След като има реакция към по-специфична храна като рибата, добре е да се изчака до 1 год. преди повторното предлагане.
Реакцията би могла да е към самото пюре (към конкретният вид риба или комбинацията от продукти) - само разстройство в повечето случаи не е типичен признак за алергия или непоносимост.
Рибата е ценна храна в детското меню и има безспорни предимства:
- лесносмилаема съединителна тъкан, което я прави особено подходяща в детското хранене (вкл. преди 1 год.)
- омега-3 киселини (зависи от конкретния вид риба)
- ценен белтъчен състав (ценни протеини)
Рибата безспорно е сред топ-алергените, но механизмите на алергична реакция са доста специфични и като цяло не е обосновано риба да се отлага след първата или втората година. Дори американските схеми на захранване (които оправдано или не са по-предпазливи и по-консервативни по отношение на възрастта за различни продукти), често препоръчват риба след 10 м.
Предимството на мазната морска риба са високите нива на омега-3 полинаситени мастни киселини.
Недостатъкът е, че често може да съдържа живак и олово над допустимото (особено по-едрите и хищните риби).
Предимството на сладководната риба е, че е по-слаб алерген и лесносмилаема.
Недостатък е, че най-често става въпрос за изкуствено отглеждана риба, която се храни със стимуланти, модифицирани храни и антибиотици. Рибата от естествените водни басейни е 'склад' на токсичните отпадъци на околната среда.