С каква вода се залива боба?

  • 5 682
  • 46
  •   1
Отговори
  • Мнения: 335
Момичета,помагайте  Hug

Когато изхвърлиш първата вода на боба и го залееш с втората,каква трябва да е втората вода,гореща или студена от чешмата.Спорим с мъжа ми и направо ме ядоса вече много  #Cussing out  #Crazy Аз казвам че в отделна тенджерка си завираш вода и го заливаш с нея  Crossing Arms

# 1
  • София
  • Мнения: 1 341
Аз лично го заливам със студена вода и го затварям в тенджера под налягане.

# 2
  • Мнения: 3 036
Аз също заливам със студена и то два пъти сменям водата преди да сложа подправките и лука и червения пипер.
Това че не е хубаво да е студена вода ,съм чувала че не е хубаво за други варива и картофи - трудно се сварявали.

# 3
  • Мнения: 9 776
Студена и сменям 2-3 пъти Peace.

# 4
  • Мнения: 320
Като изхвърля първата вода заливам със студена чешмяна Peace

# 5
  • Мнения: 1 558
Наливам студена вода от чешмата.
Сменям 2 пъти водата на боба.

# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
аз заливам с гореща  вода от каната и затварям тенджерата под налягане

# 7
  • Мнения: 27 524
Студена  Peace

# 8
  • София
  • Мнения: 4 052
Зависи кога го слагам, но го кисна поне една нощ. Ври в първа вода с лъжичка сода, а после в тенджерата под налягане с топла/гореща вода за да заври по-бързо.

# 9
  • Мнения: 386
И аз със студена Peace. Сменям 2 или 3 пъти, зависи за колко имам време Wink

# 10
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Боба се залива с топла вода, така знам от баба ми, а и свекървами така го прави и двете са царици на боба. Сменям поне 3 води. Когато го оставя с окончателната вода, слагам около супена лъжица захар, равна, олио и лук. Забравям го на бавен огън, като по някое време добавям морковче.

# 11
  • Мнения: 5 001
Заливала съм както с гореща,така и със студена...Разликата е,че като залея с гореща,завира по-бързо  Laughing Иначе не се отразява на нищо....

# 12
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Заливам със студена вода и я сменям 3 пъти,варя в тенджера под налягане.

# 13
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Накисвам боба в студена вода, хвърлям я и го заливам с гореща (имам електрическа кана - там я топля), варя с тази вода, пак изливам и отново заливам с гореща - с тази вече го сервирам, когато е готов. От маминка ми (лека й пръст) знам, че на боба се долива винаги гореща вода.

# 14
  • Мнения: 1 999
Ами и аз така зная от баба ми- че се  налива и долива топла вода,защото със студена щял да се "стресне" Joy Joy
Пробвала съм със студена и топла - няма отрицателни моменти,само че както сте казали с топлата завира по-бързо

# 15
  • София
  • Мнения: 12 554
Студена.

# 16
  • Мнения: 189
Студена.

# 17
  • На село
  • Мнения: 873
Не разбрах защо трябва да му се сменя водата  newsm78.
Аз го накисвам от вечерта в студена вода, а на сутринта го премивам и го варя в тенджерата под налягане заедно с всички други продукти.

# 18
  • Мнения: 3 929
Наливам студена вода от чешмата.
Сменям 2 пъти водата на боба.
И аз така.

# 19
  • Мнения: 216
Студена Peace

# 20
  • Мнения: 4 433
Заливам със студена

# 21
  • Мнения: 2 926
Аз също със студена.

# 22
  • Сливен
  • Мнения: 894
и аз така Peace

# 23
  • Мнения: 929
Не разбрах защо трябва да му се сменя водата  newsm78.
Аз го накисвам от вечерта в студена вода, а на сутринта го премивам и го варя в тенджерата под налягане заедно с всички други продукти.

Мисля че за да се избегне газообразуването(не знам дали е точно и дали е само заради това).

# 24
  • Мнения: 1 447
Аз също го заливам със студена и после му доливам когато се наложи топла.

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 2 163
Аз също заливам със студена , но доливам с топла 

# 26
  • София
  • Мнения: 604
с гореща, наливам направо от термоканата, и става суперр

# 27
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз също го заливам със студена и после му доливам когато се наложи топла.
И аз също.

# 28
  • Мнения: 304
студена

# 29
  • Smallville
  • Мнения: 994
Не разбрах защо трябва да му се сменя водата  newsm78.
Аз го накисвам от вечерта в студена вода, а на сутринта го премивам и го варя в тенджерата под налягане заедно с всички други продукти.
И аз така правя,това означава,че вода не сменям.А съм чувала,че за да не образува газове,трябвало да го обеля,след като се е накиснал,но как ли пък няма да седна да го беля Tired
И без това варя боб 2 пъти в годината Whistling

# 30
  • На село
  • Мнения: 873


И аз така правя,това означава,че вода не сменям.А съм чувала,че за да не образува газове,трябвало да го обеля,след като се е накиснал,но как ли пък няма да седна да го беля Tired
И без това варя боб 2 пъти в годината Whistling

Белила съм боб всичко на всичко 2 пъти - наистина става мнооого вкусен и газове определено не докарва след това.

# 31
  • Вече на село
  • Мнения: 569
От професионалист знам, че варивата се заливат и доливат само със студена вода. Сега ме е яд, че не го попитах защо, но съм го приела като правило.

# 32
  • Мнения: 3 268
Заливала съм както с гореща,така и със студена...Разликата е,че като залея с гореща,завира по-бързо  Laughing Иначе не се отразява на нищо....
Именно и затова го заливам с гореща.Пестя време.
Със студена вода се залива месото,така бульонът е по-наситен и бистър.За боба няма никакво значение.

# 33
  • Мнения: 1 176
Почти винаги го заливам с гореща вода, за да заври по-бързо. Случвало се е да го заливам и със студена вода. Разлика във вкуса не съм забелязала.

# 34
  • Русе
  • Мнения: 616
ако нямам време и искам да стане бързо - заливам с гореща, днес например време - бол и го залях със студена, доста време мина докато заври, но и това стана  Naughty вкусова разлика не намирам м/у двата варианта  Thinking

# 35
  • Мнения: 952
galaxy - май и тук мненията са като у вас  Wink
От баба знам, че боба се залива винаги със студена вода. Обаче защо не зная, май трябва да питам  newsm78
Все пак от дружки съм чувала и за топлата вода - с подобно обяснение.
Ами и аз така зная от баба ми- че се  налива и долива топла вода,защото със студена щял да се "стресне" Joy Joy

# 36
  • Мнения: 540
студена Peace

# 37
  • Мнения: 3 268
Веднъж гледах Звездев как готви боб.Не се сещам първоначално каква вода сложи,но съм сигурна,че доливаше с топла от каната.И специално обърна внимание,че водата е топла.

# 38
  • Мнения: 58
Майка ми бели боба,но за това се иска огромно търпение,но тя си го има,защото и цацата чисти преди да я пържи!!!!   Shocked  Аз лично заливам със студена вода и я сменям два пъти пак със студена.Ако не сменяш водата определено манджата става музикална!  Grinning

# 39
  • В събота
  • Мнения: 201
Аз също го накисвам от предната вечер, заливам го със студена вода и 20-30 г ракия и не хвърлям вода. Направо в тенджерата под налягане го варя. А това с ракията го знам от Лудогорието, там някои хора така го варят. Наистина увира мааалко по-добре и бързо.

# 40
  • Мнения: 1 447
Заливала съм както с гореща,така и със студена...Разликата е,че като залея с гореща,завира по-бързо  Laughing Иначе не се отразява на нищо....
Именно и затова го заливам с гореща.Пестя време.

А аз знам,че като го заливаш със студена люспите се отделят от самия боб и затова  се залива с гореща.Пък и време се пести както Стефания е писала.

# 41
  • Мнения: 215
Студена,май целта е да се пресече, така да се каже.

# 42
  • София
  • Мнения: 346
Боба и лещата слагам в студена вода винаги Peace

# 43
  • Мнения: 3 268
Аз също го накисвам от предната вечер, заливам го със студена вода и 20-30 г ракия и не хвърлям вода. Направо в тенджерата под налягане го варя. А това с ракията го знам от Лудогорието, там някои хора така го варят. Наистина увира мааалко по-добре и бързо.
И аз го накисвам в студена вода от предната вечер,но го заливам с гореща преди да го сваря.1 ч.л ракия слагам по средата на варенето.Омекотява боба.

# 44
  • София
  • Мнения: 4 294
в студена, поне аз така го правя, как е правилно всеки да си прецени  Whistling

# 45
  • Мнения: 2 803
Боба и лещата слагам в студена вода винаги Peace

Също.

# 46
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
заливам и доливам ако е необходимо със студена!

Общи условия

Активация на акаунт