фондю

  • 10 732
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 052
продава ли се някъде в София готова смеска zа фондю?

# 1
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
продава ли се някъде в София готова смеска zа фондю?

Фондю е много общо казано, има десетки видове фондю, сладко, солено, месно, безмесно.......

# 2
  • Мнения: 9 052
продават се раzлични готови смески zа фондю, може ли да се намрерят в София някои от тях?

# 3
  • Мнения: 27 524
Оригиналното фондю си е само едно - от сирена. Месно фондю няма. Сладкото е просто шоколад.  Simple Smile
Мисля, че не се продава, за съжаление...  Confused

# 4
  • Мнения: 9 052
искам да купя подарък уред zа фондю, но ако няма смеска няма смисъл да купувам уреда  Sad мога ли да вzема раклет?

# 5
  • Мнения: 27 524
Ако се продава в България фондю, би трябвало да има и смески  Thinking Иначе може да се направи смеска, то така е най-вкусно, но излиза доста солено като пари  Rolling Eyes
Иначе раклетът е добър вариант, става за почти всичко  Simple Smile

# 6
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Оригиналното фондю си е само едно - от сирена. Месно фондю няма. Сладкото е просто шоколад.  Simple Smile
Мисля, че не се продава, за съжаление...  Confused

Е как да няма месно фондю като в Швейцария сме го яли  newsm78

# 7
  • Мнения: 9 052
оригиналното е със сирене , но и там има много раzлични раzновидности ... с бяло вино, шнапс и какво ли не,

# 8
  • Мнения: 27 524
Е как да няма месно фондю като в Швейцария сме го яли  newsm78

А, може, понеже повечето хора казват месно на това, че си топят парченца месце в сместта от сирена, затова помислих, че говориш за такова. Не ги знам месните фондюта, от какво и как се правят?  Thinking

# 9
  • Мнения: 154
Mарулке, явно сте яли нещо друго в Швейцария, но не и фондю! Фондюто, както е написала Блонди се прави от разтопени сирена. Едва ли месото може да го разтопи някой, дори и за швейцарците е невъзможно. Няма готова смес за фондю в Бг, остава вариант за комбинации по избор на различни сирена по възможност швейцарски.

# 10
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Ако се продава в България фондю..........

Виждала съм фондю още преди 15 години в "минерал сувенир" срещу руската църква, но готови смески- не.

Аз също съм на мнение, че съвсем спокойно може да се направи. Ако пуснеш един google ще намериш много рецепти, пък и така може да се направи със сирената, които предпочитате. Е, няма да сложиш трюфел, но като намажеш съда с чесън ефекта е същия Wink.

Колкото до местното фондю и аз знам, че има. Фондю с керамичен съд е за сирената и шоколада, а с метален съд за местно.

# 11
  • Мнения: 9 052
zнам, чЕ може да се прави, но си имам в предвид хората , чЕ не са по готвенето ...
как да е май ще се спра на раклета.

# 12
  • Мнения: 125
има готови смески за фондю - виждала съм в един от каталозите на МЕТРО / беше специализиран само за сирена каталог преди няколко месеца, ако не ме лъже паметта, но не съм купувала/

# 13
  • Мнения: 27 524
Фондю с керамичен съд е за сирената и шоколада, а с метален съд за местно.

Керамично не съм виждала. Ние имаме тефлоново и стоманено. И двете стават за всичко, не знам да има разделение  Simple Smile

И друго да попитам - как се награяват керамичните? Уредите са или на ток (за керамика значи не става) или отдолу с газениче. Ако чакам газеничето да нагрее и кипне сиренето в керамика... не знам дали изобщо това е възможно, как става?  Thinking

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 15:35 от Блонди

# 14
  • Мнения: 2 439
Нашето фондю е от Кауфланд - котлон с гърненце за фондю, тиган уок, плоча тип сач и касерола за сосове. Целият комплект струваше около 60 лева.
Има готови "смески" за фондю в Метро, но това е просто микс от сирена и на практика отнема удоволствието от фондюто.
Понеже фондю значи "разтопен" не може да има месно фондю - т.е. ястие, което се приготвя само на принципа на разтопяването. Шоколадовото фондю е просто мода от няколко години, мисля, че е измислена във Женева /все пак това е оригиналното ястие на швейцарските пастири/.

# 15
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
И друго да попитам - как се награяват керамичните? Уредите са или на ток (за керамика значи не става) или отдолу с газениче. Ако чакам газеничето да нагрее и кипне сиренето в керамика... не знам дали изобщо това е възможно, как става?  Thinking

Моето е комбинирано, керамично и метално, на газеник. Сирената не е хубаво да се правят в метално, за да не залепват. Колкото пъти съм яла на ресторант, винаги е било керамично на газеник. Ако го сложиш на котлона или в електрическо къде отива удоволствието от фондюто Wink.

# 16
  • Мнения: 27 524
Ако го сложиш на котлона или в електрическо къде отива удоволствието от фондюто Wink.

Е, за котлон и дума не може да става. Тефлоновото ни е на ток, стоманеното на газеник. И от двете все ми е вкусно  Grinning

# 17
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
А какво е раклет?

# 18
# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
 newsm09 Oha! Такова "животно" пък не бях виждала. Но определено много ми хареса.

# 20
  • Мнения: 27 524
Нашият е комбиниран наполовина с плоча и е объл. Голяма атракция са  Grinning

# 21
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
За мен това е най-гадното чудо раклета, но се получи така, защото го ядох в първите месеци на бременността, преядохме с него и беше ад, имам лоши спомени от тогава.
Иначе си има специално сирене за раклет, което се запича в плочките, което се виждат от снемките на Блонди. Яде се с варени картофи, може кисели краставички да се добавят, изобщо въпрос на вкус, но......... за мен е гадост  Sick

# 22
  • Мнения: 27 524
Е, чак гадост... супер вкусно е. Аз лично кашкавалът за раклет си го ям натюр. В паничките стават супер и разбити яйца. А отгоре зеленчуците и хлебчето, на плочата - месцето   chef

# 23
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Е, чак гадост... супер вкусно е. Аз лично кашкавалът за раклет си го ям натюр. В паничките стават супер и разбити яйца. А отгоре зеленчуците и хлебчето, на плочата - месцето   chef

Принципно е така, но моят бременилски корем в първите месеци не го понесе и голямо драйфане падна тогава, просто лоши спомени.
А швейцарците искаха да ни впечатлят с нещо типично тяхно  Mr. Green

# 24
  • Мнения: 229
Много се навих да си купя такъв раклет Party.
Кажете само този специален кашкавал, ако не може да се намери в БГ , с какъв друг може да се замени  Rolling Eyes.
Блонди, би ли споделила за този вид с плоча, по-вкусно ли става на плочата  Flutter. Точно такъв комбиниран харесах и аз.

# 25
  • Мнения: 27 524
Плочата е за месото, за саламите - там не залепва. За по-вкусно не мога да преценя. По-бавно се награвя тя, но иначе си е удобство. И има улейче отстрани и там се събира мазнината, ако тече. А може и да не е комбиниран, тогава мажеш с парче сланинка или мазен салам преди това и е ок. На тефлона ми залепват винаги само тиквичките  Crossing Arms
Не съм пробвала с обикновен кашкавал, но няма пречка да стане  Simple Smile

# 26
  • Мнения: 229
Пропуснах да попитам дали пуши, когато се пече месо  newsm78 ?

# 27
  • Мнения: 27 524
Не. На плочата - никога, на металното - ако го забравиш и загори, иначе не.

# 28
  • Мнения: 144
Момичета къде продават Фондю-та?

# 29
  • Мнения: 9 052
И аz това питах и zатова пуснах темата. Окаzа се, чЕ в БГ никъде . Жалко.

# 30
  • Мнения: 144
Много жалко наистина така ми се искаше да си купя  Sad

# 31
  • Мнения: 9 052
Много жалко наистина така ми се искаше да си купя  Sad

няма много смисъл да се купува уред zа фондю , като не продават смеска иначЕ става една дълга и широка всяко приготовкление ... Като японската чайна церемония  Rolling Eyes

# 32
  • Мнения: 1 909
Според моите скромни познания, има си и месно фондю, казва се Фондю Бургиньон, но е различно от това със сирене - просто в уреда се загрява олио, месото се нарязва на късчета и всеки си го набожда на шилото, потапя го за известно време в нагорещеното олио, и след това си го хапва с различни сосове.

Правили сме фондю Савоаярд (със сиренета) в България на времето, даже не в специален уред. На времето нямаше в България толкова сирена, един французин беше донесъл, но сега сигурно вече има - стига да ги има сирената, може да се направи и в обикновена тенджера с по-дебело дъно и с нещо за подгряване.  Но трябва да има поне тези три вида сирена - Бофор, Комте и Ементал.

 Смеската не е толкова трудно да се приготви

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

няма много смисъл да се купува уред zа фондю , като не продават смеска иначЕ става една дълга и широка всяко приготовкление ... Като японската чайна церемония  Rolling Eyes

жабче, аз фондю си правя за максимум 15 мин.
ние сме 2ма и това за мен се води бързо ястие Wink, ако е за повече хора може по-бавно да става, но в никакъв случай не е чааак толкова дълго Peace

купувам сирената и багет, настъргвам ги и до стапянето им минава между 5 и 10 мин.... Wink
смеска не купувам... искам да знам какво ям Peace

# 34
  • Мнения: 9 052
ася, аz също мога да приготвя настъргани топени сирена в уреда, но аz искам да ям фондю, където рецептата включва и някои други неща. А и раzлични сирена трябва да имам и то точно определени ... Мърzел му се вика  Wink

# 35
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пак по дискусията има ли месно или няма месно фондю, ето ги тук видовете фондюта, за съжаление е на френски, но все пак са описани видовете фондюта.

http://www.feminin.ch/cuisine/fondues.htm

Последна редакция: пн, 21 апр 2008, 13:22 от marulka_s

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ася, аz също мога да приготвя настъргани топени сирена в уреда, но аz искам да ям фондю, където рецептата включва и някои други неща. А и раzлични сирена трябва да имам и то точно определени ... Мърzел му се вика  Wink

не си ме разбрала, аз не ям топени сирена, аз си правя фондю...
първият път е пипкаво, на 2я вече действам по усет Wink

сирената си ги купувам специално за фондю Wink
рецептата за фондю със сирена включва вино, нишесте, подправки и сирената... какво му е сложното newsm78

# 37
  • Мнения: 9 052
ася, при мен се получават точно топени сирена . А сложното е , че слагам фондюто, когато не съм имала време или нямам време , сили и нерви да правя нещо zа ядене. Та смеската ме устройва в тоzи случай. А иначе нямам амбиции да приготовлявам фондю специално. Специално си приготвям други гоzби  Wink 
А темата я пуснах, zащото исках да направя подарък на приятели, които нямат ни време ни нерви  ни желание да обикалят иz София zа сирена и да правят рецепти. Та исках да zнам има ли смеска или не и да купувам ли уред zа подарък или не  Wink

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз те разбрах, но и аз правя фондю без смеска точно като нямам време и нерви да готвя...точно това ти казвам...
виж за месното има повече врътки - режеш месо, загряваш мазнина, бла бла... не ме устройва хич.
ама това със сирена и то от мен приготвено си е като фастфууд Wink

смеска не ми хрумва да си купя, ако вече ме боли от мързел си взимам офенкезе Peace

колкото до самия уред фондю - исках да взема на майка ми.... ама тя искаше раклет.
каза, че фондю не би правила дори да има смеска, защото не ядат толкова сирена, а при раклета можеш реално всичко да си приготвиш и месо и зеленчуци и сосче...

# 39
  • Мнения: 9 052
моите хора ми каzаха, че не щат раклет. Сега съм в недоумение  newsm78

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
моите хора ми каzаха, че не щат раклет. Сега съм в недоумение  newsm78

хм, а фондю искат ли?
да не казват какво не искат, а какво искат Sunglasses

# 41
  • Мнения: 9 052
те искат фондю, но няма смески в Сф. и аz предложих раклет, но те не искат.
Офенкеzе също няма в Сф.

# 42
  • Мнения: 651
Внимание: в тази тема не е писано повече от 120 дни.
Не е желателно подновяването на толкова стари теми. Ако не сте сигурни, че желаете да подновите темата, препоръчваме да започнете нова тема, като може да дадете линк към тази, която е породила въпросите ви или провокирала коментара ви.
е ще я подновя пък  Mr. Green

Искам да попитам момичетата:
донесох си от швейцарско пакетчета с готови смеси за фондю, ама нямам гърненце ..изчетох темата...
Да разбирам ли, че мога да изсипя сместа в големия гювеч? и ако-да, къде да загрея, във фурната или на котлона?

# 43
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
e чак пък голям гювеч...

аз го правя или в гювече или в малка тенджерка на слаб огън да се разтопи без да загаря (в тенджерката де...)

на котлона.
за печено фондю не съм чувала Joy

# 44
  • Мнения: 651
..ми  Embarassed  Embarassed  Embarassed
щот' нали идеята е да седи по-продължително време топло  Embarassed

мерси   bouquet

# 45
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ами аз си имам спиртник  newsm78
и той ми поддържа фондюто топло.

ама като е в гювече, то не изстива толкова бързо.
а и при нас не успява да изстине, изяждаме го скоростно  Sunglasses

# 46


Искам да попитам момичетата:
донесох си от швейцарско пакетчета с готови смеси за фондю, ама нямам гърненце ..

Ползвай цукалцето Simple Smile

# 47
  • Мнения: 2 752
Жалко, че не съм видяла темата по-рано, защото знам, че в София се продаваше и фондю и раклет. Поне докато още бях там... Готови смески за фондю също има, продават ги в магазин "Дар от боговете" на бул. България нагоре след Борово. Уред за фондю съм виждала в магазините на Българо-немския център или не си спомням точно как се казваше (а може да е бил и ТСМ  newsm78 ). Там има и уреди за раклет.
В неделя си правихме раклет, беше много вкусно! Но аз лично не мога да изям преко сили повече от 2 филийки сирене, защото ми идва доста мазен и е тежка храна. На раклета могат да се пекат паралелно и гъбки, бекон, и т.н., докато сиренцето клокочи отдолу  Simple Smile Иначе много върви с кисели краставички и варени картофи (или препечен хляб). Самото сирене след разтопяването и леко зачервяване отгоре може да се поръси с различни подправки на вкус - ние слагаме сушен магданоз и съвсем малка щипка чили. Много е вкусно! Върви с червено винце  Wine Glass , което спомага и за по-добро храносмилане след това, предвид тежката храна.

Общи условия

Активация на акаунт