Домашни вафлички. Пълнежи и кремове за тях.

  • 37 731
  • 95
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 965
Здравейте и тук. Доста търсих дали има подобна темичка, но не открих нищо. Тъй като започнаха да изникват въпроси КАКВО ДА ПРАВИМ С ВАФЛЕНИТЕ КОРИЧКИ, реших да отворя нова темичка и да си споделяме експериментите.


Ето някои вече изпробвани неща:
ВАФЛИЧКИ С ШОКОЛАДОВ ПЪЛНЕЖ - ХРУС

500 гр. Кувертюр /бял, натурален, млечен, смес/
1 каф. чашка олио
3 кори /30Х30/

Кувертюра се разтопява и към него се прибавя олиото. Разбърква се добре и се поливат корите на 2 нива. След като изстине, вафлите се нарязват в желаните форми.
Могат да се добавят ядки, кокос или добавки по желание.
 Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ВАФЛИЧКИ С ЛОКУМ И БЯЛ КУВЕРТЮР

3 вафлени кори
400 гр. кувертюр
2/3 каф. ч.  олио
1 кутия локум

Локума се стопява на водна баня или МВ. Кувертюра също се стопява  и към него се добавя олиото. Смесват се с локумената смес /става на конци и трохи като пресечено/ Сместта се намазва на две нива  и вафлите се нарязват по желание.
  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Нещо което пробвах преди малко и съм очарована от резултатите.
 Grinning Grinning Grinning
ВАФЛИЧКИ С ШОКОЛАД И КРЕМИЖЕЛ.
ХРУС
3 вафлени кори
500 грама кувертюр
1 каф. ч. олио
1 чаена чаша Кремижел - суха смес
3 чаени чаши вода

Кувертюра се стопява на водна баня или МВ и се смесва с олиото. Кремижела се разбива с водата за около 5 минути. Двата крема се смесват с миксер. Намазват се корите на две нива. Крема стана доста, може да се направи с 4 кори. Трябва да се консумират скоро, защото корите омекват от крема.

Същия експеримент но със сух сладолед вместо Кремижел. Също много добра комбинация
 Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ВАФЛИЧКИ СЪС СМЕТАНА И ШОКОЛАД ХРУС

3 кори
250 мл. Сладкарска течна сметана
500 гр. Натурален или друг кувертюр.
1 каф.ч. олио

Сметаната се разбива до гъстота на кексово тесто.  Кувертюра зе разтопява на водна баня или МВ. Двата крема са смесват на бавна скорост на миксера. Мажат се вафлите на 2 нива и след изстиване се нарязват по желание.Трябва да се консумират скоро, защото корите омекват от крема.

Това са нещата които съм пробвала досега. Издирвам една стара разкошна рецепта с крем с яйца, но като я намеря тогава ще я споделя.

Надявам се да ни е вкусничко в тази тема и да съберем доста интересни рецепти. Пък другия път, ще си докараме цял камион с корички.....  Joy

Публикувах темата, не където трябва , за което се извинявам. Иска ми се да я преместя в ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ, но незнам как. Моля за помощ.  bouquet

Последна редакция: пн, 20 окт 2008, 21:49 от van444eto

# 1
  • София
  • Мнения: 1 163
Еее браво Ванче, аз съм яла едни божествено вкусни вафлички с карамел и орехи, но трябва да попитам за рецептата и ще я включа.

# 2
  • Мнения: 929
А аз да ви питам вие ли си правите вафлените кори(и как,ако е така), или се купуват готови?

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 1 879
А ние които нямаме вашлени кори как да изпробваме рецептите Crossing Arms
Шегувам се - наистина много вкусно изглежда, така че ще ги следя, пък някой ден може и да пробвам

# 4
  • Мнения: 185
ето ви рецепта за вафлички, аз я правя често, и сменям пълнежите

50 мл царевично олио/слагам обикновенно/
50 гр захар ,  80 гр брашно
1 ч.л ванилиня, сметана за украсата
2 малки яйца , сладко от вишни е на рецептата, слагам каквото имам
щипка сол, щипка бакплуверг

Олиото, захарта+валинията+яйцата се разбиват с миксер, прибавя се брашното+солта. Бие се до получаването на гладка смес.
Намазва се скарата за вафли /мисля знаете как изглежда/ всяка порция се намазва с олио и се печат вафличките.

Украсяват се със сметана  желирани вишни, череши, или сладко,/аз ползвам сладко, че не ми се играе

ето снимки на вафлички http://www.snimka.bg/album.php?album_id=297278&pid=8427909


основната австр.рецепта е - 125гр масло,4 яйца, 200 гр брашно, щипка сол, 250 мл мляко, 1 ванилия, 75 гр захар,1ч.л бакплуверг. Жълтъците се разбиват отделно от белтъците и после всичко се смества. Във формата се слага по 1-2 суп лъжици от сместа и се пече 3-4 мин.
има и вафлички с овесени ядки, с шоколад, с кокос,...
да ви е сладко  chef

# 5
  • у дома
  • Мнения: 1 581
аз пък искам рецепта за НУГА КРЕМ и да си направя такива вафли  Crazy Crazy
открих интересни рецепти, които мисля да изпробвам:


торта от Вафлени кори на Джемма

6 вафлени кори
200 гр масло
1/2 чаша мляко
200 гр xалва
300 гр шоколад
1/2 чаша заxар

В тенджера се слага млякото и маслото, като се стопи се слага захарта, халвата и шоколада. Вари се около 5 мин. Разбърква се на крем. Маже се върху корите. Отгоре се поръсва с орехи.

ЛИНК към оригиналната рецепта и снимки  Mr. Green


НУГА ХАЛВА

Първо се карамелизира захар- колкото повече, толкова повече. Когато почне да покафенява се слага шепа ядки- орехи или фъстъци. След като се получи хубав карамел, още течен се изсипва върху лист алуминиево фолио и се слага на хладно. След това се разбиват няколко жълтъка (примерно 5) и се изсипват върху карамела с ядки, отгоре се слага разбита течна сметана, а за "капак" разбитите на сняг белтъци от яйцата. Всичко се заглажда хубаво и се слага в хладилник до хубаво втвърдяване.

когато пък спретна такива, ще пусна и доклад със снимки  Mr. Green

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето ви рецепта за вафлички, аз я правя често, и сменям пълнежите

канинова, това се казва гофрети на български Wink

тук са дадени рецепти за тънките вафлени кори, от които се правят вафли в бг.

пише се бакпулвер - както на немски, така и на български  Hug

за да не съм офф: един път правих вафли с разтопен локум и кондензирано подсладено мляко.
много вкусни, ама много сладки...
иначе на опаковката имаше поне 6 рецепти за торти с вафлените кори - всички калориини бомби  Rolling Eyes
не съм ги записала съответно...

# 7
  • Мнения: 452
Да ви кажа, аз имам от Русия една вафельница но така и не съм я ползвала за вафли,пекла съм палачинки,но стават много твърди и чупливи /може би точно това са вафлите-незнам/.Ако някой знае как да си опека на нея вафли, моля да сподели.

# 8
  • у дома
  • Мнения: 1 581
van444eeee, може да сложиш снимчица на вафлените кори в първия пост, само при добро желание, разбира се   Mr. Green Hug

# 9
  • Мнения: 1 965
Блу- сложих снимчици.
На гофретника наистина могат да се правят корички. Но никога не съм имала рецепта. Трябва да погледна в моя дали няма някакви рецептички.
А аз да ви питам вие ли си правите вафлените кори(и как,ако е така), или се купуват готови?
В нашия случай ги закупихме от фирма "Илчовски94" Варна. Ама това е една друга история, която приключи вчера. Ако решим да правим друга поръчка, ще обявя и тук. Коричките им са разкошни, но за съжаление не се продават свободно на пазара. Поне аз незнам да има. Доста съм търсила, но не съм намирала.

# 10
  • Мнения: 484
Ванчеееее,чак ме хвана яд,че ни си поръчах и кори,но като гледам с тази тема скоро ще ви се свършат вафлите Joy Joy Joy и май ще правиш нова поръчка с "изолация",тоя път за целия блок  hahaha hahaha hahaha(това беше вместо запис   bouquet)

# 11
  • Мнения: 1 965
Благодаря на модераторите че откликнаха и преместиха темата там, където и е мястото!   bouquet

# 12
  • Мнения: 555
Ето и от мен рецепта (доста е старичка и буквално я преписвам от тефтера на майка):

ДОМАШНИ ВАФЛИЧКИ

3 кори вафли

ЗА КРЕМАI
5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
Разбива се и се слага на котлона, като непрекъснато се бърка. Оставя се да изстине и се бърка от време на време.

II
1 пак. краве масло
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
Всичко се смесва и хубаво се разбива.

Двата крема I + II се смесват. Дели се на две и се мажат корите (по мои спомени и от двете страни). Притискат се (например с дъска за хляб....) и се оставят да престоят 24 часа (кой ще ги чака чак толкова, но поне една нощ). Нарязват се (който както му харесва)

Стават страхотни  newsm47


Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 19:23 от Тedy

# 13
  • Мнения: 2 926
От къде ги взимате тези корички бе?  newsm78

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Браво Ванче за сладката тема!   bouquet

Ето и моят принос:

Пълнени вафли

# 15
  • Мнения: 6 017
Много вкусни вафлички van444eto  , а да не го говорим за пълнените вафли на natalyna
 Hug

# 16
  • Мнения: 1 965
Хе-хеееее... Нат! Мерси много. Помня че бях виждала някъде по албумите тази снимка на  вафли, но така и не се сетих на кого са. Много ти благодаря!!!
Аз продължавам да издирвам онази рецепта...... Имаше яйца и се бъркаха на водна баня. Мразя я тая процедура но за този крем ще се прежаля. Поне ще проверя дали наистина крема беше толкова хубав или просто детските ми спомени са много искрящи......  Joy Остава да издиря още един човек -последната ми надежда. Всички останали са загубили рецептата  Cry

# 17
  • Мнения: 1 491
От къде ги взимате тези корички бе?  newsm78

Както вече по-нагоре Ванчето каза - закупихме си ги от "Илчовски 94", след като тя така добронамерено ни събра, организира и поръча продукти, които вече са по домовете на всеки (е, почти всеки)и биват методично ликвидирани ...  Laughing
И за да не съм и аз съвсем оф, ще ви кажа, че ги пробвахме, като си ги намазахме с крем от шоколадов сладолед на прах + сладкарска сметана. Е, не ги оформяхме като вафлички (по скоро приличаха на сандвич), че малката само ги бройка корите откакто дойдоха вкъщи  hahaha

# 18
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 959
Може ли и аз да се запиша за следващата поръчка за корите? Praynig От малка ги обожавам и ме е много яд,че ги няма никъде Close

# 19
  • Мнения: 185
При нас има много и различни форми от вафлените кори.Ако някой иска ще му изпратя срещу БГ лютеница  Wink
ето от близкия магазин какво има, а той е малък, не е МОл, Където има всичко  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=297278&pid=8440419
Асялайн благодаря за поправката. Тук на всичко викат Вафелн  Laughing

# 20
  • София
  • Мнения: 2 671
Van444е, браво за темата  newsm10
Кажи моля те, до кога имат трайност корите, че не намерих етикетче? Аз ги увих в домакинско фолио, дано се съхранят ок.


Наталина, много апетитно изглеждат с кондензираното мляко и искам да те попитам какво точно имаш предвид в следващия постинг, където казваш, че "следващият път, ще ги направя с две кутии кондензирано мляко, но варено в кутиите." На водна баня ли в кутията да варя? А до кога? на каква температура?

# 21
  • Мнения: 2 708
Оня ден, в неделя беше, имаше документален филм за Линц и естествено, за прословутата торта Линцер също беше отделено подобаващо място. Даже показваха как се прави в един сладкарски цех. Та там, видях, че върху основния блат, преди да се сложи сладкото се слага вафлена кора и аз newsm78 смислов почнах да бърча чело, от къде да си ги купя тия кори, защото Коледа идва и линцер е хубаво да има Joy Поне на мен ми стана интересно, като гледах как го правят. Така или иначе не съм го пробвала и ми е любопитно. Разрових се из нета, написах си рецептата и пак продължавам да чегъртам от къде вафлени кори.

И ето я тук Ванчето, с цяла тема по темата hahaha Ако тръгнете да поръчвата, да се обадите тук, че не ви знам къде се организиране иначе, моля Praynig

# 22
  • Мнения: 484
Румя,позволявам си да отговоря вместо Нат (за което и се извинявам   bouquet).Аз много пъти съм варила кондензирано мляко.Варя го в запечатана кутия покрито с вода(поне 3-4 пръста над кутият) за около 3-4 часа.Млякото става карамелено и много вкусно.Някой беше коментирал за варене на водна баня или в МВ,но май всука не става същият.Но така карамелено е страхотно. Ето туккоментират за варенето на кондензираното мляко

# 23
  • София
  • Мнения: 2 671
irinka28, много ти благодаря!!! И последно да питам - трябва лекичко да ври предполагам?

Krische, може ли рецептата за тортата?

# 24
  • Мнения: 1 965
Руми, няма етикетчета с датите на корите.
Но лятото като питах, ми казаха официално че е 6 месеца. Но съм сигурна, че добре увитички,  и предпазени от влага ще изкарат повече. Друг е въпроса....... че едва ли някой ще ги чака 6 месеца.....
За тези които нямат кори, мога да кажа това:
Фирмата се намира във Варна. Доставки НЕ ПРАВЯТ, освен ако не се събере поръчка за минимум от 500 лв. Ако някой намери близки и познати да му закупят от там, може да ми пише на ЛС да му обясня как да намери борсата, че е доста скрита и дори на съседните улици не можаха да ме ориентират.
Ако направим по-натам нова заявка, ще пиша в двете теми и ще се организираме пак. Но това едва ли ще е преди Нова Година.

# 25
  • Мнения: 2 708
Rumya, както казах, рових из нета и попаднах на хиляди варианти и аз просто си копнах 1-2, в този смисъл съм я записала. Wink И не мога да знам, дали това което съм записала е точния оригинал, но поне по съставки изглеждаше като във филма.  Laughing Не искам да излезе, че разпространявам рецепта, която е видиш ли оригинална,пък после да се включат бг мами от града, или австрийки и да ме оплюят. Wink Харесваш си една и пробваш - ако не става - ами здраве да е Laughing Аз ако/като направя моя вариант ще се похваля Heart Eyes

Извинявам се за спама, но се надявам да си намеря вафлени кори пакрай вас. Струва ми се, че съм виждала в някой от големите супермаркети нещо от сорта на това, което е показала Канинова на снимката и ще се разровя. Така че, благодаря за снимката, напомни ми че има нещо подобно. Аз за тези, които са на снимката никога нямаше да се сетя. Hug

Ванчето - благодаря ти. Живот и здраве и след Нова година да е, то не пречи човек да се включи, стига да ме вълнува тогава Simple Smile ще си кажа. Може пък и нещо друго интересно да се появи там Simple Smile

# 26
  • София
  • Мнения: 2 671
Krische, разбрах те!
А за вафлените кори, които показа Канинова - виж в Пикадили, на мен нещо за там ми се върти, но не съм се заглеждала специално.

# 27
  • София
  • Мнения: 1 163
аз преди години купувах вафлени кори, същите като на обикновените вафли от Женския пазар, ама откакто го "облагородиха", не мога да открия къде са се преместили.

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Оня ден, в неделя беше, имаше документален филм за Линц и естествено, за прословутата торта Линцер също беше отделено подобаващо място. Даже показваха как се прави в един сладкарски цех. Та там, видях, че върху основния блат, преди да се сложи сладкото се слага вафлена кора и аз newsm78

сигурна ли си, че беше вафлена кора? не беше ли по-бяла Wink

мисля, че е друго и аз съм си ги купила и ползвам, незнам как се казва на български.
слага се, за да не пусне плънката влага и да разкашка блата Peace
по-малките се слагат като основа за курабийки, да не залепват за тавата...тук се вижда

       

според мен са малко по-различни от вафлените кори... newsm78

# 29
  • Мнения: 2 708
Абсолютно си права, така изглежда, а по рецептите го пише вафлена кора и понеже в България ние такива хубавини си нямаме като тази, чиято снимка си показала, намираме начин да ги заменим с нещо. Peace Wink Peace

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Krische, това дето съм го показала не е по-хубаво от вафлените кори.
аз в началото не знаех какво е и го чоплех с нокти и споменавах наум майките на пекарите,
дето са оставили хартията за печене под сладките hahaha
представи си какъв вкус е имало, за да си мисля, че е хартия  Joy

иначе облатена се прави само от вода и брашно и много ми прилича
на хляба за причестяване дето католиците взимат...

аз правя Linzertorte без облатен или вафлена кора.
това е любимия ми сладкиш, че няма яйца и мляко Crazy

# 31
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777

Наталина, много апетитно изглеждат с кондензираното мляко и искам да те попитам какво точно имаш предвид в следващия постинг, където казваш, че "следващият път, ще ги направя с две кутии кондензирано мляко, но варено в кутиите." На водна баня ли в кутията да варя? А до кога? на каква температура?

Руми, тя Иринка ти е отговорила добре, само да прибавя, сложи някаква кърпа на дъното на тенджерата, за да не ти трака(звука е ужасен иначе). И да, като заври, остави да бълбука леко и от време на време доливай топла вода, тъй като се изпарява.

# 32
  • Мнения: 185
Rumya - снимах вафлените "историйки" от близкия магазин във Виена, а такива, каквито Ванчето  на първа страница показва, ги има в големите МОЛ-ве /ейнкауфцентрове/ и мисля че струват 2,50 евро

 А тортата линцер http://www.linz.at/tourismus/722.asp  -/надолу с мишката/
била едно от най-старите познати торти в Света, за първи път е спомената през 1653 год. Най старата рецепта е от 350 год от една готварска книга.../няма да превеждам всичко/ Та според тази книга оригиналната рецепта за линцерторте е

Ein Rezept "Original Linzer Torte":
150 g Butter - масло
250 g Mehl (700) - брашно
150 g Staubzucker - пудра захар
100 g geröstete Haselnüsse -фъстъци смлени
1 Ei - яйце
Gewürze (Vanille, Zitrone, Zimt, Nelkenpulver)-ванилия, лимон, канела,карамфил
10 g Backpulver бакплувер                                                                             
300 g Ribiselmarmelade рибиселмармеладе

Die Butter und den Zucker verkneten. Das gesiebte, mit dem Backpulver vermischte Mehl, Nüsse, Eier und Gewürze dazukneten.
Den fertigen Teig kalt stellen, nach einiger Zeit aus dem Kühlschrank nehmen und vierteln. Dreiviertel des Teiges auf ca. 1,5 cm ausrollen (Tortendurchmesser ca. 22 cm), die Ribiselmarmelade aufstreichen. Den restlichen Teig zu Rollen formen und als Gitter und Rand auf die Marmelade auflegen. Mit Ei bestreichen, am Rand mit gehobelten Mandeln bestreuen.
Backzeit 40-45 Minuten bei ca. 190 Grad Celsius.
Маслото със захарта се меси,прибавя се брашното+бакпл.+ядките+яйцето+подправките.Готовото тесто се оставя на студено и след известно време се изважда и се разделя на части.3/4 от него се разточва в тортена форма 22 см, мармалада се намазва.Останалото тесто се разточва и се оформя като мрежа отгоре.Намазва се с яйце, а отстрани с бадеми .Пече се 40-45 мин при 190 градуса.
Gutes Gelingen!

ето и др рецепти http://www.oetker.at/wga/oetker_at/html/default/debi-6tudc6.de.html
http://www.artm-friends.at/am/rezepte/Linzer_Torte.html
http://fred.zimmer.name/vap/4/Db/p34/i292/s11/linzertorte.html   ...

# 33
  • Мнения: 555
Van4eeee, 
имаш от мен тази рецепта за крема с жълтъците на водна баня (сега като го преписвах - не е на водна баня , но доста трябва да се бърка иначе загаря)- дано да е същата  Peace Hug

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 19:24 от Тedy

# 34
  • Мнения: 122
Здравейте и от мен, и аз изпробвах вафлените кори с рецептата на Джемма. Кремчето стана много хубаво, но не съм слагала въобще захар, беше си достатъчно сладко от халвата и шоколада. Взех три от корите , разрязах ги наполовина и ги наредих кора-крем-кора и така докато свършиха. Получиха се 6 кори една върху друга, много вкусно стана, но според мен е малко количеството крем за толкова кори. Ще Ви покажа и снимки но в четвъртък, че сега няма кой да ми ги свали на компютъра. Другия път ще пробвам с 2 кори нарязани на половинки и пак ще докладвам.
И още веднъж   bouquet   bouquet   bouquet  на Ванчето.

# 35
  • София
  • Мнения: 2 671
Natalyna, Kaninova, благодаря ви!



# 36
  • Мнения: 1 965
Ураааааааааааааааа,  newsm44
Намерих онази прословута рецепта!!!! Довечера ще я забъркам и след като престои една нощ по правилата, ще похапнем и ще докладвам. Ето  и рецептата......
5 кори
5 яйца
2 чаши захар
2 ванилии
250 гр. масло
орехи - минимум 1 1/2 чаша

 Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Слагат се в двоен съд /аз ползвам млековарка/ и се варят на водна баня докато се сгъстят на крем. След като изстинат до около 50 градуса /идея си нямам как ще ги докарам градусите/, се добавя маслото и ванилията. Бърка се до пълното стопяване на маслото. Добавят се млените или нацълцани орехи.
Редят се корите с големите квадратчета отгоре. Пълнят се клетките и трябва да има и около 2 мм крем отгоре. Последната кора се захлупва с големите клетки надолу.
Малко хумор: в тефтера на майстора пише: ДА СЕ ЗАТИСНАТ С 15 СПИСАНИЯ БТА ПАРАЛЕЛИ И ДА ПРЕНОЩУВАТ НА ХЛАДНО, НО НЕ В ХЛАДИЛНИК  Joy
Рецептата е за кори 25 на 25, което ще рече, че или ще ползвам 4 кори или ще увелича крема.
Теди - сега върнах темата отначало и виждам че си преправила поста си. Рецептата е същата. Не преправяйте постовете назад, че така се губи ценна информация. Аз например, никога не връщам да чета стари неща, освен ако не търся нещо конкретно.

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 10:28 от van444eto

# 37
  • Мнения: 2 803
Krische, разбрах те!
А за вафлените кори, които показа Канинова - виж в Пикадили, на мен нещо за там ми се върти, но не съм се заглеждала специално.

В нашето Пикадили търсих, няма.

# 38
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Канинова, Hazelnuesse е лешници, фъстъци са Erdnuesse  Peace, сори, нямам умлаут Embarassed Simple Smile ...
Ribiselmarmelade - мармалад от червени боровинки. И със сини става  Peace.



Ето мойте убавици Laughing. Малко грубички станаха, с тези орехи обърках работата, нямах търпение да ги начукам по-наситно Embarassed Simple Smile. За тези ненагледни вкусотии, осем на брой, отиде половин кило турски локум и половин консерва руска подсладена сгущенка, а също така около 100 гр. масло. Не посмях да слагам още мляко и масло да не станат прекалено сладки или пък мазни Rolling Eyes. А, и една шепа орехи  Simple Smile.
Такива вафли обожавах като малка, но бяха с някакъв по-прозрачен локум, не такъв карамелен, тези са по-добри. Благодаря Наталина, върна ме в детството   bouquet...

Последна редакция: сб, 25 окт 2008, 04:23 от eli_c

# 39
  • Мнения: 1 965
eli_c - Ама че вкусно изглеждат.......
Аз, след трите големи чинии с три различни пълнежа - сега съм на кексчета...... почивка от вафлите за няколко дни....

# 40
  • у дома
  • Мнения: 1 581
да не остана по назад и аз, та ето какво сътворих от 2 вафлени кори (30/30)  Mr. Green



за пълнежа смесих:

1 кутия карамелизирано кондензирано мляко, 100г счукано кашу, 150~200г меко масло и 100~200гр разтопени бял и кафяв кувертюр  Crazy

корите разрязах на две, получиха се 4 парчета 15/30. 3 от тях слепих с амалгамата и оставих да стяга. четвъртото разрязах на още две и него слепих. после нарязах на вафлички и полях с разтопен кафяв кувертюр и мъничко олио.  Mr. Green

# 41
  • Мнения: 122
Здравейте и от мен, ето обещаните снимки с малко закъснение. Всеки който ги пробва остана възхитен и сега питат за още.  http://media.snimka.bg/1142/008539638.jpg    http://media.snimka.bg/1142/008539641.jpg

# 42
  • Мнения: 1 965
Всички сте си отворили жълтите кори..... Sad, само аз си карам на розови.... обачееееееее...... тия дни ще тествам кремчето и аз. Само да намеря доброволец тук, да ми изчисти орехите че хич не обичам...... Twisted Evil

# 43
  • Мнения: 7 418
Ураааааааааааааааа,  newsm44
Намерих онази прословута рецепта!!!! Довечера ще я забъркам и след като престои една нощ по правилата, ще похапнем и ще докладвам. Ето  и рецептата......
5 кори
5 яйца
2 чаши захар
2 ванилии
250 гр. масло
орехи - минимум 1 1/2 чаша

 Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. ....................
    Аз  правя шоколадова вафлена торта  почти със същия крем,само че с една чаша захар и с няколко лъжици какао  на прах.Задължително към крема прибавям и алкохол(ром,водка и т.п..)Получава се страхотно! thumbsup

# 44
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Ванче кога ще купиш пак кори? Моля

# 45
  • Мнения: 1 101
 EmbarassedСъживявам стара тема..но
в4ера си купих от един руски магазин кори и 6те правя вафли..
харесах си крема с кондензираното мляко и карамела..
въпроса ми е ...понеже предполагам 4е от крема корите омекват...а аз искам да са хрупкави...какво 6те ме посъветвате newsm78
дали да не ги припека малко в фурната преди да ги намажа с крема Thinking

# 46
  • Мнения: 388
много хубава темичка  Peace
а от къде могат да се купят вафлени кори (за тези които не разполагат със съответния уред да си направят домашни)?

# 47
  • София
  • Мнения: 6 232
момичета, и аз да се включа с едно въпросче,понеже от известно време все по-често попадам на такива рецепти и тъй като не мога да си намеря кори,ще бъде по-лесно да си направя-  откъде се купува уреда,никога не съм виждала такъв,като гофретник ли е или е нещо по-специално?(става въпрос за София)

# 48
  • Мнения: 5 173
много хубава темичка  Peace
а от къде могат да се купят вафлени кори (за тези които не разполагат със съответния уред да си направят домашни)?
На 2 страница е казано Wink .
Специално изчетох цялата тема, за да си отговоря на този въпрос. Peace

# 49
  • Мнения: 1 965
В събота на обед ще имам отговор на въпроса ви за коричките в СОФИЯ. Ако там, къде ще ходя ги има, ще ви дам подробно указания за магазина и цени. ОБЕЩАВАМ!!!

# 50
  • Мнения: 4 380
На какво казвате кувертюр?  newsm78 Кувертюр е покритие.

# 51
  • у дома
  • Мнения: 1 581
На какво казвате кувертюр?  newsm78 Кувертюр е покритие.

в случая говорят за 5 килограмов калъп шоколад или иначе казано шоколадов кувертюр   Simple Smile или съкратено бял или кафяв кувертюр  Mr. Green

# 52
  • Мнения: 1 965
Такаааааааааа... С малко закъснение - докладвам:
Вафлени корички има в новия склад на ИЛЧОВСКИ в София. Намира се на ул. Казбек в Бъкстон. Бл.31. Обяснявам ако идвате от Борово, по Бул. Бъкстон, подминавате Фантастико и отляво има дълъг Г-образен блок. Ориантир - ВИП КАФЕ.  Това е ул. Казбек. В последния вход е магазина. Работи от 9 до 5. Коричките струват 3.50 за пакет от 15 броя. Размер 30х30 см.
Снимка - на 1 стр - 1 пост.
Това е!!!

# 53
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Хм стара била темата ... стара ама хубава ...

Ето и от мен малко снимков материал
С локум


и с халва

# 54
  • Мнения: 622
Днес ходих до този магазин на Илчовски, тъй като имам мерак да правя вафлички, пък и едно време дядо ми правеше редовно такива... Зарадвах се, че има от къде да си купя, още повече, че магазина се оказва почти под носа ми. Да, обаче магазинът вече не съществува. Имало е надписи по прозорците, които са махнати и помещението е празно...
Случайно да имате инфо къде се е преместил магазина?  newsm78

# 55
  • София
  • Мнения: 6 232
 Sad Sad,точно вчера,като се раздвижи темичката, се присетих за него, понеже и на мен ми е под носа и мислех да работя по  събота и неделя  Twisted Evil

# 56
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
В тортената библиотека мисля че има новия им адрес - със сигурност съвсем наскоро го пускаха и в тортената тема ама по обясними причини (не съм в БГ) не го запомних.

# 57
  • Мнения: 622
Благодаря ти Шемет, погледнах сега в тортената библиотека.  Peace

# 58
  • София
  • Мнения: 1 357
От кога търся вафлени кори за Рафаелото-давате ми помощ -мерси.

# 59
  • София
  • Мнения: 6 232
От кога търся вафлени кори за Рафаелото-давате ми помощ -мерси.
а може ли линк към рецептата за Рафаело?...тъкмо съм се сдобила с два пакета кори от там и смятам да се развихря

# 60
  • София
  • Мнения: 1 357
Пратих ти рецептата,но кажи сега къде е новият м-н?

# 61
  • Мнения: 3 499
Чак сега виждам тази тема, а толкова интересни предложения има. От къде мога да взема кори, не съм от много голям град, при нас най- големите магазини са Кауфланд, Била, Пени, Т- Маркет...? Дали ще ги намеря в някой от тях?

# 62
  • София
  • Мнения: 6 232
stefina, благодаря, даже вече я разпечатах. А новият магазин е в квартал Витоша- до Симеоновско шосе,но не си спомням името на улицата, понеже го бях извадила от тортената темичка-сега влезнах,но не го намирам-като се прибера вкъщи, ще питам мъжа ми,че той беше отговорник по доставката и ще ти го пусна....
пак редактирам-намерих го,копвам го от темата:
София, кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев № 1 Ориентир е ХОТЕЛ АЯКС. Той се намира малко преди самия магазин на Илчовски 94 по диагонал. Хотелът остава отляво, складът е отдясно на улицата.
Телефони за контакт:
Галя Георгиева - 02/42-111-31 - магазина * 0884/15-83-67 - Мениджър продажби. Тя е в магазина.
Васил - 0885/56-26-97 /той е по-често в движение но има инфо за стоките/

# 63
  • София
  • Мнения: 1 357
Мерси за отговора. Peace

# 64
  • София
  • Мнения: 436
Аз да попитам ковертюрите само по 5 кг ли се продават или има и по малки разфасовки и откъде ги купувате, мисля си, че май см виждала в Метро такъв или се бъркам?!  newsm78

# 65
  • София
  • Мнения: 1 357
Момичета машините за вафлените кори само професионални ли са?
Като тази


не може ли да се докарат в домашни условия някак си тези вафли newsm78

# 66
  • Мнения: 1 965
Момичета машините за вафлените кори само професионални ли са?
не може ли да се докарат в домашни условия някак си тези вафли newsm78
Доколкото знам, има разни рецепти за вафлени корички и могат да се правят в обикновен гофретник. Но лично аз незнам рецепта. А при условие че пакет кори струва 3.50 и вътре са 15 кори с размер 30х30 см, изобщо не си заслужава да си играе човек. Само тока който ще изгориш ще струва повече.
Аз да попитам ковертюрите само по 5 кг ли се продават или има и по малки разфасовки и откъде ги купувате, мисля си, че май см виждала в Метро такъв или се бъркам?!  newsm78
Кувертюри има на много места. Във всички фирми за сладкарски материали. На повечето места са в големи разфасовки - 5 и 10 кг. В Метро има гръцкия ION. Разфасовка 2 кг. цената е около 17 лв. Доста скъпо излиза. Има и кувертюр на пулове/копчета/пелети. Но и той излиза скъп. Зависи какво искаш да правиш и какви количества ти трябват.
Христина - тези кори на Илчовски за които говорим, са дебели. Не са като чашките на Рафаело. От тези се правят триъгълните локумени вафли. Онези другите от които се правят вафли и други сладкиши, идея си нямам къде се продават.
Напоследък правя следните вафли:
Купувам си течен шоколад от Илчовски. Разфасовката е 10 кг, но е божествен. Много вкусен, ароматен и гъст. Ако стои в хладилника си става като кувертюр. Толкова е твърд. Та, този шоколад го мажа на корите. 3 кори с 2 пласта шоколад. Вафлите не омекват и стават страхотни. За 3 кори добре намазани с шоколад си отива над 1 кг.


# 67
  • София
  • Мнения: 3 090
Момичета, преди няколко дни си купих вафлени кори, полски, от ХИТ. Нямам търпение да ги направя, още умувам на какво newsm78
Имам си една рецепта отпреди 20 години, но се чудя  newsm78

# 68
  • София
  • Мнения: 8 124
Момичета, преди няколко дни си купих вафлени кори, полски, от ХИТ. Нямам търпение да ги направя, още умувам на какво newsm78
Имам си една рецепта отпреди 20 години, но се чудя  newsm78

И аз имам, мисля че са като твоите, защото и те са полски. Ще напишеш ли каква рецепта имаш, че от една седмица се чудя какво да ги правя.

# 69
  • София
  • Мнения: 3 090
Аглея, извинявай,  чак сега видях поста ти.
Моята рецепта се оказа почти същта като на Теди  от 1 стр. на тази тема, но още не съм ги направила.
5  вафлени кори
Правят се 2 крема:
I - 6 яйца + 1 1/2 ч.ч. захар се разбиват се и се слага на котлона, като непрекъснато се бърка,до готовност.
II - 2 пак. краве масло (от 125 г) + 2 пак ванилия + 2 с. л. какао. Тук в моята рецепта няма захар, при Теди има половин чаша пудра захар.
Прибавя се яйчния крем към масления.
Половината кори се подреждат във форма на правоъгълник, мажат се с крема, покриват се с останалите кори. Отгоре се украсява с 2-3 белтъка, разбити на сняг с 2-3 с. л. захар.
Надявам се, ако направиш сладкиша, да споделиш как се е получило.

# 70
  • София
  • Мнения: 8 124
Аглея, извинявай,  чак сега видях поста ти.
Моята рецепта се оказа почти същта като на Теди  от 1 стр. на тази тема, но още не съм ги направила.
5  вафлени кори
Правят се 2 крема:
I - 6 яйца + 1 1/2 ч.ч. захар се разбиват се и се слага на котлона, като непрекъснато се бърка,до готовност.
II - 2 пак. краве масло (от 125 г) + 2 пак ванилия + 2 с. л. какао. Тук в моята рецепта няма захар, при Теди има половин чаша пудра захар.
Прибавя се яйчния крем към масления.
Половината кори се подреждат във форма на правоъгълник, мажат се с крема, покриват се с останалите кори. Отгоре се украсява с 2-3 белтъка, разбити на сняг с 2-3 с. л. захар.
Надявам се, ако направиш сладкиша, да споделиш как се е получило.

Ами аз вече го направих, само че тази рецепта http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268920, по рецептата на Джемма, и станаха страхотни ( и свръх калорични) Laughing. Мъжа ми каза, че били по-хубави от купените Embarassed. Но другия път по твоята рецепта ще бъде, благодаря!  bouquet
Ето снимка

# 71
  • София
  • Мнения: 436
Записвам се и аз тук ... сдобих се с 1 пакет кори от Илчовски 94 и сега ми се иска някоя шоколадова тортичка... но без халва и орехи в крема, защото не обичам...  Blush
Интересна ми е рецептата на krikri , но такъв крем досега не съм правила... интересно ми е какъв ли е вкуса му.   Thinking

# 72
  • София
  • Мнения: 3 090
Кремът е много вкусен, преди години съм го ползвала и за торти.
За съжаление още не съм направила вафлените кори, малкия ми кара тежко скарлатина и не успях. Добре, че са с голяма трайност  Laughing

# 73
  • София
  • Мнения: 1 163
реших и аз да направя вафличките, защото си намерих в кварталния магарзин кори обаче може ли да заменя кондензираното мляко със сладкарска сметана  newsm78

# 74
  • Мнения: 622
реших и аз да направя вафличките, защото си намерих в кварталния магарзин кори обаче може ли да заменя кондензираното мляко със сладкарска сметана  newsm78


Къде е този квартален магазин?

# 75
  • София
  • Мнения: 1 163
Дружба, 1,30лв струват, може би ги има и по хипермаркетите щото е нов продукт, поне така си мисля newsm78

# 76
  • Мнения: 622
Далече ми е Дружба. Така се надявах да е по- близо до нас.  Mr. Green По хипермаркетите ги няма за съжаление, но ако наистина е нов продукт, както казваш, да се надяваме, че ще ги пуснат... Не ми се ходи до Илчовски само за едни кори.

# 77
  • София
  • Мнения: 1 163
направих ги със сметана вместо с конд. мляко и станаха мнооого вкусни.

# 78
  • София
  • Мнения: 6 232
darinaa,преди Нова година видях,че и в Метро има вафлени кори-тези,от Илчовски бяха дебели, докато в Метро са тънички-дори имаш избор  Peace

# 79
  • Мнения: 1
Някой ако знае има ли ги някъде в Бургас да пише.
То с тези ГМО _ та и лецитини ще започнем сами да си правим вафлите,че толкова ги обичаме  всички в къщи.

# 80
  • Мнения: 622
darinaa,преди Нова година видях,че и в Метро има вафлени кори-тези,от Илчовски бяха дебели, докато в Метро са тънички-дори имаш избор  Peace

Къде точно в Метро?
Вчера бях там, завъртях се около сладкарските истории, но не видях вафлени кори...  newsm78

# 81
  • София
  • Мнения: 6 232
В Метро Младост,мисля,че бяха при сладките неща,като вървиш по главната пътека надолу към фризерите,стилажите от ляво,до самата пътека-двата долни реда-това бяха последните неща-имаше вафлени фунийки и вафлени кори-големи бели кутии,май бяха немски или италиански /сега не се сещам точно какво пишеше/,но не са български.

# 82
  • Мнения: 622
Ясно... Ние ходим в люлинското Метро, че ни е по- близо. Ако накарам мъжа ми да ходим до Младост само за вафлени кори, ще ме обяви за луда.  Joy

# 83
  • София
  • Мнения: 6 232
Няма логика в едното да ги има,а в другото не,кой знае,обаче,къде са забутани  newsm78

# 84
  • Мнения: 186
Пробвах ги на Илчовски. Наистина са дебели и вафлите стават по- твърди за съжаление. Може би трябва да се слага повече плънка, за да омекват.

# 85
  • София
  • Мнения: 6 232
Аз ги правих с крем от халва и кувертюр-на следващия ден бяха много вкусни и доста омекнали ,но и намазах порядъчно. Може би,наистина трябва да сложиш повечко крем-да попие в тях,като преседят-не изтича

# 86
  • sofia
  • Мнения: 786
Извинявайте за въпроса, но всички ли вафлени кори съдържат мляко? Бебо е алергичен и затова питам.

# 87
  • Мнения: 186
Извинявайте за въпроса, но всички ли вафлени кори съдържат мляко? Бебо е алергичен и затова питам.
Следващия път и аз ще ги намажа обилно.

# 88
  • Мнения: 20
Здравейте,
аз съм една бъдеща мама и като всяка бременна ми се иска нещо за папкане. Преди много години майка ми правеше един страхотен сладкиш с вафлени кори, карамел и орехи и наскоро се присетих за него. Оттогава мира нямам! В Метро видях въпросните кори, но те се оказаха с пълнеж  Cry Днес се свързах и с фирма Илчовски и след малко поемам натам за да си  ги купя. Искам много да Ви благодаря за прекрасната тема и за информацията от къде да си намеря корите. Всички рецепти изглаждат вкусни и сега когато нямам проблем с продуктите ще опитам от всички  Heart Eyes

# 89
  • sofia
  • Мнения: 786
Може ли да споделиш състава на въпросните вафлички като ги купиш, че на сайта на Илчовски не пише? (интересувам се заради алергии)

# 90
  • София
  • Мнения: 56
Здравейте, само искам да ви кажа, че моя колежка от този http://berezka.bg/ магазин купува и вафлени кори и кондензирано карамелено мляко. Аз ще ходя утре да си напазарувам Simple Smile

# 91
  • Мнения: 6 214
Ох, мамо! Потекоха ми лигите. Ех, домашното си е домашно, който и да ми разправя "Виж, какво ще се занимаваш, вече всичко се продава!".
 Аз се сетих сега за едни вафлички, които правеше една наша съседка. Кремът се правеше, като се изваряваше прясно мляко на водна баня, продължително време, докато се сгъсти. Другите основни съставки бяха захар и смлени орехи.
Тя ги правеше за празници, но обикновено не стигаха до разника Simple Smile.

# 92
  • при палмите и алигаторите,FL
  • Мнения: 1 001
да не ви изпусна,
кой изрови темата , благодаря

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 22:38 от nandi

# 93
  • Варна
  • Мнения: 439
Здравейте има ли машинки за печене на вафлени кори. От къде ги купувате?
Предварително благодаря!

# 94
  • Мнения: 0
ето ви рецепта за вафлички, аз я правя често, и сменям пълнежите

50 мл царевично олио/слагам обикновенно/
50 гр захар ,  80 гр брашно
1 ч.л ванилиня, сметана за украсата
2 малки яйца , сладко от вишни е на рецептата, слагам каквото имам
щипка сол, щипка бакплуверг

Олиото, захарта+валинията+яйцата се разбиват с миксер, прибавя се брашното+солта. Бие се до получаването на гладка смес.
Намазва се скарата за вафли /мисля знаете как изглежда/ всяка порция се намазва с олио и се печат вафличките.

Украсяват се със сметана  желирани вишни, череши, или сладко,/аз ползвам сладко, че не ми се играе

ето снимки на вафлички http://www.snimka.bg/album.php?album_id=297278&pid=8427909


основната австр.рецепта е - 125гр масло,4 яйца, 200 гр брашно, щипка сол, 250 мл мляко, 1 ванилия, 75 гр захар,1ч.л бакплуверг. Жълтъците се разбиват отделно от белтъците и после всичко се смества. Във формата се слага по 1-2 суп лъжици от сместа и се пече 3-4 мин.
има и вафлички с овесени ядки, с шоколад, с кокос,...
да ви е сладко  chef
Сладурче, не знам как изглежда скарата за вафли - може ли да ми пратиш снимка на адреса: savchev@savchev.org (nik4i@mail.bg) или да публикуваш линк и от къде мога да се сдобия с такава скара за вафли, както и нейната цена. Предварително МНОГО БЛАГОДАРЯ!
С уважение: Ники Савчев

# 95
  • Мнения: 1 965
Здравейте има ли машинки за печене на вафлени кори. От къде ги купувате?
Предварително благодаря!
В Гофретник.  Grinning Само рецепта трябва да си нацелиш. Има ги по 20-30-40 лв

Общи условия

Активация на акаунт