увеличават обема си и кекса е по-вкусен.
6. Добавям каквото е необходимо да се добави по рецептата /без брашното + бакпулвера/.
7. Спирам миксера и взимам лъжица. Много леко /само в една посока и с не много излишни движения/ започвам  да смесвам брашното с течността, която съм бъркала. Тук ви трябват три ръце  Laughing едната завърта полекичко купата /само в една посока/, другата сипва брашното, третата бърка с лъжицата /отново само в една посока/. И поради липса на трета ръка, правя го по следния начин: Сипвам малко брашно, оставям го, завъртам купата, сипвам пак малко бращно, оставямм, завъртам купата - най-много с 4 сипвания. Не бива да се бърка много, много и не е препоръчително да се бавите, защото бакпулвера започва да действа.
8. Изсипвам във формата за печене и го слагам във вече загрятата фурна.
9. Когато се пече не отварям изобщо фурната. Ако се наложи, защото е започнал да прегаря отгоре, а му е рано да е станал - приготвям си предварително фолиото и много бързо, без да отварям изцяло вратата пъхвам фолиото. Това означава, че следващия път ще сложа фурната на по-малки градуси. Когато вече си мисля, че може би е готов, взимам клечка за зъби и бучвам кекса по средата /пак се действа бързо, за да не се охлади изведнъж фурната/. Когато направя дупчица и позавъртя малко клечката в кекса, то не трябва да има нищо полепнало по нея, след като я извадите. Има ли - още не е готов. /ако в кекса си имате много ябълки - например, може да има нещо по клечката, но то да е от плода/.
10. Когато разбера, че кекса е готов, не го изваждам веднага от фурната, а я изключвам и открехвам вратата /да не изстине бързо, защото пак може да спадне - това е защото има бакпулвер, а не мая. При маята е друго - когато умрат дрождите при печене, може да се отвори по-спокойно/. Това може би около 5 минути. После отварям вратата изцяло, но не го мърдам от там - пак около 5 минути.
Изваждам от фурната.

Може да се вижда сложно, но когато ги приемете за правила, всичко останало е вариянти на рецепти и няма как да не ви се получат.
Дано съм помогнала на някого.   bouquet

# 51
  • Мнения: X
Бо_,   bouquet Много подробно си описала всичко. Следващия път ще пробвам по този начин, защото и на мен често не ми се получава кекса.

Общи условия

Активация на акаунт