Ако сте като мен – обичате целувки, но сте на Вие с белтъка (никога не ми се получава ), предлагам ви да опитате тази рецепта, която открих в сайта на BBC Good Food. Подходих малко скептично, но резултатът наистина ме очарова.
Съвсем е лесно и само с два продукта:
1 белтък
300 гр. пудра захар
Към леко разбития белтък (да не вземете да го биете с миксер на сняг, само лекичко го разбийте с вилица, достатъчно е), прибавете пудрата захар.
Разбъркайте добре, получава се доста твърда маса, която може да се моделира. Оформете топчета, не много големи, около 3-4 см. в диаметър. Слагайте за печене по 3 от тях в подходяща чиния, покрита с хартия за печене (сигурно може и без хартия), аз ползвах самата чиния на микровълновата с хартия. Топчетата трябва да са на голямо разстояние, защото учетворяват (поне!) размера си при печене и има опасност да се слеят в една голяма целувка.
Сложете в микровълновата за 1 ½ минута на максимална мощност (моята максимална е 850 вата, след първите, които малко покафеняха отдолу, реших да ги слагам на 1 минута и 20 секунди и така станаха идеално бели при мен, преценете си според вашата фурна) и направо няма да повярвате на очите си – получават се огромни хрупкави целувки.
Тъй като са доста сладки – захарта в тях въобще не е малко, най-подходящи са в комбинация с не много сладка сметана или крем, пресни плодове, ядки.
В конкретния случай съм слепила две целувки с бита готварска сметана, съвсем леко подсладена и съм сложила малко сладко от замразени боровинки, което си приготвих в момента, леко киселичко (за перфектен баланс).