Как готвите скумрия?

  • 56 440
  • 52
  •   1
Отговори
  • Мнения: 247
Често купуваме в къщи риба и по-скоро скумрия- нещо като компромисен вариант на моят вегетариански терор и яденето на месо. Но вече ми писна да я приготвям все с домати/дом.сос.
Споделете как я приготвяте.

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Аз най я харесвам печена в тава.
Може да я направиш на парчета, с много магданоз, копър, черен пипер, червен и леко намазана с мазнина, завита във фолио и печеш на скара - става също много вкусна и приятно препечена.

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 19:36 от sier

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 1 233
Мъжът ми ми я направи пържена  Crazy Ами вече съм фен на скумрията  Peace

# 3
  • Мнения: 5 001
Освен писаното по-горе,скумрията е ужасно вкуснаи със чеснов топъл сос.
Изпича се или във фурната или на скарата или се изпържва.

СОС
2-3  с.л. брашно се запържват в олио или масло,долва се вода,да стане гъсто сосче,посолява се на вкус,добавя се млян черен пипер пак на вкус,3-4 СКИЛИДКИ пресован чесън.Оставя се да клокне и е готово.Сервира се полято върху рибата...Мммммм....

# 4
  • София
  • Мнения: 4 294
Скумрията само в плик - изчистена, посолена, поръсена с черен пипер, слагам в плик за готвене.
Слагам изцеден лимон, зехтин, начукан чесън, резенчета лимон в почистеното коремче на скумрията,
и молко вода и завтарям плика, пробивам няколко дупчици и пека в загрята фурна.
Става страхотна - хем печена хем задушена  Peace

# 5
  • Мнения: 11 747
Цял живот ям скумрия, според мен е класика на скара или пържена. Няма нужда да се увива в никакво фолио. Загрява се скарата, маже се с мазнина и се слага скумрията, запича се и се обръща - това е най-добрият вариант!

Днес точно ще правя скумрия - направих я на филета, нарязах на 4 парчета и ще я правя в тефлонов тиган със съвсем малко мазнина. Поръсила съм със сол, лимонов сок, черен пипер и лиющян. За гарнитура салата от спанак, краставица, репички, пресен лук и пресен чесън.
Скарата ни се запали и я хвърлихме, още не сме си купили нова, та затова тези експерименти. Иначе - на скара! Peace

# 6
  • софия
  • Мнения: 2 140
На скара.

# 7
  • Мнения: 867
Аз я готвя на фурна по следния начин:
Изчистените скумрии се осоляват и нареждат в тавичка, две скилидки чесън наситно, дафинов лист, поливам със зехтин сока на половин лимон, 2-3 с.л бяло вино. Не добавям никаква вода и пека 10 минути отгоре и отдолу и след това само отгоре да се зепече. Става разкошно.

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Цял живот ям скумрия, според мен е класика на скара или пържена. Няма нужда да се увива в никакво фолио.
Въпрос на вкус  Laughing
А и авторката иска идеи, варианти....

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Печена във фолио ,във фурната.  Така нито мирише, нито пръска като при  пържене.

# 10
  • Мнения: 11 747
Цял живот ям скумрия, според мен е класика на скара или пържена. Няма нужда да се увива в никакво фолио.
Въпрос на вкус  Laughing
А и авторката иска идеи, варианти....

да, въпрос на вкус е, а аз не обичам да е като варена, а като се увие във фолиото става като сварена... А печена във фурна с доматен сос, направо ненавиждам  Sick  Извинете ме за коментара!


Като споменах варена - може и рибена чорба да се направи. Аз съм правила, освен скумрия, слагам кая и сафрид. Варя, но хвърлям първата вода, за да не е силен рибешкият аромат и вкус. Слагам девесил (лиющян), сол, олио. Подправям с винегред (да го наречем) - счукан чесън, сухо чили (едър лют червен пипер, като за шкембе чорба), оцет, може малко целина. Всеки си слага в купичката колкото му харесва.
Пропуснах да напиша, че след като кипне и сменя водата, обезкостявам рибата.
Пропуснах да напиша и картофи, които намачквам, след като се сварят.

 ooooh! пишман рецепта дадох, 100 поправки  ooooh!

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 16:56 от pina

# 11
  • Мнения: 2 211
Тя е мазна риба и много подходяща за скара или печене.

При печене добавям зехтин, лимон /или бяло вино/, чесън и мащерка.

Става вкусна и с домати, лук и дафинов лист на фурната.

# 12
  • Мнения: 3 036
Това е моят вариант за ядене със скумрия и е много на почит в къщи.
--------------------------------------------------------------------------------
1 кг скумрия се почиства, нарежда се в тава и се полива с
1 чаена чаша оцет;
1 чаена чаша вода;
1  кафена чаша олио;
и доматен сок около 1 лимонадено шише.
Прибавя се черен пипер, сол и глава пресован чесън.
Отначало се слага фолио или, ако е в йена се затваря.
После се открива, да остане само на мазнина.
Рибата е много вкусна!
 

# 13
  • Мнения: X
Пак с домати,но е доста по-различна на вкус:
Сумрията нарязана на шайби,половин буркан кисели краставички/на търкалета/,шепа грах/може да се замени с сварен стар боб или нахут/,един-два моркова,половин лимон /на резени/,един буркан домати/може и с пресни/,сол,черен пипер,дафинов лист,малко олио или зехтин,може малко бяло вино....всичко се мята в  гювеч или тава/завива се с фолио/..може и в йенаглас.....и се пече няколко часа на слаба фурна......става нещо като едновремешната консерва"Ропотамо"..костите не се усещат изобщо....и е много вкусно и студено.Тая рецепта я знам от майката на една приятелка-тя я слагаше вечерта да се пече и сутрин като станеше за работа я вадеше.................а колко вино изпива.....

# 14
  • Мнения: 5 001
Сетих се за още един вариант
                Риба плакия по варненски(Не знам да има нещо общо с Варна,ама так се казва рецептата)


 Около 1 кг.лук нарязан на филийки се запържва-задушава в олио+ 1 к.ч. водичка,слага се 1 ч.л. червен пипер и се долива още 1 ч.ч. вода,1 ч.ч. вино.Слага се 1 дафинов лист, 5 зърна бахар,сол,млян черен пипер на вкус.Като поври около 10 мин. се добавя рибата на шайби.След като е полуготова рибата се добавя  2 с.л. домарено пюре в което е размито 1 с.л. брашно.Клоква за 5 мин.Наръсва се при сервиране с пресен магданоз.

Много вкусно става....

# 15
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Скумрията само в плик - изчистена, посолена, поръсена с черен пипер, слагам в плик за готвене.
Слагам изцеден лимон, зехтин, начукан чесън, резенчета лимон в почистеното коремче на скумрията,
и молко вода и завтарям плика, пробивам няколко дупчици и пека в загрята фурна.
Става страхотна - хем печена хем задушена  Peace


Това е и моят начин,но аз само я изчиствам,измивам и поръсвам с готова подправка за риба,нищо друго не слагам.Сервирам със салата.В момента правя така риба Саворин,приготвила съм и зелена салатка.

# 16
  • Мнения: 741
Само на скара

# 17
  • Мнения: 11 747
сготвих я и даже хапнахме. Ето да онагледя.

# 18
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
Риба плакия по критски
Рибата се нарежда в тава, върху нея  - нарязани на филийки 6-7 големи домата и 2 глави лук. 5-6 скилидки счукан чесън се разбъркват в половин чаша бяло вино и се заливат продуктите.След това се полива всичко с чаша зехтин, поръсват се чер пипер и сол.Пече се в загрята до 200 градуса фурна.Като се извади от фурната се поръсва с магданоз и пресен розмарин.

# 19
  • варна
  • Мнения: 1 830
Печена във фолио ,във фурната.  Така нито мирише, нито пръска като при  пържене.
Ето това е и моят начин Peace.

# 20
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Печена на фурна с фантастична хрупкава коричка

След като я почистиш от вътрешностите , главите и перките
я срежи на 2 половини по дължина .
Налей в по-голяма тенджера 3- 4л студена вода, около 100мл оцет и
изкисни рибата поне 3 - 4 - 5 часа .
Така излиза всичката кръв и лош мирис .
Постели си на дъното на тавичка алуминиево фолио -
добре тапицирай , че да миеш по- малко после .
Посоли със сол и чер пипер на вкус всяко парче , омажи ги и с олио
, поръси ги с брашно - от 2 - те страни . Печи на 250-300гр до златисто кафяво .
Ако ги ядете веднага са хрупкави и сочни , ако преседят пак са хубави , но не са хрупкави .
Като ги извадиш от фурната веднага ги прехвърли в чиния да не си поемат обратно мазнината.
Гарантирам ти , че ще ги правиш само така вече ! Laughing Wink
Сгъни внимателно фолиото от тавичката и го изхвърли в коша - тавичката е достатъчно леко да изплакнеш с веро и топла воде и е готова !

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 00:55 от Другарче

# 21
  • Мнения: 4 358
Да добавя и аз освен всичко друго което вече са ти казали аз правя скумрията и с праз и ориз на фурна и ето това ястие във гювеч - то става и с рибни филета но и със скумрия. Правила съм го и с два вида риба - скумрия и бяла риба - на мен скумрията на мъжо бялата риба.
Кебап в гювеч   - във втория пост от моите рецепти
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243025.0

# 22
  • Мнения: 252
Чесън и дафинов лист се слага в коремчето на рибата, на дъното на тавата се нареждат от тези дървените шишове под формата на решетка и рибата се слага отгоре и така се мята във фурната. Това е единият начин по който я правя. обаче съм стиганала до извода че независимо как я правя това което я прави невероятно вкусна е майонезеният сос - майонеза, 1-2 с.л. кисело мляко, чесън и сух копър. имали от него както и да я приготвите все ще си оближите пръстите  chef

# 23
  • Мнения: 27 524
Само на скара, така е най-хубава за мен и ми е любимата риба, нищо, че е просташка  Grinning
Никоя риба не обичам печена с домати  Sick

# 24
  • Мнения: 2 211
...Никоя риба не обичам печена с домати  Sick

Забелязяла съм, че малко хора харесват риба плакия. Аз също не обичах, но на едно гости хапнах цаца с пресен лук,  домати и дафинов лист - така се "зарибих". За риба, най - популярни са рецептите с лимон и чесън.

# 25
# 26
  • Мнения: 247
Всички рецепти изглеждат достатъчно различни, че да ги опитам една по една.
Благодаря ви за отделеното време!

# 27
  • Мнения: 3 641
Най-често на скара или пържена. Но задължително ще пробвам на "Другарче"  рецептата Hug

# 28
  • Мнения: 836
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg762.html#msg762

СКУМРИЯ РОПОТАМО (Pep-40)

Тази доза е за 1 средно голям глинен гювеч (може и в тава)

3-4 средни скумрии
1,2л. доматен сок
1-2 л. мед
40-50мл. оцет
50мл  олио
5-6 кис.краставички
200гр  грах
2 дафинови листа
сол на вкус и черен пипер

при наличност, може и:
1-2 моркова на кръгчета
бял боб - само ако е предварително сварен на 70%
може чушка - прясна или  консервирана


Изчистената и нарязана риба на шайби се нарежда в гювеча - 1 ред от нея, другите продукти на 1 ред, пак риба и се залива с доматения сок. Добавя се всичко останало и се запечатва гювеча. Желателно е да се пече в слаба фурна за поне 2  часа.
Ако е в тава - пече се около час


Тази ми е любима, мерси Pep-40   bouquet

# 29
  • Мнения: 125
Обичаме плакия ,но с дафинов лист и повече лук,може и праз.

# 30
# 31
  • Мнения: 27 524

Пържена? Доколкото знам скумрия не се приготвя така, прекалено мазна е, за да е пържена...  Thinking

# 32
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Jeny_J - няма да съжаляваш , пробвай ! Брашното го посоли обилно върху двете страни на парчетата . То запечатва месото и при изпичането остава сочно , а самото брашно става на коричка .

Блонди - и аз я обичах само печена на скарата . Но от скоро , в магазинчето ни в село , зареждат една огромна скумрия , която не успявах да изпека добре на скарата - полусурова риба е отвратително . Така случайно стигнах до рецептата , която рекламирам . И за първи път , когато се готви риба , в къщи мирише много хубаво .

Ох , от много приказки , май ще отида да купя , то не че преди 3-4 дни не ядохме  Laughing

Успех , момичета !

# 33
  • Мнения: 1 679
Най-много ни харесва, приготвена на барбекю

# 34
  • Мнения: 11 747
Другарче, ами ти цяла ли я пече?
Щото и тука продават огромна скумрия - океанска, но като я резна по дължина до костта и няма начин да не се изпече. Thinking Дори снощи махнах костта и стават 2 филета, не са толкова дебели, че да не се изпекат, даже бързо стават.

# 35
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 295

Пържена? Доколкото знам скумрия не се приготвя така, прекалено мазна е, за да е пържена...  Thinking

Обожавам я пържена  Peace Пържа я, оваляна в галета с подправки( чесън на прах и черен пипер). Като я сложа в силно сгорещено олио става много бързо и не успява да поеме допълнително мазнина.
Другият начин, по който я хапваме, е на скара. Случва се и плакия да направя, но не ми е приоритет  Grinning

# 36
  • Мнения: 11 747
Докато живеех с родителите си, майка ми само пържена я правеше - нарязана на шайби и оваляна в брашно. През седмица правеше скумрия, това и е любимата риба.

# 37
  • Мнения: 27 524
Ще пробвам тогава  Peace, никога не съм срещала някъде да се предлага пържена.  Confused

# 38
  • Мнения: 157
Пържена или на скара Peace
Не обичам да ми се губи рибения вкус с много подправки и сосове.

# 39
  • Мнения: 58
Приготвям скумрийката също както е  рецептата на esme_bolger. Става много вкусна!

# 40
  • Мнения: 139
Аз я приготвям във фолио като вътре във всяка риба слагам резенчета домат,маслини и топено сирене или кашкавал.Поръсвам с риган или друга подправка по избор.
Малко преди да извадя рибата от фурната отвивам фолиото за да се запече и да хване коричка.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=226883&photo=5

# 41
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Пина - не цяла , срязана по дължина , но парчето с костта остава много дебело и не се опичаше добре .
И аз не бях чувала за пържена скумрия - по моя начин за сега ми харесва много , но кой знае някой път може  да пробвам .

# 42
  • Мнения: 3 036
Ето намерих и рецепта за маринована скумрия:
...............................................................................................
Почистената предварително скумрия се измива и натрива отвън и отвътре с морска сол и се оставя да престои 5-6 ч.
След това без да я мием с вода я нарязваме на парчета и поставяме на дъното на тенджера. Заливаме с вода и варим 5-6 мин докато парчетата започнат да побеляват.
Изваждаме ги с решетъчна лъжица и оставяме да се охладят.
 Всяко едно парче начупваме на 4 по малки като изолираме гръбната кост и обелваме кожата. Редим отново на дъното на тенджерата в която сме ги варили и заливаме с вода, оцет, олио и вино.
Отгоре поръсваме с счуканите на едро черен пипер, синапено семе, карамфил. Нарязваме на по едро лука,морковите, магданоза, лютите чушлета. Всичко разбъркваме добре и оставяме на котлона да кипне, след което намаляваме котлона на 1 и похлупваме с капака. Оставяме така 1-1,5 ч.
Така приготвената риба не се стерилизира. Съхраняваме на хладно място заедно с маринатата. Трайност 25-30 дни.

Рецептата е от
http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=1913

# 43
  • Мнения: 281
Мъжът ми я пържи,аз я пека на скара...,към нея една салатка от морковчета и става голяма вкуснотия Crazy.

# 44
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Преди време бях пуснала тема за маринована скумрия.  PeaceИ сега си имаме в хладилника за мезе.  Peace

По темата - на скара или плакия. Плакия правя и цацата (тук я наричаме трицона). Пържена ми става по-мазна.

# 45
  • Мнения: 4 358

Много ми хареса - ще я пробвам. Мерси за идейката. И аз правя нещо подобно, но без топено сиренце Hug
А за пържената скумрия - яла съм, вкусна е но се избират по млади рибки, че иначе става тежичко  Peace

# 46
  • Мнения: 2 439
Най-бързия начин е на скарата /прави я мъжа ми/ или запечена с бяло вино, зехтин и лимон във фурната за 20 минути/правя я аз/. Обичаме е скумрия с доматен сос.

# 47
  • Мнения: 1 426

Пържена? Доколкото знам скумрия не се приготвя така, прекалено мазна е, за да е пържена...  Thinking

да, пържена е  Sick както и с домати, а ропотамото е.....

сега я правя на електрическа скаричка Healthy Grill, нито пръска нито мирише, с подправки за риба. В метро има едни малки средиземноморски или аржентински ли бяха скумрйики  - перфекти са пресни.

# 48
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 078
И вкъщи най си я уважаваме печена на скара  chef
Никога не сме я пържили, а и не мисля, че е удачен вариант.
Майка ми я прави в тава с доматен сос, много лук и гъби.

# 49
  • Мнения: 1 175
Пека я на скара,обезателно с картофена салата за гарнитура.

# 50
  • в провинцията
  • Мнения: 249
И ние най-много на скара я харесваме. Правила съм и супа, също става хубава.

# 51
  • София
  • Мнения: 722
И ние я правим на скара.
Не съм яла пържена скумрия, но не пречи да се опита  Peace .

# 52
  • Мнения: 195
Обичам скумрията във фолио на скарата. Сега обаче ще ви предложа друга рецепта със скумрия, която научих от моя съседка.

               Скумрия с кисело мляко

Продукти: скумрия
                  кисело мляко
                  магданоз
                  чесън
                  черен пипер
                  сол

Рибата се нарязва на парчета, залива се с малко олио и се пече във фурната. Нарязаните на ситно чесън и магданоз се разбъркват с киселото мляко. След изпичане на рибата, млякото се смесва с мазнината и сместа се затопля на водна баня. Прибавя се сол на вкус. При сервиране млякото се поръсва с черен пипер.

Общи условия

Активация на акаунт