Глутен и алергия

  • 15 753
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 672
Моля ви за съвет, защото отново не знам какво да правя.
Моето дете е с уж АБКМ-ту казват, че има такава, ту, че няма. Обиколила съм що педиатри и алерголози съм чула...
Захраних на 5 месеца с оризова каша, от 6-я започнах да давам зеленчукови и плодови пюрета. Въведох месните (пиле, пуйка и заек) и тъкмо щях да въвеждам глутена и Алекс се обрина.  ooooh!
Досега никога не е имал обрив, нито е реагирал на някоя храна. Обрина се когато 3-4 дни отказваше да се храни (растат ни зъбки) и беше само на Фризопеп. Разбира се заведох го на лекар. Педито ни каза, че е алергичен обрив. Алерголога ни д-р Мустаков каза, че не е алергичен и може да е от слънцето или от претопляне (интересно е, че обрива се предвижи от вратлето към крачетата). Посъветва ни да правим бани с калиев перманганат. След 2 дни пъпчиците изчезнаха. Оттогава до сега мина седмица.......
Тъкмо се "просвещавах" за пореден път кога се въвежда глутена и попаднах на инфо, че глутена се въвежда между 7 и 10 месец. След 11 месец ставало нещо и организма можело да развие реакция. Това вярно ли е и закъсняла ли съм с въвеждането му?

# 1
  • Мнения: X
Непоносимостта към глутена (протеина намиращ се в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса) се нарича Целиакия. Смята се, че организмът реагира на глутена като антиген и задейства имунната система за защита, когато глутенът се поема от червата, което от своя страна води до оток на лигавицата им, което води до намаляване на способността на организма да усвоява ценни хранителни вещества. Симптомите и са анемия, умора, загуба на тегло, стомашни проблеми - подуване, болки, разстройство, повръщане, спазми и намаляване способността за преработка на ключови хранителни съставки. Нарушеното им усвояване води до загуба на витамини, минерални соли и енергия.

Т.е обрива не е характерна реакция към глутен и алергия към него се проявява в изключително редки случаи. Според мен изчакай и опитай отново, когато си сигурна, че няма реакция към друг фактор, която може да те обърка. От слънцето е много по-вероятно да получи обриви, отколкото от глутена, имай го предвид.

# 2
  • София
  • Мнения: 672
Благодаря ти за бързия отговор!
Мисля да захраня с овесени ядки. Дали е добра идея?

# 3
  • София
  • Мнения: 15 219
Напоследък срещам становища, че овесените ядки не съдържат глутен, а протеин, който го наподобява.
С малко повече предпазливост, може да опиташ с тях.

# 4
  • Мнения: 1 449

Всъщност обривът не е след захранване с глутен, а предхожда захранването с глутен?
Иначе наистина обривът не е типичният признак за непоносимост към глутена.

Овесените ядки съдържат гликоподобен протеин, който според най-новите проучвания от последните 10-12 години не е проблем сам по себе си в голяма част от случаите на цьолиакия. Но тъй като овесът е замърсен с глутен от другите зърнени култури при отглеждането, транспортирането и обработката, всъщност овесът съдържа минимални количества глутен. Следователно овесените ядки са подходящи за захранване с глутен. След това може ечемик или ръж.

Възрастта за въвеждане на глутен е 6-9 м. В много европейски и други схеми на захранване се препоръчва захранване с глутен около 6 м. Препоръката да не се отлага след 7-10 м. се основава на логиката, че колкото по-голямо е детенцето, толкова по-големи количества храна приема, съответно глутен. А въвеждането глутен трябва да става по класическата схема: за начало в минимално количество т.е. много малка част от общото количество храна. Затова късното въвеждане може да бъде също проблемно и не се препоръчва.
==> Количеството има определяща роля, не толкова възрастта.

Много е важно глутен да се дава редовно т.е. всеки ден, поне първите един-два месеца от захранването. Това е също толкова важно, колкото постепенното въвеждане.

# 5
  • София
  • Мнения: 672
Обривът се появи след 4 дни само на Фризопеп. Не съм го захранила още с глутен Peace
Алергологът каза, че е или от слънцето/претопляне или от Панадола, който давах редовно през тези 4ри дни.

 
 

# 6
  • София
  • Мнения: 672

Много е важно глутен да се дава редовно т.е. всеки ден, поне първите един-два месеца от захранването. Това е също толкова важно, колкото постепенното въвеждане.


Това не го знаех-благадаря ти многооооо  bouquet

# 7
  • Мнения: 1 449
Алергологът каза, че е или от слънцето/претопляне или от Панадола, който давах редовно през тези 4ри дни.

"Панадол" дава подобна реакция – лек обрив, който започва около вратлето (отпред и отзад). След ден-два слиза към гърдите и корема. Отшумява за около 4 дни. Появява се след като се спре Панадола, което може да е доста объркващо.

Това е опитът с дъщеря ми от 2 пъти, в които съм давала Панадол и Нурофен (единият път само 2-3 дози за 24 часа). Спорно е дали това е рекация т.е. алергия към парацетамола или допустима физиологична реакция на организма. При вас може да е друго.

На опаковката на "Панадол" е посочено като възможна странична реакция именно кожен обрив.

# 8
  • Мнения: 999
Обривът се появи след 4 дни само на Фризопеп. Не съм го захранила още с глутен Peace
Алергологът каза, че е или от слънцето/претопляне или от Панадола, който давах редовно през тези 4ри дни.

 
 

Преди месец бебка беше болна и имаше Т. Тя също приемаше Панадол. Също като на твоето детенце и се появиха пъпчици, дори по скоро петънца. Появиха се по челото, вратлето и коремчето. Отидохме на лекар и ни казаха че това се наричало бебешка шарка / не че наистина е шарка, а такъв бил израза/. Изписаха ни една ампула калий и за два дни и мина.

# 9
  • София
  • Мнения: 672
При нас обрива беше както го описваш-първо по вратлето като петънца. След това се появиха като пъпчици по коремчето (по гръбчето нямахме) и накрая по-крачетата. За 3 дни отшумя.

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
Опитах да въведа глутен  с пшеничен грис миналия месец и се зачерви брадичката на бебето, след измиване с вода се оправи за около 10 мин. Явно сбърках, че дадох първо  пшеница, алерголожката ме гледа страннно и беше много учудена, че бебе на 8 м. не яде хляб. Ще пробвам с овесени ядки утре да видя как ще е и след това ръж или ечемик, дали е добре?

# 11
  • Мнения: 1 449

Пшеницата е сред най-алергизиращите 7-8 вида храни. Няма общо с високото съдържание на глутен. Възрастта за въвеждане на пшеница е в диапазона 8-10 м., дори има мнения за въвеждане около 1 год.

Овесените продукти, последвани от ръж и/или ечемик, са добро решение за въвеждане на глутен.

/Евентуално би могло да бъде и някаква контактна реакция към самия грис т.е. към негова съставка. Това е силно рафиниран продукт, който трябва да бъде траен, възможно е да има добавки, консерванти и прочие необозначени на етикета неща./

# 12
  • София
  • Мнения: 672
Аз въведох овесените ядки-много му харесаха и за сега няма проблеми...

# 13
  • София
  • Мнения: 17 592
...

Изписаха ни една ампула калий и за два дни и мина.

Вероятно все пак става въпрос за Ca, не за K.


Към авторката: Към каквото и да е била реакцията, няма нищо общо с въвеждането на глутен.
Когато се забележи каквато и да било реакция към каквото и да било се спира въвеждането на нови храни (или козметика или каквото и да било) поне за седмица, докато отшуми напълно.  На бебе, което не е напълно здраво, не се дава / прилага нищо ново. Не случайно със захранването се почва (със сок) още от втория месец и се прави бавно и постепенно до годинка - годинка и половина -з а повечето храни, а за някои специални - до 3 години...

# 14
  • Мнения: 10
 Зравейте мами“ Прчетох какво сте писали за глутена,но така и не разбрах може ли да се дава глутен,ние след два дни ще направим 5 месеца.дали ще има проблем,или да изчакам още месец.

Общи условия

Активация на акаунт