Моите рецепти

  • 64 178
  • 73
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 309
Бърз и лесен сладкиш със стар хляб
                    /източник /

Продукти:
     * 10 ф.     стар хляб , нарязани на кубчета
     * 50 гря     маргарин, разтопен
     * 50 гря     стафиди
     * 1 ч.л.     канела на прах
     * 6            яйца
     * 150 гря   бяла захар
     * 2            ванилии
     * 1 ч.л.     сол
     * 700 мел   горещо мляко
     * щипка   индийско орехче

Приготвяне :
    В подходящ съд се смесват кубчета хляб, разтопения маргарин, стафидите и канелата.Смесват се добре  и се прехвърлят в подходяща на мазнена тава.
    В купа се разбиват добре яйцата със захарта, След това се слагат ванилията и солта. Получената  смес се добавя към горещото мляко на тънка струя .
    С тази яйчената смес се залива хляба . Поръсва се с индийско орехче. Оставя се да се напои 5 минути и след това се пече в предварително загря та до 180 градуса фурна ( пече се около  25-30 минути ) .


* Този сладкиш напомня друг - козунак с крем карамел .Рецептата е канадска , ако не се лъжа , а канадците нямат такъв хляб.
* Моите препоръки е да се направи с козунак като филиите не се режат на кубчета  , а се оставят цели.В какъв случай ще се получи оригинален ароматен и сочен сладкиш.
* За съжаление не можах да снимам слакиша - хапнахме половината от него , а другата детето обърна на земята . Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 09:34 от бибиЯна

# 46
  • Мнения: 309
Лозови сърми с гъби ...

Продукти :

лозови листа
ориз
няколко печурки - сурови
кайма
праз
сол, черен и червен пипер , копър

1к. кисело мляко
2 яйца
брашно

Приготвяне:

Празът се запържва до порозовяване .Добавя се изчистеният и измит ориз .След като оризът се "изцъкли" се добавят каймата ( размита в чаша вода ) , подправките , печурките ( нарязани на малки кубчета ) .Сместа се държи на котлона , докато оризът е почти сварен .
Правят се лозовите самички .Редят се в подходяща тава .Най отгоре се покриват със залива от мляко , яйца и брашно .
Сърмите се пекат на 180-200 градуса до запичане на залив ката .





# 47
  • Мнения: 309
Шоколадова глазура

Продукти:

В купа подходяща за микровълнова слагам около 50 гр. краве масло , 100 мл вода ( с прясно мляко е още по-добре ) , 100 гр. пудра захар и 3-4 с.л. какао."Хвърлям" купата в микровълновата за 2-3 минути на пълна мощност - колкото да се разтопи маслото и да позаври сместа.Като извадя купата , разбърквам добре , за да се смесят хубаво съставките .Докато е още топла глазурата поливам с лъжица сладкиша.

Последна редакция: нд, 15 фев 2009, 13:29 от бибиЯна

# 48
  • Мнения: 309
Мързелива торта

Продукти :

3 готови бели блата
2 крема на "Д-р Йоткер"  Arrow  "Мандела " - шоколад
1 крем на "Д-р Йоткер" Arrow  "Парадайз" ванилия
1.200  л прясно мляко
1 ч.ч. захар
9 с.л. аеро крем "Белла Мария "

Приготвяне :

Кремовете се приготвят според указанията на опаковката .Всеки блат се "поръсва" с 3 с.л. аеро ликьор ( дава много добър аромат и вкус ) .Между блатовете се разпределя кремът "Мандела " ( охладен ) , като най-горния също се намазва .
След това се разнася добре ( само отгоре ) кремът "Парадайз" .
Украсата е по желание .Аз изполвах желирани бонбони "Харибо " - малинки и капинки  ; шарени пръчици .


# 49
  • Мнения: 309
Торта с мини кроасани и крем карамел

Продукти :

3 п.                мини кроасани
1л.                  прясно мляко
2 п.                крем карамел на прах
1 1/2 ч.ч.       захар за карамела
5-6 с.л.           захар - за карамелизиране

Приготвяне :

Крем- карамелът се приготвя според инструкциите на опаковката .
В подходяща кръгла тава за торти ( със стена , която се сваля ) се редят кроасаните .Заливат се с половината крем карамел .Добре е карамелът да не е горещ.
5-6 лъжици захар се карамелизират.Заливат се кроасаните .Върху карамела се изсипва останалият крем.
Тавата се оставя във хладилника за няколко часа , за да стегне .След това се маха страничния обръч.





# 50
  • Мнения: 309
Козуначен кекс
/ източник /

Продукти:

3               яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 к.        мая
1 ч.ч.        прясно мляко
3 ч.ч.       брашно
1/2ч.ч.     олио
                 лимонова кора или есенция
                 щипка сол
                  захар

Приготвяне:

Разбиват се 3 яйца с 1 1/2ч.ч. захар. 1/2 кубче мая се размива с малко прясно мляко, брашно, щипка сол и захар. Остава се да втаса. След това се смесва с яйчената смес, като се добавя и 1 ч.ч. прясно мляко (хладко), 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, лимонова кора или есенция. Втасва в кексова форма. Поръсва се със захар и се пече.


# 51
  • Мнения: 309
Варени гевреци
   / източник /

Продукти:

~ 600 гр. типово брашно
350 мл. хладка вода
7 гр. суха активна мая
1 ч.л. сол

Приготвяне :

От предвидените продукти се замесва гладко, твърдо тесто, което се оставя на топло покрито да втаса (около 40 минути) Тестото се разделя на10-12 топчета, от които се оформят гевреци и се оставят на набрашнена повърхност да втасат повторно за около 15 минути . В тенджера се загрява 2 литра вода, заедно с щипка - две сол. Водата не бива да ври, когато се пускат гевреците, това става малко преди завиране. Пускат се по няколко геврека във водата, обикновено не потъват, а си плуват отгоре. Варят се около 2 минути и се обръщат обратно, да се варят още 2 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят в пластмасова тавичка  да поизпръхнат (докато се загрее фурната). Пекат се  във фурна на 230 градуса до златисто кафяво. Като се извадят, се завиват с кърпа за десетина минути .




# 52
  • Мнения: 309
Баница с кисело зеле ( зелник )

Продукти :

1               кисела зелка
2-3 сл.л     червен пипер
1п.            точени ( купешки ) кори
                 олио

Приготвяне :

Зелката се реже на ситно , като се отстраняват по-големите "жилки" .
В подходящ дълбок съд зелето се запържва с малко олио .Целта е да поумекне и да се поизпари водата от него.След това ,  докато е още горещо , към зелето се добавя червен пипер ( може и лют ) . С лъжица се загребва от зелето и се ръси по корите .Всяка кора се завива на руло и се поставя в намазнена тава.
Пече се до порозовяване .


# 53
  • Мнения: 309
Бананов щрудел

Продукти :

4-5 кори за баница
2-3 банана
течен шоколад
1 жълтък
олио
захар

Приготвяне :

Корите се слепват с малко олио ( капки - буквално ) .По средата се слагат бананите - нарязани на шайби или на половинки.Върху бананите - течен шоколад.Количеството му е на вкус .Аз използвах бял.Прави се руло , което се поставя в подходяща намазнена тавичка .Отгоре се маже с жълтък и се поръсва с малко захар.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна - около 10-15 минути.
Реже се след като изстине .


 
 

* Щруделът е лесен за правене.Много е ароматен  и вкусен.

Последна редакция: ср, 31 дек 2008, 10:08 от бибиЯна

# 54
  • Мнения: 309
Платеки


Това е като баница .Като бях малка , баба ми редовно ни правеше .
Точат се на тънко много кори ( от най-обикновено тесто - брашно , вода и солчица ) .Изпичат се от двете страни на дървена печка .Стават сухи - като големи листи домашна юфка са.
След това в тава се слага един лист , ръси се с много сирене , пак лист и така колкото листа искаш .
В тава се завира вода ( литър ) с малко червен пипер , олио и сол .С тази вода се поливат листите хубаво .Изчаква се да попият всичката вода от тавата и се яде .
Много вкусно става.
Моят мъж за пръв път яде такова нещо преди малко и остана очарован.
Ето и снимки :
 -  корите

 - лист , сирене . лист , сирене ...

 -  оставят се да попия водата :

След това може да се настърже малко кашкавал отгоре и леко да се запече.
Това е.Зорът е в точенето и печенето на корите .

# 55
  • Мнения: 309
Солени кифлички
        / източник - "Българска кухня " , изд."Колхида" /

Продукти :

50 гр     краве масло
200 гр   кашкавал - настърган на едро или нарязан на по-малки кубчета
200 гр   сирене - натрошено
1 ч.ч.    кисело мляко + 1 с.л. сода бикарбонат
1           яйце
             брашно - колкото поеме за меко тесто


Приготвяне :

От всички продукти се омесва тесто .Реже се на четири топки , всяка от които се разточва на лист със дебелина 0.5 см .Режат се малки триъгълници , които се завиват на кифлички .Редят се в подходяща тава и се пека на 180 градуса до зачервяване .
Може да се намажат отгоре с разбити жълтък .


* Тъй като не можах да направя свестни кифлички , направих топчета .Станаха като добруджанки .

# 56
  • Мнения: 309
Редена баница със заливка от масло и жълтъци

Продукти :

1п.        точени кори
            сирене  - на око , но да е повечко
5           яйца
1 к.       кисело мляко

за заливката
125 гр. краве масло
2 жълтъка


Приготвяне :

Яйцата се разбиват добре с вилица .Добавя се кисело мляко и натрошеното сирене .
Подходяща кръгла тава се омазнява .Едната кора се слага на дъното , а крайщата и се оставят да висят отвън .Другите кори се режат по диметъра на тавата .Първата кора се поръсва добре със сместа от яйца , сирене и кисело мляко .Слага се втората и така докато свършат корите .Най-горната кора  се загръща с крайщата на най-долната .
Кравето масло се разтапя .Към него се добавят разбити с вилица два жълтъка .С тази смес се полива баницата .
Пече се на 180 градуса .


# 57
  • Мнения: 309
Родопска картофена супа със сирене и сметана
                        / източник    /

Продукти :

500 г    картофи, обелени и нарязани на кубчета
1          морков
2 с.л.    олио
1 с.л.    краве масло
4          скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.л.   червен пипер
1          яйце
1ч.ч.    готварска сметана
2 с.л.   нарязан на ситно магданоз
1 ч.ч.  натрошено овче сирене
           сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:

Картофите и морковът , нарязан на кръгчета ( или ситни кубчета ) се пускат в 2 л вряща подсолена вода и се варят на бавен огън, докато почти омекнат.
Олиото и маслото се загряват и в тях се слага да се запържи леко чесънът. Добавя се червеният пипер и всичко се сипва при картофите. Оставят се да поврат още 10 мин., след което се отстраняват от огъня.
Яйцето се разбива с готварската сметана и към получената застройка се добавя малко по малко от горещата супа, при непрекъснато разбъркване.

 
*Готовата супа се сервира с нарязания магданоз и лъжица сирене.



# 58
  • Мнения: 309
Кюфтета от тиквички и картофи
      / източник "Българска кухня " , изд."Колхида " /

Продукти :
1 кг              картофи - сварени и намачкани
500 гр          тиквички - бланширани и нарязани на ситно
200 гр          сирене - натрошено
                    магданоз , сол , черен и червен пипер - на вкус

2 жълтъка - за намазване
кашкавал -  за по ръсване


Приготвяне :
От всички продукти се омесва тесто .От него се правят кюфтета , които се редят в тава покрита с омазнена хартия за печене .
Кюфтетата се мажат с жълтък и се поръсват с малко настърган кашкавал.



Последна редакция: ср, 21 яну 2009, 16:20 от бибиЯна

# 59
  • Мнения: 309
Берковски милинки
/ източник : "Българска кухня " , изд."Колхида " /

за маята :
1 яйце
1ч.ч. кисело мляко
2 с.л. прясно мляко
5-6 с.л. брашно
1 кубче мая за хляб
2 с.л. олио
1/2 ч.л. сол


за тестото :
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. топла вода
брашно - колкото поеме ( около 1 кг )


за заливката :
100 гр краве масло
2 жълтъка

сирене - за поръсване

Приготвяне :

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса 30 мин. на топло .След това тестото отново се размесва .
Късат се малки топки и се редят в омазнена тава .Топките се поставят на малко разстояние .М/у тях се поръсва натрошено сирене .
Оставя се да втаса .
Преди печене милинките се мажат с разтопеното масло , смесено с два разбити жълтъка .


Общи условия

Активация на акаунт