Заслужават да им се отдели специална тема, защото съм сигурна, че ще се радват на успех и сред непостещите.
не ми стана ясно обаче това растение лопуш какво е - лапад или нещо друго ......
Благодаря за хубавите думи
Пиша рецептата, като преди това искам да поясня, че в нашия край на лапада казват лопуш
Така че става въпрос за едно и също растение Но кюфтенцата стават също толкова сполучливи и със спанак.
Кюфтета от лопуш
около 300 гр. лопуш
1 к.ч. ориз
2 сварени картофа
2 стръка пресен лук
1 яйце
1 с.л. чубрица
1 с.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол
брашно за овалване
Сварява се оризът. Лопушът се изчиства от жилките, измива се и се нарязва на ситно. Слага се във вряща вода - да ври около пет минути. Изцежда се. Картофите се обелват и се намачкват. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват. Добавят се яйцето и подправките. От сместта се оформят топчета, които се овалват в брашно. Оставят се за десетина минути да поемат брашното, сплескват се и се пържат в нагорещена мазнина. Изцеждат се върху салфетка.
Да ви е сладко!