Френската селска торта...

  • 7 302
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 910
...интереса и малкото инфо в оригиналната тема ме накараха да запретна ръкави и да пробвам една от рецептите. Резултата:


...от който съм много доволна. Но когато ми дойде вдъхновението да я направя отново, вероятно бих намалила захарта наполовина (при положение, че сложих по-малко от захарта в рецептата). Но пък аз не обичам много-много сладко.
Колкото повече стои тортата, става по-вкусна. Използвах истинска ванилова пръчица за крема и орехови ядки за украса. Торта иглежда наистина супер и е много приятна на вкус.

Ето и рецептата на dilu, която следвах при приготвянето:
Продукти
650 гр брашно тип 1150
500 гр захар
90 гр мед
70 гр маргарин
3 бр. яйца
2 ч.л. сода бикарбонат
500 мл сметана течна
400 гр сметана квасена
1 пак. ванилия
рецепта

Приготвяне
1.В тенджерка се слагат яйцата, меда, 1 ч.ч. захар и маргарина
2.Съставките се бъркат на водна баня, докато обемът на сместа се увеличи 2-3 пъти
3.Тогава се добавят содата и брашното (може и повече от посоченото в рецептата) и се оттегля от котлона
4.Полученото твърдо тесто се оставя на хладно (но не в хладилника) за 30 мин
5.От тестото се разточват 5-6 тънки кори, които се набождат с вилица и се изпичат върху хартия за печене до златисто оцветяване (за 5-7 мин)
6.Приготвя се крем: разбива се на пяна течната сметана с ванилията и останалата захар(ако използвате подсладена сметана, намалете захарта)
7.Отделно се разбива заквасената сметана
8.Смесват се двата вида сметана и кремът е готов
9.Върху първия блат се намазва дебел слой от крема (поне 1.5 см), отгоре се слага следващия блат, върху него пак крем и така, докато свършат блатовете
10.Блатовете не се сиропират
11.Най-отгоре и отстрани се намазва с крем и се наръсва с трохи от блатовете или с кокосови стърготини
Тортата се сервира след 8-10 часа.

Всички, които питаха за рецепта...пробвайте тази. При всички положения няма да съжалявате. Grinning

# 1
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802
windy [YES], много добре изглежда ! Ще я направя тази, макар да не съм опитвала оригиналната  Simple Smile

# 2
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Мммммммм, изглежда доста вкусно. Ще я сътворя в скоро време ми се струва.

# 3
  • сред люляците
  • Мнения: 767
windy [YES], изглежда супер апетитна тортичката ти! Направо неустоима Peace

# 4
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Тортата изглежда просто вълшебно, но само да питам на вкус доближава ли се до оригиналната торта?

# 5
  • Мнения: 7 418
   Тортата изглежда неустоимо!Записвам рецептата! Grinning

# 6
  • Мнения: 7 418
  Eдно въпросче.......Снимките на твоя торта ли са?Или на тортата на Dilu? Simple Smile

# 7
  • Мнения: 1 910
Тортата изглежда просто вълшебно, но само да питам на вкус доближава ли се до оригиналната торта?
Ами не знам какво да ти кажа.  Embarassed При мен заради ваниловата пръчица много доминиращо усещането на ванилия се получи.

  Eдно въпросче.......Снимките на твоя торта ли са?Или на тортата на Dilu? Simple Smile
На моята. Иначе щях да напиша, че и снимките са нейни...не само рецептата.  Grinning

И да допълня, доста нанагорно ми дойде точенето на блатовете (стараех се да са мноооого тънки). Общо станаха 8, използвах 6 (другите с кисело мляко на малкия). Направиш единия, другия се изпекъл.  Crazy Докато прави човек тази част със сигурност му излиза едно парче торта безкалорийно.  Wink Laughing

# 8
  • Мнения: 765
Обожавам такъв тип торти.
перфектно изглежда, поздравления и рецептата ведна отива в папка..за изпробване.

# 9
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Това брашно не може ли да се замести с обикновено -500

# 10
  • Мнения: 1 483
изглежда страхотно!ще я пробвам

# 11
  • Мнения: 1 906
Изглежда неустоимо вкусно. Ще я пробвам и ако имам въпроси ще питам  Peace

# 12
  • Мнения: 795
Не знам каква е оригиналната, но твоята страхооооотно се е получила   bouquet

# 13
  • Мнения: 7 418

  Eдно въпросче.......Снимките на твоя торта ли са?Или на тортата на Dilu? Simple Smile
На моята. Иначе щях да напиша, че и снимките са нейни...не само рецептата.  Grinning

     Aми,значи поздравления и за качеството на снимките! Hug

# 14
  • Мнения: 1 910
Радвам се, че толкова много сте решили да я пробвате!  Grinning

Това брашно не може ли да се замести с обикновено -500
ооо, със сигурност може. Аз я направих с каквото имах под ръка.


Изглежда неустоимо вкусно. Ще я пробвам и ако имам въпроси ще питам  Peace
Питай. Но не вярвам да имаш. Тортата наистина е трудоемка в етап приготвяне на кори, но и търпи доста импровизация без това да има отрицателни странични ефекти. Си мисля аз. Grinning

     Aми,значи поздравления и за качеството на снимките! Hug
Благодаря.  Embarassed  Grinning

То идеята им е да възбудя апетита...за правене на торти. Рецептата на dilu малко остана незабелязана в предишната тема, а според мен е отлична и търпи вариации. Другия път мисля ще пробвам и смлени ядки да сложа в блата...



# 15
  • Мнения: 3 621
Тази торта наистина е много хубава, преди няколко години леля ми я правеше почти за всеки повод.Истината е, че колкото повече престои толкова по-вкусна става.
Леля ми слагаше в половината крем какао и тортичката ставаше по-шареничка

# 16
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Изглежда страхотно, потекоха ми лигите!

# 17
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Изглежда страхотно, потекоха ми лигите!
И на мен!  Peace

# 18
  • Мнения: 216
Страхотно се е получила.Ако знам,че ще мога да я докарам така ще запретна ръкави моментално.

# 19
  • Мнения: X
По продуктите много ми прилича на една торта, чиято рецепта имам от една украинка. Така и не съм се наканила да я направя тая торта. Но съм я опитвала и много ми хареса.

# 20
  • Мнения: 7 418
По продуктите много ми прилича на една торта, чиято рецепта имам от една украинка. Така и не съм се наканила да я направя тая торта. Но съм я опитвала и много ми хареса.
   ще споделиш ли рецептата? Simple Smile

# 21
  • София
  • Мнения: 3 880
изглежда страхотно! ще я пробваме  Hug

# 22
  • Мнения: 1 483
По продуктите много ми прилича на една торта, чиято рецепта имам от една украинка. Така и не съм се наканила да я направя тая торта. Но съм я опитвала и много ми хареса.
   ще споделиш ли рецептата? Simple Smile
да и на мен малко ми прилича на една торта ,която я правя.Но ще пробвам тия дни и тая задължително!

# 23
  • Мнения: X
По продуктите много ми прилича на една торта, чиято рецепта имам от една украинка. Така и не съм се наканила да я направя тая торта. Но съм я опитвала и много ми хареса.
   ще споделиш ли рецептата? Simple Smile

Разбира се.

Торта "Мадона"



Продукти:
2 супени лъжици мед, 1 пакет брашно, 2 водни чаши захар, 2 яйца, сода, която се гаси с оцет,  орехи, какао или млечен шоколад, 0.500 л. прясно мляко, 4-5 супени лъжици грис;

Тесто:

Разбиваме 2 яйца с една непълна водна чаша захар. Добавяме 2 водни чаши брашно.
Отделно от горната смес разтопяваме 2 супени лъжици мед с 1 супена лъжица сода, гасена с оцет.
Смесваме двете части и оставяме сместта на водна баня за около 10-15 минути, като бъркаме с дървена лъжица от време на време.

До готовата смес прибавяме още 2 чаши брашно и замесваме тесто. Разпределяме го  на около 8-9 части. Всяка част се точи на тънка кора изрязва се в желаната форма и се пече при температура 250 градуса.

Крем:
Сваряваме 0.500 л прясно мляко + 4-5 супени лъжици грис. Оставяме да изстине  напълно!!
1 пакет меко масло (250-300 грама) разбиваме много добре с една водна чаша захар. Постепенно добавяме лъжица по лъжица от свареното мляко с грис. Получава се мек и въздушен крем.
Глазура:
Глазурата се прави по два възможни начина: (по ваш избор)
1.) На водна баня разтопяваме един млечен шоколад и добавяме към него едно пакетче 125 гр. масло.
2.) 2-3 супени лъжици какао сваряваме с 2-3 супени лъжици течна сметана и добавяме едно пакетче 125 гр. масло

Ситно смлените орехи се смесват с една от готовите кори, която е предварително натрошена.

Тортата се нарежда по следния начин:
кора, крем (обилно) орехи + глазура. Така се редуват, докато стигнете до последната кора. Най-горната кора се оставя непокрита от крем. Слагаме салфетка и отгоре нещо тежко, за да попие крема. Така престоява около 1 час (може и повече) След това се намазва обилно с крем и се поръсва с натрошената кора, смесена с орехите.

Добър апетит!

Трудоемка е, но е страшно вкусна!

# 24
  • Германия
  • Мнения: 8 099
Питанки:
- Маргаринът може ли да бъде заменен с масло?
- Блатовете на каква Т се пекат?

# 25
  • Мнения: 7 418
  Кампари,благодаря много!Тази торта трябва да е много сладка,съдейки по рецептата..... newsm78
 Обикновено  медените торти се прават с крем от/със заквасена сметана,която с киселината си леко уравновесява вкуса.А тук крема е много по-различен! Rolling Eyes
 Но казваш ,че ти е харесала "Мадоната"? Thinking
 Ще си запиша рецептата! Grinning

# 26
  • Мнения: 7 418
  Кампари,в твоята рецепта пише:"1 пакет брашно"..... Shocked А после пише 2 чаши.....Има ли грешка или аз нещо не разбирам? newsm78

# 27
  • Мнения: 28
Тортата изглежда направо  върна и сигурно е много вкусна щом всички са въсхитени от нея, но се чудя дали не се усеща содата в блатовете? Защото не я обичам!

# 28
  • Мнения: X
Селма, на две места са споменати по две водни  чаши брашно, значи общо четири.

# 29
  • Мнения: 7 418
Селма, на две места са споменати по две водни  чаши брашно, значи общо четири.
     Да-да!Мерси! Peace Видях ги!
     Успя ли да направиш Мадоната,поне веднъж? Simple Smile

# 30
  • Мнения: X
Ух, не съм се наканила, Селма. В тая жега не ми се включва фурна, за да пека  кори. Laughing Едва сготвям и се разкарвам от кухнята. Crazy

# 31
  • Мнения: 7 418
   Ох,вярно е!Докато се изпекат корите (за подобна торта),имаш чувството ,че самата ти вече си се изпекла. Tired
   

Общи условия

Активация на акаунт