Разтоварващи и леки ястия за горещи летни нощи.

  • 14 763
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 4 358
 Здравейте момичета.Доста се чудих дали да пусна тази тема, но в жегите направо се чудя какво по леко да направя и как да се възползваме в къщи максимално от изобилието от плодове и зеленчуци Heart Eyes
Нека тук да споделим рецепти за леки и разтоварващи ястия - супички, основни, десерти bowuu  chef.
Въобще с какво храните домочадието в жегите.
Аз снощи открих сезона с пълнени чушки с яйце и сирене - мммммм
и ето този десерт на Петрина от Гответе с мен Peace
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2155.msg55960.html#msg55960
Вие сте с предложения за леки ястия Peace

# 1
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Всички десерти на страницата ми допаднаха Hug

# 2
  • Мнения: 187
Всички десерти на страницата ми допаднаха Hug
и на мен има хубави идеи  Peace

Например;-
Една студена паста със зеленчуци
Варим пастата(макарони) измиваме я веднага под студена вода да не се слепне,добавяме малко зехтин,царевица,домат на малки кубчета,кашкавал на кубчета,маслини на кръгчета нарязани,(по желание може да се сложи шунка или кренвирш на кубчета) разбъркваме добре поръсваме с пармезан  ,
ягоди с кисело мляко и захар
нарязвам ягодите на по едро поръсвам обилно със захар, да си пуснат хубаво сокчето и слагам и киселото мляко студено
салата от маруля -царевица зелен лук ,доматки на кубчета,моцарела ако имате,маслини

 

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 12:15 от madagascar

# 3
  • Мнения: 5 001
Таратор
миш-маш
чушки със сирене и яйца
Печени чушки с домарен сос
Патладжан с доматен сос
тиквички с кисело мляко,чесън и копър
различни салатки
разхладителни напитки ....различни видове.....Като се сетя ще добавям Grinning

# 4
  • София
  • Мнения: 607
Таратор, ягоди с кисело мляко като на madagascar, мюсли-тортата и много салатки.  Hug

# 5
  • Мнения: 1 352
Всичко с тиквички ми е вкусно, разхладително и леко.
Пълнени постни патладжани, чушки - всякакъв вид, лютика (печени домат, чушка, патладжан, нарязани на парченца, овкусени със сол, малко олио, чесън и магданоз, така му викаме по нашия край), спанак със сирене и т.н.

# 6
  • Мнения: 4 358
лютика (печени домат, чушка, патладжан, нарязани на парченца, овкусени със сол, малко олио, чесън и магданоз, така му викаме по нашия край),

Това ми звучи да Бест Peace. И отварящо вълчи апетит нали Wink
Ще го прабвам.Мерси за идеята  bouquet

# 7
  • Мнения: 1 352
Ооо, това е страшно, наистина! А да знаете как върви със сиренце Crazy Crazy Crazy.

# 8
  • Мнения: 3 036
Всичко с тиквички - като най- често е с кисело мляко;
Пържен патладжан с доматен сос;
Правя си едно лятно ядене от запържен 3,4 глави лук,чушки и домат,слагам понякога и люто;
През ден правя таратор;
Печени чушки пълнени със сирене и яйце или с доматен сос;
Много обичам и чушки печени с олио,оцет и сол.Понякога им слагам и едно чесънче.
Но най - често е домат,краставица,магданоз,лук и сиренце.

# 9
  • Ах, морето
  • Мнения: 374

Аз правя една торта, подобна на този чийзкейк. Наистина става страхотна! Grinning Ето я: Торта с бананов крем.

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 17:04 от vesi_127

# 10
  • Мнения: 830
За супа павя предимно таратор, за основно наблягам на тиквички във всичките им форми и начини на готвене,пържена рибка,карт.кюфтенца...за десерт-мелбааааааааааааааа

# 11
  • Мнения: 6 017
аз наблягам на салатите...

# 12
  • Мнения: 899
Напоследък любимото ми лятно ядене е една запеканка с чушки и извара, ако искате рецептата, ще я напиша Simple Smile Другите, които правя, вече сте ги написали.

# 13
  • Мнения: 3 036
Umbra,
Дай наистина рецептата.
Това нещо като бюрек ли е ?
И дали може да е със сирене или само с извара става.

# 14
  • Мнения: 793
Напоследък любимото ми лятно ядене е една запеканка с чушки и извара, ако искате рецептата, ще я напиша Simple Smile Другите, които правя, вече сте ги написали.

Дай рецептата,че както обичам чушки и извара сигурно ще е много вкусно  Simple Smile

# 15
  • Мнения: 899
Не е бюрек, ами по-скоро бих го нарекла огретен с чушки Simple Smile Аз действам на око, но ще дам приблизителните пропорции:

6-7 печени и обелени чушки
200 гр извара
100 гр сирене
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер с лимон (имам такава готова подправка), чубрица
кашкавал за поръсване

Нарязвам си чушките на къси лентички. Яйцата се объркват с изварата, на каша, добавят се натрошеното сирене, прясното мляко, подправките и пак се обърква - на гъста каша (ако е прекалено гъсто, се добавя още малко мляко, а ако е рядко - още извара или сирене). Накрая се добавят чушките и се разбърква леко. Плитка тавичка или йена се намазва с олио, изсипва се сместта, заглажда се, отгоре нареждам тънки лентички кашкавал. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато сместта се стесгне и кашкавалът се зачерви. По-вкусно е студено Simple Smile .

Рецептата търпи много вариации и промени. Може и само със сирене, но тогава не слагайте сол. Идеята ми хрумна един път, когато бях решила да правя чушки бюрек, но ме мързеше да пържа, та направих лесния вариант. Дано да ви хареса!

# 16
  • Мнения: 4 358
Umbra - разкош Peace.Правя нещо подобно, но без кашкавал.Ще пробвам и твоята рецепта.Наистина е по вкусно студено.
И малко спам Embarassed - 1 час ти разглеждах подписа - по доста неща си приличаме Peace Впечатлена съм от снимките Peace

# 17
  • Мнения: 793
Umbra, благодаря за рецептата   bouquet

# 18
  • Мнения: 899
Няма за какво, момичета  Hug

Бъни, снимките от подписа ги прави мъжът ми, ще му предам похвалата  Simple Smile .

Аз обичам да снимам храната Simple Smile.

# 19
  • София
  • Мнения: 10 858
Освен всичко изброено, аз правя и доматена супа (студена я сервирам).

Умбра, много приятна рецепта, ще я опитам. Heart Eyes

# 20
  • Мнения: 6 017
Освен всичко изброено, аз правя и доматена супа (студена я сервирам).

Ще дадеш ли рецептата за доматената супа. Досега не съм правила.  Hug

# 21
  • София
  • Мнения: 10 858
Освен всичко изброено, аз правя и доматена супа (студена я сервирам).

Ще дадеш ли рецептата за доматената супа. Досега не съм правила.  Hug

Разбира се, тя е изключително лесна  Peace
Заръпжва се една глава лук в зехтин. След това за кратко и няколко скилидки чесън. Добавят се 1 кг настъргани домати (като са настъргани без ципата) + 1-2 ч.ч гореща вода + 1ч.л захар + 1 кубче зеленчуков бульон (или сол) + 1 ч.л. сух босилек ( с пресен става по-хубаво, но аз нямам). Това ври 10 минутки. Пасира се добре.
Оставя се да изтине и се поднася поръсено или с магданоз или с пресен босилек. Когато имам добавям и лъжица сметана към студената супичка.
 Hug

# 22
  • Мнения: 6 017
Вивиан благодаря много за рецептата  Hug При първа възможност ще я направя. Наистина е изключително лесна.

# 23
  • София
  • Мнения: 10 858
Супата има вкус на сос за спагети  Joy ама аз я харесвам.

# 24
  • Мнения: 793
Да се отчета,че направих рецептата на Umbra с чушките и изварата и стана страхотна   bouquet Само дето не можах да го изчакам да изстине   Heart Eyes

# 25
  • Мнения: 1 269
аз наблягам на салатите...
И ние! Peace Салати, сирене, плодове, много рядко някоя лятна манджа. Само не знам в горещините ползвате ли фурната? То там стават по-леките и бързи манджи, обаче така се затопля апартамента, че я избягвам.

# 26
  • Мнения: 899
Да се отчета,че направих рецептата на Umbra с чушките и изварата и стана страхотна   bouquet Само дето не можах да го изчакам да изстине   Heart Eyes

Много се радвам, че ти е харесала  Hug .

# 27
  • Мнения: 649
През лятото основно ползвам грил тигана и фурната. Супи правя много рядко - предимно таратор. Наблягаме на слатите, а и често вечер сме навън.
По всяко време на годината в къщи много обичаме следната рецепта:
1 пакет броколи
2 ч. ч. прясно мляко
4-5 яйца
малко натрошено сирене (аз слагам около 1 к. ч.)
копър
кашкавал

Броколите се заливат със сместа от разбити яйца и мляко и след като се запече се поръсва с настърган кашкавал.


# 28
  • Мнения: 795
Само не знам в горещините ползвате ли фурната? То там стават по-леките и бързи манджи, обаче така се затопля апартамента, че я избягвам.

И на мен точно защото не ми се включва фурната по-честичко съм на котлона. Обичам една бърза "лятна манджа", която е от зелени чушки, лук, чесън, патладжан и домати - е, не е много лека предвид това, че е пържена, но ми харесва.
http://images26.snimka.bg/006017653-big.jpg

# 29
  • София
  • Мнения: 10 858
Диора, как я правиш? Всичко в тенджерка и запържваш или?

# 30
  • Мнения: 795
Диора, как я правиш? Всичко в тенджерка и запържваш или?

Първо слагам чушките /те по-бавно стават/, като поомекнат - лука и чесъна, след още малко - патладжаните нарязани на малки кубчета. Когато всичко е готово добавям настърган домат и магданоз. След още 4-5 мин. махам от огъня. Не добавям вода и затова бъркам по-често да не загори.

# 31
  • Мнения: 13 191
Аз често правя гаспачо и таратор, миш маш и тиквички на фурна или микровълнова.
Правя и всякакви супи, които охлаждам. Всички бързи ястия тип аламинути, които не изискват твърде дълго робуване пред печката. Салати в огромни количества. От десертите правя бисквити с кисело мляко и плод, най- често ягоди и банани.

# 32
  • Мнения: 3 034
салати - най-често шопска или мешана; мексиканска; с риба тон; от тиквички и чушки или тиквички и патладжан...

таратор, доматена, тиквички и картофи, картофи и зелен фасул...

основни - ще повторя другите, но почти всеки ден печем чушки на огън и правя със сирене/извара и яйца; с доматен сос заедно с патладжани; кьопоолу; тиквички-ладийки, пълнени с ориз, суфле, огретен, с кисело мляко; пълнени домати или шмеркезе; миш-маш; шишчета с много зеленчуци на барбекю; пълнени картофи, пълнен праз или лук, пак на барбекю; пека зеленчуци на него; пиле с картофи и бира също често...

паста ядем целогодишно и често, лятото не я правя със сосове, а със зехтин и задушени+пресни зеленчуци.

десерти - плодове, лятото рядко бих ги заменила, най-много с изстудено кисело мляко да ги поднеса  Peace

Последна редакция: чт, 05 юни 2008, 03:20 от simplyaven

# 33
  • Мнения: 5 713
Разбира се, тя е изключително лесна  Peace
Заръпжва се една глава лук в зехтин...
А майка ми прави доматена супа като прибавя и настърган морков, фиде или звездички. Не я пасира. Чесън не слага, а вместо босилек- розмарин. Става хубава, но аз никога не съм я приготвяла, защото избягвам да готвя последно време домати. Но на бамя или патладжан с доматен сос не мога да устоя, обожавам с чесън и магданоз, става вкуснотия.
Също така често правя през лятото постен гювеч, грах или зелен фасул с картофи...Другите неща са казани.

# 34
  • София
  • Мнения: 10 858
Диора, как я правиш? Всичко в тенджерка и запържваш или?

Първо слагам чушките /те по-бавно стават/, като поомекнат - лука и чесъна, след още малко - патладжаните нарязани на малки кубчета. Когато всичко е готово добавям настърган домат и магданоз. След още 4-5 мин. махам от огъня. Не добавям вода и затова бъркам по-често да не загори.

Диора, благодаря ти  Hug Ще го приготвя задължително, много приятна рецептичка  Heart Eyes

# 35
  • Мнения: 4 358
Да се отчета - снощи правих Задушен спанак в гюведчета
1 опаковка замразен спанак
яйца
сирене
домати
масло.
Първо в кипнала вода попарих замразения спанак.
В гюведчетата най отдолу сложих масълче, после отцедения попарен спанак, отгоре сиренце, доматче, по едно яйце и във фурната на 300 градуса за около 30 мин. - хубавичко да се позапече.
Накрая може да се махнат капачетата и да се позачерви.
Сервирах с препечени филийки с масълце и чесън на прах Heart Eyes.
Е мъжо не го долюбва това много,но аз Peace  chef Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт