Страна на произход: Гърция
Източник на мляко: Овце и кози
Плътност: варира в зависимост от сорта
Фета сирене - (гръцки: φέτα, също изписано fetta) по традиция се произвежда в Гърция с козе и овче мляко. От 2005 г. Feta е защитено сирене с обозначение за произход в Европейския съюз, и определено съдържание като най-малко 70% овче мляко, останалата част е с козе мляко. Извън ЕС, сирена, продавани като "Фета" може да са с краве мляко, или дори да се състои изключително от краве мляко. Фета сиренето, обикновено се произвежда в блокове, и има леко зърнеста текстура. То се използва като трапезно сирене, както и в салати, сладкиши и печене, особено в популярните phyllo-базирани ястия Баница ("спанак пай") и tyropita ("сирене пай"). Подобни бели сирена (често наричани "бели сирена" в различните езици) са открити в източната част на Средиземно море и около Черно море. Фета е солено сирене и се съхранява в саламурен разтвор (на базата на вода или суроватка), за няколко месеца. Feta изсъхва бързо, когато се отстрани от саламурата.
Подобни сирена са общи в Албания (djath), България (SIRENE сирене), Република Македония (бело сирење, Бело sirenje; "бяло сирене"), Сърбия (Сър сир), Израел (gvina bulgarit българско сирене), Турция (beyaz peynir "бяло сирене"), Египет (domiati) и Судан (gibna beyda), Румъния (brânză telemea), Русия (brynza, брынза), Украйна (brynza, бринза), Иран (panir liqvan), Малта (Ġbejna Тан nagħaġ "овче сирене"), и други страни.
В някои от тези страни, наименованието "Feta" се използва взаимозаменяемо с местното бяло сирене, а в други страни "Feta" препраща към други предимно вносни видове сирене.
Време е за нова тема, на 50-та страница сме. Ако на никой не му се занимава, бих я пуснала аз, с малко промяна в името (или да го оставя така?) и бих добавила няколко линка към вегетариански/вегански теми.