как да си направим кисело мляко вкъщи

  • 10 826
  • 65
  •   1
Отговори
# 45
  • ES
  • Мнения: 2 172
Kаква ти е подквасата? Ако е от купешко бг кисело мляко мисля, че пак няма да стане. Моята закваска от домашно квасено си я взех. Внимавай много с температурата и на двете смеси - намлякото  и на подквасата. Това е най-важното в целия процес и то кваси млякото. Трябва е достатъчно топло, за да подкваси и достатъчно хладно за да не пресече подквасата. Пръста ту трябва да стои в топлото мляко без да ти пари много докато преброиш до 7-10. Бъркаш подквасата до гладка смес и бавно наливаш от топлото мляко докато стане доста редичко и подквасата се е темперирала с млякото, т.е. приела е неговата температура.После бавно изливаш разтворената подкваса в млякото и разбъркваш много добре. На 2 литра мляко 3-4 супени лъжици кисело за подкваса слагам. Разливам в бъркани, завинтвам с капачки и на топличко, завивам даже и тавата с кърпа да няма пряк досег с метала. Завивам поне в 2 одеала и оставям 2 часа. После веднага в хладилника още докато е топло и го остави добре да изтине.

# 46
  • Мнения: 2 483
Аз сега чакам едни 2 литра да се похладят, ама взех Верея 4,5% дано стане нещо, че ми писна от айряни!
Не се научих да си оставя да имам домашна подкваса еей,а до мин седмица в хладилника имах 15 буркана овче домашно с нож да го режеш,ама като не сме ходили до майка ми и сега нямааа,,да видим с Верея какво ще стане! newsm78

# 47
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Тандури, разпитах една моя близка, която заквасва често мляко. Тя прави с пълномаслено от Костко или от кутиите на Horizon, много рядко не й се получавало. Смята, че определено марката прясно мляко има значение,  с други марки пълномаслено не е ставало добро.

# 48
  • Мнения: 2 211
Някой знае ли как се кваси козе мляко?

# 49
  • Мнения: 5 001
Някой знае ли как се кваси козе мляко?
Както и кравето.Няма разлика.Зависи само от козата дали и е маслено млякото дали ще стане по-редичко или по-гъстичко.Квасили сме в къщи.По- леко мляко е...

# 50
  • Мнения: 2 211
...Зависи само от козата дали и е маслено млякото дали ще стане по-редичко или по-гъстичко.Квасили сме в къщи...

Такава ли била тайната? А сиренето като кравето ли се прави?

# 51
  • Мнения: 5 001
...Зависи само от козата дали и е маслено млякото дали ще стане по-редичко или по-гъстичко.Квасили сме в къщи...

Такава ли била тайната? А сиренето като кравето ли се прави?
Правили сме и от козе мляко сирене,но е по-твърдичко(като гумено става).Не е лошо,но от краве е супер...Най-хубво сирене е овчето обаче(поне за мен)

# 52
  • Мнения: 2 211
...Правили сме и от козе мляко сирене,но е по-твърдичко(като гумено става).Не е лошо,но от краве е супер...Най-хубво сирене е овчето обаче(поне за мен)

Мисълта ми беше, дали няма някаква особеност при приготвянето му. Вчера една мама ме пита дали за приготвянето на сирене от козе мляко, млякото се вари. Чула че се прави със сурово.

# 53
  • Мнения: 5 001
...Правили сме и от козе мляко сирене,но е по-твърдичко(като гумено става).Не е лошо,но от краве е супер...Най-хубво сирене е овчето обаче(поне за мен)

Мисълта ми беше, дали няма някаква особеност при приготвянето му. Вчера една мама ме пита дали за приготвянето на сирене от козе мляко, млякото се вари. Чула че се прави със сурово.
Сирене се прави от сурово мляко,а не от варено.Млякото трябва да е с телесна температура и тогава се слагат капките мая.Завива се и се чака.После се изсипва в тензух и се оставя да се изцеди и т.н.....

# 54
# 55
  • Мнения: 2 483
А как да стане кисело,седи някакси не кисело,дали е от прясното мляко или е от закваската използвах верея?

# 56
  • На един клон
  • Мнения: 1 064
Еми от закваската е явно.Казваха вече дамите,че в повечето млека я има ,я няма от LB.

# 57
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Здравейте момичета! Hug Hug Hug
И аз да кажа тъй като съм дърта и мисля че ще съм ви полезна за квасенето на мляко.Родена съм в край в който винаги сме яли домашно ,и сега пак продължавам да си квася даже и от купешкото .
Сварява се млякото много добре като бъркаш с лъжичка за да поври 2-3минути на огъня.
оставяш да изстине до хладко /като си сложиш пръста да не усешташ че пари/и за 5л. прясно мляко се разбива половин лъжичка кисело .Слагаш капак и завиваш в одеяло докато се подкваси.Веднага слагате в хладилник.
Ако искате да ви е сладко правите пропорцията по-горе ,но ако искате да е по-кисело слагате повече кисело мляко и по-топло прясното.

# 58
Здравеите, казвам се Свилена и съм нова във форума.  Искам да питам за съвет как мога да си направя кис. мляко във вкъщи, защото заминавам за чужбина и да знам каква закваска да си взема. Извинявам се ако вече има такава тема - почнах да търся, но понеже съм на диета Laughing 4етейки всички рецепти огладнях много  #Crazy та затова реших направо да питам. Форума е много як и сега като замина ще имам време често да влизам тук. Поздрави 

За определяне на температурата с пръст се изисква известен опит, затова, ако имате подходящ термометър, изчакайте докато млякото се охлади до 43 градуса – това е оптималната температура. (Термометър за баня също върши работа).

Някои други трикове:

-   Тази температура може да поддържате най-лесно като подквасите млякото в термос с широко гърло.
-   За сгъстяване можете да добавите 1 -2 с.л. мляко на прах. Е, по този начин вече излизате малко от зоната на здравословното…
-   Друг способ за сгъстяване е да сложите млякото на слаб огън, докато се изпари част от водата. ВНИМАНИЕ: наистина слаб! Иначе млякото порозовява и променя вкуса си. Някои го харесват точно такова, но това е вече друга манджа…

Колкото до първия коментар: “ по-просто оправдание…”на  Биляна - към“зла и заядлива” спокойно може да се добави и “проста’…Какво да се прави, синдромът “Пази, Боже, сляпо да прогледа”, се разви с пълна сила в страните, които изведъж получиха свобода на словото. Проблемът на една доста голяма, уви, част от средностатистическите нашенци не е толова в това, че са прости и грубияни, а че се харесват такива. Нещо повече, опитват се да наложат първосигналния си “стил” и на другите. Все пак, нека не забравяме, че тези форуми са създадени с цел хората да се сближават  Heart Eyes, а не огорчават! #2gunfire

# 59
  • Мнения: 9
Мерси Antitroglodit. аз реших да си замълча.  Я да питам а с цедено кисело мляко дали може да стане. Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт