Шише в пиле

  • 10 582
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 614
Взима се охладено пиле 1.300 -1.500кг. . Отваряте бутилка бира от 330мл /ако пилето е много голямо, може и от 500мл/ и я мушвате в пилето - от дупето към шията. Посипвате дъното на тава /гледайте да ви е по-стара тавичката Wink/ с половин пръст морска сол и поставете пилето по гръб. Гърлото на шишето трябва да се подава малко от горния отвор на пилето и да не се излива. Пече се на 220-230 градуса около час-час и половина, в зависимост от фурната - докато се зачерви хубаво отвсякъде. След като заври, бирата започва да изтича в пилето и не позволява да се изсуши. Не се соли предварително, защото си поема от солта, колкото е необходимо. Йодните изпарения от солта и бирата правят вкуса му превъзходен, като пиле на грил, дори още по-вкусно и сочно!




[img]


Рецептата е доста стара, извинявам се, ако е публикувана подобна  Peace На вкус много наподобява пиле в амбалажен плик, което съм яла в детството си. Тогава майка ми напояваше плика с мазнина /онези кафявите книжни пликове, каквито вече не се срещат/, слагаше вътре пилето и посипваше отгоре плика обилно със сол. Пликът изгаряше, но не позволяваше пилето да изгори, а то поемаше сол, колкото му е небходимо. Ммммммм, беше много вкусно  Heart Eyes Извинявям се за отклонението  Grinning

Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 18:51 от Цецето

# 1
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Малееее, вкусотия!   bouquet

# 2
  • Мнения: 6 461
Благодаря  Hug
Чувала съм за тази рецепта , но не знаех за солта.
Ще пробвам задължително.

# 3
  • Мнения: 4 435
Цеце,отново страхотна.  bouquet
Обаче аз нещо не разбрах за бутилката и пак да питам  Embarassed,бутаме бутилката от дупето към шията,коя час на бутилката се пада на шията,тази която е отворена ли. newsm78Сигурно да,щом казваш че се излива в пилето?Обаче пък същевременно чета,че трябва да се подава извън пилето.Оф,нещо се обърках и аз не се разбирам даже.... Joy

# 4
  • София
  • Мнения: 614
Славче, мислех, че съм обяснила добре, а и на снимката би трябвало да се вижда как е пъхнато шишето  Joy
На шията се пада гърлото на бутилката Peace

# 5
  • Мнения: 4 435
Ок,обаче как хем е навън,в смисъл подава се от пилето,хем като се затопли изтича вътре в него? EmbarassedСори,че така малоумно питам.

# 6
  • Мнения: 1 054
Аз до сега съм правила пилето без солта и изправено, а бутилката пълна с бира до половината и после допълнена с вода.. като ври и биричката залива пиленцето и става чудно, ще пробвам и тази със солта  Peace

# 7
  • Мнения: 2 386
Вкъщи винаги правим пилето така.  Grinning

# 8
  • Мнения: 3 621
Аз до сега съм правила пилето без солта и изправено, а бутилката пълна с бира до половината и после допълнена с вода.. като ври и биричката залива пиленцето и става чудно, ще пробвам и тази със солта  Peace

и аз го правя като  BubolecheMeche , но предполагам че на вкус става същото , с тази разлика че все си мисля че ако е само бира, без вода ще нагарча малко  newsm78

# 9
  • София
  • Мнения: 614
все си мисля че ако е само бира, без вода ще нагарча малко  newsm78

Ами изобщо не нагарча, дори бирата почти не се усеща. Изпечената морска сол дава съвсем друг аромат на пилето  Peace Всъщност, при тази "поза" голяма част от бирата изтича върху солта и така пилето поема само от изпаренията, а не директно от бирата. Абе не знам как по-точно да го обясня. Пробвайте и ще се убедите  Grinning
Пък ако искате всичката бира да е в пилето, навярно гърлото на бутилката не трябва да се показва, а да остане в корема. Но аз не съм го правила така.

# 10
  • София
  • Мнения: 18 679
И аз го слагам изправено Thinking Нещо не схващам как, като е легнало, бирата няма да изтече в тавата, а върху месото newsm78

# 11
  • Мнения: 406
Мисля този метод да се изпробва  Thinking

# 12
  • Мнения: 936
Майка ми правеше нещо подобно и го наричахме 'Пиле на бутилка'. Само че бутилката беше пълна над половината и стоеше права, пилето върху нея. Преди печене, майка намазваше пилето с масло и го ръсеше с подправки.

# 13
  • Мнения: 2 774
Уфффф  Цецето   bouquet,къде беше преди 15 год.,когато се мъчех да навра едно пиле надянато в/у бутилка във фурна "Раховец"-мисия невъзможна - от мен да знете  Naughty.Сега като ти гледам предложението та се чудя - как не съм се сетила да го сложа това пиле легнало с бутилката в/у сол  Rolling Eyes ,и в бутилка съм правила /в друга фурна ,не онази споменатата по горе/ и в/у сол съм пекла,но не и така.
Мерси   bouquet

# 14
  • Русе
  • Мнения: 2 354
Изглежда превъзходно   bouquet

# 15
  • София
  • Мнения: 2 060
Едно време го правехме често вкъщи, но с бурканче от пюре, а пилето "седи" на него. Така обаче бирата се просмуква отвътре-навън, а с бутилката би трябвало да го облива отвън. Ще пробвам да видя каква е разликата  Mr. Green

# 16
  • Мнения: 6 017
Изглежда чудно. За пръв път чувам за подоно нещо. Много е интересно, а за снимките да не говорим  Crazy

# 17
  • Мнения: 4 358
Майка ми правеше нещо подобно и го наричахме 'Пиле на бутилка'. Само че бутилката беше пълна над половината и стоеше права, пилето върху нея. Преди печене, майка намазваше пилето с масло и го ръсеше с подправки.

Потвърждавам. Страхотно става - по хубаво от пиле на грил Peace

# 18
  • Мнения: 28
Искам и аз да питам !  Пилето като лежи по гръб върху солта как се осолява  и  по гърдите, или там остава безсолно месцето?

# 19
  • Мнения: 2 388
Ок,обаче как хем е навън,в смисъл подава се от пилето,хем като се затопли изтича вътре в него? EmbarassedСори,че така малоумно питам.
Това ме вълнува и мен. Винаги съм искала да направя такова пиле, но тази част не ми е ясна.
Нещо не схващам как, като е легнало, бирата няма да изтече в тавата, а върху месото newsm78
Това също ми е под въпрос.

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 576
Много апетитно изглежда!
Аз тази рецепта съм я чувала като пиле върху буркан. Ама така е май по-лесно.

# 21
  • София
  • Мнения: 614
Искам и аз да питам !  Пилето като лежи по гръб върху солта как се осолява  и  по гърдите, или там остава безсолно месцето?

Ами не знам как, но се осолява навсякъде  newsm78 Може би от солните изпарения.

Ок,обаче как хем е навън,в смисъл подава се от пилето,хем като се затопли изтича вътре в него? EmbarassedСори,че така малоумно питам.
Това ме вълнува и мен. Винаги съм искала да направя такова пиле, но тази част не ми е ясна.
Нещо не схващам как, като е легнало, бирата няма да изтече в тавата, а върху месото newsm78
Това също ми е под въпрос.

Може би не съм се изразила съвсем точно - не всичката бира отива в пилето. Голяма част се излива и върху солта и се изпарява. Не знам кое как става, но е факт, че пилето си е хем осолено,  хем сочно   Peace

# 22
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
ей Цеце ама си страшна бе   bouquet и тва ще направя в най-скоро време като му дойде ред на пилешкото   chef

# 23
  • Мнения: 1 802
Абе голяма съм шматка, но дори след толкова разяснения пак недоразбрах нещо! Blush

Как така шишето е хоризонтално положение и не изтича бирата?
Може би трябва да сложа само малко бира в шишето за да почне да изтича едва като заври?

Иначе и аз съм правила такова пиле, но на изправена бутилка  и без сол! Simple Smile

Много ми се ще да пробвам и това!  chef

# 24
  • Мнения: 2 388

Как така шишето е хоризонтално положение и не изтича бирата?
Това и аз не го разбрах, но не смея да питам вече, че сигурно ставам смешна.

# 25
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Да, и на мен това ми е въпросът, но май няма кой да се включи с отговор Mr. Green

# 26
  • Мнения: 311
Ами налейте си една чашка от биричката и останалата сложете за пилето. beer3

Като гледам, бутилката май, че е леко наклонена и няма да изтече.

# 27
  • Мнения: 809
Непременно ще я пробвам.

# 28
  • Мнения: 359
В един сайт тази рецепта с бутилка, пиле и бира беше заменена с кока-кола в кутийка и пилето право. Преди това намазано с ароматни подправки и сол. Не съм го пробвала още, но изглеждаше много интересно.

# 29
  • София
  • Мнения: 614

Как така шишето е хоризонтално положение и не изтича бирата?
Това и аз не го разбрах, но не смея да питам вече, че сигурно ставам смешна.

Ами и да се излее малко от бирата, не е хич фатално. Тя така или иначе си се разлива навсякъде после  Joy Абе какво му мислите толкова, важен е крайният резултат. А и шишето не е легнало съвсем, а е под наклон с гърлото нагоре. Но ако толкова ви съмнява, изправете го туй пиле на дупето му, мушнете бутилката и толкова....А пък аз не пускам рецети, които не са изпитани поне по няколко пъти, така че гарантирам за резултата  Peace

# 30
  • Мнения: 1 906
Изглежда неустоимо  #Crazy .
(По подобен начин правя и риба)

# 31
  • Мнения: 2 241
Цеце, много ти благодаря за рецептата, снощи правих пиле по този начин и стана перфектно!  bouquet

Друг път само ще сложа половин литър бира вместо 330 мл., защото макар и да ми беше по-малко пилето (1,100 кг.), като че ли можеше и още малко бира да поеме.

Тавата наистина изглеждаше много зле след печенето, въпреки че ползвах такава с незалепващо покритие, но пак после трябваше да положа доста усилия, за да я приведа в приличен вид. Но това е бял кахър. Simple Smile

Естествено, че около 1/3 от бирата се излива още при слагането в тавата, но не е проблем.

Интересно ми стана и за рибата, Инкогнито, обясни, моля те. Simple Smile Simple Smile

# 32
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Изглежда неустоимо  #Crazy .
(По подобен начин правя и риба)

Е как я правиш така рибата?  newsm78
Я обясни по-подробно, моля те, заинтригува ме!  Peace

# 33
  • София
  • Мнения: 614
Цеце, много ти благодаря за рецептата, снощи правих пиле по този начин и стана перфектно!  bouquet

Друг път само ще сложа половин литър бира вместо 330 мл., защото макар и да ми беше по-малко пилето (1,100 кг.), като че ли можеше и още малко бира да поеме.

Тавата наистина изглеждаше много зле след печенето, въпреки че ползвах такава с незалепващо покритие, но пак после трябваше да положа доста усилия, за да я приведа в приличен вид. Но това е бял кахър. Simple Smile

Естествено, че около 1/3 от бирата се излива още при слагането в тавата, но не е проблем.

Интересно ми стана и за рибата, Инкогнито, обясни, моля те. Simple Smile Simple Smile



Котка,  радвам се за добрия разултат. Аз както и да го обяснявам, наистина е по-добре да се направи, за да се види. 


А за тавата - моментът е по-скоро психологически. Аз когато го правих за пръв път, щях да получа удар, като видях тавата и почернялата сол  Joy Но после всичко си се измива и не остава следа. Peace Просто се накисва във вода за известно време и всичко си пада.

И на мен им е интересно за рибата  Thinking

# 34
  • софия
  • Мнения: 25 461
Мисля утре да пробвам. А ако сложим хартия за печене или фолио отдолу на тавата, това дали ще спаси положението с търкането на загорялата тава?

Последна редакция: нд, 06 юли 2008, 07:01 от zvanche

# 35
  • Мнения: 2 774
Как така шишето е хоризонтално положение и не изтича бирата?
Ако се вгледаш в първата снимка ясно се вижда ,че част от бирата се е изляла върху солта.И аз не разбирам, защо толкова  Ви притеснява, че част от бирата ще се излее  Rolling Eyes нали пак ще си остане в тавата.
Smehurko,а дали от самото нагряване на кутийката няма да се отдели неприятна миризма от боите?
Incognito къде изчезна,хвърли ни в смут с тази риба.....умувам умувам но не мога да измисля как може да се направи "риба в шише"  hahaha.
Може би имаш предвид риба в/у море от морска сол и бира ?
Моля сподели  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт