Марокански меденки Гриба д’асль

  • 20 561
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 7 418
 Лабрекс,количеството на брашното малко ме притеснява.....Пишеш,че са ти отишли малко повече от 3 ч.ч.Колко грама е това?

# 16
  • Мнения: 22 867
Лабрекс,количеството на брашното малко ме притеснява.....Пишеш,че са ти отишли малко повече от 3 ч.ч. Колко грама е това?

Селма, правя ги с три чаши брашно, една чаша, пълна догоре,  събира 250мл вода. Нямам в момента толкова брашно, за да премеря. Тестото е по-скоро меко, дори като оформям топчетата, ако лепи, си намазнявам ръцете с олио. В оригиналната рецепта брашното е дадено приблизително 300 гр, но според мен това е малко. Понеже разбивам яйцата и другите съставки с миксера, първата чаша брашно също, при втората миксерът ми започва да вие и нататък вече, с третата чаша  доомесвам с ръка. Според мен са страшно бързи и лесни сладки, а днес понеже черпих с тях, писах рецептата в шест екземпляра. Много е важно печенето - първите ги пекох най-долу във фурната - препекоха се отдолу. Тогава вече прочетох, че пише да се пекат на средно ниво и така си стават хубави сладки. При мен са готови за около 12 мин. В първия момент са меки, когато са горещи, но докато изстинат си се втвърдяват. Втвърдяват не е точната дума, защото са мекички, ако ги "попрепека" - т.е. постоят минута-две повече във фурната, като изстинат са по-хрупкави, като курабийки, но в никакъв случай не са твърди.
Като гледам що нещо изписах да обяснявам, за това време можеше да спретна още едни. Grinning Действително се правят много бързо.

# 17
  • Мнения: 7 418
   О!Благодаря ти,Лабрекс!Точно това ми трябваше....Сега ще меря с чаша 250 мл.

# 18
  • Мнения: 7 418


  Ето и моите меденки!Нямах мак и ги посипах със сусам.Брашното е отишло близо 500 г(=3 чаши 250 мл),според моята мерителна чаша.Много са приятни на вкус!Мекички и добре изглеждащи! GrinningДруг път бих сложила повече от 1 ванилия.Иска ми се ,да са още по-ароматни. Simple Smile
   Благодаря за точната рецепта на Лабрексbouquet  bouquet  bouquet

# 19
  • Мнения: 22 867
Селма , чудесни са!     bouquet  А на другия ден са още по-вкусни. Вече си мислех, че само аз ще си правя меденки и ще си ги показвам в темата.  Embarassed Смятам да ги пробвам с канела и карамфил, струва ме се, че ще се връзват с меда. На мен страшно много ми харесват тия сладчици, и сега, като гледам твоите, ми иде да си спретна една дозичка.  Embarassed И без това стават за нула време. От моите са останали само две-три. Sad

На снимката от източника /най-долу в първия ми пост/ са украсени с половинки фастък. Красиво е, но все нямам фастъци вкъщи, като започна да ги правя. Но и така ще ги украся някой път. Grinning

Последна редакция: вт, 01 апр 2008, 22:14 от labrex

# 20
  • Мнения: 7 418
  Да,и аз мисля ,че канелата ще е на място в тези меденки.Карамфил никога не съм слагала в сладкиши,може би е време да опитам?  newsm78
  Много е хубаво,че си казала точно количеството на брашното.Тестото беше тамън за формиране на топчета и меденките излязоха хем мекички,хем не се разляха при печенето. Simple Smile
   Не обичам(макар и сама употребявам) размити обяснения от сорта "брашно за меко тесто" и т.п.

# 21
  • Мнения: 22 867
    Много е хубаво,че си казала точно количеството на брашното.Тестото беше тамън за формиране на топчета и меденките излязоха хем мекички,хем не се разляха при печенето. Simple Smile
   Не обичам(макар и сама употребявам) размити обяснения от сорта "брашно за меко тесто" и т.п.

Ами получи се с практиката. Grinning Първите правих по рецептата с 300 гр и беше ясно, че е малко. Тогава имах едни по-големи яйца и ми отиде повече от три чаши. Но това е нужното количество - 3 чаши / побиращи 250 мл течност/. Важното е да не се препичат сладките. Имах и едни поразляти в началото, но на вкуса им не се отрази. Wink

# 22
  • Мнения: 656
Снощи направих меденките-изключително бързи и вкусни.Посипах ги отгоре с канела,защото нямаше с какво да ги украся.Мисля,че малко ги препекох,но пак станаха много вкусни.
Искам само да питам дали слагате цяло пакетче бакпулвер,защото долових някакъв съвсем лек вкус-не знам даже как да го опиша-солено или кисело,та се чудех дали не съм сложила повече бакпулвер или по-малко захар.
Благодаря за рецептата.  bouquet

# 23
  • Мнения: 22 867
мерри, радвам се, че са ти харесали.   bouquet Всъщност тънкостта според мен е при печенето, аз също имам препечени от първите, после вече схванах как да ги пека, след 10-тата минута ги поглеждам и на 12-тата-13-тата  ги изваждам. Аз също слагам едно пакетче бакпулвер, използвам на Йоткер, досега не съм забелязала да ми соленеят. Освен да не е бил разбъркан добре в брашното, знам ли........ newsm78

# 24
  • Мнения: 656
Възможно е и да не е бил разбъркан добре,да.Аз сложих едно пакетче ,но не знам каква марка беше,български.Ще опитам и с Йоткер ,или ще сложа по-малко от този,който имам.
Тази вечер сме на гости и мисля да спретна една дозичка и да занеса.

# 25
  • Мнения: 22 867
мерри, в рецептата са дадени 2 ч.л бакпулвер. Аз не съм мерила колко лъжички съдържа пликчето, просто го изсипвам, но гледай да не го намалиш повече отколкото трябва, може да не ти бухнат сладките.

# 26
  • Мнения: 832
И аз правих от тези меденки.Станаха много вкусни,много!Сложих малко шоколадови пръчици и кокосови стърготини.Добре се получи.Другият  път ще сложа и по едно орехче отгоре.

# 27
  • Мнения: 656
И аз не съм го мерила с лъжички,изсипах цялото пакетче.Ще докладвам пак за следващия опит.
Мерси Hug

# 28
  • Мнения: 7 418
  И аз ползвам бакпулвер на Йоткер,цяло пакетче.
  Много е хубава идеята да се сложи по едно орехче вътре в меденките.
  Може би,ще ги направя и като захаринки следващия път.

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 23:19 от Селма

# 29
  • БГ
  • Мнения: 1 162
labrex, благодаря за чудесната рецепта!    bouquet

Направих меденките снощи, не ги намазах и поръсих с нищо, но в тестото добавих канела, станаха малко твърдички след като изстинаха, но ги сложих в кутия и тази вечер бяха просто фантастични, още веднъж благодаря!!! Ето и снимка:

Общи условия

Активация на акаунт