90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 280
  • 501
  •   1
Отговори
# 90
  • България
  • Мнения: 490
  ОЧИСЛИТЕЛЕН ХЛЯБ
3 ч.ч брашно
1 ч.ч ситни трици/овесени/
/до 3 вида сурови ядки по желание/
чубрица
шарена сол
вода
1-2с.л олио
правят се малки топки,сплескват се и се пекат в намаслена тавичка.
ВНИМАНИЕ!-ефект до 20-40мин!!!

 Hug Hug Hug

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 10:45 от rositoooo

# 91
  • България
  • Мнения: 490
ПАСТЕТ ОТ МАСЛИНИ
2 шепи маслини
1-2 с.л олио или зехтин

1/2 филиика хляб
вода
пасира се до получаване на нормална гъстота,като водата се налива по малко.
маже се на препечен хляб.

# 92
  • Мнения: 1 777
Пълнозърнеста питка със сусам





2ч.л.суха мая
1 1/2 ч.ч.леко затоплена вода
1 1/2 бяло брашно
1 1/2 пълнозърнесто брашно/грахам
2ч.л.сол
1/2ч.ч.сусам

~2с.л.прясно мляко за намазване
~2с.л.сусам за поръсване

Омесваме еластично тесто и оставяме да втаса до удвояване на обема.След като втаса  разделяме на 16 топчици които нареждаме в намаслена  тавичка.Оставяме отново да втаса на топло около 30 минути.След това намазваме с млякото отгоре и поръсваме със сусам.Печем на 220градуса първите 15 минути и след това намаляме на 180 градуса и печем още около 30 минути.

 Аз използвам машината за хляб за месенето и втасването.

# 93
  • Мнения: 1 777
Салата със скариди




около 1кг.скариди
1 глава лук
1червена чушка
1зелена чушка
1жълта чушка
1ч.ч.зелени маслини
1/2ч.ч.зехтин
1/4ч.ч.ябълков оцет
черен пипер

Нарязаваме на ситно лука и чушките.В купа разбъркваме скаридите ,чушките,лука,маслините и заливаме със зехтина и оцета.Овкусяваме с черния пипер.
Хубаво е салата да престои една нощ в хладилника.
 

# 94
  • Мнения: 1 862
Чуден ориз със зеленчуци
Продукти:
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 тиквичка
1 морков
1 глава лук
4-5 броя средно големи гъби /не от буркан!/
ориз - аз ползвах около 1/2 пакет от кило
зехтин / олио 1-2 супени лъжици
сол
лимон /по желание/

В литър и половина вряща вода изсипах измития ориз. На средно силен огън /котлона на 4/ го сварих до готовност за около 15-20 мин. /не успях да го скашкам/.Посолих го. Изсипах го в гевгир и го измих със студена вода. Отцеден от студената вода го оставих да си почива. Усилих котлона и в тефлонов тиган сипах мазнина колкото да не е без хич - съвсем леко покрих дънцето и сложих половината /не се събраха всички/ нарязани на лентички зеленчуци /да уточня - гъбите на търкалца, а лука на големи резени, както го правят в китайските/. За около 7-8 мин. обръщах непрестанно с дървена лъжица зеленчуците и преди да променят цветът си ги изсипах в тенджерата при ориза. Същото се случи и с останалата половина зеленчуци. Разбърках внимателно всичко и добавих сок от изцеден лимон  Crazy
Между другото, мислех да добавя и грах от консерва, но и без него стана супер. Предполагам, че спокойно тиквичката може да се замести с грах. Да ви е сладко!!!   chef

# 95
  • Мнения: 99
1 ден-белтъчен

Пилешки бутчета с тиквички
Рецептата е от книгата „90-дневна диета за разделно хранене. Вкусни блюда за 90 дни”, Хробат Б., Поляншек М.
Ястието е подходящо за протеиновия (белтъчния) ден.

Продукти:
2 пилешки бутчета без кожата (средни по големина)
3 малки глави червен лук
1 средна тиквичка
1 зелена чушка
1 с.л. растително масло
1 ч. л. сладък червен пипер
2–3 скилидки чесън
300 мл пилешки бульон
Черен пипер и сол - на вкус.

Приготовление:
1. Тиквичката и лукът и се нарязват на средни по големина кубчета.
2. В подходяща за печене тавичка пилешките бутчета се запържват в мазнината от двете страни и се изваждат от съда.
3. В тавичката се поставят лукът, парчетата тиквичка, нарязаната на дребно чушка, чесънът и подправките и се задушават съвсем малко.
4. Добавя се бульонът и всичко се разбърква много леко.
5. Най-отгоре се поставят пилешките бутчета.
6. Пече се във фурна на 200 градуса около 30 минути.
Пилешкото месо може да се замени с друго месо от птици.
Ястието се консумира със зелена салата, подправена със зехтин и лимонов сок.
Количеството е достатъчно да се спази принципа, че на вечеря се консумира същото ястие, но ½ от обяда.


Източник: http://www.dieti-otslabvane.com/node/782

# 96
  • Мнения: 99
2 ден-варива

Хайвер от зрял боб
Продукти:
2 чаени чаши сварен зрял боб
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
Сол, оцет, черен пипер – на вкус.

Приготовление:
1. Добре свареният фасул се отцежда от водата и се прекарва през преса за картофи, за да се отделят люспите.
2. След охлаждането се добавят скълцаният чесън, зехтинът, оцетът, черният пипер и солта.
Хайверът се консумира студен.


Източник:http://www.dieti-otslabvane.com/%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B5%D … D0%B1%D0%BE%D0%B1

# 97
  • Мнения: 99
3ти ден-въглехидратен

Ябълков щрудел
Продукти:
1 пакет кори за баница
700 г ябълки
150 г захар
50 г краве масло
40 г смлени орехови ядки
30 г галета
1 -2 ч. л. мляна канела.

Приготовление:
1. Ябълките се измиват много добре, почистват се от семките и без да се белят, се настъргват на едро ренде.
2. Към настърганите ябълки се добавят: ореховите ядки, галетата, канелата и 1/3 от захарта. Разбърква се добре.
3. Разстила се кора за баница, върху нея равномерно се наслагва от сместа, а после кората се навива на руло.
4. Рулата се нареждат в намазана с масло тава, с останалата част от маслото се намазват отгоре равномерно.
5. Щруделът се пече на умерено силна фурна в началото, после температурата се намалява, за да не се препекат външно корите.
6. След изпичането щруделът се оставя да изстине и се залива със сироп, приготвен от останалата захар. (Ако искате да си спестите излишни калории, можете да пропуснете сиропирането, но това е за сметка на вкуса.)


Източник:http://www.dieti-otslabvane.com/%D0%AF%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D … D0%B4%D0%B5%D0%BB

# 98
  • Мнения: 0
Запеканка
1-ви ден/белтъчен/
Печен пипер-10бр.
Праз лук
Пресен червен лук-1връзка
Пресен чесън-1връзка/може и стар/
Пресен магданоз
300гр.извара
сол-според вкуса ви
черен пипер
малко зехтин
Всички продукти се нарязват на дребно-само пипера може на по-едри парчета,обърква се хубаво и се слага в тавичка .Запича се във фурната около 30 мин.
Ако искате да е не толкова постно и здравословно може да запържите всички видове лук и пипера ,и след това да го смесите с останалите продукти!
Това количество е достатъчно за обяд и за вечеря!

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 00:46 от ЗлаВещица

# 99
  • Мнения: 191
Пилешки воденички - кавърма За белтъчен ден
Необходими продукти:
Около килограм пил. воденички
1-2 суп. л-ци олио
1 голяма глава стар лук
1 голям стрък праз лук
1-2 моркова
може гъби, може и чушка
Пилешките воденички се сваряват напълно с една лъжица подправки по избор. Аз сложих Маги 10 зеленчука.
Лука се нарязва на полумесеци, праза на парченца, морковите на колелца. Зеленчуците се изсипват в тефлонов тиган заедно с мазнината и се задушават до омекване. Сварените воденички се нарязват на ситно и се изсипват в тавичка, прибавят се задушените зеленчуци, добавят се подправки на вкус (аз сложих Пикантина, черен пипер, малко къри)....може да се сложи почти всичко, което обичате - чубрица, джоджен, червен пипер и др. Сместа в тавичката се залива с 2-3 черпака от бульона, в който са вряли воденичките и се запича на фурна до готовност.


Домати с ориз За втори ден - варива и с по-различен вкус от този в детската градина! Wink Laughing
Необходими продукти:
половин чаена чаша ориз (може и с повече, но става доста и ако домашните не обичат, ще ви остане прекалено много от яденето Wink
1 голяма глава лук
1 малка консерва нарязани, белени домати (аз ползвам от италианските на CIRIO)
1 суп. л-ца захар (не може без нея Rolling Eyes)
1 суп. л-ца Пикантина
1 суп. л-ца суха смес от целина, лук, чушка и морков (продава се на пакетчета в Карфур и е много удобна подправка за всякакви ясия)
половин връзка магданоз, черен пипер
Ориза се измива обилно с вода, докато водата под цедката се избистри. Лука се нарязва на ситно и се задушава в 1 суп. л-ца олио. Когато лука е готов, при него се изсипва ориза и се бърка сместа, докато ориза стане прозрачен. Изсипват се доматите, една чаша вода и подправките + захарта. Огъня се намяла и ястието се оставя да къкри до готовност, като се разбърква леко от време на време. При нужда, ако ориза е твърд, а е останало без течност, се долива гореща вода. Като омекне ориза, ястието се маха от котлона, поръсва се с нарязания на ситно магданоз и се похлупва с капак. За предпочитане е да се хапва студено, най-добре на другия ден Wink.

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 00:45 от ЗлаВещица

# 100
  • Мнения: 16
ПОСТЕН СЛАДКИШ



брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.  вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч. л. бакпулвер
1 бурканче сладко по желание

Замесва се тесто от брашното, водата захарта и бакпулвера. След това се изсипва олиото и отново се замесва. Правят се питки, които се разточват. В средно голяма тава се реди блат тесто, намазва се със сладко и после отново тесто. Даденото количество стига за 3 блата.
Пече се на умерена фурна докато стане хрупкаво.

# 101
  • Мнения: 16
ЗАСИЩАЩА ОВЕСЕНА КАША


1 к.ч овесени ядки
1 малка ябълка
1 с.л. мед
1 с.л. ореходи ядки
канела

Накиснете овесените ядки в 1 к.ч. вода за 2-3 минути. След това добавете още чаена чаша вода, щипка сол и оставете да поври 5 минути. През това време в средно голяма купа (за корнфлейкс) на дъното сложете ореховите ядки и меда. Настържете ябълката. Когато станат готови овесените ядки, изсипете половината в купата, след това наредете повечето настъргана ябълка, след това останалата част овесени ядки. Накрая украсете с останалата ябълка, малко мед и канела.
Много е вкусно и страшно засищащо.

# 102
  • Мнения: 1 951
Баница с кисело зеле/зелник/
Нарежете на тънки ивички една средно голяма кисела зелка.Задушете я с 5-6 лъжици мазнина,като от време на време наливате по малко вода.Свалете от огъня и разбъркайте с малко червен пипер.
Сложете корите в намаслена тавичка,като между всеки 2 разстилате от плънката.Отгоре залейте с 3-4 с.л разтопено масло.Печете до зачервяване
.

Пълнени чушки със зеленчуци на фурна
3-4 пиперки
1 глава лук
2 картофа
2 моркова
3 сл ориз
олио
червен и чер пипер, магданоз, джоджен, сол
лукът и морковите се задушават в мазнината и малко вода. Прибавя се оризът, обръща се няколко пъти, слагат се червения пипер и картофите на кубчета. Прибавя се солта, черният пипер, джодженът и магданозът, всичко се разбърква и се пълнят чушлите. Всяка от тях се затваря с кръгче от картоф. Нареждат се в тавичка, заливат се с ½ чаша гореща вода и се запичат във фурната.

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 10:55 от ЗлаВещица

# 103
  • Мнения: 1 951
Детски овесени блокчета

Продукти за около 9-10 блокчета:
50 гр финни овесени ядки
50 гр масло
1 голяма ябълка
1 с.л. пшеничен грис

Приготовление:
Ябълката се обелва, почиства от семките и се настъргва на едро. Разбърква се добре с овесените ядки и гриса.
Маслото се разтопява на котлона или в микровълновата и се излива върху сместа с овесени ядки.
Малка тавичка се постила с хартия за печене и сместта се разстила на дъното.
Пече се около 40 минути на 170 градуса.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се нареже.


Източник: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/


# 104
  • Мнения: 1 951
Овесени блокчета със сушени плодове и ядки

Продукти за тава с размери около 24 на 35 см
250 гр финни овесени ядки
250 гр масло
200 гр мед
5 с.л. кафява захар
5 с.л. брашно – ползвах типово
100 гр сушени плодове – ползвах арония
50 гр ядки

Приготовление :
В тенджера на бавен огън или в микровълновата се разтопяват маслото, меда и захарта.
В отделна купа се сипват овесените ядки, брашното, сушените плодове и ядките.
Топлата маслена смес се изсипва върху ядките и се разбърква енергично.
Сместта се изсипва във тавичка застлана с хартия за печене и се заглажда с лъжица.
Пече се около 40-45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна
Перди да се нарежат, блокчетата се оставят да изстинат напълно.
Съхраняват се в кутия с капак.

Източник: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/07/flapjack/

Общи условия

Активация на акаунт